ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΩΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20140213-084508.jpg

Στην αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος των οικογενειών των
άνεργων δημοτών των μεγαλουπόλεων, έχουν δραστηριοποιηθεί τόσο οι
ενορίες, όσο και οι δήμοι και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες με τα
κοινωνικά παντοπωλεία και τα
συσσίτια. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως
στην τιμή προσφοράς πολλών ειδών διατροφής που δεν μπορούν να
καλυφτούν από την μικρή δωρεάν προσφορά των ιδιωτών ή των παραγωγών.
Τέτοια είδη αποτελούν τα οπωρολαχα-νικά που αποτελούν την βασική
διατροφή του πληθυσμού. Βασικοί προμηθευτές των οπωρολα-χανικών πρέπει
να είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί κι όχι οι μεσάζοντες που κερδοσκοπούν
με τις τιμές προσφοράς και ζήτησης κρατώντας τα φρέσκα λαχανικά σε
ψυγεία πρίν την διάθεση. Οι λαϊκές αγορές απαρτίζονται και από
παραγωγούς αλλά και από έμπορους που αγοράζουν τα προϊόντα από τούς
χονδρέμπορους. Η προμήθεια των οπωρολαχανικών στα συσσίτια ή τα
κοινωνικά παντοπω-λεία από τούς παραγωγούς μπορεί να γίνει με δύο
οικονομικούς τρόπους.
Ο πρώτος τρόπος είναι να γίνει η προμήθεια από μεμονωμένους παραγωγούς
που αδυνατούν να διαθέσουν το προϊόν στις λαϊκές αγορές και
αναγκάζονται να επιστρέφουν τα οπωρολαχανικά στό χωριό ή να
ενοικιάζουν σπίτια – αποθήκες στα αστικά κέντρα όπου θα μένουν εκεί
μέχρι να
διαθέσουν τα προϊόντα και μετά θα επιστρέφουν για νέα συγκομιδή. Οι
παραγωγοί, για να αποφύγουν το κόστος αυτό, θα μπορούν να προμηθεύουν
τούς δήμους και τις ενορίες με τα προϊόντα αυτά σε καλύτερες τιμές .
Ο δεύτερος τρόπος προϋποθέτει ότι η προμήθεια των οπωρολαχανικών θα
γίνει από παραγω-γικούς συνεταιρισμούς και σε μεγάλη ποσότητα και
ειδική τιμή που θα είναι ανάλογη της υπερπα-ραγωγής των ευαίσθητων
οπωρολαχανικών προϊόντων και της αδυναμίας διάθεσης των αφού έχει
σταματήσει η επιδότηση της απόσυρσης των με κοινοτικούς πόρους .Η
παραγωγή κυρίως των φρέσκων λαχανικών κινδυνεύει από τον μαρασμό των
προϊόντων , ένώ η συντήρηση των φρούτων σε ψυγεία αυξάνει το κόστος
διάθεσης του προϊόντος σε μεταγενέστερη εποχή από την εποχή
συγκομιδής. Τα κοινωνικά κέντρα αξιοποίησης τροφίμων θα κάνουν
μειοδοτικό διαγωνισμό αφού γίνει έλεγχος της καταλληλότητας του
προϊόντος και της τιμής. Η σταθερότητα της απορρόφησης αποτελεί το
βασικό διαπραγματευτικό επιχείρημα μείωσης των τιμών από τούς
παραγωγούς. Επιπλέον θα μπορούσε να υιοθετηθεί και μια ημιεθελοντική
προσφορά εργασίας από τούς άνεργους πολίτες των μεγαλουπόλεων στην
συλλογή των καρπών με παράλληλη αποδοχή φιλοξενίας των σε κοινοτικούς
ή εκκλησιαστικούς τόπους διαμονής για ορισμένο χρόνο. Οι μητροπόλεις,
οι Ενορίες, οι Δήμοι, οι Σύλλογοι και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία θα
μπορούσαν να συνεννοηθούν με τα παραγωγικά κέντρα και με εγκύκλιους
και αγγελίες να υπήρχε αλληλοκάλυψη των αναγκών των παραγωγών με τις
ανάγκες των καταναλωτών.
Για όλες τις περιπτώσεις προμήθειας των προϊόντων απαιτείται ένα
πνεύμα αλληλεγγύης που θα πρέπει να έχει κάθε πατριώτης στην εποχή μας
που δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση και την ανασφάλεια της
εργασίας. Άν η φωτιά πυρπολεί το σπίτι του γείτονα , σίγουρα
κινδυνεύει και το δικό σου, γι αυτό προσπάθησε να βοηθήσεις στην
κατάσβεση του διπλανού σπιτιού προτού η φωτιά
εξαπλωθεί σε όλη την γειτονιά….Σύνθημα στην αντιμετώπιση της κρίσης
είναι το πνεύμα συνεργασίας που θέλει τον ένα για όλους και όλους για
τον ένα …

ΚΩΣΤΑΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ