* Η έκφραση “Διέβη τον Ρουβίκωνα”, προέρχεται από την διάβαση του ποταμού Ρουβίκωνα υπό του Ιουλίου Καίσαρος, το 49 μ.Χ. , προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Πομπήιου.
Η διάβαση αυτού του (ευρισκόμενου κοντά στη Ρώμη) ποταμού, ήταν απαγορευμένη στις Ρωμαϊκές Λεγεώνες.
Ο Ιούλιος Καίσαρ καταστρατήγησε αυτή την απαγόρευση, αλλάζοντας τον ρού της ιστορίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, χθές, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, θεμελίωσε την οικοδόμηση μίας νέας, ανεξάρτητης (από τα μονίμως υφιστάμενα “Δυτικά” ερείσματα) εξωτερικής πολιτικής, ικανής να απαντήσει και να δώσει ρεαλιστική λύση (και) στο Οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Αυτό που πέτυχε, χθές στη Μόσχα, ο Αλέξης Τσίπρας, για τα Οικονομικά της Χώρας, ήταν η απόκτηση μίας σημαντικότατης οικονομικής υποστήριξης, η οποία:
- πρωτίστως εξασφαλίζει την ύπαρξη ρευστότητας, τόσο πολύτιμης για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης ρήξης με το Eurogroup
- ταυτόχρονα, δημιουργεί ένα τεράστιο πεδίο μεγάλων επενδυτικών κοινοπραξιών των δυο χωρών, το οποίο, επίσης, επιδρά αποτελεσματικά (με προκαταβολές προς το Ελληνικό κράτος, των μελλοντικών κερδών τής Ελληνικής πλευράς) στην αντιμετώπιση του στραγγαλισμού της ρευστότητας που επιβάλλουν οι “δανειστές” της φαυλεπίφαυλης Ελληνικής Ολιγαρχίας.
- Και όλ’ αυτά τα θαυμάσια, με έναν τρόπο απόλυτα συμβατό με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΕ και το Eurogroup !!!
Αυτό, φάνηκε (κυρίως) μέσα από τις απαντήσεις που έδωσαν αμφότεροι (Τσίπρας και Πούτιν) στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις τους.
(Παραθέτω τα επίμαχα σημεία, για όσους δεν τα άκουσαν/διάβασαν ή για όσους τα άκουσαν/διάβασαν, αλλά δεν αντιλήφθηκαν την ουσία τους. Η υπογράμμιση των πιο κρίσιμων σημείων αυτών των απαντήσεων, είναι δική μου):
- ΠΟΥΤΙΝ (απαντώντας στην δημ/φο της “Καθημερινής”, Δώρα Αντωνίου): “…. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης και της υλοποίησης μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας και στο πλαίσιο αυτών των έργων μπορεί να προκύψουν τέτοιες καταστάσεις, που θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού, αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο, πριν από την υλοποίηση αυτών των έργων. Κάπως δύσκολα το είπα, μπορώ να δώσω περισσότερες εξηγήσεις: αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν κάποιες προπληρωμές. Δεν πρόκειται για βοήθεια αυτή καθ’ εαυτή, αλλά για συνεργασία προς κοινό όφελος, με στόχο την υλοποίηση κάποιων έργων στους τομείς των Μεταφορών και των Υποδομών”.
- ΤΣΙΠΡΑΣ (Απαντώντας στην ερώτηση της ίδιας δημ/φου) : “ Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος. Δεν έχει απολέσει την γεωπολιτική της δυναμική. Είναι μια χώρα κυρίαρχη –επαναλαμβάνω- που έχει κάθε δικαίωμα να αξιοποιεί αυτή τη δυναμική της και να προχωρά σε συμφωνίες αναπτυξιακού προσανατολισμού, που θα ωφελήσουν αμοιβαία όσους συμπράττουν σ’ αυτές. Και κυρίως θα βοηθήσουν τον ελληνικό λαό και τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση. Τέτοιου είδους συμφωνίες ήρθαμε να κάνουμε εδώ –και να συζητήσουμε– συμφωνίες, βεβαίως, με αναπτυξιακό προσανατολισμό, που συμβάλουν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε να πούμε ότι πάνω σε αυτές τις συμφωνίες θα οικοδομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ως κυρίαρχη χώρα και βεβαίως, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σεβόμενη τη νομοθεσία και τις Συνθήκες που έχουμε υπογράψει. Αυτές οι Συνθήκες, όμως, δεν μπορεί να επιτρέπουν σε κάποιες χώρες να έχουν συμφωνίες ενεργειακού προσανατολισμού και σε κάποιες άλλες χώρες να μην έχουν συμφωνίες. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό”.
- ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ (απαντώντας στον δημ/φο Χρηστος Τσιγουρη του Mega) :“ …….. Και η ανάπτυξη της συνεργασίας με την Ελλάδα,είναι προς όφελος όλων των χωρών της Ευρώπης, των δανειστών της Ελλάδας, αν θα ενισχυθεί η οικονομία της Ελλάδας, χάρις στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, διότι θα μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα χρέους, θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα αποπληρωμών προς τους δανειστές. Θα είναι επίτευγμα η εξομάλυνση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία. Είναι προς όφελος όλων. Και είναι παράξενο ότι κάποιοι το αμφισβητούν”.
Μιλάμε, δηλαδή, για τη θεμελίωση μίας τεράστιας ανατροπής του υπάρχοντος status quo, τόσο στο Οικονομικό επίπεδο (που αφορά, κυρίως, την παρούσα θέση της Ελλάδας) όσο και στο Γαιο-πολιτικό (που αφορά τον χώρο της ΝΑ Μεσογείου).
Και βέβαια, αυτό που δεν δηλώνεται πουθενά, αλλά αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία κάθε επένδυσης μεγάλου μεγέθους, είναι το γεγονός πως οι μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες, προασπίζονται με όλα τα μέσα που διαθέτουν οι επενδύοντες.
Τέλος, πρέπει να πούμε πως στις αποσκευές του, ο Τσίπρας, σ’ αυτό το ιστορικό ταξίδι του, είχε την πολιτική σοφία και σκέψη του Μίκη Θεοδωράκη (ίσως και η πρόσφατη επίσκεψή του στο σπίτι του μεγάλου Έλληνα Δημοκράτη και Πτριώτη να μην είναι άσχετη) και τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών “ΣΠΙΘΑ”, που κυριάρχησαν και δικαιώθηκαν, υλοποιούμενες, στις συνομιλίες Τσίπρα-Πούτιν, χθές στη Μόσχα !!!:(http://theodorakism.blogspot.gr/2013/11/blog-post_3.html)
Προ ημερών (την 29η Ιαν. 2015) είχε δημοσιευθεί άρθρο μου με τίτλο “ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ. “ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ”. http://olympia.gr/2015/01/29/αλεξησ-τσιπρασ-αρχή-άνδρα-δείκνυσι/
και μετά λίγες μέρες (την 19η Φεβρ. 2015) άρθρο μου με τίτλο “Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ”.
Ο Τσίπρας τόλμησε και μετά από αυτό, του αξίζει κάθε υποστήριξη.