Σοκ και Δέος…σε αντίθετη κατεύθυνση
Η «επιτυχημένη» συνταγή των Τροϊκανών και των συν αυτώ, ίσως λειτουργήσει, προς όφελος της Ελλάδος…αν η σημερινή συγκυβέρνηση κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Από την μία πλευρά να εφαρμόσει τα θετικά υποσχεθέντα ταχύτατα και από την άλλη, να δώσει δείγματα της επιδιωκόμενης αύξησης των εσόδων αφ’ ενός εισπράττοντας βεβαιωμένα πρόστιμα από μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου και αφ’ ετέρου να νομοθετήσει κατά χαριστικών διατάξεων και αμαρτωλών τροπολογιών στις πτυχές των οποίων βρίσκονται ίχνη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Διευκολύνσεις όπως η μηνιαία καταβολή των τελών κυκλοφορίας, το πάγωμα για μία τριετία των οφειλών στα Ασφαλιστικά ταμεία θα τονώσουν τα αντίστοιχα έσοδα. Παράλληλα η επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών για την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000.000 ευρώ αλλά και η υποβολή αιτήματος προς την Τράπεζα της Ελλάδος (!) για να παραδοθούν στο Υπουργείο Οικονομικών λίστες με την εξαγωγή κεφαλαίων κατά την τετραετία 2010-2014 θα συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία.
Το παραεμπόριο χρησιμοποιεί τις ιδιωτικές εταιρίες κίνησης κεφαλαίων, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να εξάγουν χωρίς κανένα δικαιολογητικό πόθεν έσχες ακόμη και σε τρίτες χώρες μικρά, (έως 15.000€) αλλά με μορφή ριπών πολλές φορές από το ίδιο «όπλο» αφορολόγητα κεφάλαια.
Αύξηση των φορολογικών εσόδων μπορεί να επιτευχθεί, με τη εφαρμογή «δυναμικών» (και όχι στατικών) φορολογικών ελαφρύνσεων, οι οποίες μπορούν να συνοδεύουν την μείωση των συντελεστών φορολογίας που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατάταξη στην μικρότερη κλίμακα φόρου των οφειλετών, μόνον εάν εξοφλήσουν ή εάν ρυθμίσουν, τις βεβαιωμένες οφειλές και για το διάστημα που θα είναι συνεπείς. Κατ’ επέκταση ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύει για το χρονικό διάστημα που ο φορολογούμενος ή η φορολογούμενη επιχείρηση θα είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.
Τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνοδευτούν με τριετές πάγωμα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ώστε οι υπόχρεοι να έχουν την δυνατότητα καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Βεβαίως, οι συνεπείς εργοδότες ή ασφαλισμένοι θα δικαιούνται έκπτωση στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.
Ενώ, ο σχετικός φορολογικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ χωρίς τροποποιήσεις για μία δεκαετία.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις λοιπές εξαγγελίες για την μείωση του ΦΠΑ, την ανακούφιση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και τις σκέψεις για το Τραπεζικό Σύστημα θα ανοίξουν τον δρόμο για νέες επενδύσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές , θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας στην αγορά και θα «ηρεμήσουν» τις αγορές.
Εξάλλου, κρίνεται σκόπιμο να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής της διάταξης του ν. 3986/11 περί επιβολής έκτακτης εισφοράς π.χ. 1%ο, επί του τζίρου των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων για την πάταξη των τριγωνικών συναλλαγών (πρόταση και της Τρόϊκας).
Το καίρια δυνητικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που διαπερνούν τα παραπάνω είναι η σταθερότητα της πολιτικής βούλησης και ταχύτητα εφαρμογής τους, αντίστοιχη με εκείνην που εφαρμόστηκαν οι μνημονιακές μεθοδεύσεις που οδήγησαν την χώρα στο σπιράλ της ύφεσης.
Ι.Δέμος
Οικονομολόγος