Άρθρο της Μαρίας Ακριβού στο fortunegreece.com
Σε «γρίφο» για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού για κυβέρνηση και επιχειρήσεις. Η επαναφορά του στα 751 ευρώ, αναμένεται ότι θα τονώσει την ψυχολογία των εργαζομένων και θα ενισχύσει την κατανάλωση δίνοντας μια ανάσα στους εμπόρους, οι οποίοι βλέπουν τα οικονομικά τους μεγέθη να υφίστανται δραματική συρρίκνωση και να οδηγούν τα καταστήματα τους σε λουκέτο.
Μπορούν, ωστόσο, οι επιχειρηματίες να αντέξουν ένα επιπρόσθετο οικονομικό βάρος πέραν των κραδασμών που προσπάθησαν να απορροφήσουν μέσα στην κρίση; Την ώρα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν αύξηση του μισθού και διατήρηση μόνο των επτά Κυριακών, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς εκφράζουν ανησυχία για το θέμα των μισθών, ενώ εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα προκαλέσουν απώλειες θέσεων εργασίας. Το Fortunegreece.com μίλησε με τους εργοδοτικούς φορείς και παραθέτει τις θέσεις και τις προτάσεις των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ αναφορικά με την αύξηση του μισθολογικού κόστους και τις επιπτώσεις του στο ελληνικό επιχειρείν αλλά και την εγχώρια αγορά.
«Η θέση μας είναι θετική και η στάση μας σταθερή απέναντι στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Ήμασταν από τους πρώτους που διαφώνησαν το 2010 στη μείωσή του, διότι ένα τέτοιο μέτρο ούτε την ανταγωνιστικότητα βελτίωσε, ούτε την ανεργία σταμάτησε και την ίδια στιγμή οδήγησε στην κατάρρευση της κατανάλωσης. Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκε ζητάμε και να επιστραφεί. Δεν το φοβόμαστε διότι πιστεύουμε πως τα χρήματα που θα δοθούν στους εργαζομένους θα επιστρέψουν ανταποδοτικά στην κατανάλωση», αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Η αύξηση που αφορά σε 137.000 εργαζομένους που αμείβονται σήμερα με τον κατώτατο μισθό, στην πράξη σημαίνει ένα πρόσθετο μισθολογικό κόστος της τάξης των 25 εκατ. ευρώ το μήνα, δηλαδή 361 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Προκειμένου να μην δημιουργηθεί σοκ στην αγορά η ΕΣΕΕ προτείνει το επίδομα ανεργίας να γίνει επί της ουσίας επίδομα εργασίας. Επιπρόσθετα, ζητά η συμβολή των εργαζομένων στις ασφαλιστικές εισφορές να είναι 12μηνη και όχι 14μηνη, όπως ακριβώς ισχύει και στο επίδομα ανεργίας. Να μειωθεί η ασφαλιστική εισφορά επιπλέον 5% από τις μειώσεις της τάξης του 1,1% το 2012 και του 3,9% το 2014 και να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις που διατηρούν και αυξάνουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τις θέσεις εργασίας.
Απαραίτητη δε προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί το πάγωμα των τριετών ωριμάνσεων, ώστε να μην επηρεαστούν όσοι ήδη πληρώνονται με μισθό πάνω από 750 ευρώ το μήνα. Ο κ. Κορκίδης τονίζει δε πως το πιο σημαντικό από όλα είναι η κατάργηση του νόμου 4093 που επεβλήθη το 2012 και με βάση τον οποίο, ο μισθός ορίζεται από το κράτος και όχι από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Πηγη: fortunegreece.com