«Πετύχαμε μία συμφωνία, η οποία δεν αντανακλάται πλήρως στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1.
Υπενθύμισε ότι το μήνυμα που έστελνε τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ήταν ότι ζητούσε να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου.
Φαίνεται, όμως, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πως στην απόφαση δεν ενσωματώθηκε η συμφωνία του Eurogroup. Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε βέβαια πως υπήρχαν και θετικά μηνύματα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως το γεγονός ότι τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.
«Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Δραγασάκης. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας, σημείωσε και χαρακτήρισε θετικές τις πρόσφατες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης τμήματος της δόσης με ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο Eurogroup, τη Δευτέρα, θα προταθούν 6 πρώτες μεταρρυθμίσεις, που έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση θέλει και χρειάζεται να γίνουν στη χώρα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρνοντας ως παράδειγμα κάποιες από αυτές όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και αποτελεσματική, ή η επίτευξη μιας δημοσιονομικής διοίκησης πιο σταθερής. Όσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά τόνισε πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται.
Επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα να έρθουν κάποιοι στη χώρα, ούτε θεσμοί, ούτε τρόικα. Ο τρόπος διακυβέρνησης έχει αλλάξει και δεν γίνεται τίποτα αν δεν υπάρξει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Όσα λέγονται γύρω από το θέμα αυτό για δήθεν ερχομό της τρόικας ή των θεσμών εξυπηρετούν σκοπιμότητες. «Η εποχή των Μνημονίων έχει τελειώσει και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε ότι η επιτυχία της κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμεί με αποτυχία των κυβερνήσεων που εγκλωβίστηκαν στα μνημόνια και αναρωτήθηκε γιατί οι «θεσμοί» δείχνουν μία διαφορετική μεταχείριση προς την Αθήνα σε σχέση με το παρελθόν.
Κατηγορηματικός ήταν, επίσης, όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα. «Ευχαριστούμε για την αλληλεγγύη, αλλά ποτέ δε συζητήθηκε κάτι τέτοιο», είπε σχολιάζοντας τα σενάρια που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία βάση στις πληροφορίες περί δυσφορίας του ίδιου προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τόνισε πως «πρέπει όλοι να επιταχύνουμε το έργο μας».