ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ! Θησαύρισαν κατά την κατοχή.
Οι “απυρόβλητοι” που απέλυαν κόσμο σε απόλυτη σιωπή, αγόραζαν ομάδες για να έχουν λαϊκό έρεισμα και συγχρόνως κέρδιζαν εκατομμύρια μέσω καρτέλ, έρχεται η ώρα να πληρώσουν.
Μιλάμε για ένα σκάνδαλο το οποίο έμεινε στο σκοτάδι και οι λίγοι ηρωϊκοί λειτουργοί που το τεκμηρίωσαν, απομακρύνθηκαν από την θέση τους.
Η κυβερνηση των σαμαροβενιζελων φυσικά, έθαψε την υπόθεση που τωρα επανέρχεται στο φως.
Μένει να δουμε εάν το κράτος θα λειτουργήσει ή θα έχουμε συγκάλυψη α λα Παπακωνσταντίνου.
Τα στοιχεια πάντως που θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας, εις είναι συντριπτικά.
Τι είχε γράψει η Εφημερίδα των Συντακτών:
Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας
Στοιχεία για την εμπλοκή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών χάλυβα σε υπόθεση «καρτέλ» έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχεδόν μια δεκαετία αφότου ξεκίνησαν οι έρευνες και παραπέμπει πλέον τον σχετικό φάκελο στην Ολομέλεια, που θα συνεδριάσει στις 29 Μαΐου 2015 για να εξετάσει την υπόθεση.
Στο «σκαμνί» θα καθίσουν, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» με δημοσίευμά της στις 17 Μαρτίου, η Χαλυβουργική Α.Ε. της οικογένειας Κων/νου Αγγελόπουλου, η Ελληνική Χαλυβουργία της οικογένειας Μάνεση και η Σίδενορ του ομίλου Στασινόπουλου. Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, οι τρεις βιομηχανίες αντάλλασσαν επί σειρά ετών εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούσαν στοιχεία για την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους. Η ανταλλαγή στοιχείων γινόταν μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ενωση Χαλυβουργιών Ελλάδος» (ΕΝΧΕ) στην οποία συμμετείχαν.
Στη σχετική εισήγηση αναφέρεται ότι από τα στοιχεία και τις ενδείξεις που συγκεντρώθηκαν, στοιχειοθετούνται παραβάσεις «για οριζόντια εναρμονισμένη πρακτική ανταλλαγής πληροφοριών» από τις εταιρείες καθώς και αντίστοιχη παράβαση από την Ενωση Χαλυβουργιών η οποία ως επιχείρηση διευκόλυνε τις εναρμονισμένες πρακτικές των μελών της.
Πρακτικά αυτό που προκύπτει είναι πως η υπόθεση του «καρτέλ χάλυβα» στην Ελλάδα μάλλον θα πέσει στα «μαλακά», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι πολυετείς έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ξεκίνησαν πίσω στο 2006, δεν φαίνεται να απέδωσαν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν πως οι τρεις μεγάλες βιομηχανίες αξιοποίησαν τις πληροφορίες που αντάλλασσαν για να εναρμονίσουν την τιμολογιακή πολιτική τους ή να εκμεταλλευτούν τη δεσπόζουσα θέση τους. Αυτό σημαίνει ότι η Ολομέλεια αλλά και οι πολίτες θα μείνουν μόνο με την υποψία του «μεγάλου κόλπου» και τα όποια πρόστιμα επιβληθούν -αν επιβληθούν- θα είναι μικρά.
Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στον χαλυβουργικό κλάδο είχε ξεκινήσει το 2009, ωστόσο ο «φάκελος» άνοιξε για πρώτη φορά το 2006 έπειτα από καταγγελίες της εταιρείας Iron Tenco εναντίον συγκεκριμένων επιχειρήσεων για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και ανάλογες καταγγελίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου.
Παρότι πηγές της αγοράς που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα ότι υπάρχουν σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία για προσυνεννόηση σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής, εντούτοις οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν αποδείχτηκαν και εν συνεχεία οι υποθέσεις συγχωνεύτηκαν και μπήκαν στον ίδιο φάκελο της αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δεκαετία ερευνών
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια πολύ «περίεργη» υπόθεση η οποία, όχι μόνο χρειάστηκε μια δεκαετία ερευνών για να φτάσει στην Ολομέλεια και να εξεταστεί, αλλά ο φάκελός της άλλαξε χέρια και εισηγητές τουλάχιστον τρεις φορές και έμεινε για μεγάλα χρονικά διαστήματα να «αραχνιάζει» πριν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα.
Ο τελευταίος εισηγητής που ολοκλήρωσε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες την έρευνα και την έστειλε να εκδικαστεί υπέβαλε αμέσως μετά την παραίτησή του από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και πηγές δεν συνδέουν την αποχώρησή του με την έρευνα.