10 απλά βήματα για να βελτιώσετε το Wi-Fi σας
Στην εποχή της ευρυζωνικότητας, όπου το Internet αποτελεί εργαλείο δουλειάς, μέσο ψυχαγωγίας καθώς και επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, είναι σίγουρο πως, τόσο η ταχύτητα όσο και η ποιότητα της ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi) μετράει. Ακόμα κι αν το mobile Internet κατακτά όλο και περισσότερους φανατικούς οπαδούς είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις ευρυζωνικές, ασύρματες συνδέσεις, ούτε σε κόστος ούτε όμως και σε ταχύτητα.
Για όλες εκείνες τις φορές που αυτό το μικρό τετράγωνο, ή ορθογώνιο, κουτί που ακούει στο όνομα router, ελληνιστί δρομολογητής, δεν βγάζει σήμα… καμπάνα, η λύση αποδεικνύεται πολύ πιο εύκολη από οσό ακούγεται. Εφαρμόζοντας τα παρακάτω απλά βήματα το πρόβλημα της εξασθενημένης σύνδεσης θα βελτιωθεί ή και θα λυθεί.
1. Επιλέξτε την κατάλληλη θέση
Μπορεί να μην είναι το πιο καλαίσθητο αντικείμενο του σπιτιού, σίγουρα όμως η λύση δεν είναι να κρυφτεί μέσα σε κάποια ντουλάπα. Άλλωστε θα έχετε αντιληφθεί πως όσο πιο μακριά από τον δρομολογητή ή αλλιώς router, βρίσκεται ο υπολογιστής, τόσο ασθενέστερη είναι η σύνδεση. Να διευκρινίσουμε πως ο δρομολογητής εκπέμπει το σήμα του ομοιοκατευθυντικά και οριζόντια. Κατά συνέπεια αν η συσκευή τοποθετηθεί κάπου κεντρικά, μέσα στο οπτικό μας πεδίο από εκεί που καθόμαστε και χρησιμοποιούμε το Internet, αυτόματα θα βελτιωθεί κι η εμβέλεια του σήματος συνολικά.
Στην περίπτωση δε που το σπίτι είναι διώροφο η ενδεδειγμένη θέση είναι το router είναι να τοποθετηθεί στον δεύτερο όροφο, με την κεραία λίγο στραμένη προς τα κάτω. Ιδανική λύση βέβαια για σπίτια δύο ή περισσοτέρων επιπέδων αποτελούν σαφώς οι αναμεταδότες σήματος.
2. Αποφύγετε τους τοίχους
Όλα τα υλικά απορροφούν ένα μέρος της ακτινοβολίας. Ορισμένα, όμως, το κάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό, όπως το τσιμέντο και τα τούβλα. Όταν λοιπόν το router βρίσκεται περιτριγυρισμένο από τσιμέντο ή τούβλα το σήμα δυσκολεύεται να φτάσει στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του σπιτιού μας.
Μεγάλη αντίσταση στην αναμετάδοση του σήματος σας φέρνει και το νερό, οπότε η τοποθέτηση του router δίπλα σε κάποιο ενυδρείο ή άλλο υγρό στοιχείο, είναι καλό να αποφεύγεται. Ακόμα ένας εχθρός του σήματος είναι το μέταλλο και οι καθρέφτες, διότι τα υλικά αυτά αντανακλούν στην πραγματικότητα τα ραδιοκύματα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους τοποθετήστε το router σε ανοιχτούς χώρους και όσο πιο ψηλά γίνεται – το πάτωμα θα μπλοκάρει εν μέρει όποια ραδιοκύματα κατευθύνονται προς τα κάτω.
3. Κρατήστε το μακριά από άλλες ηλεκτρονικές συσκευές
Τα άλλα ηλεκτρονικά αντικείμενα στο σπίτι σας μπορούν εξίσου να επηρεάσουν τη ισχύ της ασύρματης σύνδεσής σας και μάλιστα σημαντικά. Ο λόγος είναι πως όλες αυτές οι συσκευές λειτουργούν στην ίδια ελεύθερη συχνότητα, 2,4 GHz , οπότε η μια καταφέρνει να παρεμβαίνει στο σήμα της άλλης.
Γι ‘αυτό προσπαθήστε να κρατήσετε το δρομολογητή σας μακριά από τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων, ασύρματα τηλέφωνα, και κάθε άλλου είδους ασύρματες συσκευές.
4. Ρυθμίστε την κεραία του router
Στην περίπτωση που το router σας έχει κεραία, καλό θα ήταν να ασχοληθείτε λιγάκι μαζί της, αφού η γωνία και η κατεύθυνσή της παίζει ρόλο ως προς την αναμετάδοση των ραδιοκυμάτων.
Συνήθως οι κεραίες μπορούν να κουνηθούν δεξιά κι αριστερά ή και κυκλικά. Εάν θέλετε το σήμα να εξαπλωθεί οριζόντια τότε τοποθετήστε την κεραία σας κάθετα, ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή εκπομπή. Εάν προσπαθείτε να έχετε σήμα μεταξύ δύο ορόφων τότε καλό θα ήταν να τοποθετήσετε την κεραία οριζόντια.
5. Μετρήστε το σήμα του router
Καθώς τοποθετείτε το router σας μέσα στο σπίτι μπορείτε πάντα να μετρήσετε την αναμετάδοση του σήματος ώστε να βρείτε το πιο ισχυρό σημείο του σπιτιού. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές και ιστοσελίδες που θα σας βοηθήσουν να μετρήσετε την ταχύτητα τόσο του download όσο και του upload της συσκευής που χρησιμοποιείτε.
6. Επιλέξτε την πιο σύγχρονη τεχνολογία
Ένας ακόμα τρόπος για να εξασφαλίσετε γρήγορο κι αξιόπιστο Internet είναι να επιλέξετε τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Το βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα wireless Α, Β, και G είναι πλέον παρωχημένα κι αργά. Η καλύτερη επιλογή είναι το router που θα παρέχει τύπο ασύρματης σύνδεσης Ν ή ακόμα καλύτερα τον πιο σύγχρονο AC (οι πωλητές γνωρίζουν).
7. Κάντε τακτικά reboot – επανεκίνηση
Ένα άλλο κόλπο για την εύρυθμη λειτουργία της ασύρματης σύνδεσής σας είναι η τακτική επανεκκίνηση του router. Η λύση της επανεκκίνησης, απλή κι αποτελεσματική, μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μέσω ενός απλού χρονοδιακόπτη πρίζας. Γενικός κανόνας που πρέπει να έχουμε στο νου μας: ένα απλό restart, μπορεί να λύσει τα πιο πολύπλοκα προβλήματα.
8. Εντοπίστε το κατάλληλο κανάλι ασύρματης σύνδεσης
Το σήμα του Router σας είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται από τα γειτονικά ασύρματα δίκτυα, ιδιαίτερα αν μένετε σε πολυκατοικία ή πυκνοκατοικημένη περιοχή. Χρησιμοποιήστε ένα online εργαλείο όπως το WiFi Stumbler, που αποτελεί έναν εύκολο τρόπο να τσεκάρετε ποια «κανάλια» είναι πολυσύχναστα, από τα Wi-Fi των γειτόνων, και επιλέξτε ένα κανάλι που δεν παρουσιάζει μεγάλο «συνωστισμό». (Συνήθως η πλειονότητα των router λειτουργούν στο κανάλι 6).
9. Περιορίστε προγράμματα που «κατασπαράζουν» Bandwidth
Περιορίστε εφαρμογές και προγράμματα που «τρώνε» Bandwidth, όπως Torrents, υπηρεσίες streaming, video chat, online βιντεοπαιχνίδια. Για να το επιτύχετε αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Qos (Quality of Service), τα οποία υπόσχονται να βάλουν σε τάξη τις εφαρμογές αυτές, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο αναγκαίες.
10. Εμπιστευθείτε ένα αυτοσχέδιο τρικ
Αν πάλι θελήσετε να καταφύγετε σε αυτοσχέδιες μεθόδους, τοποθετώντας ένα αλουμινόχαρτο πίσω από την κεραία, ή ένα ανοιγμένο αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού, μπορείτε να επιτύχετε ενδυνάμωση του σήματος προς την αντίθετη κατεύθυνση από το αλουμινόχαρτο, ακριβώς όπως δρα και το δορυφορικό πιάτο.