Λεμεσός μου… Λεμεσός μου, η νύφη της Αμαθούντας και του Κουρίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

wpid 20140924051731

Λεμεσός (Αγγλικά: Limassol, Τουρκικά: Limasol, παλαιότερα Leymosun) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις τις Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού μας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Λεμεσός είναι σχετικά νεότερη πόλη, αν και στην περιοχή της βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ότι την κατοικούσαν από τα αρχαιότατα χρόνια. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Κύπρου, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο Κόλπο Ακρωτηρίου, μεταξύ δύο αρχαίων πόλεων: της Αμαθούντας στα ανατολικά, και του Κουρίου στα δυτικά. Η πόλη της Λεμεσού άρχισε να αναφέρεται στην ιστορία κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή με το όνομα Νεάπολις. Κατά τα βυζαντινά χρόνια ήταν έδρα επισκόπου και αναφέρεται με τις ονομασίες Θεοδοσιάς (ή Θεοδοσιανή) και Νέα Πόλις (Νεάπολις), ήταν δε εκείνη που άκμασε ανάμεσα σε δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριον.
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν εκτελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό, με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη, αποτελεί αναμφίβολα η ολοκλήρωση του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου της προκυμαίας, γνωστής ως Επίχωση. Μια νέα αναβαθμισμένη και ελκυστική εικόνα της παραλιακής επίχωσης, αντικρίζουν πλέον οι επισκέπτες ντόπιοι και ξένοι. Η αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου της επίχωσης σε πολυλειτουργικό παραλιακό πάρκο ολοκληρώθηκε. Μέσα από ευτυχισμένες επεμβάσεις κυκλοφοριακής διαχείρισης πεζών, ποδηλάτων και ανάπτυξη λειτουργιών ψυχαγωγικού χαρακτήρα, ο χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης και κυρίως πόλο έλξης για όσους βρεθούν στη περιοχή.
«Παραδίδουμε το πολυλειτουργικό παραθαλάσσιο πάρκο στους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της πόλης, πλήρως ανακαινισμένο και διαμορφωμένο με βάση σύγχρονα πρότυπα, νέα αισθητική και φιλικά υλικά», ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Χρίστου τονίζοντας ότι το έργο, όπως και άλλα που γίνονται στο κέντρο της πόλης συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου. Το κόστος του έργου μέχρι σήμερα ανήλθε στα €6 εκατ., ενώ υπολείπονται τα έργα του ανατολικού μέρους, καθώς επίσης και τα θαλάσσια έργα (αποβάθρες, προβλήτες, εξέδρες) κόστους €4 εκατ. τα οποία είναι υπό κατασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2015.
wpid 20140924051735
Tα έργα διαλαμβάνoυν μεταξύ άλλων παιχνιδότοπo, χώρους πρασίνου και τον αναγκαίο εξοπλισμό -ξύλινα παγκάκια με θέα τη θάλασσα, πεζόδρομο, ποδηλατοδρόμο και εγκατάσταση φωτιστικών καθ’ όλο το μήκος της επίχωσης και «πίστας» για skateboard- ενώ έγινε βελτίωση του διαδρόμου πάνω στις πέτρες και άλλα. Για καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού έχουν δημιουργηθεί αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής και ένα μικρό αμφιθεατρικό πλάτωμα για τη φιλοξενία μουσικών καλλιτεχνικών και άλλων εναλλακτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η ανάγκη για αναδιαμόρφωση του μώλου βασίζεται στα νέα δεδομένα ανάπτυξης που χρονολογικά οριοθετούνται από το 2002 με το σχεδιασμό του «Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού – πρόνοιες και μέτρα πολιτικής», αλλά και στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες των χρηστών του χώρου του μώλου που έχουν εντοπιστεί.
Η επίχωση έχει συνδεθεί τόσο λειτουργικά όσο και σημειωτικά με την υπόλοιπη πόλη με διάφορες προσβάσεις και διαμορφώσεις στο παραλιακό μέτωπο και έχει αποκατασταθεί η λειτουργική σχέση του κέντρου πόλης με τη θάλασσα. Το έργο, θα παραμείνει για τις επόμενες γενιές. Θα δώσει μια πιο ανθρώπινη και δημιουργική διάσταση στη θαλάσσια είσοδο της πόλης. H περιοχή είναι το πιο δημοφιλές σημείο συνάντησης για τους Λεμεσιανούς και για τους ξένους επισκέπτες, αφού δίνει τη δυνατότητα για περίπατο και αναψυχή. Ο επισκέπτης ατενίζει τη θάλασσα ή τους γλάρους που παίζουν ανάμεσα στα κύματα και τη στεριά αναζητώντας τροφή.
Η αναβάθμιση και διαμόρφωση του χώρου έρχεται ως συνέχεια της ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου της πόλης. Έχει επέλθει μια ριζική αλλαγή στην εικόνα που παρουσίαζε ο χώρος της Επίχωσης έγινε πιο ελκυστικός και αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης. Αναμφίβολα η κατασκευή του έργου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν γίνει στη Λεμεσό τα τελευταία χρόνια με πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη. Πρόκειται για ένα έργο ζωής όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται από την Δημοτική Αρχή, το οποίο θα προσδώσει σε όλη την περιοχή μια ξεχωριστή εικόνα, η οποία θα αποτελεί πόλο έλξης που μαζί με την αναβάθμιση του παλιού λιμανιού και τη μετατροπή του σε ψαρολίμανο και χώρου ψυχαγωγίας, καθώς και της μαρίνας έχει μεταφέρει τη Λεμεσό σε μια άλλη διάσταση με προοπτική για περεταίρω καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών και όχι μόνο. Μελανό σημείο παραμένει η περιοχή του καρνάγιου και η υποτιθέμενη Ακταία Οδός.
Ντίνος Ορφανός Τριμίκλινη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ