Προκόπης Παυλόπουλος: Λύσεις τύπου Ανάν δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20150417071754Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάλου πέρασε λίγο μετά τις 13:00 ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Οι δύο πρόεδροι δήλωσαν αμέσως μετά την συνάντηση:

Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι ειλικρινά που σας δέχομαι στην Αθήνα. Πρώτα απ’όλα πρόκειται για μικρή, πολύ μικρή, ανταπόδοση της τόσο θερμής σας φιλοξενίας στην Κύπρο, από την οποία κρατάω τόσα πολλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νησί, αλλά κυρίως για την ψυχή αυτού του Κυπριακού Λαού, από την οποία διδάχθηκα πολλά και πήρα πολλή δύναμη.

Επιθυμώ να ακούσω τις απόψεις σας για την πορεία των δικοινοτικών συνομιλιών. Θέλω να σας τονίσω ότι είναι βασικό να επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και στην Κύπρο, αυτό που τόνισα και στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ.Ερντογάν, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική μας επικοινωνία στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο: Η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία δεν περνάει μόνο από τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και από την πρόοδο του Κυπριακού για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Αυτή δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες, στις οποίες εσείς έχετε τον πρώτο λόγο και εμείς στηρίζουμε τις θέσεις σας.
Υπενθυμίζουμε και προς την τουρκική πλευρά ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να συνεχισθούν μόνον εφόσον δεν υπάρχουν προκλήσεις σαν και αυτές που είδαμε πρόσφατα, προκλήσεις οι οποίες θίγουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και επίσης, ότι οι συνομιλίες αυτές δεν μπορούν παρά να έχουν ως περιεχόμενο την εξεύρεση μιας λύσης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν μπορεί παρά να προκύψει ένα Κράτος, το οποίο είναι συμβατό όχι μόνο με το διεθνές δίκαιο, αλλά και με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο.

Και θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας ότι αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ενδιαφέρουν πρωτίστως την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα. Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώκει πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα. Δίχως την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής δεν μπορεί να υπάρξει εμβάθυνση, ακόμα και της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Και κάτι άλλο, ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι γνωστό ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όταν ξέρουμε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Άρα, θα πρέπει να υπάρχει και ενδιαφέρον και εγρήγορση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επαναλαμβάνω: Είμαστε δίπλα σας, θέλω να το αισθάνεσθε αυτό και είναι απόλυτα ειλικρινές. Κάτι το οποίο, άλλωστε, αποδεικνύεται και θα αποδεικνύεται στην πράξη.

Ν.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί παρά να εκφράσω τις βαθύτερες των ευχαριστιών μου για τα θερμά σας λόγια, την υποδοχή, αλλά και για τις άριστες εντυπώσεις που τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και η πολύ πρόσφατη δική σας επίσκεψη, άφησαν στην Κύπρο. Ο καθένας νοιώθει ότι υπάρχει πραγματικά ένα ειλικρινές, άδολο, αδελφικό ενδιαφέρον, για να ξεπερασθεί επιτέλους μια κατάσταση και μια παράταση απαραδέκτου παρανομίας ή παραβίασης του διεθνούς δικαίου, που διαρκεί τώρα 41 τόσα χρόνια.

Πρέπει να σας πω ότι τελευταία φαίνεται ότι ομαλοποιούνται ή εξομαλύνονται ή – αν θέλετε – αίρονται οι λόγοι που μας υποχρέωσαν να αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στον διάλογο. Από τη μια απεχώρησε και έπαψε να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα το τουρκικό πλοίο ‘Μπαρμπαρός’, ενώ από την άλλη δεν έχει ανανεωθεί η παράνομη καθ’όλα NAVTEX. Αυτά μας επαναφέρουν στην κατάσταση προ της παραβιάσεως των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και μας επιτρέπουν έτσι ή επιτρέπουν να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης ενός – ελπίζω – ουσιαστικού διαλόγου, με αποφασιστικότητα αλλά και καλή βούληση και αλληλοσεβασμό από όλες τις πλευρές.

Σ’αυτήν την προσπάθεια θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα είναι ενεργός παρούσα, με την έννοια ότι θα συμβάλει έτσι ώστε να συνειδητοποιήσουν και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι η συνέχιση της καταστάσεως, ως έχει σήμερα, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι τους ωφελεί ή ότι δημιουργεί προοπτική για το μέλλον.

Όπως πολύ ορθά επισημάνατε, βεβαίως η βάση της λύσης η επιδιωκόμενη δεν μπορεί να είναι η όποια λύση. Και όπως θα μπορεί να επισημάνει ο καθένας, με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, προαπαιτούμενο, ενόψει του γεγονότος ότι αποτελούμε κράτος-μέλος της

Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και φυσικότατα, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλου του Λαού, είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων.

Είπα και προηγούμενα – θα το επαναλάβω και σε σας – ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι μια διαρκής ειρήνη και συνθήκες που να επιτρέπουν τη συνεργασία και τη συμβίωση των κατοίκων του νησιού και όχι να δημιουργήσουμε ή να επιτύχουμε μια λύση, που να δημιουργεί νικητές ή να αφήνει ηττημένους. Εδώ, εάν δεν υπάρξει ο αλληλοσεβασμός στις ανησυχίες είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς και εάν δεν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ακριβώς μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου των διεθνών αρχών, που διέπουν τουλάχιστον τον αλληλοσεβασμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε δεν υπάρχει προοπτική μακράς διάρκειας. Γι’αυτό η λύση πρέπει να είναι και βιώσιμη και λειτουργική και διαρκής.

Σ’αυτήν μας την προσπάθεια, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί πραγματικά νοιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και δεν μείναμε μόνοι στη διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος.-

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ