Ολοκληρώνεται σήμερα το κείμενο της Επιτροπής Θεσμών σχετικά με την κατάρρευση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου. Από τις μέχρι τώρα εξελίξεις φαίνεται να βγαίνουν στο φως:
• Κατάλογος ονομάτων φυσικών και νομικών προσώπων που έτυχαν ευνοϊκών δανείων με ημερομηνίες και ποσά
• Κατάλογος εταιρειών οι οποίες είχαν προβεί σε εκροές
• Κατάλογος με τα μπόνους των τραπεζών
Ωστόσο, θέση του ΑΚΕΛ, είναι ότι εκτός των ονομάτων που έχουν τύχει ευνοϊκών δανείων, θα πρέπει να βγουν στη δημοσιότητα κατάλογος των εταιρειών οι οποίοι είχαν προβεί σε εκροές την επίμαχη περίοδο λίγο πριν από το Eurogroup, δημοσιεύοντας κυρίως τις εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε εκροές και έχουν σχέση- όπως έχει διαφανεί- με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.
Τα υπόλοιπα κόμματα, έχουν διαφωνήσει με το ΔΗΣΥ, δια του Βουλευτή Ανδρέα Κυπριανού ο οποίος επισημαίνει πως δε μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να επιλέξουμε από τη στιγμή, που δεν έχει γίνει ενδελεχής έλεγχος ενώ παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει ελευθερία εξαγωγής. Το ΑΚΕΛ έχει ήδη θέσει την πρόθεσή του να αναφέρει στην ολομέλεια της 6ης Μαϊου, τα συμπεράσματά τους και τις έρευνές του για τις εν λόγω εταιρείες.
Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως το ΑΚΕΛ, έχει σημειώσει τρεις περιπτώσεις εταιρειών που προέβησαν σε εκροές. Συγκεκριμένα αναφέρει επιγραμματικά:
• Εταιρεία, που συνδέεται με πολιτικό θεσμό κατά την 1η, 7η, 12η Μαρτίου 2013 εξήγαγε πέραν 22,4 εκατομμύρια δολαρίων
• Άλλη εταιρεία, που συνδέεται με πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο έχει προχωρήσει την 6η και 15η Μαρτίου 2013 σε εκροή 24 εκατομμυρίων δολαρίων
• Φυσικό πρόσωπο την επίδικη περίοδο έχει βγάλει το ποσό των 25 εκατομμύρια ευρώ
• Επιχείρηση που την 1η Μαρτίου 2013 έχει βγάλει στο εξωτερικό 20 εκατομμύρια δολλάρια, την ίδια στιγμή που ο ιδιοκτήτης της εταιρείας θεωρείται από πολλούς ως πτωχεύσας.
Επιπλέον, σχετικά με τον κατάλογο για προνομιακά δάνεια, τα κόμματα, προχώρησαν ομόφωνα στην απόφαση, να συμπεριληφθούν στην έκθεση και τα ονόματα των τεσσάρων πολιτικών προσώπων που έχουν ήδη βγει στη δημοσιότητα Αριστοφανης Γεωργίου, Σοφοκλής Χατζηγιαννης, Πρόδρομος Προδρόμου και Νίκος Κουτσού. Αποφασίστηκε ότι αν και είναι αποδεδειγμένο πως δεν έχουν λάβει χαριστικά δάνεια θα προστεθούν και οι επεξηγήσεις που είχαν αποστείλει οι τέσσερις πολιτικοί και αποδεικνύουν πως δεν έχουν λάβει χαριστικά δάνεια.
Στην Επ. Θεσμών τα συμπεράσματα των κομμάτων
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 09:00 συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών προκειμένου να υπάρξει καταγραφή τοποθετήσεων των κομμάτων και τελική διαμόρφωση του κειμένου της έκθεσης για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Παρά το ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει κλειστές συνεδρίες για τις τοποθετήσεις των κομμάτων και τη διαμόρφωση εκθέσεων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη σημερινή συνεδρία, η οποία ξεκίνησε με ανάγνωση επιστολών οι οποίες λήφθησαν στην Επιτροπή από πρόσωπα ή/και εταιρείες για τις οποίες γίνονται αναφορές στο προσχέδιο της έκθεσης.
Ήδη έχουν κατά τα πρώτα 90 λεπτά αναγνωσθεί λέξη προς λέξη επιστολές από την Τράπεζα Πειραιώς, την Aristo Developers, εκπροσώπου της εταιρείας Μουσκή, τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομο Προδρόμου, και τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστοφάνη Γεωργίου, προκειμένου – όπως ελέχθη – με τις παρεμβάσεις βουλευτών-μελών της Επιτροπής να διαφοροποιηθούν ενδεχομένως σχετικές αναφορές στο κείμενο της υπό διαμόρφωση τελικής έκθεσης.
Πολιτικές ευθύνες για την οικονομική τραγωδία, αλλά και λανθασμένους ή ελλειπείς χειρισμούς από τεχνοκράτες, διαπιστώνουν τα κόμματα, τα οποία σήμερα καταθέτουν τα δικά τους επιπρόσθετα συμπεράσματα για να ενσωματωθούν στην έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για το τραπεζικό σύστημα.
Ο στόχος της Eπιτροπής για ομόφωνα συμπεράσματα δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Πηγή: kathimerini.com.cy