Ως δείγμα «προγραμματικής ωρίμανσης και πολιτικής ενηλικίωσης» του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει η ηγεσία του κόμματος την παρουσία και τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και εκτιμά ότι ήδη εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια αμηχανίας, αγωνίας και ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να αποτιμήσουν πολιτικά την απήχηση των όσων είπε
ο κ. Τσίπρας, αλλά και τις αντιδράσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το ότι μια ημέρα μετά τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα, θεωρείται από την Κουμουνδούρου ένδειξη ότι στην κυβέρνηση αποδέχονται πλέον την επερχόμενη ήττα τους στις εθνικές εκλογές. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού του θέματος, καθώς εντάσσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο μιας οργανωμένης συζήτησης, που θα περιλαμβάνει και τη συνταγματική πρόβλεψη για την απλή αναλογική.
Μάλιστα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβλέπουν ότι ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες επιδιώκουν «σενάρια πολιτικής ανωμαλίας και αστάθειας», ώστε να θολώσουν τα πολιτικά νερά και να εμφανίσουν κινδύνους ακυβερνησίας με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ λειτουργεί ήδη ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων, πιθανόν και για την επίσπευση εκλογών, αφού είναι εμφανή τα σημάδια αποσύνθεσης στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, αλλά εσχάτως και της ΝΔ.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «παροχών» από τον κ. Τσίπρα δεν αντέχει καν σε σοβαρή κριτική και εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. «Βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους, γιατί έτσι όπως τα λένε, δεν θα μπορούν αύριο να μιλήσουν για καμία δυνατότητα βελτίωσης των πραγμάτων, αφού εμείς είπαμε τα απολύτως βασικά» επισημαίνουν.
Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας ήταν στροφή περισσότερο σε ένα ρεαλιστικό μοντέλο διακυβέρνησης, παρά ένα πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών.» «Παρουσίασε όχι αυτά που θα ήθελε, αλλά αυτά που μπορεί να εφαρμόσει» τονίζουν χαρακτηριστικά.