Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το επαναλάβουμε τόσες, όσες χρειάζονται για να το εμπεδώσει και ο τελευταίος Έλληνας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι θεατρικό. Δηλαδή ενώ οι πολιτικοί (αριστεροί και δεξιοί) “σκοτώνονται” μπροστά στις κάμερες για τα μάτια των εκλογικών τους αγελών, στην πραγματικότητα εκείνο που τους νοιάζει πάνω απ’ όλα στο παρασκήνιο, είναι να μην γκρεμίσουν το κοινό τους σπίτι, δηλαδή το πολιτικό σύστημα.
Είναι ένα κλειστό σύστημα, με το λαό στη γωνία, το οποίο δεν εκφράζει πραγματικές κοινωνικές συγκρούσεις και κοινωνικές διεργασίες. Άλλωστε πλέον και σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, το δίπολο Αριστερά – Δεξιά έχει καταρρεύσει διεθνώς, πολύ δε περισσότερο στην Ελλάδα, όπου ποτέ δεν είχε πραγματικές κοινωνικές αναφορές. Είναι ένα ελιτίστικο σύστημα κορυφής που αγνοεί παντελώς την κοινωνική βάση και ανακυκλώνει συνεχώς τα ίδια φθαρμένα και αποτυχημένα υλικά μιας πάγιας πολιτικής ολιγαρχίας. Χώρος για πραγματική δημοκρατία, για νέες δυνάμεις, δεν υπάρχει σ’ αυτό το σύστημα. Όσο αυτό δεν το καταλαβαίνουμε, τόσο και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι αυτή που είναι.
Τώρα, με την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία, δημιουργείται η εντύπωση ότι ήρθε το νέο στα πολιτικά πράγματα. Όμως, παρότι νέος ο κ. Τσίπρας και παρότι αριστερός, εντούτοις μοιάζει ήδη παλαιοκομματικός, αναζητώντας όχι ρήξεις που θα αλλάξουν το πολιτικό σύστημα για μια άλλη Ελλάδα, αλλά συμβιβασμούς εντός του πολιτικού συστήματος.
Η επιλογή του για τον ΠτΔ μοιάζει σαν μια προετοιμασία της Κοινής Γνώμης για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (μετά την απομάκρυνση Σαμαρά), όταν τα πράγματα φτάσουν σε κρίσιμα επίπεδα για την επιβίωση του πολιτικού συστήματος.
Το ίδιο που κάνει τώρα η Αριστερά με τον ΠτΔ, προφανώς θα το κάνει και με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκείνο που θα κοιτάξει να κάνει θα είναι ένας συμβιβασμός μέσα στο πολιτικό σύστημα ώστε αυτό να μην διαρραγεί, να μην ανοίξει και μετακινηθεί η εξουσία προς τους πολίτες, προς την κοινωνία, την οποία και η Αριστερά την θέλει απομονωμένη μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Άλλωστε αυτό ακριβώς απάντησε ο κ. Τσίπρας και σε σχετική ερώτηση που του έγινε σε εκπομπή του δημοσιογράφου Ν. Χατζηνικολάου. Απάντησε ότι θα κάνει μόνο τις συνταγματικές αλλαγές εκείνες που είναι «ώριμες» και έχουν ευρύτερη συναίνεση, δηλαδή που προφανώς συμφωνούν και τα άλλα κόμματα. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα κάνει τις αλλαγές εκείνες που δεν θα στοχεύουν σε ρήξη και σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Που δεν θα ανοίγουν στο λαό το κλειστό πολιτικό σύστημα. Δεν θα προάγουν τη δημοκρατία.
Πέτρος Χασάπης