Το Wikileaks αποδεικνύει το μίσος του Σοιμπλε για τους Ελληνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!ΜΙΛΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τηλεγράφημα της αμερικανικής διπλωματίας τον Μάιο του 2012 αποκαλύπτει τους προβληματισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, τους φόβους και τις ανησυχίες του για ένα Grexit και τα σενάρια που εξέταζε για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως φέρεται να υποστήριζε από το 2012 πως αν οι Έλληνες αντιδράσουν και «εκλέξουν μια κυβέρνηση που αντιτίθεται στη λιτότητα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους».  

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, επί υπουργίας Χίλαρι Κλίντον, πηγές των πληροφοριών για τη γερμανική πολιτική στην κρίση της ευρωζώνης είναι κοντινοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα όπως σημειώνεται πρόκειται για πηγές που έχουν σημαντική πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής κοινότητας αλλά και για μια «εξαιρετικά ευαίσθητη πηγή», οπότε ο χειρισμός των πληροφοριών πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην κοινοποιηθούν σε κανένα σχετιζόμενο με τη γερμανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τις εν λόγω πηγές, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το 2012 εξέφραζε τις ανησυχίες του στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το γεγονός πως 12 με 15 χώρες της ευρωζώνης βυθίζονταν στην ύφεση χωρίς καμία αντίδραση και πως θα έπρεπε να ληφθούν άμεσα σημαντικές πολιτικές απόφασης σχετικά με το μέλλον της νομισματικής ένωσης, καθώς οι διεθνείς αγορές δεν μπορούσαν να περιμένουν τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών του Ιούνιου, αλλά ούτε και τις εξελίξεις από τις εκλογές της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο Σόιμπλε φέρεται να είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει πως ο «ευρωπαϊκός ρυθμός» στη διαχείριση της κρίσης οδηγεί σε απογοήτευση των επενδυτών και η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση διεθνούς εμπιστοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, και παρά τη δέσμευση για παραμονή στο ευρώ από τα κόμματα που διεκδικούσαν την εξουσία στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι του Βερολίνου, του Λονδίνου και των Βρυξελλών φέρονται να αναγνώριζαν τις εκλογές του 2012 ως δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται σε ιδιωτικές συνομιλίες να υποστηρίζει πως σε περίπτωση που «οι Έλληνες ψηφίσουν μια κυβέρνηση ενάντια στη λιτότητα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους».

Ωστόσο φέρεται να φοβόταν ιδιαίτερα ένα Grexit.Ο Σόιμπλε φέρεται να έβλεπε δύο λύσεις, που και οι δύο δεν θα ήταν ευχάριστες για τη Γερμανία αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σε περίπτωση Grexit, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο, ο  Σόιμπλε φέρεται να συνειδητοποιούσε πως μια ελληνική αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα άνοιγε το δρόμο για αποχώρηση και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που εμφανίζεται να μετριάζει την αντίθεσή του για μια κοινή λύση εντός της ΕΕ. Και μπορεί να ήταν αντίθετος στην έκδοση ευρωομολόγων, ωστόσο ζήτησε από την Επιτροπή «σοφών» της Γερμανικής κυβέρνησης να ερευνήσουν το ενδεχόμενο ενός Ευρωπαϊκού Πακέτου Σωτηρίας.Αυτή η ιδέα είχε αναπτυχθεί από το 2011, ωστόσο αρχικά ο Σόιμπλε ήταν αντίθετος σε αυτό το σενάριο εξαιτίας των ανησυχιών του για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε στο εσωτερικό της Γερμανίας. Παράλληλα εκτιμούσε πως αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους με πραγματικούς όρους.

Το δεύτερο σενάριο που εξέταζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν το γνωστό σενάριο της ευρωζώνης δύο ταχυτήτων. Ωστόσο αυτό το σχέδιο ανησυχούσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ιδιαίτερα λόγω της εκλογής του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο οποίος είχε τελείως διαφορετική άποψη για το ρόλο της ανάπτυξης και της λιτότητας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Πάντως ο Σόιμπλε εμφανίζεται απόλυτα αντίθετος στην κατάρρευση της ευρωζώνης, καθώς το γερμανικό μάρκο που θα υιοθετούσε η Γερμανία θα ήταν αρκετά υψηλότερο από το ευρώ και αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στις γερμανικές εξαγωγές.

Ο Σόιμπλε, βάσει του τηλεγραφήματος,προετοιμαζόταν και για τα τρία σχέδια έκτακτης ανάγκης, ανάλογα με την έκβαση της κρίσης: Ενισχυμένο σχέδιο σωτηρίας, ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και κατάρρευση. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται και από την πρόθεση της Μέρκελ να μεταθέτει τις αποφάσεις για το μέλλον, με την πηγή να σχολιάζει πως η καγκελάριος προτιμούσε να περιμένει για να δράσει. Από την πλευρά του ο Σόιμπλε εμφανίζεται να προκρίνει το Ευρωπαϊκό Πακέτο Σωτηρίας και μάλιστα προέτρεπε τη Μέρκελ σε ιδιωτικές συζητήσεις να εμπλέξει σε αυτή τη συζήτηση και τους άλλους αρχηγούς κομμάτων της Γερμανίας, του Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους, καθώς αυτό το σενάριο ήταν δημοφιλές και στις δικές τους ηγεσίες. Όπως υπογραμμίζει η πηγή που επικαλείται το αμερικανικό τηλεγράφημα, μπορεί για τον Σόιμπλε το Ευρωπαϊκό Πακέτο Σωτηρίας να μην ήταν η καλύτερη επιλογή, ωστόσο ήταν προτιμότερο από την έκδοση ευρωομολόγων και την κατάρρευση της ευρωζώνης.

Ολόκληρο το τηλεγράφημα – Εδώ η ανάρτηση στο Wikileaks

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ