Προκοπης Παυλόπουλος: Δείκτες πορείας μας πρέπει να είναι οι αρχές και αξίες του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος
ΣΗΜΕΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΜΕΑΣ
Νεμέα 10.6.2016
Κύριε Δήμαρχε,
Με μεγάλη συγκίνηση και με τον δέοντα σεβασμό αποδέχομαι, ασμένως, την μεγάλη τιμή που μου επιδαψιλεύετε, ανακηρύσσοντάς με Επίτιμο Δημότη του Δήμου Νεμέας. Του Δήμου που η μακραίωνη λαμπρή ιστορία του, η οποία χάνεται στο χώρο της μυθολογίας αφού π.χ. συνδέεται…με τον πρώτο άθλο του Ηρακλέους, του έχει διασφαλίσει, δικαίως, παγκόσμια ακτινοβολία. Μιαν ακτινοβολία η οποία οφείλεται, εν πολλοίς, στην ιστορική διαδρομή αλλά και στον συμβολισμό των Νεμέων Αγώνων. Χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι η αναβίωση των Αγώνων αυτών στις μέρες μας –και θα επανέλθω επ’ αυτού- μας ενώνει σήμερα εδώ και μου υποδεικνύει ν’ αντλήσω τα διδάγματα εκείνα, τα οποία πρέπει να καθοδηγούν την πορεία μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας.
I. Στη Νεμέα οι Αρχαίοι Πρόγονοί μας, με πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα και την ανεπανάληπτη πολυπρισματική του δομή, οργάνωσαν τις περιώνυμες αθλητικές γιορτές, οι οποίες είχαν και θρησκευτικές προεκτάσεις. Οι γιορτές αυτές ήταν μέρος των αθλητικών αγώνων που διεξάγονταν επίσης, με το ίδιο κατά βάση νόημα και με κολοφώνα την Ολυμπία, στους Δελφούς και στην Ισθμία. Και πρέπει να επισημανθεί ότι όλοι οι ως άνω αγώνες συνδέονταν με την κατά την διάρκειά τους ιερή εκεχειρία, η οποία ανέστελλε κάθε εχθροπραξία και υπηρετούσε την ειρήνη. Ορθώς, λοιπόν, οι προαναφερόμενοι αγώνες, πάντοτε βέβαια με τον ιδιαίτερο συμβολισμό της Ολυμπίας, θεωρούνται ως οι προπάτορες και διαμορφωτές του νοήματος του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος.
II. Στις 5 Απριλίου 1995, ο «Σύλλογος για την Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων» αποφάσισε την εκ νέου ανά τετραετία τέλεση –φυσικά μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον και τις απαιτήσεις του- των Νεμέων Αγώνων, απευθυνόμενος όχι στον κατ’ επάγγελμα αθλητή αλλά στον Άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας και θρησκείας.
Α. Για να επιτευχθεί αυτή η Αναβίωση των Νεμέων Αγώνων –που σήμερα οργανώνεται για έκτη φορά- χρειάσθηκε η καθοριστική έμπνευση και συμβολή ενός πραγματικού και μεγάλου Έλληνα: Του Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley κ. Stephen Miller, στον οποίον οφείλεται, μεταξύ άλλων φυσικά, η άψογη ανασκαφή του Σταδίου της Αρχαίας Νεμέας.
Β. Σ’ αυτούς τους σύγχρονους Νέμεους Αγώνες δεν καταγράφονται ρεκόρ ούτε απονέμονται μετάλλια. Οι νικητές παίρνουν ως γέρας ένα στεφάνι αγριοσέλινου, σύμβολο του εφήμερου χαρακτήρα της νίκης, το οποίο παραπέμπει στις παναθρώπινες –αρχαιοελληνικής έμπνευσης- αρετές της φρόνησης και του μέτρου. Κάπως έτσι το στεφάνι αυτό «παντρεύει» ιδανικά, μέσα στον χρόνο, από την μια πλευρά την ρήση του Μενάνδρου «ως χαρίεν έστ’ ανθρωπος, όταν άνθρωπος ή» και, από την άλλη, τον μνημειώδη στίχο του Ιωάννου Δαμασκηνού «ποία δόξα έστηκεν επί γης αμετάθετος».
Είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο το οποίο καθορίζει τα διδάγματα, με τα οποία μ’ επιφορτίζει, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, η τόσο τιμητική ανακήρυξή μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Νεμέας, αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων μου. Ας μου επιτραπεί, εν κατακλείδι, να συμπυκνώσω το νόημά τους: Εμείς, οι σύγχρονοι Έλληνες, κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος αλλά και εγγυητές του μέλλοντος των γενεών που έπονται, δεν επιτρέπεται να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των Προγόνων μας. Αναμφισβητήτως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτούς. Πλην όμως, και εν είδει στοιχειώδους σπονδής σεβασμού στην μνήμη τους, πρέπει να χτίσουμε, ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά και χωρίς ίχνος προσωπικής ιδιοτέλειας, το δικό μας παρόν και μέλλον. Δείκτες πορείας μας πρέπει να είναι οι αρχές και αξίες του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, θεμελιώδους πυλώνα του Ευρωπαϊκού και του εν γένει Δυτικού Πολιτισμού, οι οποίες υπηρετούν πρωτίστως τον Άνθρωπο, στον ατέρμονα αγώνα του να επιτύχει την καταξίωσή του, δηλαδή την, έστω και οριακή, ομοίωσή του με τον Δημιουργό του.