Η Eurelectric είναι η ένωση των βιομηχανιών ηλεκτρισμού σε 32 Ευρωπαϊκές χώρες. Εδρεύει στις Βρυξέλλες και καθώς οι εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική την ενδιαφέρουν άμεσα, κατά καιρούς δίνει στη δημοσιότητα δικές της μελέτες, εκθέσεις και κείμενα πολιτικής. Μια τέτοια έκθεση έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα, με τίτλο “Renewable energy and security of supply:Finding market solutions” – “ΑΠΕ και ασφάλεια εφοδιασμού: βρίσκοντας λύσεις για την αγορά”.
Από τον τίτλο ακόμα φαίνεται το είδος του προβλήματος που απασχολεί τους ηλεκτροπαραγωγούς: οι τεχνολογίες των ΑΠΕ που έχουν προωθηθεί την …
περασμένη δεκαετία και η ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών με ηλεκτρισμό αποδείχθηκε πως είναι δυο έννοιες που δεν τα πάνε και πολύ καλά μεταξύ τους. Η εντελώς τυχαία και απρόβλεπτη παραγωγή των αιολικών και η πιο προβλέψιμη αλλά διακοπτόμενη και χρονικά εντοπισμένη παραγωγή των Φ/Β δημιούργησαν την ανάγκη για εκτεταμένες στρεφόμενες εφεδρείες των παλιών, καλών θερμικών μονάδων, των μόνων που εξασφαλίζουν αξιόπιστη και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση για το σημερινό πολιτισμό.
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς μια Ενιαία Εσωτερική Αγορά, απαιτείται επανασχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να ενσωματώσει τις ΑΠΕ. Ή, με άλλα λόγια, για να επιτρέψει στη Γερμανία να εξάγει το αιολικό της πρόβλημα στους γείτονες και να εισάγει απ’ αυτούς αξιόπιστη πυρηνική ή υδροηλεκτρική ενέργεια. Ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται αν ο ηλεκτρισμός κόβει βόλτες ανά την Ευρώπη για να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις των πολιτικών, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις αυξημένες απώλειες του ηλεκτρικού συστήματος από τη μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρεται για το ότι οι αυξημένες απώλειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για αύξηση της προσφοράς ενέργειας στον πλανήτη. Όπως λένε τα βασικά της φυσικής, όταν σε ένα σύστημα προσφέρουμε διαρκώς ενέργεια, αυτό θα υπερθερμανθεί, από σταδιακή υποβάθμιση της ενέργειας σε θερμότητα. Μα δεν μας λένε ότι θέλουν να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη το πολύ 2οC πάνω απ’ τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής; Πώς θα γίνει αυτό, αν διαρκώς αυξάνονται οι απώλειες της ηλεκτροπαραγωγής; Απώλειες που μεταφράζονται σε θερμότητα, που διαχέεται στην ατμόσφαιρα;
Τα συμπεράσματα της Eurelectric είναι πως οι ΑΠΕ πρέπει να προσαρμοστούν στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί στις ΑΠΕ.
Προσαρμογή των ΑΠΕ στην αγορά κατά τη Eurelectric σημαίνει πως πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως οι υπόλοιπες παραδοσιακές πηγές ενέργειας, με άλλα λόγια να καταργηθεί η προτεραιότητα ένταξης της ενέργειας των ΑΠΕ στην αγορά. Μετά το 2020 πρέπει να καταργηθούν οι όποιες επιδοτήσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και να παραμείνει μόνο ο μηχανισμός Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών CO2 (ETS) ως ο μηχανισμός που θα οδηγεί την αγορά σε λύσεις χαμηλού άνθρακα.
Τα μέτρα για τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις στην ενέργεια, που ανακοίνωσε την άνοιξη ο Αλμούνια, ξεκίνησαν την αντίστροφη μέτρηση για να διακοπεί ο παραλογισμός με τις επιδοτήσεις των ΑΠΕ. Χωρίς προτεραιότητα ένταξης και χωρίς επιδοτήσεις πολύ σύντομα θα δούμε πόσο βιώσιμες είναι στην πραγματικότητα οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, που τις προώθησε κυρίως η Γερμανία. Όλοι λέμε ναι στην “πράσινη ανάπτυξη”, αλλά πρέπει να έχει ταυτόχρονα και τα δυο χαρακτηριστικά: να είναι “πράσινη” και να είναι και “ανάπτυξη”. Και με όσα έγιναν μέχρι τώρα με τα αιολικά και τα Φ/Β είδαμε μόνο μια πελώρια “πράσινη απάτη“.
Η κατά τα λοιπά “ελεύθερη” αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2 έχει αποτιμήσει τα δικαιώματα όπως τους άξιζε, έριξε τις τιμές στα τάρταρα και μόνο η χειραγώγηση της τιμής απ’ την Κομισιόν, με τεχνητή απόσυρση ποσοτήτων δικαιωμάτων από την αγορά, το λεγόμενο backloading, μπορεί να ξανανεβάσει τις τιμές. Και δεν ήταν μόνο το backloading, ήταν και η απόφαση της ΕΕ να περιορίσει τη χρήση των δικαιωμάτων μόνο στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, απόφαση που κατά τον επικεφαλής του Μηχανισμού Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism) του ΟΗΕ οδήγησε στην κατάρρευση των τιμών και στις ΗΠΑ.
Προσαρμογή της αγοράς στις ΑΠΕ κατά τη Eurelectric σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της μέχρι τώρα κατά προτεραιότητα ένταξης των ΑΠΕ και να δημιουργηθεί ένας ευέλικτος μηχανισμός διασφάλισης επάρκειας ισχύος, προκειμένου να διασφαλιστεί μακροχρόνια η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για υπερεθνικές και Πανευρωπαϊκές λύσεις.
Το πλήρες άρθρο με τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκεται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/12/eurelectric.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!
Στο τέλος της ημέρας ωστόσο, αυτό που δείχνει την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών και των συστημάτων είναι κατά πόσο έχουν κατορθώσει να μειώσουν το κόστος της ενέργειας για τους πολίτες και την οικονομία. Και μέχρι σήμερα αυτό που έχουμε δει είναι μια τεράστια αύξηση των τιμολογίων, τόσο στις χώρες που προώθησαν τις συγκεκριμένες τεχνολογίες ΑΠΕ όσο και στην Ελλάδα, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητα, βυθίζοντας την οικονομία στην ύφεση και τους πολίτες στην ενεργειακή φτώχεια. Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να καταλάβει το λάθος δρόμο που ακολουθεί η ΕΕ;