Οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης «πράσινης» πόλης μηδενικών ρύπων και αποβλήτων, έχουν ήδη ξεκινήσει στο πλούσιο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι.
Η πόλη Μάσνταρ, που στα Αραβικά σημαίνει πηγή(Το Μάσνταρ, μια κοινότητα 50.000 ανθρώπων ελεύθερη από αυτοκίνητα, θα εκμεταλλεύεται την αδιάκοπη παροχή λιακάδας της ερήμου και θα περιλαμβάνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο υδρογόνου στον κόσμο), πρόκειται να κοστίσει $22 δις ενώ θα χρειαστούν περισσότερα από 7 χρόνια για την κατασκευή των κατοικιών που θα στεγάσουν 50,000 ανθρώπους και 1,500 επιχειρήσεις.
Μια σειρά από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα αναλάβει την τροφοδοσία της πόλης και οι κάτοικοι της θα μετακινούνται στην πόλη μέσω τρένων και αυτόματων οχημάτων.
Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπού Ντάμπι, κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εκπομπής άνθρακα στον κόσμο. Σύμφωνα με τις απόψεις κάποιων ειδικών η «πράσινη» πόλη, στα προάστια της πόλης Abu Dhabi, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει απλά ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο.
Η πράσινη πόλη που θα δημιουργηθεί, θα έχει τις ευλογίες της WWF και θα εκτείνεται σε έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Λιγότερη ενέργεια
Η πόλη θα τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, αιολικά πάρκα, κ.α. που θα δημιουργούν μια εξ ολοκλήρου ενεργειακά ανεξάρτητη πόλη. Η πόλη θα είναι επίσης χωρίς αυτοκίνητα – έχοντας κάποιο σύστημα τραμ για τους κατοίκους.
Η αρχιτεκτονική της νέας οικολογικής πόλης θα ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα της περιοχής ενώ τα κτήρια που θα κατασκευαστούν θα χρησιμοποιούν εξαιρετικά χαμηλά ποσά ενέργειας.
Η πόλη τοποθετήθηκε σε τέτοια θέση ώστε να κλιματίζεται από τη θαλάσσια αύρα, ενώ ένα περιμετρικό τοίχος θα την προστατεύει από τον καυτό αέρα της ερήμου και το θόρυβο από το γειτονικό αεροδρόμιο του Αμπου Ντάμπι.
Το σύστημα ύδρευσης της πόλης θα βασίζεται σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης. Έτσι η πόλη θα χρειάζεται σχεδόν το ένα τέταρτο της ενέργειας που χρησιμοποιεί μια σημερινή πόλη ανάλογου μεγέθους καθώς οι ανάγκες της σε νερό θα είναι έως και 60% χαμηλότερες.
Η κατασκευή μιας τέτοιας πόλης αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Τον Ιανουάριο του έτους 2008, η κυβέρνηση του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε την έναρξη του φιλόδοξου σχεδίου το οποίο θα έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κέντρου για την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών καθαρής ενέργειας ενώ το χαρακτήρισε ως το πιο μεγαλεπήβολο σχέδιο που έχει παρουσιάσει ποτέ κάποια κυβέρνηση.
Μέρος της όλης διαδικασίας είναι η κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια υδρογόνου στο Αμπού Ντάμπι.
Η αρχική επένδυση των 15 δισ. δολαρίων θα καλύψει μέρος της κατασκευής της μεγαλύτερης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που λειτουργεί με υδρογόνο ενώ η κυβέρνηση του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι ευελπιστεί ότι αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω χρηματοδότηση.
Σκοπός του σχεδίου δεν είναι μόνο η διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας αλλά και η καθιέρωση ενός εντελώς νέου οικονομικού τομέα, βασισμένου σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι τα αποθέματα σε πετρέλαιο των Εμιράτων επαρκούν για ακόμη 150 χρόνια, αλλά αντίθετα με άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, τα Εμιράτα επιδιώκουν την παραλλαγή της οικονομίας τους ώστε να ελαττώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο. Στο Αμπού Ντάμπι υπάγεται το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο των Εμιράτων, που καταλαμβάνουν την τέταρτη και την πέμπτη θέση στον κόσμο αντιστοίχως. Παρ όλα αυτά, η ηλιακή ενέργεια, υπό τη μορφή φωτοβολταϊκών ταμπλό, συλλεκτών ηλιακής ενέργειας και ηλιοθερμικών αγωγών, θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της πόλης κατά 82%. Ένα επιπλέον 17% θα καλύπτεται από την καύση διατροφικών απορριμάτων, ενώ το υπόλοιπο 1% θα προέρχεται από την αιολική ενέργεια.(100%!!!)
Πηγές: http://www.neueenergie.net/index.php?id=1674
http://www.klimawandel.de/images/stories/rotator/3.jpg
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=395180
http://tech.pathfinder.gr/tech/587878.html
http://smartvoice.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CF%84%CE%AC%CE%BC%CF%80%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CF%85%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC/
http://news.pathfinder.gr/periscopio/456687.html
http://alfeiospotamos.blogspot.com/2009/02/blog-post_8004.html