Εισήγηση φωτιά-64 στο σκαμνί για το σκάνδαλο Siemens και ΟΤΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρώην στελέχη της μητρικής Siemens προτίθενται να καλέσουν οι ανακριτές

Στο εδώλιο για βαριές κακουργηματικές πράξεις ζητάει να καθίσουν 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS με πολυσέλιδη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο αρμόδιος εισαγγελέας.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, εισηγείται στο
 
 

συμβούλιο που θα κρίνει το σκέλος της υπόθεσης SIEMENS σχετικά με τον ΟΤΕ την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία.
Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Έπειτα από πολύχρονη έρευνα για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και αφορά την περίφημη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία, φθάνει, πλέον, στην «επ’ ακροατηρίω» εξέτασή του.
Η υπόθεση της «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.
Η πρόταση του κ. Μπρη αριθμεί 2.368 σελίδες, στις οποίες αναλύεται η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, για να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου η SIEMENS και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης έπρεπε να ανοιχθούν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως αποκαλούσαν στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο, πλέον, υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι εν λόγω «μίζες» μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου.
Η δικογραφία καταλογίζει ειδικά στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ ότι δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε-επιχείρησης.
Με την πρότασή του, ο κ. Μπρης ζητάει την παραπομπή και 17 Γερμανών υπηκόων, πρώην στελεχών της πολυεθνικής εταιρίας.
Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, στη δίκη για την υπόθεση του ΟΤΕ πρέπει να λογοδοτήσουν 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ