Το ερώτημα του τίτλου δεν είναι θεωρητικό. Τόσο τα νοσοκομεία όσο και η Βουλή είναι ευαίσθητες εγκαταστάσεις, που πρέπει να έχουν συνεχή ηλεκτροδότηση. Αν για κάποιο, οποιοδήποτε, λόγο διακοπεί η ηλεκτροδότηση απ’ το δίκτυο της ΔΕΗ, υπάρχουν εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (Η/Ζ), που μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία για να διασφαλίσουν τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης. Τα Η/Ζ λειτουργούν με πετρέλαιο και είναι ένας ακριβός τρόπος ηλεκτροδότησης. Στις περιπτώσεις όμως ευαίσθητων εγκαταστάσεων, όπως τα νοσοκομεία και η Βουλή, το …
κόστος έρχεται σε δεύτερη μοίρα, προέχει η ασφάλεια.
Ωστόσο τα ακριβά Η/Ζ καίνε ορυκτό πετρέλαιο, εκπέμπουν CO2 και συμβάλλουν στο “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, στην “υπερθέρμανση του πλανήτη”, στην “κλιματική αλλαγή” και σ’ ο,τιδήποτε άλλο σκεφτούν οι κλιματολάγνοι. Θα μπορούσαμε λοιπόν να σκεφθούμε αντί για τα ακριβά Η/Ζ να εγκαταστήσουμε στα νοσοκομεία και στη Βουλή ανεμογεννήτριες ως εφεδρικά συστήματα ηλεκτροδότησης; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι κι αυτό δεν θα σας το πει μόνο η ΕΛΕΤΑΕΝ, αλλά ακόμα και η Παγκόσμια Ένωση Αιολικών, η World Wind Energy Association, που πρόσφατα εξέδωσε το “World Wind Resource Assessment Report“, πετώντας ατελείωτα “μαργαριτάρια”: “wind energy alone would be more than sufficient to cover the world’s energy supply several times – η αιολική ενέργεια μόνη της θα ήταν περισσότερο από επαρκής για να καλύψει τον ενεργειακό εφοδιασμό του πλανήτη αρκετές φορές”. Ε, αυτό είναι που λέμε “ας λέμε και τίποτα για να περνάει η ώρα”, για να το πούμε πολύ ευγενικά.
Κι ακόμα: “Also in terms of cost, wind power can now beat today fossil and nuclear power. The main challenges are still in the need to change the energy market regulations all over the world so that this abundance can be used, for the benefit of human development, of the climate and the environment in general – Επίσης, σε όρους κόστους, η αιολική ενέργεια μπορεί τώρα να νικήσει σήμερα τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια. Οι κύριες προκλήσεις βρίσκονται ακόμα στην ανάγκη να αλλάξουν οι κανονισμοί της αγοράς ενέργειας σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε αυτή η αφθονία [αιολικής ενέργειας] να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το καλό της ανθρώπινης ανάπτυξης, του κλίματος και του περιβάλλοντος γενικά”. Η αιολική απάτη ξεδιπλώνεται σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια: τα αιολικά, όσο κι αν είναι το κόστος της ενέργειας που παράγουν, δεν ηλεκτροδοτούν, ενώ τόσο τα ορυκτά καύσιμα όσο και τα πυρηνικά ηλεκτροδοτούν. Αν υπάρχει έστω κι ένας αιολικός που να ισχυρίζεται πως τα αιολικά ηλεκτροδοτούν, ας προτείνει να βάλουμε ανεμογεννήτρια σε νοσοκομείο. Αλλά να είναι ο πρώτος και μοναδικός ασθενής, να μην πάρει στο λαιμό του κι άλλους. Κι επιπλέον, ακόμα και σε όρους κόστους στην έξοδο της ανεμογεννήτριας, είναι φθηνότερα τα αιολικά απ’ την ηλεκτροπαραγωγή με κάρβουνο; Εδώ γελάνε! Ψέματα, ψέματα, ψέματα των αιολικών, ψέματα που θα έπρεπε να έχουν κινήσει την προσοχή της δικαιοσύνης, καθώς αποπροσανατολίζουν τους πολίτες, δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις και διασπείρουν ψευδείς ελπίδες για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Όσα προσωπεία κι αν αλλάξει, η απάτη παραμένει απάτη. Αλλά ποια δικαιοσύνη να ασχοληθεί με την αιολική απάτη, είναι μάλλον απασχολημένη με τα “παράνομα” υλικά της απόπειρας χρηματισμού της Ξουλίδου και του Χαϊκάλη. 49 χρόνια μετά τα Ιουλιανά του ’65 η μπόχα του βρώμικου χρήματος απλώνεται ξανά πάνω απ’ τη χώρα.
Από την πρώτη κιόλας πρόταση της σελίδας 1 ξεκινούν τα ψέματα: “Winds blow in every nook and corner on the surface of this planet – Άνεμοι φυσούν σε κάθε άκρη και κάθε γωνιά της επιφάνειας του πλανήτη”. Αυτό να το πείτε στην Ιφιγένεια και στον Αγαμέμνονα, ανιστόρητοι και απαίδευτοι αιολικοί. Είναι προφανές πως δεν έχετε ακούσει ούτε για Όμηρο ούτε για Ιλιάδα. Άνεμοι φυσούν, αλλά άνεμοι μπορεί και να μη φυσούν, κι αυτό το αποκρύπτουν επιμελώς, μιλώντας μας για εκμετάλλευση των ανέμων στην …ιστιοπλοΐα! Ε, σας έχουμε νέα, εκτός απ’ τα ιστιοφόρα υπάρχουν και τα ατμόπλοια, για να μη μιλήσουμε για τα πυρηνοκίνητα!
Και λίγο πιο κάτω: “As of June 2014, about 337 GW wind power generation capacity has been set up in the world. This capacity is more than the total installed electricity generation capacity from all sources in some of the largest countries in the world. – Μέχρι τον Ιούνιο 2014 η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών στον κόσμο έφθασε τα περίπου 337GW. Αυτή η ισχύς είναι περισσότερη απ’ τη συνολικά εγκατεστημένη ισχύ από όλες τις πηγές σε μερικές απ’ τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο”. Ε, αποτελεί πρόκληση να μιλούν οι αιολικοί για ισχύ, για “capacity”, όταν αυτό ακριβώς το “capacity” είναι που χρειάζεται οποιοδήποτε σύστημα ηλεκτροδότησης και είναι αυτό ακριβώς που ΔΕΝ προσφέρουν τα αιολικά. Μας το έχει πει η ΕΟΝ στο Wind Report 2005, μας το είπε το Reason Foundation το 2012, μας το είπε η περίφημη Μελέτη του δικού μας ΑΔΜΗΕ, η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020, που για τα αιολικά δέχεται αξιοπιστία 10%, μας το είπαν οι ερευνητές της Google, μας το είπε το Ινστιτούτο Άνταμ Σμιθ, μας το είπε η Σκωτσέζικη οικολογική οργάνωση/charity John Muir Trust, μας το είπε ο εκτελεστικός διευθυντής του Agora Energiewende της Γερμανίας. Σαν πολλοί δεν μαζεύτηκαν, που λένε ΟΛΟΙ το ίδιο πράγμα; Να ξεχάσουμε τα αιολικά;
Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/12/blog-post_20.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!
Τα αιολικά ήταν μια φούσκα, που δημιουργήθηκε απ’ τις επιδοτήσεις. Μόλις κοπούν οι επιδοτήσεις η φούσκα θα σκάσει παγκοσμίως, με πάταγο ανάλογο αυτού που σήκωσε ο Κάμερον στη Βρετανία όταν ξεστόμισε το περίφημο “Get Rid of the Green Crap“. Τότε είναι που τα αιολικά θα τα πάρει κυριολεκτικά ο άνεμος.
Με τόσα ψέματα που αραδιάζουν, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς το πού εδρεύει η World Wind Energy Association: Στη Βόννη! Τυχαίο; Δεν νομίζω!