O Charles Dallara, ο πρώην διαπραγματευτής του ελληνικού χρέους από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα το 2012, καλεί για ευρείας κλίμακας αναθεώρηση του πακέτου διάσωσης της Αθήνας και απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς τη Βόρεια Ευρώπη σε συνέντευξή του στο Euromoney, στον απόηχο της πρώτης εβδομάδας διαπραγματεύσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα
πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα και το ΔΝΤ θα πρέπει να χαμηλώσει το επιτόκιο στα δάνεια διάσωσης. Επιπροσθέτως, η ΕΚΤ θα πρέπει να παράσχει ευρεία υποστήριξη ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα καθώς και να ανακυκλώσει τα κέρδη της επί του ελληνικού χρέους που κατέχει, στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Αθήνα. Αυτό υποστηρίζει ο πρώην επικεφαλής του IIF, Charles Dallara, ο οποίος είχε συντονιστικό ρόλο στο PSI το 2012.
«Γιατί τώρα εστιάζουμε στο θέμα του χρέους;» διερωτάται ο Dallara. «Το ερώτημα είναι το πώς μπορεί να παραχθεί υψηλότερη ονομαστική ανάπτυξη. Το ερώτημα είναι πώς να αναπροσανατολιστεί το πακέτο από τα μέτρα λιτότητας, τα οποία έχουν προχωρήσει με πολύ ταχύ ρυθμό και έγιναν αυτοκαταστροφικά. Η Αθήνα πρέπει να έχει περισσότερη συμμετοχή στον σχεδιασμό του προγράμματος».
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα έπρεπε να αποδεχθεί ότι οι στόχοι αναλογίας χρέους ως προς το ΑΕΠ υπογραμμίζουν την ανάγκη για ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης αντί να χρησιμεύσουν ως σημείο αναφοράς για να υπολογίσει τις επιθυμητές απώλειες του επίσημου τομέα, σημειώνει ο Charles Dallara. Αυτό η συμφωνία θα πρέπει να «γλυκαθεί» από το re-profiling του δημόσιου χρέους υπέρ των πιο μακρινών λήξεων και των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δίνοντας στην Αθήνα, αντικυκλικό δημοσιονομικό χώρο.
«Πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δίκιο να ζητάει περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά δεν πρόκειται να αναπτυχθεί αν υποχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς θα οπισθοδρομήσει πίσω στην ολιγοπωλιακή οικονομική δομή».