Υπόθεση Βερελή και ΠΑΣΟΚ: Η αλήθεια…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέσα στην εβδομάδα θα σας παρουσιάσουμε ένα έγγραφο βόμβα για το θέμα Βερελή και τη siemens. Εως τότε πάρτε μια πρώτη γεύση:

thema4a

Την περίοδο που «έσκασε» σαν βόμβα στη Χαρ. Τρικούπη η ομολογία του Θόδωρου Τσουκάτου ότι εισέπραξε ένα εκατομμύριο μάρκα, τα οποία, όπως είπε, έδωσε στο κόμμα και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του πρώην «στρατηγού» και του Τάσου Μαντέλη για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Siemens, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει μια αναφορά στην οποία, τότε, λίγοι, ή μάλλον κανένας δεν έδωσε σημασία.
Ο κ. Παπανδρέου είχε πει τότε ότι «εμείς θα κάνουμε εσωτερικό έλεγχο», προφανώς για να διαπιστωθεί αν και ποια άλλα στελέχη του Κινήματος μπορεί να εμπλέκονται σε υποθέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σκάνδαλα. Και ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει την υπόθεση μέχρι τέλους, για να καθαρίσει το κόμμα από ό,τι «σάπιο» υπάρχει.
Πρόσφατα, μάλιστα, συζητώντας σε στενό κύκλο, φέρεται να είπε ότι είναι αποφασισμένος να διώξει από το κόμμα, με συνοπτικές διαδικασίες, όλους όσους επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα του Κινήματος. Έχουμε πολλά βάρη από το παρελθόν και πρέπει να απαλλαγούμε από αυτά, είναι, περίπου, η φράση που αποδίδεται στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου πιθανό να οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, έχοντας υπόψη του τα αποτελέσματα της «εσωτερικής έρευνας», η οποία μπορεί να ξεχάσθηκε από όλους αλλά όχι από τον ίδιο και τους επιτελείς του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα ανατέθηκε σε δύο-τρεις έμπιστους δικηγόρους, μέλη του Κινήματος και ένα, ακόμα, κορυφαίο πολιτικό στέλεχος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν αμέσως μόλις είχε επιστρέψει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το ταξίδι του στη Χιλή και τη Ν. Υόρκη, όταν κάλεσε στο γραφείο του, στη Βουλή, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Χρήστο Βερελή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρών ήταν και ο Γραμματέας της Κ.Ο. Δημήτρης Ρέππας, αλλά στο σημείο αυτό δεν υπήρξε άλλη επιβεβαίωση.
Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου ρώτησε τον βουλευτή αν υπάρχει οποιαδήποτε περίπτωση να έχει ανάμιξη σε κάποια υπόθεση (ο κ. Βερελής έχει θητεύσει στα Ελληνικά Πετρέλαια, στην ΑΣΠΡΟΦΩΣ, υπήρξε υπουργός Μεταφορών και χειρίσθηκε θέματα σχετικά με την Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τον Ηλεκτρικό, το Τραμ, τους σιδηροδρόμους, τα τρόλεϊ κλπ) ή αν πρόκειται έστω να ακουστεί καθοιονδήποτε τρόπο το όνομά του. Δεν έγινε γνωστό για ποιό λόγο ο κ. Παπανδρέου κάλεσε και υπέβαλε αυτές τις ερωτήσεις στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ούτε τι πληροφορίες είχε συλλέξει.
Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βερελή να απαντά αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο στις ερωτήσεις του αρχηγού του, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες, αποχώρησε «φουριόζος» και «αναψοκοκκινισμένος» από τη συνάντηση.
Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του βουλευτή του, τον οποίο, πάντως, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δημοσιοποιηθεί κάτι σχετικό προτίθεται να ακολουθήσει τη γνωστή (με Τσουκάτο και Μαντέλη) διαδικασία.
Την προπερασμένη Τρίτη, όταν ο κ. Βερελής επισκέφθηκε το Γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση μεταξύ τους, όπως γράφηκε σε μερίδα του Τύπου, κατά τις διαβεβαιώσεις κορυφαίων συνεργατών του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαβεβαίωναν ότι συζήτηση δεν έγινε ούτε και την προπερασμένη Τετάρτη, όταν ο βουλευτής επισκέφθηκε τον αρχηγό του για να τον ενημερώσει για την υποβολή της παραίτησής του στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. «Καμία συζήτηση δεν έγινε και ο Πρόεδρος δεν έκανε καμία απολύτως προσπάθεια να τον μεταπείσει», όπως ο ίδιος ανέφερε σε όλες τις συνεντεύξεις που έδωσε, λένε τα ίδια στελέχη.
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βερελή, όπως και το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε πρώτα τον Πρόεδρο του κόμματος, ενόχλησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Η οποία, πάντως, δεν μπορεί να εκφράσει αυτή της τη δυσαρέσκεια, καθώς ο όλος χειρισμός του θέματος, από τον ίδιο τον κ. Βερελή απέσπασε τα εύσημα της κοινής γνώμης, καθώς επιδοκιμάσθηκε από το 63% των ερωτηθέντων σε σχετική δημοσκόπηση.
Δυσαρεστημένο εμφανίζεται, για μια ακόμα φορά, το ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο με τον οποίο «ΤΑ ΝΕΑ» χειρίσθηκαν το θέμα, αναδεικνύοντάς το ως πρώτο, με τον τίτλο «Βόμβα Βερελή έσκασε στο ΠΑΣΟΚ», ως να πανηγύριζε, όπως λένε, θεωρώντας ότι θα ανοίξει νέο κύκλο εσωστρέφειας στο Κίνημα.
Εκτός όλων των ανωτέρω, στην Ιπποκράτους είναι γνωστό ότι πριν ο κ. Βερελής είχε συνάντηση με τον «σκληρό πυρήνα» του «ρεύματος» Βενιζέλου. Στη συνάντηση, εκτός του Ευάγγελου Βενιζέλου, ως παρόντες φέρονται, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μιλένα Αποστολάκη και Γιάννης Δατσέρης. Οι ανωτέρω επιβεβαιώνουν τη συνάντηση, αλλά υποστηρίζουν ότι δεν συζήτησαν το θέμα του κ. Βερελή. Αυτό που σημειώνεται, πάντως, από την πλευρά της ηγεσίας του Κινήματος είναι ότι η συνάντηση αυτή συνέπεσε με την αναφορά του ονόματος του βουλευτή σε δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» και έγινε μια μέρα πριν από την υποβολή της παραίτησής του.
Βέβαιο θεωρείται ότι ο κ. Βερελής συζήτησε το θέμα τουλάχιστον με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος τον συμβούλεψε να προβεί στις συγκεκριμένες κινήσεις. Η εκδοχή αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος περίμενε κοντά στο γραφείο του κ. Παπανδρέου τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, όταν εκείνος του ανακοίνωσε την απόφαση παραίτησής του.
Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου, ενώ θα μπορούσε, δεν θριαμβολόγησε από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για τη στάση ενός στελέχους του, σε αντιδιαστολή με τη στάση, π.χ. του Αριστοτέλη Παυλίδη.
Την ίδια στιγμή, στην Ιπποκράτους, ακούγεται κάτι για την «ομάδα Πειραιά», όπως αποκαλείται, στην οποία κατατάσσουν γνωστά ονόματα παλαιότερων αλλά και νυν στελεχών του Κινήματος, ακόμα και ονόματα επιχειρηματιών, σε μια σχέση, μάλλον, διαπλοκής. Και επ΄ αυτού δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις. Αν απομακρυνθούν κάποια στελέχη από το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανό να έχουν σχέση με αυτή την ομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ