Λύση στο προσφυγικό δίνουν οι Κούρδοι χωρίς τον Ερντογάν
Οι Κούρδοι της Συρίας του YPG, στο καντόνι της Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία, έχουν ήδη αρχίσει να δέχονται τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Χαλέπι, ώστε να μη φύγουν από τη Συρία.
Τις τελευταίες ώρες ο στρατός της Συρίας ετοιμάζεται να εξαπολύσει την τελική του επίθεση για να απελευθερώσει τις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα (Μέτωπο Αλ Νούσρα, όπως ονομάζεται ο συριακός βραχίονας της οργάνωσης) και τους συμμάχους της των οργανώσεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Βορειοδυτικά, «γωνία» με το κίτρινο χρώμα, είναι το κουρδικό καντόνι της Εφρίν. Οι Κούρδοι της Εφρίν δίνουν άσυλο στους πρόσφυγες που φεύγουν από το Χαλέπι. Με κόκκινο χρώμα είναι τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση. Όπως μπορείτε να δείτε, οι κυβερνητικοί απέκοψαν τις οδούς βόρεια από το Χαλέπι που ανεφοδίαζαν τις συνοικίες που κατέχουν οι τζιχαντιστές, μέσα από τον «διάδρομο» με πράσινο ανοιχτό χρώμα, με τρόφιμα και όπλα από την Τουρκία. Με μαύρο χρώμα ανατολικά είναι το Ισλαμικό Κράτος, με πράσινο χρώμα δυτικά οι υπόλοιπες περιοχές που κατέχονται από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές.
Χιλιάδες κάτοικοι του Χαλεπιού, των συνοικιών που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, εγκαταλείπουν την πόλη τους όχι μόνο για να μη βρεθούν στο επίκεντρο των μαχών αλλά και γιατί είναι οικογένειες και υποστηρικτές των τζιχαντιστών που φοβούνται τα αντίποινα των κυβερνητικών.
Η πόλη Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, δεν καταλήφθηκε ποτέ ολοκληρωτικά από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και τους συμμάχους της «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και άλλων οργανώσεων.
Οι τζιχαντιστές έλεγχαν κάποιες συνοικίες, κάποιες άλλες παρέμειναν υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ μια συνοικία στο Χαλέπι είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας.
Το Χαλέπι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία είχε συνολικό πληθυσμό 2.300.000 κατοίκους.
Τώρα που η πόλη είναι να απελευθερωθεί ολοκληρωτικά, οι συγγενείς, οικογένειες και συνεργάτες των τζιχαντιστών την εγκαταλείπουν ομαδικά για να βρουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Οι πρόσφυγες φιλοτζιχαντιστές υπολογίζονται περίπου στους 50.000 σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις.
Ωστόσο, από μια πόλη εκατομμυρίων να την εγκαταλείπουν μερικές χιλιάδες συνεργάτες των τζιχαντιστών δεν συνιστά καθολική ανθρωπιστική κρίση, όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν τα πράγματα οι τουρκικές Αρχές.
Στον χάρτη βλέπετε πώς ήταν «μοιρασμένη» η πόλη του Χαλεπιού. Με πράσινο χρώμα οι περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο, με πορτοκαλί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και με κίτρινο είναι η συνοικία που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG.
Τις προηγούμενες ημέρες ο στρατός της Συρίας προέλασε στα βόρεια και απέκοψε τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστικών συνοικιών στο Χαλέπι από την Τουρκία.
Πλέον οι τζιχαντιστικές συνοικίες είναι πολιορκημένες ολόγυρα από τα κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ η ρωσική πολεμική αεροπορία σφυροκοπά αλύπητα την Αλ Κάιντα και τους συμμάχους της.
Το Χαλέπι -το υπογραμμίζουμε αυτό για να γίνει κατανοητό- δεν αποτελεί προπύργιο κάποιας δημοκρατικής επανάστασης ενάντια στην κυβέρνηση της Συρίας. Είναι σφηκοφωλιά της Αλ Κάιντα!
Οι Κούρδοι της Συρίας που ελέγχουν την περιοχή της Εφρίν (Καντόνι Εφρίν) στην επαρχία του Χαλεπιού, αν και γνωρίζουν ότι οι εν λόγω πρόσφυγες είναι φιλοτζιχαντιστές, αποφάσισαν να τους παράσχουν άσυλο στα κουρδικά εδάφη της Εφρίν για ανθρωπιστικούς λόγους.
«Εμείς το κάνουμε για τον απλό λαό, να μην δυστυχήσει, να μην αναγκαστεί να καταφύγει στη ξενιτιά», είπε Κούρδος αξιωματούχος στο TRIBUNE.
«Οι Κούρδοι μπορούμε να παράσχουμε άσυλο στους πρόσφυγες, ώστε να μην περνάνε στην Τουρκία και στην Ευρώπη στη συνέχεια. Χρειαζόμαστε όμως άμεσα οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δύση ώστε να στήσουμε προσφυγικά στρατόπεδα και να έχουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τρόφιμα και καταλύματα».
Ο ίδιος Κούρδος αξιωματούχος αποκάλυψε και μια σκοτεινή πτυχή του προσφυγικού.
«Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία», είπε στο TRIBUNE, «τουλάχιστον 1.000.000 Άραβες πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στη Ροζάβα [σ.σ. βόρεια Συρία – Δυτικό Κουρδιστάν]. Όταν επιτέθηκαν οι τζιχαντιστές στην Κόμπανι, αυτοί οι άνθρωποι κατέφυγαν στην Τουρκία. Και από την Τουρκία μετά πέρασαν στην Ευρώπη».
«Τώρα που έχουμε ανακτήσει τα περισσότερα εδάφη της Ροζάβα, μπορούμε κάλλιστα να φιλοξενήσουμε τους Σύρους πρόσφυγες συμπατριώτες μας. Το πρόβλημα είναι ότι επειδή η Τουρκία έχει επιβάλλει εμπάργκο στις κουρδικές περιοχές, ενώ παράλληλα ανεφοδιάζει τους τζιχαντιστές, οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς για προστασία δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».
«Ούτε τρόφιμα έχουμε να τους δώσουμε, ούτε καταυλισμούς δεν μπορούμε να χτίσουμε γιατί η Τουρκία απαγορεύει να περάσουν οικοδομικά υλικά στη Ροζάβα. Αναγκάζονται λοιπόν οι πρόσφυγες να φεύγουν από τα κουρδικά εδάφη, να περνάνε στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Εάν η Δύση μας υποστηρίξει, εμείς θα κρατήσουμε τους πρόσφυγες εδώ, μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, και κανείς δεν θα περνά στην Ευρώπη».
Βίντεο ντοκουμέντο: Ενώ οι Τούρκοι ανεφοδιάζουν φανερά τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα και κάνουν «κρυφά» λαθρεμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος, στα σύνορα της Τουρκίας με τα κουρδικά εδάφη χτίζουν τείχος, ώστε να επιβάλλουν ολοκληρωτικό εμπάργκο και ασφυξία στις κουρδικές περιοχές που αντιστέκονται στο Ισλαμικό Κράτος. Με αυτά τα «μέτρα» οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μείνουν στα κουρδικά εδάφη, αναγκάζονται να περάσουν στην Τουρκία και καταλήγουν στην Ευρώπη: