“Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαρία Δήμου, διευθύντρια marketing στο «Κατώγι Αβέρωφ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV

Η ιστορία της εταιρίας Κατώγι Αβέρωφ ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ φυτεύει, τα πρώτα στην Ελλάδα, κλήματα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon στις απόκρημνες πλαγιές της Πίνδου και εμφιαλώνει στο κατώγι του σπιτιού του στο Μέτσοβο το κρασί που παίρνει το όνομα Κατώγι Αβέρωφ.”Κλήματα από τη Γαλλία σε χώμα ελληνικό ορεινό…”, έγραφε η ετικέτα του πρώτου εκείνου κρασιού που ο ίδιος είχε σχεδιάσει με μεράκι.
Από εκείνη την εποχή κύλησε  πολύ νερό στο αυλάκι. Η επιχείρηση Κατώγι & Στροφιλιά ΑΕ  έχει καθιερωθεί πλέον ως μια δυναμική εταιρία με στέρεες βάσεις, ποιοτικά προϊόντα και ένα σύγχρονο βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα κρασιά της σημειώνουν την μία επιτυχία μετά την άλλη στις ξένες αγορές, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, Βέλγιο, Αυστραλία, Κίνα, Ελβετία, Λουξεμβούργο…
Στην έκθεση “Βοροινά”, που έγινε πρόσφατα στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετανία”, συναντήσαμε την κυρία  Μαρία Δήμου, διευθύντρια marketing στο «Κατώγι Αβέρωφ», που μας μίλησε για την πορεία της εταιρείας. Ας την ακούσουμε.
 
Κυρία Δήμου δώστε μας μια εικόνα για το «Κατώγι Αβέρωφ».
Το «Κατώγι Αβέρωφ» ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 οπότε και φυτεύτηκαν και οι πρώτοι αμπελώνες στο Μέτσοβο στην περιοχή Γινιέτς που στα βλάχικα σημαίνει αμπελότοπος από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και έκτοτε σηματοδοτεί την οινοπαραγωγή στην περιοχή του Μετσόβου. Πλέον είναι ένα σύγχρονο οινοποιείο και στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων που προσφέρει πλούσιες δυνατότητες στον τομέα του οίνο-τουρισμού.
Μιλάμε για ένα σύμπλεγμα δηλαδή;
Μιλάμε για ένα σύνθετο κύτταρο δημιουργίας. Πρόκειται για το οινοποιείο που παράγονται πολλά κρασιά ανάμεσα τους και το ομώνυμο «Κατώγι Αβέρωφ», και βέβαια κρασιά λιγότερο γνωστά αλλά ιδιαίτερα και πολύ ποιοτικά, όπως είναι το κτήμα Αβέρωφ το λευκό από την ποικιλία Tranemere, το κόκκινο από ποικιλία καμπερνέ σοβιγιόν που είναι και η πρώτη ποικιλία ξενική που φυτεύτηκε στην Ελλάδα.
Το κατώγι Αβέρωφ κέρδισε τις καρδιές των Ελλήνων. Ωστόσο έχετε και εξαγωγικές επιδόσεις. Τι αξιόλογο έγινε το 2013 στον εξαγωγικό τομέα;
Το 2013 ένα από τα κρασιά μας διακρίθηκε στον Καναδά, πρόκειται για το ξυνόμαυρο Αβέρωφ, που όπως θα δείτε και στην ετικέτα του έχει 3 βραβεία στον Καναδά. Πρόκειται για ένα κρασί το οποίο πάει πάρα πολύ καλά στις αγορές του Καναδά και στην  Αμερική είναι το κρασί που αντιπροσωπεύει την εξωστρέφεια του «Κατώγι Αβέρωφ».
Από τις ξένες αγορές, το 2014 που εστιάζετε την προσοχή σας. Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές στο συνολικό τζίρο της επιχείρησης;
Το 2013 οι εξαγωγές ήταν στο 14% του τζίρο μας, και στόχος μας για το 2014 είναι σαφώς να αυξήσουμε το μερίδιο αυτό και επίσης συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην αγορά της Αμερικής και του Καναδά που είναι πολύ ενδιαφέρουσες αγορές για εμάς.
Συμμετέχετε στα κοινά προγράμματα προώθησης του ελληνικού οίνου στο εξωτερικό;
Βεβαίως, συμμετέχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι ξένες αγορές που συμμετέχουμε είναι κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Να είστε καλά, καλή συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ