Γιώργος Παπανδρέου: Εγώ πρότεινα στον Ερτο γάν την εκμετάλλευση της Ενέργειας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο σεμινάρια σε ‘Αγκυρα και Φόρειν ΄Οφις και η διπλωματία των βόθρων!
Πρόσφατα έλαβαν χώρα δύο σεμινάρια για μας δίχως εμάς. Ένα στην Άγκυρα στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και το άλλο στο Φόρειν ΄Οφις στο Λονδίνο στις 2 Μαρτίου 2015. Αμφότερα στόχευαν στην εξυπηρέτηση τουρκικών στόχων και αυτό ένας μπορεί εύκολα να συμπεράνει αν λάβει υπόψη τα όσα λέχθηκαν στο προηγηθέν σεμινάριο στις 28 Φεβρουαρίου 2015 στην Άγκυρα με έντονη την βρετανική συμβολή. Α) Κλείσιμο του Κυπριακού για να βοηθηθεί η προβληματική ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης για άνοιγμα κεφαλαίων και β) να βάλει χέρι και πόδι η Τουρκία ως συνέταιρος στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου μέσω των κατεχομένων με λύση που προσδοκά η Τουρκία. Και που όλοι όσοι έλαβαν μέρος ευελπιστούν στην αναγνώριση του παράνομου μορφώματος μέσω της ρατσιστικής ΔΔΟ με πολιτική ισότητα (δύο κράτη).
Σεμινάριο στο Φόρειν ΄Οφις 2.3.2015
Στις 6 Μαρτίου 2015 με ανταπόκρισή μου στο Ράδιο Πρώτο στη Λευκωσία, αναφέρθηκα στο σεμινάριο που διοργανώθηκε στις 2 Μαρτίου 2015 στο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, δηλαδή την ίδια μέρα το βράδυ της οποίας μίλησε ο Ε/κ διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης στο LSE. Τέτοιο σεμινάριο πρώτη φορά έγινε, με οικοδεσπότη το Βρετανό Υφυπουργό Ευρώπης κ. Ντέιβιντ Λίττινγτον, και με φιλοξενούμενους το Κυπριακό Επιμελητήριο και το παράνομο τουρκοκυπριακό αντίστοιχο.
Στο σεμινάριο, που οργανώθηκε αθόρυβα και δίχως προκαταρτική ανακοίνωση και που αποφασίστηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Λίττινγτον στην Κύπρο, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο κ. Φειδίας Πηλείδης, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και ο κ. Φικρί Τόρος, πρόεδρος του ούτω καλούμενου Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα τα οφέλη από την επίλυση του Κυπριακού και τον ρόλο των Επιμελητηρίων. Ο κ. Πηλείδης μίλησε για οφέλη για τις δύο κοινότητες από μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή που εμπερικλείει την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή… (Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο με ένα φιλμάκι που πρόβαλε το Κυπριακό Επιμελητήριο με ξένες χρηματοδοτήσεις με την προσυπογραφή και του νομπελίστα κ. Χρ. Πισσαρίδη, με στόχο να πεισθούμε οι Έλληνες της Κύπρου «πόσο πλούσιοι θα γίνουμε και τι καλά που θα είναι όταν συνεργαστούμε επιχειρηματικά με την Τουρκία μετά από μια λύση ΔΔΟ…»).
https://www.gov.uk/government/news/foreign-office-minister-hosts-bi-communal-cyprus-seminar
Ανακοίνωση του Φόρειν ΄Οφις έλεγε ότι ο Υφυπουργός Λίττινγτον συνεχάρη τη δουλειά αμφοτέρων των Επιμελητηρίων (ουσιαστικά προσφέρεται ισότιμη αναγνώριση στο Επιμελητήριο των κατεχομένων) για δημιουργία εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τόνισε τα οφέλη από μια λύση, και την αξία πρακτικών πρωτοβουλιών για συμφιλίωση εις υποστήριξη μιας λύσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με την ανακοίνωση, παραμένει ο πιο θερμός υποστηρικτής για επίλυση του Κυπριακού, και καλωσόρισε τα μέλη των Επιμελητηρίων καθώς και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιου Χατζηιωάννου, του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου, που ως γνωστόν μπήκε εδώ και λίγο καιρό στο χορό των επαναπροσεγγιστικών λεγόμενων δικοινοτικών εκδηλώσεων και προγραμμάτων για να λύσουν το Κυπριακό όπως βολεύει το Λονδίνο… (Για το ρόλο του Ιδρύματος Σερ Στέλιου βλέπε άρθρο μου « TheCyprusProblemIndustry» τού Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου – στο βάθος διχοτόμηση» www.eleftheria.co.uk 12 Μαρτίου 2015 σελ. 24 και άλλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο)
image0013
http://blogs.fco.gov.uk/ministers/ Φώτο – ο Ντέιβιντ Λίττινγτον στο Φ.Ο πλαισιωμένος από τους κ.κ. Πηλείδη και Τόρος.
image0022
http://www.flickr.com/photos/foreignoffice/16505568170/in/album-72157623935219999/ Στιγμιότυπο από το συνέδριο.
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα στην Ελευθερία Λονδίνου 5.3.2015, στην ημερίδα του Φόρειν ΄Οφις παρευρέθηκαν και Βρετανοί βουλευτές (αναφέρθηκε το όνομα του Nick de Debois) αλλά και μέλη της Κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο δίχως να αναφέρονται ονόματα. Η αναφορά δεν λέγει μέλη της ηγεσίας της Ομογένειας αλλά διακριτικά μέλη της Κυπριακής διασποράς στο Ηνωμένο Βασίλειο δίχως να γνωστοποιούνται τα ονόματά τους.
Όπως μου το χαρακτήρισε παράγοντας της παροικίας μας το σεμινάριο όντως διοργανώθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω από το Φόρειν ΄Οφις με πολύ επιλεγμένους καλεσμένους.
image0031
Στιγμιότυπο από το σεμινάριο στο Φόρειν ΄Οφις. Στο προεδρείο η Διευθύντρια Ευρώπης του Φόρεϊν Όφις Τζιλ Μόρις
Στη πρώτη γραμμή των συμμετεχόντων διακρίνεται η αντιπρόσωπος του Ιδρύματος Σερ Στέλιου Χατζηιώννου κα Marie-LouiseBang( πρώτη καθήμενη με γυαλιά)
Σεμινάριο στην Άγκυρα 28 Φεβρουαρίου 2015
Τίτλος του σεμιναρίου ήταν « Τουρκία και Κύπρος, περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα». Το σεμινάριο είχε δύο κύριους καλεσμένους ως ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας Χικμέτ Τσετίν.
Οι διοργανωτές: Πανεπιστήμιο του Κέντ (που χρηματοδότησε κιόλας μερικώς το σεμινάριο), το Τουρκικό USAK, ο δι-κοινοτικός σύνδεσμος theCyprusAcademicDialogue από την Κύπρο, οι πρέσβεις Αυστραλίας και Βρετανίας στην Άγκυρα, το Βρετανικό Ινστιτούτο στην Άγκυρα και το Ίδρυμα FriedrichEbertFoundation σε Λευκωσία και Κωνσταντινούπολη.
Αμφότεροι πρέσβεις Αυστραλίας και Βρετανίας στην Τουρκία έκαναν από ένα σύντομο χαιρετισμό υποστηρίζοντας το κλείσιμο του Κυπριακού και ο Βρετανός πρέσβης αναφέρθηκε και στο σεμινάριο που θα λάμβανε χώρα στις 2 Μαρτίου στο Φόρειν ΄Οφις στο Λονδίνο, στην ανάγκη νέων ιδεών, στην ανάγκη πολιτικής βούλησης από αμφότερες τις πλευρές, υπεράνω των λεπτομερειών και ευχήθηκε καλές επιτυχίες στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από τους ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ (USAK) της μισής μας πατρίδας, συμμάχους των αλλά σε συνεργασία και με ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.
image004
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στη μέση ο Νεόφυτος Λοιζίδης του πανεπιστημίου του Κέντ και ο Χικμέτ Τσετίν στο συνέδριο στο τουρκικό USAK
Στόχος – Η ενταξιακή της Τουρκίας και συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου συνεταιρικά με την Τουρκία!
Πολύ συνοπτικά, όλοι τους μίλησαν για την ανάγκη κλεισίματος του Κυπριακού όσον το δυνατόν γρηγορότερα, για να ευκολυνθεί α) η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και β) η συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεταιρικά με την Τουρκία αγνοώντας όλοι τους τον ανθρώπινο παράγοντα, την συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και κατοχή. Περιττό να πούμε ότι κανένας δεν αναφέρθηκε σε τουρκική κατοχή, την ανάγκη αποχώρησης όλων των κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων και επιστροφή όλων των προσφύγων στις κλεμμένες των περιουσίες και ας επικαλέστηκαν και σεβασμό στο … Κράτος Δικαίου!
Win winsituation μόνο με αναγνώριση!
Ο κ. Τσετίν ειδικά τόνισε ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί μια winwinsituation πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο κυπριακό, στην οποία η Τουρκία έχει κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει. Και αναφέρθηκε σε λύση, bi-national (στην οποία μετά την εισβολή αναφερόταν και ο μ. Ραούφ Ντενκτάς) με πολιτική ισότητα, όπου αμφότερες οι εθνότητες θα έχουν ίσα δικαιώματα. Το νέο κράτος είπε είναι η πιο ασφαλής και διαρκής λύση και στη συνέχεια αναφέρθηκε και στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όπως προβλέπεται στην συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2015 (όχι τα ψηφίσματα των ΗΕ ή τις ούτω καλούμενες συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου) για να κλείσει υποστηρίζοντας ότι ο αγωγός μέσω Τουρκίας θα είναι η πλέον επικερδής επιλογή για την Ανατολική Μεσόγειο στην εξαγωγή αερίου.
Παπανδρέου – Εγώ πρότεινα στον Ερτογάν την εκμετάλλευση της Ενέργειας
https://www.youtube.com/watch?v=8w5aMqPlfaY (Όλες οι ομιλίες στο βίντεο εδώ )
Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε επιφανειακά για τα Ήμια, την υπόθεση Οτσαλάν, την διπλωματία των σεισμών, την προσφορά των ΜΚΟ, την ειλικρινή συνεργασία του με τον Ισμαήλ Τσέμ, να «αφαιρέσουμε (είπε) τη πολιτική του φόβου», αρίθμησε φορτικά πόσα πράγματα κατάφερε με τη επιτυχή συνεργασία του με την Τουρκία, την ενότητα πάνω σε βασικές αρχές και το Κράτος Δικαίου, ότι η Ελλάδα επί καιρού του εγκατέλειψε το βέτο εναντίον της τουρκικής ενταξιακής πορείας γιατί ο ίδιος υποστηρίζει πλήρη ένταξής στην ΕΕ και ότι ήταν ο ίδιος που πρότεινε στον Ερτογκάν ότι μπορούν να εκμεταλλευθούν το θέμα της Ενέργειας για επίλυση του Κυπριακού και προχώρησε να αναφερθεί και στη υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο – η οποία είπε, μπορεί να έχει αποθέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εννοώντας συνεκμετάλλευση των αποθεμάτων αυτών με τη Τουρκία!Υποστήριξε ότι το θέμα της Ενέργειας (δηλαδή ο θαλάσσιος πλούτος) πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικός παράγοντας και όχι ως εμπόδιο για τη λύση. Υπονοώντας τον συνεταιρισμό με την Τουρκία τόσο στην περίπτωση της Ελλάδας όσο και για λύση του Κυπριακού!
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο θέμα της Κύπρου τόνισε ότι αν γίνει κατορθωτή λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, θα έχουμε ένα χρήσιμο μοντέλο (και για άλλες χώρες;) αλλά ότι υπάρχουν και άλλα μοντέλα ομοσπονδίας που μπορούν να προσφέρουν τροφή για σκέψη. Είπε ότι η Τουρκία έχει μεν κύριο ρόλο να παίξει στη λύση του Κυπριακού όμως η αυξανόμενη ένταση και ο μη σεβασμός στα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν βοηθούν, και τόνισε τα οικονομικά οφέλη από μια λύση του Κυπριακού και τις «προοπτικές για πολυμερείς οικονομική συνεργασία που θα είναι πολύ επικερδής όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα, Κύπρο και την περιοχή». Και ότι ακόμα έχουμε μια γενιά που θυμάται την συμβίωση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και που έχει καλές αναμνήσεις όχι μόνο άσχημες…
Παραθέτω τα λεχθέντα Παπανδρέου σε σχέση με την πρότασή του προς Ερτογκάν για εκμετάλλευση της Ενέργειας.
Ο Παπανδρέου
“… We also have experience from other conflicts such as the Peace Process in Ireland and of course different models of federal states that could give us food for thought. Let me just make two or three general remarks for Cyprus. Is it more urgent today to resolve the Cyprus issue? Some may say lets live it dormant. I would say it is. Exactly because of the geopolitical context. Secondly, because of the national resources. I believe that the Energy issue can be supportive and must be supportive rather than an impediment to the peace process. And when I was Prime Minister I discussed this with Prime Minister Ertogan a number of times saying that we need to use the Energy issue and the wider problem. Of course we have the issue of the Continental shelf that may be hiding possible Energy, resources between Greece and Turkey. And this is what we must see not as an impediment but a building block for further cooperation in the peace process in the wider region. Thirdly as we said a lot has already been achieved in previous negotiations a lot of effort has been made in every possible level to overcome remaining dividing issues achieved. A fourth consideration is that we still have a generation alive that remembers this coexistence between Greek and Turkish Cypriots and there are a lot of positive memories not only negative ones. Of course we need an atmosphere of trust. Turkey has a key role to play. Increasing tension and not respecting the legitimate rights of the Republic of Cyprus is not constructive. So I wish to remind again that in an unstable reason it is extremely dangerous to play with fire. The resolution of the Cyprus problem could increase as I said regional stability but also enhance the prospect of multilateral economic cooperation which will be very profitable not only for Turkey but for Greece, Cyprus and the region…”
(Το σεμινάριο στην Άγκυρα κάλυψα συνοπτικά με ανταπόκρισή μου στο Ράδιο Πρώτο πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου, στις 10 Μαρτίου 2015).
Ο κ. Νεόφυτος Λοιζίδης και η βρετανική εφεύρεση της «διπλωματίας των βόθρων» που του έχει καταντήσει μόττο!
Επικεφαλής της ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Κέντ ήταν ο κ. Νεόφυτος Λοιζίδης καθηγητής στο εν λόγω Πανεπιστήμιο. O κ. Λοιζίδης είναι και ένας από τους συνδρομητές του βιβλίου του Βρετανού James Ker Lindsay για δύο κράτη που παρουσιάστηκε στο London School of Economics και έγραψα γι΄αυτό (Βλέπε Σημερινή 15 Δεκεμβρίου 2014 «Νέο βιβλίο εκ Λονδίνου για διχοτόμηση», Ελευθερία και Τα Νέα Λονδίνου και ιστοσελίδες Αγορά, Βήμα Σαρωνικού, Ολυμπία, Φιλόξενος και άλλες). Ο κ. Λοιζίδης είχε τότε καταπιαστεί με τις δι-κοινοτικές επιτυχίες συνεργασίας του περασμένου αιώνα όπως το αποχετευτικό της Λευκωσίας μεταξύ Ακιντζί/Δημητριάδη (1978) υποβαθμίζοντας το Κυπριακό σε βοθρο-καθαρισμό. Αγνοώντας πλήρως τον ανθρώπινο παράγοντα και δίχως καν να αγγίξει τον παράγοντα και εισβολέα Τουρκία, κάτι που προκάλεσε τη μήνη Ελληνοκυπρίων που παρευρέθηκαν.
Εν τω μεταξύ να λεχθεί ότι ο πρώτος που προώθησε την … διπλωματία των βόθρων (sewage diplomacy) ήταν ο Βρετανός, τρίτος μακαρίτης πρόεδρος της διζωνικής ομάδας υποτιθέμενων «Φίλων της Κύπρου» μετρημένων βουλευτών στο Λονδίνο, λόρδος Robin Corbett of Castlevale. Εξάλλου, οι περιβόητοι αυτοί διζωνικοί «φίλοι» ήσαν και οι κατεξοχήν εμπνευστές (επί προεδρίας του πρώτου μακαρίτη προέδρου τους τελευταίου διχοτόμου κυβερνήτη της Κύπρου Σέρ Χιού Φούτ και δεύτερου προέδρου τους του φλεγματικού πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, λόρδου Νίκολας Μπέθελ) της … διπλωματίας των βόθρων! Πρώτοι λοιπόν αυτοί ήσαν οι εφευρέτες και διδάξαντες τις δι-κοινοτικές επαναπροσεγγιστικές τάχατες επαφές που ξεκίνησαν από το Κάμπτεν Τάουν του Λονδίνου με τα σημερινά επακόλουθα… (Την οργάνωση ίδρυσαν το Σεπτέμβριο του 1974 ο Σέρ Χιού Φούτ και ο ΄Ελληνας εφοπλιστής Κώστας Καρράς με τις στενές διασυνδέσεις με το βρετανικό κατεστημένο και τη Τουρκία, ο οποίος και εξασφάλισε χρηματοδότηση αρχικά από το Greek Shipping Cooperation Committee με πρόεδρο τότε τον μ. IoannisKulukundis. Ενωρίς την δεκαετία του 1980 (όταν και άρχισαν και οι περιβόητες επαναπροσεγγιστικές δραστηριότητες των «φίλων» στο Κάμπτεν Τάουν) την χρηματοδότηση ανέλαβε το Ίδρυμα Λεβέντη (LeventisFoundation) επι προεδρίας του Ιδρύματος του μ. Ντίνου Λεβέντη).
Με το σεμινάριο στην Άγκυρα, όμως, τα πράγματα έγιναν πιο καθαρά ως προς τους λόγους που ο κ. Λοιζίδης δεν νοιάζεται για τον ανθρώπινο παράγοντα (πρόσφυγες) αλλά ούτε γυρίζει η γλώσσα του να ενοχλήσει την Τουρκία! Οι στενές διασυνδέσεις του πανεπιστημίου του Κέντ με την Τουρκία. Συμπληρώνω πιο κάτω.
(Παρεμπιπτόντως να σημειωθεί ότι και ο Βρετανός JamesKerLindsay πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Κέντ).
Το USAK
Το USAK είναι το μοναδικό THINK TANK που έχει η Τουρκία και το οποίο ιδρύθηκε το 2004. Πρώτος μίλησε εκεί στις 4 Νοεμβρίου 2009 ο πρόεδρος Αμτουλάχ Γκούλ. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερτογκάν με τίτλο διάλεξης «Τουρκική εξωτερική πολιτική και Αμυντική πολιτική» στις 3 Φεβρουαρίου 2010.
image005
USAK House Turkey‘s first and only think-tank purposed building, Ankara, 2010
image006
Turkish President Abdullah Gül gives the first lecture at the USAK, 4 November 2009
image007
Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan gives lecture at the USAK House on Turkish Foreign and Defence Policy, 3 February 2010
Η σχέση Πανεπιστημίου του Κέντ με την Τουρκία
Το δε Πανεπιστήμιο του Κέντ, που εν μέρη χρηματοδότησε το σεμινάριο, έχει πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία.
University of Kent’s international links strengthened with Turkey
http://www.kent.ac.uk/international/news/summaries/2012-july-istanbul-event.html

University of Kent staff member visits partner universities in Turkey

Posted on 27th June 2014 by International Development
http://www.kent.ac.uk/goabroad/news/articles/2014-staff-turkey-visit.html
International Foundation Programme in Istanbul
http://www.kent.ac.uk/international-pathways/ifp/Istanbul.html
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο 22.3.2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ