Εντάξει, μην φωνάζετε, ο τίτλος είναι προβοκατόρικος. Πλην όμως, δυστυχώς αυτή είναι η συνταγματική πραγματικότητα και εξηγούμαστε αμέσως.
Κατ’ αρχήν αναρωτηθείτε, αν αποδέχεστε το ισχύον πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και το ισχύον Σύνταγμα που την θεσπίζει; Το αποδέχεστε; Εμείς δεν το αποδεχόμαστε. Απλά είμαστε υποχρεωμένοι να το εφαρμόζουμε. Άλλο όμως να το αποδέχεσαι όπως είναι και άλλο να πασχίζεις να το αλλάξεις.
Αφού το αποδέχεστε (ή έστω αναγκαστικά το εφαρμόζετε), σκεφτείτε λοιπόν τι πολίτευμα είναι αυτό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας; Είναι αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Δηλαδή, επειδή ολόκληρος ο λαός δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε μια Πνύκα, εκλέγει κάποιους κατά τόπους αντιπροσώπους του (βουλευτές), οι οποίοι συγκεντρώνονται στο Κοινοβούλιο και αποφασίζουν.
Αυτό ακριβώς έγινε χθες βράδυ. Ο λαός μέσω των αντιπροσώπων του, αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση. Αυτό λέει το Σύνταγμα, αυτό και έγινε. Η απόλυτη πλειοψηφία των αντιπροσώπων του λαού, δηλαδή 155 λαϊκοί αντιπρόσωποι ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην εξουσία της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Υπενθυμίζουμε ότι, με βάση το Σύνταγμά μας, ψηφίσαμε στις 12-6-2012 και δώσαμε στη μεν ΝΔ περίπου 30%, στο δε ΠΑΣΟΚ περίπου 13%, σύνολο 43%. Αυτό το ποσοστό αναγνωρίζει το Σύνταγμα στην κυβέρνηση και κανένα άλλο. Εκλογές θα ξαναγίνουν νόμιμα στις 12-6-2016. Μέχρι τότε, τα δύο κόμματα θα έχουν 43%. Κανείς απολύτως δεν μπορεί να ρίξει αυτή την κυβέρνηση, πέρα από τους ίδιους τους δικούς μας αντιπροσώπους. Και εφόσον οι αντιπρόσωποί μας δεν την ρίχνουν, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το όποιο έργο της. Υπάρχει μήπως κάποια αντίρρηση επ’ αυτού;
Βέβαια, υπάρχει το εμπόδιο της εκλογής του ΠτΔ και επομένως μάλλον εκεί θα πέσει η κυβέρνηση (εκτός και εάν…). Όμως η εκλογή του ΠτΔ είναι ένα τυχαίο γεγονός και δεν συμβαίνει κάθε τόσο. Δυστυχώς δεν έτυχε αυτό, όταν ο κ. Παπανδρέου υπέγραφε τα μνημόνια και ταυτόχρονα υποδούλωνε τη χώρα στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Εμείς οι πολίτες, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα ούτε να παρέμβουμε με ένα δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, ούτε να ανακαλέσουμε τους αντιπροσώπους μας. Αυτό είναι το πολιτικό μας σύστημα, όπως ακριβώς το ορίζει το Σύνταγμά μας. Ένα Σύνταγμα εξάλλου του οποίου οι όποιες αλλαγές του ίδιου, είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του πολιτικού προσωπικού
Ίσως σε κάποιους να μην αρέσει η πιο πάνω άποψη. Ίσως και να τους εκνευρίζει. Αλλά, αν δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια.
Διαφωνούμε; δεν μας αρέσει αυτό το σύστημα; Τότε ας αλλάξουμε όλοι μαζί το Σύνταγμα. Διαφορετικά, ας συνεχίζουμε να κτυπάμε με λύσσα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου, χωρίς επιτέλους να συντονιζόμαστε και να συμφωνούμε πάνω σ’ αυτό το θέμα και ας αφήσουμε τους εξουσιαστές, τους οποίους προβλέπει το Σύνταγμα, να κάνουν το έργο τους.
Πέτρος Χασάπης