Ποίο το φύλο των Αγγέλων;
Από τα παλιά χρόνια, ο άνθρωπος έθεσε στον εαυτό του διάφορα ερωτήματα. Όταν τα ερωτήματα αυτά τα μοιράστηκε με άλλους ανθρώπους, αναπτύχτηκε η διαλεκτική. Έθεσε ακόμη στον εαυτό του και τους άλλους ,διάφορους γρίφους, που σκοπό είχαν την όξυνση του νου.
Σε ανέμελες ειρηνικές περιόδους, τα ερωτήματα και οι γρίφοι όξυναν το πνεύμα και ανέπτυσσαν τον διάλογο. Υπήρχαν όμως και περίοδοι όπου οι ήπιες λεκτικές διαφορές μετατρέπονταν σε βίαιες αντιπαραθέσεις, σε συγκρούσεις και σχίσματα.
Ας εξετάσουμε κάποια ερωτήματα και γρίφους που απασχόλησαν στο παρελθόν τους ανθρώπους.
Ο διπλασιασμός του κύβου, απασχόλησε τους αρχαίους Έλληνες και οδήγησε στην ανάπτυξη της Γεωμετρίας.
Ο βασιλιάς Μίνωας ήθελε να διπλασιάσει τον όγκο του κενοταφίου που προοριζόταν για τον γιό του Γλαύκο, χωρίς όμως να αλλάξει το σχήμα του. Ο διπλασιασμός του κύβου αναφέρεται και ως ‘’Δήλιο πρόβλημα’’, από την απάντηση που έδωσε το μαντείο του Απόλλωνα, όταν ρωτήθηκε για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι της Δήλου, για να απαλλαγούν από τον λοιμό που μάστιζε το νησί τους. Το μαντείο απάντησε ότι θα σωθούν αν διπλασιάσουν τον κυβικό βωμό του Απόλλωνα.
Ο τετραγωνισμός του κύκλου και η τριχοτόμηση της γωνίας ήταν άλλα δύο μαθηματικά προβλήματα που απασχόλησαν τους αρχαίους προγόνους μας.
Ο Αρχιμήδης τώρα (287-212π.Χ.) που ήταν ο μεγαλύτερος μαθηματικός της αρχαιότητος, για να δοκιμάσει την ικανότητα των Αλεξανδρινών μαθηματικών, έστειλε στον Ερατοσθένη, που ήταν διευθυντής στη βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας, ένα πρόβλημα , το λεγόμενο ‘’βοεικό’’, σε μορφή ποιήματος, όπου τον ρωτά για το πλήθος των βοδιών και των αγελάδων, ανάλογα με το χρώμα τους.
Το 1965 με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών έγινε δυνατή η καταγραφή των πληθών. Η λύση αποτελείται από οκτώ αριθμούς με 200.000 ψηφία ο καθένας.
Ο Αρχιμήδης ασχολήθηκε και με την μέτρηση των κόκκων της άμμου, που φαίνεται φυσικά αδύνατον. Στο έργο του ‘’Ψαμμίτης’’, που το είχε αφιερώσει στον βασιλιά Γέλωνα, κατόρθωσε μαθηματικά να αποδείξει ότι υπολογίζοντας τη διάμετρο του ήλιου και τη διάμετρο της τροχιάς του, η σφαίρα που περικλείει τον κόσμο, μπορεί να περιλάβει 10 63 κόκκους άμμου.
Την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, τα ζητήματα που απασχολούσαν τον κόσμο ,ήταν συνήθως θεολογικού χαρακτήρα. Οι μοναχοί εκείνης της εποχής όπως λένε, ασχολούνταν με την ομφαλοσκοπία, έλεγαν δηλαδή ότι έβλεπαν στον αφαλό τους να αστράφτει το φως του όρους Θαβώρ. Με τον όρο ομφαλοσκοπία, στην εποχή μας, εννοούμε ότι κάποιος ασχολείται με μη σημαντικά πράγματα. Άλλο πρόβλημα είχαν και με το φύλο των Αγγέλων, ήταν θηλυκού ή αρσενικού γένους άραγε;
Υπήρχαν όμως και σοβαρότερα προβλήματα που προκαλούσαν τριβές, οι οποίες οδήγησαν στο Σχίσμα των Εκκλησιών, κατά το έτος 1054, σε Ανατολική Ορθόδοξη και Δυτική Καθολική.
Κατά την θητεία του Πάπα Λέοντα Θ΄ και του Πατριάρχη Μιχαήλ Α΄ Κηρουλάριου, επήλθε σχίσμα λόγω –μεταξύ άλλων-, της πρωτοκαθεδρίας του Πάπα και της εισαγωγής του όρου στο σύμβολο της Νικαίας του Filioque (και εκ του Υιού), την εκπόρευση δηλαδή του Αγίου Πνεύματος και από τον Υιό.
Άλλη θεολογική και πολιτική διαμάχη που χώρισε την αυτοκρατορία ήταν η Εικονομαχία, η οποία ξεκίνησε το 726, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Λέων Γ ΄ και τελείωσε το 842 , με αποκατάσταση των εικόνων με λαμπρές τελετές, όταν αυτοκράτειρα ήταν η Θοδώρα.
Στην εποχή μας, αν αντιστοιχίσουμε τα σημερινά προβλήματα με αυτά των περασμένων χρόνων θα προκύψει η εξής εικόνα: Ο διπλασιασμός του κύβου μετατράπηκε σε αγωνία για τον διπλασιασμό των εδρών της κυβέρνησης, χωρίς να αλλάξει το σχήμα της. Κατά πόσον θα αποτρέψουν τον λιμό που απειλεί τον λαό, είναι κάτι το άδηλο, που δεν τους απασχολεί προς το παρόν.
Ο τετραγωνισμός του κύκλου και η τριχοτόμηση της γωνίας, είναι τα μαθηματικά προβλήματα που απασχολούν εμάς. Πως θα τα καταφέρουμε με τα όλο και μειούμενα έσοδά μας να ανταποκριθούμε στα ολοένα αυξανόμενα έξοδα;.
Για το πλήθος των βοδιών και των αγελάδων ανάλογα με το χρώμα τους, είναι κάτι που το λύνουμε εύκολα, αρκεί να κοιτάξουμε τα εκλογικά αποτελέσματα και θα βρούμε το πλήθος τους.
Όσο για το μέτρημα της άμμου, μπορεί να δυσκολευόμαστε να την μετρήσουμε, αλλά δεν δυσκολευόμαστε καθόλου να ξαπλώνουμε πάνω της, αντί να πάμε να ψηφίσουμε.
Όταν ασχολούμεθα με διενέξεις και προβλήματα άλλων εποχών, αντί να ενσκήπτουμε στο σήμερα, αυτό είναι ομφαλοσκόπηση.
Στην εποχή μας επικρατεί η εικονολατρία, μια και κυριαρχεί η εικόνα ,το image, και αναδεικνύεται μόνο όποιος πλασάρεται , όποιος φαίνεται στο γυαλί, κι αυτό το είδαμε και στις πρόσφατες εκλογές.
Στο ερώτημα για το filioque, μπορούμε ανάλογα να αναρωτηθούμε από πού εκπορεύεται η εξουσία, από την κυβέρνηση ή από τους επικυρίαρχους;
Όσο για το δίλημμα περί του φύλου των Αγγέλων, δεν θα πρέπει να μας απασχολεί γιατί είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ και ούτε έχει κάποια σημασία. Αντίθετα όλοι έχουμε ανάγκη από την ανεξήγητη, μυστική παρουσία τους στην ζωή μας . Και μόνο η πίστη για την ύπαρξη αυτών των όντων, μας προκαλεί μια άρρητη ευφροσύνη που γλυκαίνει την ζωή μας.
Έχουμε λοιπόν ανάγκη από την ύπαρξη των Αγγέλων , γιατί η απούσα παρουσία τους καταπραΰνει τα πάθη, μας δίνει δύναμη και εξομαλύνει τις διαφορές μας.
Με εκτίμηση,
Αγγελική Π.