ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Σύγχρονη ελληνική Αρχιτεκτονική
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ», γιορτάζοντας τα 30 χρόνια κυκλοφορίας του, επέλεξε 200 από τα δημοσιευμένα σ’ αυτό κτίρια της σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και τα παρουσιάζει (βλέπε www.ktirio.gr). Δίνει ακόμη τη δυνατότητα στους αναγνώστες να επιλέξουν με τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική ψηφοφορία όσα θεωρούν καλύτερα (σελίδα: «30 χρόνια Αρχιτεκτονικής στο «ΚΤΙΡΙΟ». Ψηφίστε τα κτίρια που σας αρέσουν», πατάτε στο ΨΗΦΙΣΤΕ ΕΔΩ και τσεκάρετε στη συνέχεια από τους σχετικούς καταλόγους το κτίριο της επιλογής σας).
Για την ευκολότερη ενημέρωση όσων θελήσουν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία τα κτίρια έχουν ταξινομηθεί σε 5 κατηγορίες: 1. Αστικές κατοικίες 2. Εξοχικές κατοικίες 3. Επαγγελματικά κτίρια 4. Δημόσια κτίρια, Υγείας, Εκπαίδευσης 5. Ξενοδοχεία. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης ανήκει στην 4η κατηγορία (Δημόσια κτίρια). Παρουσιάζονται ακόμη για κάθε έργο τα στοιχεία και οι συντελεστές του, τα σχέδια, η φιλοσοφία σχεδιασμού και φωτογραφίες.
Στα μέσα της περασμένης δεκαετίας το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης συμμετείχε, μαζί με τα έργα άλλων συναδέλφων που επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή, σε έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς στην Αθήνα. Απονεμήθηκαν τότε βραβεία στους μελετητές των έργων -ανάμεσά τους και σε μένα για το συγκεκριμένο κτίριο- στην εκδήλωση «ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ 2005», που οργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ).
Στοιχεία Έργου – Συντελεστές του Mουσείου Αλεξανδρούπολης
Αρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Aικατερινάρης, Γ. Nάνος, Γ. Iωαννίδης, N. Σουλάκης
Συνεργάτες: E. Bούλγαρη, E. Bρετζάκη, Φ. Kανελλή, H. Παπαδόπουλος, A. Πισσαρίδης
Στατική μελέτη: Π. Kαπλανίδης
H/M μελέτη: Γ. Λεβέντης
Μουσειολογική μελέτη: M. Kατσακιώρη, M. Tσιγαρίδα
Επίβλεψη: Κ. Μπρίκα, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Αλεξανδρούπολης
Kατασκευή: Δημοτική Επιχείρηση Έργων Αλεξανδρούπολης (ΔΕΠΕΑ)
Χρόνος κατασκευής: 2001
Φωτογραφίες: Κ. Θωμόπουλος
Φιλοσοφία σχεδιασμού:
Η μελέτη είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς αυτό θα γινόταν στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, περιοχή γνωστή για τα χερσαία, τα υγροτοπικά και τα θαλάσσια οικοσυστήματά της.
Ως τόπος χωροθέτησης του κτιρίου επιλέχθηκε ο Πλατανότοπος Μαΐστρου, στα βορειοανατολικά της περιαστικής περιοχής της Αλεξανδρούπολης, ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους το οποίο οι μελετητές θα έπρεπε να λάβουν σοβαρά υπόψη, ώστε να μη διαταραχθεί από βίαιους χειρισμούς, αλλά και να διατηρήσει τις λεπτές ισορροπίες της φύσης.
Το κτίριο δεν έπρεπε να προκαλεί με τον όγκο και την αισθητική του, αλλά αντίθετα έπρεπε να αποτελεί ένα καινούριο στοιχείο, πλήρως εναρμονισμένο με την κλίμακα και τη λιτότητα του τοπίου. Να φαίνεται δηλαδή ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του, ενώ ταυτόχρονα να αναδεικνύει όλα τα αγαθά της προικισμένης φύσης.
Επιχειρήθηκε, λοιπόν, ένας αρχιτεκτονικός χειρισμός, που οδήγησε στη συγκεκριμένη σημειολογία. Ένα κομμάτι φλοιού γης, τριγωνικού σχήματος, ανασηκώνεται από τη μια πλευρά του, με σημείο άρθρωσης επί του εδάφους την κορυφή – σημείο συνάντησης των δύο ίσων πλευρών του. Εξασφαλίζεται έτσι μια εύκολη πρόσβαση στο υψηλότερο σημείο του δώματος, που αποτελεί ένα ενδιαφέρον παρατηρητήριο των έμβιων όντων και της μορφολογίας του τοπίου. Αποκαλύπτονται, ακόμη, κάτω από το φλοιό αυτό χώροι, όπου προβάλλονται τ’ αγαθά και πλεονεκτήματα της πλούσιας γης και παρέχεται η απαραίτητη ενημέρωση, ώστε να αποκτηθεί η τόσο σημαντική για τη συνέχεια της ζωής περιβαλλοντική παιδεία των πολιτών.
Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων