Η Νορβηγική Statoil είναι μια σημαντική εταιρεία για την ενέργεια στην Ευρώπη. Εδρεύει στο Στάβανγκερ, εκμεταλλεύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα και σε 34 χώρες ανά τον κόσμο κι απασχολεί 23 χιλ. προσωπικό. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Ο εκτελεστικός της αντιπρόεδρός για το φυσικό αέριο, Rune Bjornson, μιλώντας πριν λίγες μέρες σε συνέδριο φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ, όπως μετέδωσε ο PLATTS, ήταν ξεκάθαρος και δεν “μάσησε” τα λόγια του: “Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται με την ενέργεια. Όλα τα προβλήματα, που βλέπουμε στην αγορά, εξηγούνται πάρα πολύ καλά από την αυξανόμενη παρέμβαση των πολιτικών. Παράδειγμα τέτοιας παρέμβασης αποτελούν οι μετασχηματισμοί της ενεργειακής αγοράς στη …
Γερμανία και τη Βρετανία.
Η Energiewende στη Γερμανία έχει δημιουργήσει ένα πολύ ακριβό σύστημα, το οποίο, μακροπρόθεσμα, μπορεί να εκτροχιάσει την ασφάλεια εφοδιασμού. Στη Βρετανία, κάθε διαφορετική τεχνολογία στην αγορά της ενέργειας φαίνεται να κουβαλάει μαζί της και τη δική της επιδότηση. Οι επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς επειδή συμπιέζουν την κερδοφορία των συμβατικών εργοστασίων.
Τα πολλαπλά επίπεδα ρύθμισης προκαλούν αβεβαιότητα. Η προβλεψιμότητα των κανονισμών είναι ουσιώδης προϋπόθεση για να επενδύσει κανείς σε φυσικό αέριο. Εάν δεν ενδυναμωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο, κανείς δεν τολμά να επενδύσει“.
Ο Bjornson χαρακτήρισε ακόμα ως “χρυσή ευκαιρία” το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο στόχων για το 2030, που παρουσίασε πρόσφατα η Κομισιόν, προκειμένου να αποκατασταθεί η προβλεψιμότητα της αγοράς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα έλεγε, τα ίδια είχε πει και στις αρχές Απριλίου, σ’ ένα ανάλογο συνέδριο στις Βρυξέλλες, όταν είπε ότι, αν η Ευρώπη θέλει να πετύχει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 85-90% μέχρι το 2050, πρέπει να απορρίψει το κάρβουνο. Τόνισε δε, ότι, την ίδια στιγμή, οι χαμηλές διεθνείς τιμές του λιθάνθρακα, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2, δεν δίνουν κίνητρο μείωσης των εκπομπών και το κάρβουνο αυξάνει το μερίδιό του στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης.
Απλά πράγματα λοιπόν είπε ο Νορβηγός, φυσικό αέριο πουλάει και θέλει να ξεφορτωθεί το κάρβουνο, που είναι πιο φθηνό και του χαλάει τη δουλειά. Ωστόσο, ίσως μια ακόμα παρέμβαση των πολιτικών στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, οι κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα της Ουκρανίας, να δώσουν την ευκαιρία στους Νορβηγούς να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, σε υποκατάσταση μέρους του Ρωσικού αερίου. Μόνο που ταυτόχρονα, στο συνέδριο του Άμστερνταμ, ο Bjornson ήταν και πάλι ξεκάθαρος: “η Νορβηγία δεν μπορεί να καλύψει τυχόν έλλειψη του Ρωσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα και η Ευρώπη θα πρέπει να ψάξει για αέριο στην αγορά του LNG-υγροποιημένου φυσικού αερίου-, ιδίως μεσοπρόθεσμα!”.
Οι προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους πολιτικούς για την ενέργεια έρχονται από διάφορες κατευθύνσεις κι όλοι τους λένε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αυτοί αρμενίζουν στραβά! Στη Βρετανία μάλιστα, που σας είπαμε ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2015 θα γίνουν με κύριο ζήτημα τις τιμές της ενέργειας, οι ψηφοφόροι έστειλαν στις ευρωεκλογές ξεκάθαρο το μήνυμα, δίνοντας την πρώτη θέση στο Φάρατζ.
Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν άραγε τ’ αυτιά τους ανοιχτά, για να πάρουν τα μηνύματα για την ενέργεια και να σταματήσουν την καταστροφική για τη χώρα πολιτική διαμελισμού της ΔΕΗ; Πολύ αμφιβάλλουμε, το έχουμε πει απ’ την πρώτη-πρώτη ανάρτηση: είναι πολλά τα λεφτά στην ενέργεια …
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.co.at/2014/05/blog-post_29.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!