Τσίπρας: Πρέπει η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

586f8c3d1e3db72c49b1b44fd8a935bc-696x464Νωρίτερα, ο κ. Κόστα επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη,
Τις προκλήσεις της περιόδου και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την κρίση και τον φαύλο κύκλο των αναποτελεσματικών προγραμμάτων λιτότητας, την καθιέρωση αποτελεσματικού μηχανισμού διαχείρισης των αυξανόμενων προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης περιφερειακής αποσταθεροποίησης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα. 
Σημείωσε ότι η Κοινή Διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν, αναδεικνύει την προσήλωσή τους να συνεργαστούν σε όλα τα επίπεδα – και κυρίως στην ΕΕ – για να προωθηθεί το κοινό όραμα των εναλλακτικών πολιτικών για να ξαναγυρίσει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες.
Συμφώνησαν πως απέναντι στον εφιάλτη της ακροδεξιάς οι δημοκρατικές, προοδευτικές και αριστερές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, «έχουμε χρέος να συνεργαστούμε, να ορθώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα».
«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης εποχής και ελπίζουμε στην αρχή μιας νέας πιο αισιόδοξης», είπε και στη συνέχεια τόνισε ότι τούτες τις μέρες ολοκληρώνεται η πιο δύσκολη αξιολόγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι τα συζήτησαν αυτά με τον κ. Κόστα και πως κατέληξαν στην κοινή πεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη και δημοκρατική χώρα τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιλέγει τα μέσα τής πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων». Σ’ αυτή την κοινή πεποίθηση θα συνεργαστούμε.
«Η δημοκρατία είναι το τελευταίο αγαθό που οφείλουμε να υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια», τόνισε.
Ως προς το προσφυγικό ευχαρίστησε τον Αντόνιο Κόστα για την προσφορά της Πορτογαλίας να υποδεχθεί από την Ελλάδα εξαιρετικά μεγάλο αριθμό προσφύγων για να μετεγκατασταθούν εκεί.
Καταλήξαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό, είπε ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, και προσέθεσε: «Αλλά υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο να την τηρήσουν και οι δανειστές μας».
Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής, είπε ο πρωθυπουργός, λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Προφανώς μια συμφωνία έχει σαφήνεια ως προς τους στόχους, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως όταν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιδεινωθεί αλλά έχει καλυτερεύσει σε όλα τα επίπεδα η πορεία της οικονομίας και υπάρχει και πρωτογενές πλεόνασμα – παρά τις δυσκολίες που περάσαμε – 0,2% έως 0,5%, άρα αυτό που αναμένεται ως απολύτως λογικό είναι είτε να καλυτερεύσουν οι προβλέψεις για τα απαιτούμενα μέτρα, είτε στη χειρότερη εκδοχή να μείνουμε σε αυτά. Δεν ζητάμε λοιπόν τίποτα λιγότερο, αλλά και τίποτα περισσότερο από το να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε, είπε ο πρωθυπουργός.
«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και είναι παράδοξο εκείνοι που αναγνωρίζουν τα λάθη τους, την ίδια στιγμή να επιμένουν στην εφαρμογή του λάθους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ, στις λανθασμένες εκτιμήσεις του οποίου παρέπεμψε.
«Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αριθμούς αλλά με ανθρώπους, αλλά και με την ίδια την προοπτική της Ευρώπης», τόνισε και σχολίασε περί εμμονών που ίσως έχουν κάποιοι τεχνοκράτες να επιβεβαιωθούν για λόγους καριέρας. Αλλά για την Ευρώπη, υπογράμμισε, που αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις, αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα, η ανάκαμψη, η κοινή προοπτική των λαών της.
«Πρέπει να σοβαρευτούμε και να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν εφαρμόζουμε τους κανόνες, αλλά ότι αυτοί οι κανόνες δεν είναι αποτελεσματικοί», τόνισε και προσέθεσε ότι συνεπώς πρέπει να προσπαθήσεις να τους διορθώσεις.
Σε ό,τι αφορά στα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η Ειδομένη αποτελεί και συνεχίζει δυστυχώς να αποτελεί μια ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, και η αιτία της κατάστασης στην Ειδομένη είναι οι μονομερείς αποφάσεις με τις οποίες έκλεισαν τα σύνορα και σταμάτησε η δυνατότητα αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, να περάσουν σε χώρες που επιθυμούν να πάνε».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι φαίνεται έχουν στο μυαλό τους, όχι ν προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια.
Ερωτηθείς για τα χθεσινά επεισόδια στην Ειδομένη, ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστούν διπλή πρόκληση διότι παρακινηθήκαν από ορισμένους «αλληλέγγυους εθελοντές», εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, όπως τόνισε, είναι η στάση των αρχών της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, οι οποίοι απέναντι σε ανθρώπους που προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκαν με χημικά, με δακρυγόνα και με σφαίρες πλαστικές, και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες», είπε ο πρωθυπουργός.

Αντόνιο Κόστα
«Οι πολιτικές λιτότητας δεν δίνουν λύση, θα πρέπει να θέσουμε στόχους ανάπτυξης, καταπολέμησης της φτώχιας, είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα στις δηλώσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μεταξύ των βασικών αρχών της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Δεν έχουμε την προσφυγική ροή που έχει η Ελλάδα αλλά κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην Ελλάδα είναι πρόσφυγας που φτάνει στην Ευρώπη και συνεπώς και στην Πορτογαλία, είπε ο εξηγώντας ότι «γι’ αυτό δείξαμε από την πρώτη στιγμή την προθυμία και τη διάθεση μας να συνεργαστούμε ενεργά ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».
«Εμείς θα αποδεχτούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, στην Πορτογαλία», τόνισε και προσέθεσε ότι και σήμερα είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε γραφειοκρατικές δυσκολίες και μπορούμε όλοι να αντιμετωπίσουμε την ανάγκη η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των υποχρεώσεων της και να διασφαλίσει τη διαχείριση της κρίσης χωρίς να υπάρχει μεγαλύτερο βάρος μιας χώρας εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης.
Εμείς, είπε, «βρισκόμαστε μακριά αλλά θέλουμε να είμαστε κοντά στην Ελλάδα όσον αφορά στη λύση αυτού του προβλήματος».
altsantiri

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ