Ανθελληνικό μπλοκ σε Βρυξέλλες και ΟΗΕ
Υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις σε βάρος Αθήνας- Λευκωσίας…
ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ
Ένα μεγάλο όσο και ετερόκλητο μέτωπο υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και κατά της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συγκροτείται και, μάλιστα, σε πολλά επίπεδα από ισχυρές χώρες και διεθνείς οργανισμούς, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στην Αθήνα. Τα γεγονότα εκτυλίσσονται παράλληλα στον ΟΗΕ, την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ετοιμάζει την έκθεσή του για την Τουρκία. Την ίδια ώρα, ωμές πιέσεις και εκβιασμοί ασκούνται στη Λευκωσία προκειμένου να καταστεί όμηρος των τουρκικών απαιτήσεων ως προς τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου, που προφανώς σηματοδοτεί και την ποιότητα της λύσης που επιθυμούν στο πολιτικό πρόβλημα.
Τελευταίο κρούσμα διπλωματικής χυδαιότητας αποτελεί το γεγονός ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, δεν ζήτησαν καν από τον Αχμέτ Νταβούτογλου να αποχωρήσει το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή ΑΟΖ κατά τις συναντήσεις τους στις 15 και 16 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες. Ανάλογο κλίμα, αρνητικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, επικρατεί και στον ΟΗΕ.
Έναντι της Ελλάδας καταγράφεται αδιαφορία ως προς τις ανησυχίες και τα διαβήματα της Αθήνας, καθώς η τουρκική άσκηση υποβρυχίων που εκτυλίσσεται νότια – νοτιοδυτικά της Ρόδου και του Καστελόριζου δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και του ακριτικού μας νησιού και μιας μεγάλης περιοχής μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. Πρόκειται για μια εξέλιξη καθ’ όλα παράνομη και επικίνδυνη. Οι κινήσεις της Τουρκίας και η στάση των διεθνών οργανισμών είναι προδήλως αποσταθεροποιητικές. ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες που πρωταγωνιστούν στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος θεωρούν, όπως πάντα, ότι η Ελλάδα στο τέλος θα υποχωρήσει και θα διευκολυνθούν τα σχέδιά τους. Αυτή η αντίληψη έχει σχετική σύνδεση με την πραγματικότητα, γι’ αυτό και οι ανησυχίες είναι πολλές. Πόσω μάλλον που πιθανόν μια νέα κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, θα κληθεί να διαπραγματευτεί τη δύσκολη κατάσταση.
Στην ΕΕ, παρά την αποστροφή πολλών αξιωματούχων για τον αυταρχισμό, την αντιδημοκρατικότητα, τον μεγαλοϊδεατισμό και τα στοιχεία προσωπολατρίας που καλλιεργεί ο Ερντογάν, συνεχίζεται η πολιτική στήριξης της Άγκυρας τόσο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όσο και στην πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρείται ιδιαίτερα ανεκτική έναντι του ISIS κι ότι υποδαυλίζει τον εμφύλιο και την επέμβαση στη Συρία.
Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου.