Η Ρωσία θα έχει το «πάνω χέρι» σε έναν πυρηνικό πόλεμο – Ποιο είναι το μειονέκτημα των ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ρωσιαΗ ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύγκρουσης ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ρωσίας έναντι των ΗΠΑ. Αντιθέτως ο εφησυχασμός της αμερικανικής κυβέρνησης ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο μειονέκτημά της έναντι της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναφορές που θέλουν τη Ρωσία να έχει αποκτήσει το «πάνω χέρι» στην απόκτηση πυρηνικών όπλων, ο αρθρογράφος του Forbes, James Conca, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αμερικής είναι ο εφησυχασμός.

Ο πυρηνικός πόλεμος είναι ανύπαρκτος

Στο άρθρο του ο Conca σκιαγραφεί την επιδεινούμενη κατάσταση των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, η οποία είχε επισημανθεί τον Οκτώβριο του 2013 , κατά την αποχώρηση του επικεφαλής του προγράμματος Διηπειρωτικών Βαλλιστικών Πυραύλων (ICBM).

Οι αναφορές του Αμερικανού Στρατηγού Michael Carey για τους λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων διοικήσεων του ICBM οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Ενώ αυτά συνέβαιναν στις ΗΠΑ, η Ρωσία εργαζόταν σκληρά για να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει όχι μόνο το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ αλλά και την τεχνολογία τους. Και όπως παραδέχτηκε πρόσφατα το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Αμερική είναι τώρα το αουτσάιντερ σε περίπτωση που όντως ξεσπάσει ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Conca, η παρούσα κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο αμερικανικός λαός εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

«Η Ρωσία δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη. Εκεί είναι ήδη έτοιμοι», ισχυρίζεται ο αρθρογράφος του Forbes. Φαίνεται,μάλιστα, ότι τα τελευταία 40 χρόνια, η Μόσχα όχι μόνο δεν παραμέλησε την άμυνα της, αλλά αντιθέτως διπλασίασε τις προσπάθειες για τη θωράκισή της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η νέα γενιά των πυραύλων Κρουζ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν είτε από την ξηρά είτε από τη θάλασσα.

Το Πεντάγωνο σε μειονεκτική θέση

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η παρούσα κατάσταση είναι «απαράδεκτη». Λίγες ημέρες πριν την παραίτησή του, ο υπουργός Άμυνας Chuck Hagel είχε ομολογήσει ότι «η παραμέληση των πυρηνικών προγραμμάτων μας όλα αυτά τα χρόνια έχει θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε μια πραγματική απειλή».

Μάλιστα τότε ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 8 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, ώστε η χώρα να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία εναντίον της Ρωσίας, όσον αφορά στα πυρηνικά όπλα.

Καμία συνεργασία πλέον

Στο μεταξύ, ύστερα από δύο δεκαετίες αμερικανορωσικής συνεργασίας για τη διασφάλιση πυρηνικού υλικού που βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικών, Σεργκέι Κιριένκο, ενημέρωσε την αμερικανική κυβέρνηση ότι «δεν προβλέπονται νέα κοινά έργα για το 2015».

Σύμφωνα με τους New York Times, με την κίνηση αυτή η Ρωσία δηλώνει εμμέσως στις ΗΠΑ ότι δεν χρειάζεται καμία εξωτερική βοήθεια για τη διασφάλιση των πυρηνικών της και αφήνει να εννοηθεί ότι σταματά τη συνεργασία.

Άλλοι αναλυτές ωστόσο επισημαίνουν ότι η ρωσική απόφαση αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης, ώστε να σταματήσουν τις πιέσεις εναντίον της Μόσχας για την ουκρανική κρίση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ