Δουλειά χωρίς μισθό για 1 εκατ. εργαζόμενους
Της Αργυρώς Μαυρούλη
Το 1.000.000 αγγίζουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με καθυστέρηση κατά μέσο όρο 5 μήνες σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που καταβάλουν μικροποσά έναντι μισθών με τις συσσωρευμένες οφειλές να ανέρχονται σε κάποιες περιπτώσεις και τα δυο έτη.
Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην καταβολή μισθών το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την έκδοση υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιεί, διάταξη που ήδη έχει ψηφιστεί από το 2010 αλλά δεν εφαρμόζεται, η οποία κάνει υποχρεωτική την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών, μέσω των τραπεζών.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής και έχει στη διάθεση το ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει μισθό έως 751 ευρώ το μήνα μεικτά, ενώ το ενώ πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 και την υπογραφή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ 6) με την οποία μειώθηκαν οι κατώτατες αμοιβές κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών με τον κατώτατο μισθό αμείβονταν μόλις το 12% των εργαζομένων και 5% απασχολούνταν με μερική απασχόληση και χαμηλότερες αποδοχές.
Όπως καταγράφεται οι μειώσεις στους μισθούς με την υπογραφή 1.440 επιχειρησιακών συμβάσεων κυμαίνονται από 10% έως 40%. Μάλιστα οκτώ στις δέκα περιπτώσεις που οι συμβάσεις έχουν υπογραφεί με ένωση προσώπων, οι μισθοί υποχώρησαν στα 586 ευρώ.