Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αμέσως τις αεροπορικές της επιδρομές στη Συρία ως προϋπόθεση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού, ζητά η συριακή αντιπολίτευση
“Η επιχείρηση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας περιπλέκει την κατάσταση. Αν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν, είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς θα προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία”, δήλωσε ο Μόνζερ Μάχους, στέλεχος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της αντιπολίτευσης.
https://www.youtube.com/watch?v=NvPSnjGBh8Q
Οι Σύροι αντάρτες έχουν παγιδευθεί από τις δυνάμεις της Δαμασκού, τις κουρδικές δυνάμεις και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη βόρεια Συρία, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις παραμένουν αποκλεισμένοι στη συριακή πλευρά των τουρκο-συριακών συνόρων, ενώ η Άγκυρα δηλώνει ότι φοβάται νέο κύμα προσφύγων.
Μπροστά στην μεγάλη ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν χθες ότι προτίθενται να ζητήσουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.
Την ώρα που η Άγκυρα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των συνόρων της και την είσοδο των προσφύγων από τη Συρία, η τουρκική κυβέρνηση φοβάται την εισροή μέχρι και 600.000 προσφύγων από την επαρχία του Χαλεπίου, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Σύρους αντάρτες.
https://www.youtube.com/watch?v=-jSVTOAsVHg
Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησής τους που υποστηρίζεται από τις επιδρομές των Ρώσων συμμάχων τους στο Χαλέπι, οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ βρίσκονται για πρώτη φορά από το 2013 σε απόσταση 20 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δυνάμεις προωθήθηκαν στην πόλη Ταλ Ριφάατ, ένα από τα τρίτα τελευταία προπύργια των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας.
Οι αντάρτες έχουν πλέον παγιδευτεί από τον στρατό που προελαύνει στο βορρά, τις κουρδικές δυνάμεις που προωθούνται από τα δυτικά και το ΙΚ που κυριαρχεί στην ανατολική πλευρά”, εξήγησε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα.
“Ο στρατός προελαύνει στην ύπαιθρο και κόβει τις γραμμές επικοινωνίας των ανταρτών, οι οποίοι στη συνέχεια εγκαταλείπουν την περιοχή. Στρατηγικός στόχος είναι να αποκλείσει τα τουρκο- συριακά σύνορα για να στερήσει από τους αντάρτες την επιμελητειακή υποστήριξη”, δήλωσε ο ειδικός γεωγράφος με ειδικότητα στη Συρία Γάλλος Φαμπρίς Μπαλάνς.
Πείνα και κρύο
“Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 31.000 νέοι εκτοπισμένοι από τους οποίους το 80% είναι γυναίκες και παιδιά”, δήλωσε η Λίντα Τομ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, μιλώντας για τους Σύρους που έχουν εγκλωβιστεί στη συριακή περιοχή Μπαμπ αλ-Σαλάμα, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αφότου εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από την επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων και τις ρωσικές επιδρομές.
Παρά τις προσπάθειες των ΜΚΟ να οργανώσουν την άφιξή τους στους καταυλισμούς που ήδη έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, η κατάσταση των εκτοπισμένων απέναντι από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Οντζούπιναρ είναι πολύ δύσκολη.
“Πεινάμε και κρυώνουμε. Ο κόσμος κοιμάται στον δρόμο”, δήλωσε ο 15χρονος Μοχάμαντ Ράχμα, ένας από τους ελάχιστους πρόσφυγες στους οποίους επιτράπηκε να περάσουν τα σύνορα για να λάβουν ιατρική περίθαλψη στην τουρκική πλευρά.
“Η κατάσταση είναι φοβερή”, δηλώνει ο Τούρκος Νετζατί Γιλντίζ, η κόρη του οποίου είναι παντρεμένη με Σύρο και έχει αποκλειστεί στο Μπαμπ αλ-Σαλάμα, όπου φορτηγά μιας τουρκικής μκο προωθούν καθημερινά τρόφιμα και φάρμακα στους εκτοπισμένους.
Αντιμετωπίζοντας δυσκολίες στη χώρα της γιατί επέτρεψε την υποδοχή ενός και πλέον εκατομμυρίου μεταναστών το 2015, η Μέρκελ συζήτησε με τον Νταβούτογλου τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ προκειμένου να υπάρξει καλύτερος έλεγχος των τουρκικών ακτών απ΄όπου εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν καθημερινά να αναχωρούν με προορισμό την Ελλάδα.
Χθες, ένα νέο ναυάγιο σημειώθηκε με δεκάδες πρόσφυγες νεκρούς στ΄ανοικτά της Τουρκίας.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης από την Άγκυρα να επιτρέψουν την είσοδο στους εκτοπισμένους του Χαλεπίου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ η Τουρκία έχει ήδη δεχτεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους. Ο Τούρκος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα επωμιστεί μόνη της “όλο το βάρος” της υποδοχής των σύρων προσφύγων.
Εξόντωση
Στην ιδιαίτερα αυτή πολύπλοκη σύγκρουση που άρχισε με την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ των μεταρρυθμίσεων, περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Μάρτιο του 2011 και περισσότερο από το μισό του πληθυσμού έχει εκδιωχθεί από τις εστίες του.
Μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 για την υποστήριξη του συριακού στρατού, ο τελευταίος κατήγαγε νίκες ανακαταλαμβάνοντας περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες σε αρκετές επαρχίες.
Πριν από τη διεθνή διάσκεψη για τη συριακή κρίση που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Μόναχο, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες εχθρικές προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ και τη ρωσική επέμβαση, απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, επέκρινε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν εκτιμώντας ότι επέδειξε μεροληψία όταν την κατηγόρησε για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα στη Γενεύη λόγω της κλιμάκωσης των βομβαρδισμών της.
Ο ρώσος πρεσβευτής στη Συρία Αλεξάντερ Κινσάκ δήλωσε σήμερα ότι είναι παράλογο να αγνοηθεί η γνώμη των Κούρδων της Συρίας κατά τη διάρκεια των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της κρίσης. “Το πρόσκομμα ήταν το θέμα της συμμετοχής των Κούρδων στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης. Συμφωνούμε με αυτούς που πιστεύουν ότι είναι απλά παράλογο να αγνοηθεί η κουρδική θέση”, τόνισε στο πρακτορείο RIA Novosti. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου.
Τέλος, οι ερευνητές του ΟΗΕ για τη Συρία κατηγόρησαν τις αρχές της Δαμασκού για “εξόντωση” κρατουμένων, τονίζοντας ότι αυτοί οι “μαζικοί θάνατοι” φυλακισμένων είναι το αποτέλεσμα μιας “κρατικής πολιτικής” που συνιστά “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, Sputnik, Βηρυτός, Λίβανος