Η ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Από τότε που ξεκίνησα να γράφω άρθρα για τα ΚΕΠΑ αξιοποιώντας πληροφορίες και καταγγελίες ασθενών, αλλά και γιατρών, είναι σχεδόν καθημερινή η επαφή μου με άτομα που πραγματικά έχουν «καεί» από τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών, αλλά και από τον παραλογισμό που επικρατεί σε αρκετές από αυτές.
ΟΛΟ το σύστημα …. «αξιολόγησης» είναι εκτός τόπου και χρόνου, όπως και εκτός τόπου και χρόνου ήταν ΟΛΟΙ εκείνοι που έβαλαν τις ανθρώπινες παθήσεις, τις ανθρώπινες ζωές μέσα σε «ΛΙΣΤΕΣ», λίστες ΝΤΡΟΠΗΣ.
Για τις αναπηρίες, βγήκε κατάλογος, κάτι σαν «τιμοκατάλογος» με τα ποσοστά που παίρνει κάθε χρόνια πάθηση.
Βγήκε και η λίστα με τις 43 παθήσεις που ΔΕΝ χρειάζονται επανεξέταση, με πολλές ελλείψεις όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κλπ, και μπήκε η ζωή μας σε ένα «λούκι» άσχημο.
Λυπάμαι πολύ που στην πατρίδα μου, η ανθρωπινή ζωή αντιμετωπίζεται τόσο πρόχειρα, τόσο τσαπατσούλικα, λυπάμαι που ΟΛΟΙ όσοι έχουν ασχοληθεί μέχρι πρόσφατα με την υγεία είδαν τους ασθενείς ΟΧΙ σαν ανθρώπους, αλλά σαν αντικείμενα, γιατί οι «κατάλογοι» και οι «λίστες», αυτό δείχνουν.
Διάβασα μια ενδιαφέρουσα είδηση την οποία σας τη μεταφέρω αμέσως.
« Άμεσες αλλαγές σε ΚΕΠΑ, αλλά και στον Κατάλογο Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων, εξήγγειλε από τη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Παράβολο από ασφαλιστικά ταμεία και απαλλαγή για τους ανασφάλιστους, προανήγγειλε.
Δεν θα περιοριστούν δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, ούτε θα καταργηθούν ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Στρατούλης, από το βήμα της Βουλής, διευκρινίζοντας πως η αποκατάσταση της λεηλασίας συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων συνταξιούχων και ΑμεΑ θα γίνει σταδιακά, με βάση ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης οικονομίας.
Στο πλαίσιο της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε πως πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να τεθούν σε ισχύ νέες προϋποθέσεις για τη θεώρηση βιβλιαρίων, διαδικασία που έχει, βέβαια, παραταθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, την ερχόμενη εβδομάδα θα μειωθούν στο μισό τα ένσημα που χρειάζονται για τη θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας, από τα 120 και 100 στα 60 και 50 ένσημα, αντίστοιχα.
Η νέα κυβέρνηση πρόκειται να επιχειρήσει να αντιμετωπίσει και τις δυσλειτουργίες στα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ο «εξορθολογισμός της σύνθεσης και της λειτουργίας και ποιοτική αναβάθμιση των ΚΕΠΑ ώστε να μην εγκλωβίζονται για μήνες δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ». Τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα, προκειμένου να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων από τα Κέντρα, διευκρίνισε ο Δημήτρης Στρατούλης. Αναγνωρίζοντας πως ο χρόνος αναμονής έχει ήδη σημειώσει βελτίωση, σημείωσε πως στόχος των νέων μέτρων θα είναι η αναμονή αυτή να πέσει στους 2 μήνες. «Εν τω μεταξύ, δεν θα μένουν χωρίς σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και επίδομα τα άτομα που υποβάλλουν αιτήσεις», υποστήριξε.
Στο στόχαστρο μπαίνει και το «αγκάθι» του Παράβολου που καλούνταν να πληρώνουν από την τσέπη τους όσοι εξετάζονταν από τα ΚΕΠΑ. Μέχρι σήμερα, ΑμεΑ και χρονίως πάσχοντες που αναγκάζονταν να υποβάλλουν αίτημα εξέτασης της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ, πλήρωναν 46 ευρώ. Με το θέμα είχε ασχοληθεί και το Virus .
«Θα φροντίσουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για το παράβολο των 46 ευρώ στα ΚΕΠΑ», ανέφερε ο κ. Στρατούλης, διευκρινίζοντας πως, τη δαπάνη θα αναλαμβάνει να καλύψει το ασφαλιστικό ταμείο του αιτούντος, ενώ οι ανασφάλιστοι θα απαλλάσσονται.
Παράλληλα, προανήγγειλε την επανασύσταση της επιστημονικής επιτροπής, που θα επανεξετάσει τον Κατάλογο των Μη Αναστρέψιμων Παθήσεων.»
ΠΗΓΗ: VIRUS.COM.GR
Εδώ να πω πως σχετικά με το «χρόνο αναμονής» μόνο βελτίωση δεν έχει σημειώσει, και όσο για τις «αποφάσεις», θα μπορούσαν να εκδοθούν μέσα σε πέντε λεπτά αφού όπως ξαναέγραψα ότι αφορά τους χρόνια πάσχοντες υπάρχει εδώ και χρόνια καταχωρημένο, άρα, η γραμματεία της επιτροπής με έναν υπολογιστή μπορεί να τελειώσει ΟΛΕΣ τις διατυπώσεις.
Βέβαια, υπάρχει και το άλλο, η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ οδηγία προς πάντες, να «προσβάλουν» τα όποια ποσοστά και να στέλνουν σε δευτεροβάθμιες επιτροπές τους ασθενείς.
Αυτό κύριε υπουργέ και κύριε υφυπουργέ, ρίξτε του μια ματιά, όπως δείτε ΠΟΛΥ προσεκτικά ΠΟΙΟΙ θα αποτελέσουν την επιστημονική επιτροπή που θα εξετάσει τον κατάλογο με τις 43 παθήσεις.
ΟΧΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΙΕΣ.
ΟΧΙ ΝΕΑ «ΘΑΥΜΑΤΑ» θεραπείας χρόνιων παθήσεων, σαν και εκείνα που οι προκάτοχοι σας, και οι προκάτοχοι τους είχαν εφεύρει.
Είμαστε ΕΔΩ και σας παρακολουθούμε.
Και πιστέψτε με, ΔΕΝ θα συγχωρήσουμε ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΘΟΣ, γιατί μόνο κάτι τέτοιο δε θα είναι, αλλά σκοπιμότητα.
Βασίλης Τσούγκαρης
[email protected]