ΠΥΡΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΣΠΕΡΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣκ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
18 Απριλίου 2016
Αυτό το, μοναδικό, Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης και Νέας Σμύρνης είναι μία πραγματική κοσμηματοθήκη της Ιστορίας μας και της Εθνικής μας Κληρονομιάς. Κρύβει μέσα της πολλά πετράδια. Δύο από αυτά έχουν την μεγαλύτερη σημασία: Όταν μάλιστα το ένα δείχνει την συνέχεια του άλλου: Η Νέα Σμύρνη και, φυσικά, το μεγάλο πετράδι της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας, η Σμύρνη. Απ΄ αυτό το Μουσείο, απ΄ αυτή την κοσμηματοθήκη ιστορίας, θέλω να συγκρατήσουμε δύο μηνύματα τα οποία αποτελούν σταθμά χρέους για μας αλλά και δείκτες πορείας γι΄ αυτά που πρέπει να υπερασπισθούμε στο δύσκολο μέλλον το οποίο μας περιμένει.
Πριν απ΄ όλα οφείλουμε να θυμόμαστε την προσφορά της Ιωνίας στο Πνεύμα και τον Πολιτισμό, από την Αρχαία Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν ήταν η Ιωνία, οι Ίωνες φιλόσοφοι και εν γένει πνευματικοί της άνθρωποι, το Πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας, ακόμα και το πνεύμα της Αρχαίας Αθήνας, δεν θα ήταν το ίδιο. Εκείνοι γονιμοποίησαν αυτό το Πνεύμα, θεωρητικοποιώντας την γνώση και την εμπειρία, κάτι που δεν κατάφερε κανένας άλλος λαός. Και αυτό είναι το μεγαλείο του Ελληνικού Πνεύματος. Από τον ίδιο χώρο, μέσ΄ από τον κουρνιαχτό της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήρθε ένα άλλο κύμα ανθρώπων του πνεύματος, που μπόλιασε ξανά, στον 20ο αιώνα πια, τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε την συνεισφορά των Ελλήνων της Μικράς Ασίας –και της ίδιας της Σμύρνης- στην αναγέννηση του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.
Το δεύτερο μήνυμα συμπυκνώνεται στο ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συνέβη στην Σμύρνη, στην Μικρά Ασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Αρμενίων, μιας και μιλάμε για μια Πόλη που φιλοξενεί αρκετούς από εκείνους που κουβαλάνε αντίστοιχες μνήμες. Να θυμόμαστε λοιπόν το αίμα που χύθηκε, το αίμα όλων εκείνων των ανθρώπων όχι γιατί θέλουμε να πάρουμε εκδίκηση. Σας διαβεβαιώ ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι γιατί η προστασία του Ανθρώπου, η υπεράσπιση του Ανθρώπου, δεν είναι δεδομένη σήμερα. Το βλέπουμε, το ζούμε.
Μέσ΄ από το οξύτατο Προσφυγικό ζήτημα φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι –ακόμη και εταίροι μας εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης- οι οποίοι επιδεικνύουν φοβικά και αντιδημοκρατικά σύνδρομα, εντελώς αντίθετα προς τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Εμείς, οι Έλληνες, οι οποίοι έχουμε την παράδοση των Ικετών της Αρχαιότητας, μπορούμε και πρέπει να τους διδάξουμε με το παράδειγμά μας –και το πράττουμε καθημερινά- με ποιον τρόπο οφείλουμε να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο και την αξία του.
Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Άνθρωπος κινδυνεύει σήμερα από την απειλή της νέας βαρβαρότητας, που έχει αυτή την μορφή της τρομοκρατίας η οποία διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Με δεδομένο λοιπόν, ότι η υπεράσπιση του Ανθρώπου, τούτη την ώρα δεν είναι αυτονόητη για πολλούς, εμείς θα θυμόμαστε το αίμα που χύθηκε, ακριβώς για να υπερασπισθούμε τον Άνθρωπο. Όχι μόνο τον Έλληνα, αλλά τον Άνθρωπο γενικά, σε μια από της πιο κρίσιμες φάσεις της Ανθρωπότητας.
Συγχαρητήρια κύριε Δήμαρχε, σε όλους τους συντελεστές. Είμαστε περήφανοι για αυτή την προσπάθεια και θεωρώ ότι είναι ένα υπόδειγμα για το τι πρέπει να κάνουν και άλλες πόλεις με αντίστοιχες εμβληματικές αναφορές σχετικά με το ιστορικό μας παρελθόν.