ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Εκμεταλλεύομαι την κατ’ αντιπαράσταση μαρτυρική σας κατάθεση για να κάνω κάποιες σύντομες ερωτήσεις. Για το θέμα των προγραμματικών συμβάσεων, δεν θα ρωτήσω τίποτε. Ούτως ή άλλως εσάς σας έχω ρωτήσει κατ’ επανάληψη, κύριε Γιαννακέ, και δηλώσατε ότι δεν γνωρίζετε να μας καταθέσετε κάτι επ’ αυτού.
Υπάρχουν κάποια δεδομένα. Τα δεδομένα σχετίζονται με την ανάγκη την οποίαν έχουμε να προσεγγίσουμε πολιτικές ευθύνες και τη συμμετοχή της Siemens στην υπόθεση αυτή.
Από την έκθεση – σας βάζω και ένα προεισαγωγικό, για να καταλάβετε τι θα σας ρωτήσω – της Debevoise and Climpton προκύπτει ότι για μεν τον τομέα των προγραμματικών συμβάσεων αποδεδειγμένα υπάρχει πια ομολογία από τη Siemens ότι έχουν δοθεί χρηματοδοτήσεις για δωροδοκίες φυσικών και πολιτικών προσώπων, τα οποία προσπαθούμε να εντοπίσουμε.
Για το δεύτερο σκέλος που ερευνούμε με τον ΟΣΕ δεν έχουμε τίποτα υπ’ όψη μας ακόμα από την έκθεση αυτή και μόνο για συμμετοχή της Siemens σε δωροδοκίες. Όμως η τακτική της Siemens ήταν παγία. Και επειδή συμμετείχε σε ποσοστό 25%-30% στην κοινοπραξία του Προαστιακού, θέλω να σας κάνω ορισμένες ερωτήσεις, για να δω αν και κατά πόσο υπήρξε κάποια μεθόδευση είτε μέσω Siemens είτε μέσω άλλου επιχειρηματικού φορέα – είμαι ξεκάθαρος σε ό,τι ρωτώ – ούτως ώστε να ευνοηθεί και η ανάληψη αυτού του έργου, και κατά πόσο το έργο αυτό ήταν ζημιογόνο για τον ΟΣΕ και κατ’ επέκταση το ελληνικό Δημόσιο. Είμαι σαφής, νομίζω, έτσι;
Αλλά πριν φτάσω σε αυτό, εσείς δηλώσατε νωρίτερα, καταθέσατε μάλλον – γιατί δεν δηλώνετε ούτε συζητάμε εδώ. Εδώ καταθέτετε, δεν κάνουμε συζήτηση – ότι ήσαστε υπεύθυνος της ασφαλείας σε αυτή τη διεύθυνση στην οποία προΐστασθε…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς ακριβώς είναι ο τίτλος της υπηρεσίας αυτής;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εγώ, κύριε Βουλευτά, ήμουν ένας αρχιμηχανικός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου ποιες αρμοδιότητες είχατε. Είπατε κάτι για ασφάλεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ήμουν υπεύθυνος για το σύστημα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών. Κάποια στιγμή έσπασαν βέβαια αυτά, όπως γνωρίζει και ο κ. Γιαννακός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, ναι, τα άκουσα αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): … του ΟΣΕ. Δεν ήμουν εγώ συνεχώς. Ήμουν είτε κάτω από κάποιους και τελευταία ήμουν εγώ, την επίμαχη περίοδο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και προς τους δύο: τι συμμετοχή είχε ο ΟΣΕ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο σύστημα C4I, αν είχε. Γνωρίζετε κάτι να καταθέσετε; Δηλαδή η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε ό,τι αφορά το συγκοινωνιακό δίκτυο του ΟΣΕ πώς καλύφθηκε εκείνη την εποχή; Με ποιο τρόπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μπορώ να απαντήσω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παρακαλώ, κύριε Μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Γιατί συμμετείχα και στην Επιτροπή. Υπήρχε μια Επιτροπή Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η ΔΑΟΑ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): ΑΔΑΕ, που συνεδρίαζε στο Υπουργείο Μεταφορών. Δεν ξέρω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχατε δική σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δική μας, για να μη συμβεί εκτροχίαση ή οτιδήποτε την ώρα των Ολυμπιακών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρω, γνωρίζω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Από κει και πέρα, στον ΟΣΕ για το C4I, σας είπα και στην αρχή που ήρθα και κατέθεσα, επειδή αστόχησε ένας διαγωνισμός που ήταν στα τέσσερα ανεξάρτητα συστήματα και ένα πέμπτο για συντονισμό – οι δύο από τους πέντε διαγωνισμούς αστόχησαν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό ήταν μέσα από το γενικότερο διαγωνισμό τον οποίο έκανε…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ο ΟΣΕ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ανεξάρτητο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Διότι η κατεύθυνση που είχαμε από τον κ. Βερελή ήταν να μην ασχοληθούμε με το C4I. Ως ΟΣΕ είχαμε πάρει κάποιους εξωτερικούς συμβούλους, φτιάξαμε τις μελέτες και βγήκαμε στον αέρα, επειδή ήταν πολύ σύντομες οι προθεσμίες. Τα συστήματα ασφαλείας ήταν τέσσερα, αυτοτελή και θέλαμε και ένα να είναι το συντονιστικό.
Βγάλαμε πέντε διαγωνισμούς. Οι δύο απ’ αυτούς αστόχησαν, βγήκαν άκυροι. Οπότε ή θα έπρεπε να πηγαίναμε σε απευθείας ανάθεση…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μιλάμε για τους δύο διαγωνισμούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Για τους δύο, βέβαια.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τους τρεις, κύριε Γιαννακέ, ποιοι τους πήραν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν τους πήρε κανένας, διότι δεν είχε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είπατε για πέντε διαγωνισμούς. Οι τρεις είχαν ευτυχή κατάληξη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Οι τρεις δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Είχαν μια κατάληξη – ίσως τα ξέρει καλύτερα από άποψη διαγωνισμών ο κ. Παναγιώτου – και είπαμε ότι το συνολικό σύστημα με πέντε συστήματα δεν μπορούσε να γίνει, δεν λειτουργούσε, δεν ήταν λειτουργικό.
Εκείνη την εποχή, το 2004, έγιναν κάποιες συσκέψεις, όπως είπα και στην αρχή της κατάθεσής μου μπαίνοντας μέσα. Είναι το μόνο που ξέρω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκμεταλλεύομαι την παρουσία του κ. Παναγιώτου…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ίσως θα σας πει μερικά για τους διαγωνισμούς. Έφυγαν από εκεί και πέρα, πήγαμε στον «ΑΘΗΝΑ 2004», έγιναν δύο-τρεις συσκέψεις. Ήταν και ο κ. Σπανουδάκης ως «ΑΘΗΝΑ 2004», νομίζω ότι είχε έρθει και ο κ. Γκόλιας ως Γενικός Γραμματέας, όπου αποφασίστηκε από εκεί και πέρα ότι όλο αυτό θα μπει υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έγινε και σύσκεψη υπό τον κ. Σπηλιωτόπουλο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πότε έγινε αυτή η σύσκεψη με τον κ. Σπανουδάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Άνοιξη του 2004, εν όψει Ολυμπιακών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχε αλλάξει η Κυβέρνηση τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι. Στείλαμε τα χρήματα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Οι πρώτες συναντήσεις συνεργασίας που κάνατε με τον κ. Σπανουδάκη, τον κ. Γκόλια και τους υπόλοιπους και ετέθη ο ΟΣΕ υπό τη γενικότερη ομπρέλα του C4I, ήταν μετά την αλλαγή της Κυβέρνησης, όχι πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι, μετά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Παναγιώτου, μετά θα μου πείτε και εσείς τη δική σας άποψη.
Εκεί, λοιπόν, τι αποφασίστηκε; Με δική σας πρωτοβουλία έγινε αυτή η συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, με θέμα της ασφαλείας…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μετά το ατυχές αποτέλεσμα…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ενημερώσαμε τον «ΑΘΗΝΑ 2004»…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η πολιτική σας ηγεσία ενημερώθηκε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και η πολιτική μας ηγεσία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, ποιον ενημερώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το Γενικό Γραμματέα κ. Γκόλια, αλλά δεν θυμάμαι, σας το λέω με επιφύλαξη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υπουργός ποιος ήταν τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ο κ. Λιάπης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ενημερώσατε και είχατε την έγκριση του κ. Λιάπη, για να το κάνετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μα, τα χρήματα μεταφέρθηκαν από τον ΟΣΕ στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Νομίζω ότι μεταφέρθηκαν με ενέργειες του Υπουργείου Μεταφορών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι ύψους, κύριε Γιαννακέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εάν θυμάμαι καλά, ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και τότε με δική σας πρωτοβουλία ζητήσατε αυτήν τη συνάντηση με τον κ. Σπανουδάκη και τους υπόλοιπους;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εάν ήταν δική μου πρωτοβουλία ή είπε ο «ΑΘΗΝΑ 2004» ότι «πάμε σε Ολυμπιάδα και ο ΟΣΕ είναι ακάλυπτος από σύστημα», δεν μπορώ να σας το πω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ανεξαρτήτως αυτού.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μην πω ότι έγινε με πρωτοβουλία, γιατί δεν θυμάμαι. Απλώς, θα πω ότι έγινε μία τέτοια συνάντηση. Μάλιστα, έχω στο μυαλό μου και μία συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπό τον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον κ. Λιάπη, με τους Αρχηγούς Στρατού κ.λπ. και αποφασίστηκε εκείνη την εποχή και ο Στρατός να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ασφάλεια των γεφυρών και των σηράγγων που είχαμε για πιθανή, ας πούμε, τρομοκρατική ενέργεια και έτσι μειώσαμε το αντικείμενο του τι ακριβώς θα γινόταν. Ταυτόχρονα, επειδή τα χρήματα ήταν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που, όπως καταλαβαίνετε, είναι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι ύψος ήταν αυτό το ποσό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχω την αίσθηση ότι ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ήταν 14 εκατομμύρια, τόσο ακούστηκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μπορεί να είναι 14 εκατομμύρια, να ξέρει καλύτερα ο κ. Παναγιώτου. Δεν θυμάμαι το ύψος του ποσού.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτά μπήκαν ως υπερτίμημα της συνολικής σύμβασης του C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, δεν μπήκαμε στο C4I ποτέ, απλά σας λέω τη διαδικασία. Στείλαμε τα χρήματα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για να κάνει τις διαδικασίες μέσω Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η SAIC πήρε επιπρόσθετο τίμημα γι’ αυτήν την παροχή;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το ξέρω. Μετά από ένα χρόνο μας ειδοποίησαν ότι δεν προχώρησαν αυτές οι διαδικασίες και τα χρήματα μας επεστράφησαν πάλι στο ΠΔΕ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στον κωδικό του Υπουργείου Συγκοινωνιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, εμείς το ΠΔΕ το παίρνουμε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Χρησιμοποιήσατε υπηρεσίες του C4I εσείς στον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, ούτε ανακατευθήκαμε. Στείλαμε χρήματα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, η συνάντηση στην οποία είχατε συνεργασία με τους κυρίους τους οποίους αναφέρατε νωρίτερα ήταν απρόσφορη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι, σας είπα ότι δεν έγινε τίποτα. Πρακτικά το είπα, ξεκινώντας την κατάθεσή μου την πρώτη-πρώτη μέρα. Ξεκίνησα από εκεί, λέγοντάς σας ότι για το C4I δεν έχω να σας πω τίποτα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ενθυμούμαι την κατάθεσή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και λέω το ίδιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επ’ αυτού θα ήθελα να ακούσω και την κατάθεσή σας, κύριε Παναγιώτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όπως είπε ο κ. Γιαννακός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα επιβεβαιώνετε αυτά τα οποία λέει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα σας πω. Κάποια δεν τα θυμάται. Θα σας πω τι έγινε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τη βάση των όσων λέει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, σε όλη τους την έκταση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μας, λοιπόν, όσο μπορείτε πιο επιγραμματικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ξεκινά ο ΟΣΕ να βάλει ένα δικό του σύστημα ασφαλείας. Αν θυμάμαι καλά, αυτό ξεκίνησε το 2002. Αναθέτει, κατόπιν διαγωνισμού αν θυμάμαι καλά, σε μία εταιρεία που λεγόταν «ΕΥΡΩΑΣΦΑΛΕΙΑ», η οποία έπρεπε να φτιάξει τις απαιτήσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τις προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Τα τεύχη του διαγωνισμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ήταν ακριβώς τα τεύχη. Εν πάση περιπτώσει, να προσδιορίσει τι πρέπει να γίνει.
Και στο τέλος-τέλος, επειδή είχαμε αργήσει έφτασε αυτή να δώσει τα παραδοτέα της, αν θυμάμαι καλά, Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του 2003, οπότε ήταν τελείως οριακά τα πράγματα. Ενόψει λοιπόν αυτής της κατάστασης, εάν διεξήγετο, όπως ήταν το τεύχος που έφτιαξε ήταν για προμήθεια και εγκατάσταση. Δεν ήταν για διαγωνισμούς με βάση τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων. Απαιτούσε τότε πενήντα δύο ημέρες λόγω ποσού…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, είχε υπαχθεί στη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος 284 και αυτό; Για τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων; Το θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εμάς ως Ο.Σ.Ε. μας καθόριζαν δύο νομοθεσίες. Για μεν τα έργα η 9337, που ήταν η νομοθεσία δημοσίων έργων, για δε τις προμήθειες ο νόμος περί προμηθειών του ελληνικού δημοσίου που και αυτό ήταν Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του ελληνικού δημοσίου, όχι του Στρατού.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Γιαννακός έχει μπροστά του έναν περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, είπα Σεπτέμβρη με Οκτώβρη του 2003, μέχρι τον Ιούνιο του 2004, που θα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες όπου έπρεπε να υλοποιηθεί ένα σοβαρό έργο ασφάλειας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Με συγχωρείτε, να προκηρυχθεί, να κατακυρωθεί, όλα αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έχοντας μπροστά του αυτή την εικόνα επεχείρησε να το σπάσει στα τέσσερα, αυτοτελή, αλλά το ένα συμπλήρωμα του άλλου. Ο προϋπολογισμός αυτού του πακέτου ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ και με το Φ.Π.Α. έφταναν γύρω στα 25 εκατομμύρια. Έχοντας λοιπόν αυτό το χρονικό ορίζοντα μπροστά του λέει «με ποιον τρόπο εγώ θα κερδίσω κάποιο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι διαγωνισμοί γρηγορότερα;». Το σπάει λοιπόν στα κομμάτια που είπαμε και το κάνει με τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, τέσσερα αυτοτελή έργα. Οι προθεσμίες με τους προϋπολογισμούς κάτω από 5 εκατομμύρια ευρώ, οριακά ο κάθε ένας από τους διαγωνισμούς, 4.800, 4.900 γινόταν μέσα σε είκοσι δύο μέρες, αν δεν κάνω λάθος. Προκηρύσσονται λοιπόν αυτοί οι διαγωνισμοί. Εξαρχής κάποιοι από εμάς και ο ίδιος ο κ. Γιαννακός, επειδή υπήρχε τότε η ιστορία με τους μαθηματικούς τύπους κ.λπ., το ήξερε αλλά δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς, ότι μπορούν κάποιοι διαγωνισμοί να αποβούν άγονοι, κάνει αυτό το πράγμα γιατί έχει ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Πράγματι, αυτοί που είχαμε –μεταξύ των οποίων και εγώ- εκφράσει τις επιφυλάξεις μας ότι θα τελεσφορήσουν αυτοί οι διαγωνισμοί, βρεθήκαμε σε μια κατάσταση, αρχές του 2004 πλέον, όπου δύο από τους διαγωνισμούς έχουν αποβεί άγονοι. Τι κάνουμε τώρα; Δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Ερχόντουσαν εκλογές, το ένα, το άλλο, δεν μπορούσε να γίνει τίποτα. Να προκηρύσσουμε καινούργιους διαγωνισμούς;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η SIEMENS συμμετείχε στους διαγωνισμούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ξέρω. Εγώ δεν θυμάμαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ναι, συμμετείχε σε κάποιους.
Εν τω μεταξύ, έγιναν και τα γεγονότα στη Μαδρίτη, που μπήκαν στα τραίνα και σκοτώσανε κόσμο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μας, στην προσέγγιση την οποία έκανε ο κ. Γιαννακός, πού έχετε αντίθετη άποψη. Μη μου περιγράφετε τα ίδια πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): ΄Ερχεται λοιπόν η καινούργια Κυβέρνηση. Ασφυκτική η ανάγκη, λόγω των γεγονότων της Μαδρίτης, ότι κάτι πρέπει να γίνει στο σιδηρόδρομο. Εγώ τότε έριξα την ιδέα, για να φύγει η πίεση από τον Ο.Σ.Ε. και από τον κ. Γιαννακό προσωπικά, «γιατί να μην το πάμε στο C4I να το κάνει και αν προλάβει ό,τι πρόλαβε».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δική σας πρωτοβουλία ή έγινε παρέμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Καθαρά δική μου, με το σκεπτικό να φύγει η πίεση από τον Ο.Σ.Ε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συνεχίστε, κύριε μάρτυς. Πείτε μας το αποτέλεσμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Παρ’ ότι ο κ. Γιαννακός σε μία σύσκεψη μου είπε ότι δεν θα γίνει αυτό και πιθανόν να είχε δίκιο, στη συνέχεια απ’ ό,τι ξέρω υπήρχαν παρεμβάσεις πολιτικές οι οποίες υπαγόρευαν ότι κάτι πρέπει να γίνει στον Ο.Σ.Ε., να δώσουμε μία λύση. Λύση δεν μπορούσε να δοθεί μέσω διαγωνισμών.
Υλοποίησε ο κ. Γιαννακός. Κάναμε μία εισήγηση όλοι, υπογράψαμε όλοι οι υπηρεσιακοί και οι ηγέτες μας να πάνε οι πιστώσεις αυτές…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, επιβεβαιώνετε τη μαρτυρία του κυρίου Γιαννακού.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Υπάρχει και απόφαση του ΚΥΣΕΑ σχετική που αποφασίζει τελικά το έργο ασφάλειας του ΟΣΕ να το κάνει στα πλαίσια του C4I η SAIC.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε εάν και κατά πόσο υπήρξε υπερτίμημα στην εργολαβία της SAIC; Κατέθεσε ο κ. Γιαννακός ότι δεν επιβαρύνθηκε, δεν πήγε υπερτίμημα για την πρόσθετη παροχή υπηρεσιών που έκανε η SAIC και η SIEMENS για την ασφάλεια του ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η SAIC και η SIEMENS, δηλαδή το C4I δεν ασχολήθηκε με τον ΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είπε καθαρά ότι δεν υπήρξε ανάμειξη του ΟΣΕ στο σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν είναι σωστό ότι δεν ασχολήθηκε. Όταν πάρθηκε η απόφαση του ΚΥΣΕΑ ήρθε στον ΟΣΕ και έκαναν συναντήσεις με του ΟΣΕ, έκαναν έλεγχο κ.λπ.. Πήγαιναν της SIEMENS άνθρωποι …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατέληξαν πουθενά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Για να καταλήξουν να προσδιορίσουν το τεχνικό αντικείμενο. Όταν κατέληξαν γίνονταν συναντήσεις σε επίπεδο πάνω στα Υπουργεία και στην Επιτροπή που λέμε που επέβλεπε το C4I …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σε τι Υπουργεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ήταν η ΑΔΑΕ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα ξέρουμε αυτά. Άλλαξε τίποτα; Ασχολήθηκε τελικά με τον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πήγε να το κάνει. Η SIEMENS προσπαθούσε να βάλει μίζες μέσα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς το ξέρετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δηλαδή το κόστος κάποια στιγμή περιορίστηκε, όπως σας είπα, 20 εκατομμύρια ευρώ. Κάποια στιγμή, έχω την πληροφορία ότι ενώ το κόστος έχει περιοριστεί τόσο έβαλε 30% πάνω η SIEMENS. Και για να γίνουν όλα αυτά έφτασαν να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αν θυμάμαι καλά 6-7 Αυγούστου …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έγινε πρόταση συγκεκριμένη της SIEMENS στον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μαθαίνω. Μη μου πείτε πώς το έμαθα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και βέβαια θα μου πείτε πώς το μάθατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μαθαίνω ότι η SIEMENS έβαλε «καπέλο» σε ένα τίμημα το οποίο τελικά είχε περιοριστεί το αντικείμενο επειδή είπε ο κ. Γιαννακός κάποια πράγματα, ότι χρησιμοποιήθηκε ο στρατός …
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Στο Υπουργείο Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αντί να βάλουμε κάμερες, δηλαδή στις σήραγγες, στις γέφυρες, στους σταθμούς κ.λπ., στις καμπίνες των μηχανοδηγών, τελικά αυτό δεν χρειάζεται. Οπότε περιορίστηκε το αντικείμενο. Μαθαίνω ότι η SIEMENS έβαλε ένα «καπέλο» της τάξεως του 30% πάνω σ’αυτό το πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Από πού το μάθατε, ποιος σας το είπε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Υπήρχαν άνθρωποι της SIEMENS που έρχονταν στον ΟΣΕ και ασχολούνταν με το έργο. Μπορείτε να ανατρέξετε να δείτε -υπάρχουν αυτά αποτυπωμένα σε έγγραφα- ποιοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στο site survey που εκπροσωπούσαν τη SIEMENS. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους αυτή τη στιγμή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έγινε απόπειρα; Υλοποιήθηκε η απόπειρα αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η απόπειρα αυτή δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από εμάς όλους. Εγώ σας είπα ότι πρωτοστάτησα και εγώ ήμουν αυτός που πήρε τηλέφωνο ότι δεν υπάρχει ανάγκη πλέον. Επειδή το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, παίρνω πρωτοβουλία εγώ, παίρνω κυβερνητικό παράγοντα και του λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποιος ήταν; Πείτε μας ονόματα, κύριε μάρτυς, γι’ αυτό είστε εδώ, κύριε Παναγιώτου. Είστε μάρτυρας. Ποιον πήρατε τηλέφωνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πάνω στον κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος ήταν Υπουργός τότε Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Του λέω «Κύριε Παυλίδη, προς Θεού, αυτό το πράγμα, το και το…». Παίρνει μπροστά μου από το τριψήφιο τον κ. Σπηλιωτόπουλο και του λέει «Μην υπογράψεις Σπήλιο, προς Θεού αυτό το πράγμα». Και πράγματι, ο κ. Σπηλιωτόπουλος αντέδρασε και δεν υπεγράφη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Για ποιους προορίζονταν οι μίζες, κύριε Παναγιώτου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιοι θα έπαιρναν τη μίζα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πού να ξέρω εγώ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιοι πίεζαν ν α υπογραφεί η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιους πίεζε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είχε πάρει απόφαση το ΚΥΣΕΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ πίεζε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πήρε απόφαση να γίνει και σωστά έπρεπε να γίνει, αλλά καθυστέρησε στην όλη ιστορία να για μαγειρέψει τις μίζες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Με ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τους υπηρεσιακούς. Ξέρω εγώ ποιοι ήταν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιους υπηρεσιακούς ποιανού Υπουργείου, ποιας επιτροπής;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Υπάρχουν έγγραφα ποιοι ασχολούνται από πλευράς Υπουργείου Μεταφορών, ποιοι είναι αυτοί που στέλνουν τα έγγραφα στον ΟΣΕ και στον κ. Γιαννακό. Είναι συγκεκριμένα. Προσέξτε. Μη τους καταδικάσουμε επειδή ενδιαφέρονταν να γίνει ένα έργο που ήταν απαραίτητο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με έχετε υποκαταστήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέει ο μάρτυρας τώρα. Να μη το ξεπεράσουμε. Εγώ παρεμβαίνω με την έννοια ότι αυτό που καταγγέλλει είναι πολύ σοβαρό και οφείλει να μας δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και εγώ αυτό προσπαθώ να κάνω αλλά με διακόπτετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τελικά η τότε Κυβέρνηση δεν άφησε να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Επομένως, πρέπει να σας προβληματίσει ποιοι ήταν αυτοί που κινούσαν τα νήματα για να προχωρήσει. Όταν ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί μπήκαν στη μέση και το σταμάτησαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιοι αρμόδιοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας είπα προηγουμένως. Ο κ. Παυλίδης πήρε τον κ. Σπηλιωτόπουλο ο οποίος ήταν ο άνθρωπος στον οποίο μεταφέρθηκαν τα λεφτά…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, έγινε απόπειρα συμμετοχής της SIEMENS ως υπεργολάβου της SAIC στο έργο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά τα πραγματικά περιστατικά που μας καταθέσατε με την αντίδραση του κ. Σπηλιωτόπουλου σταμάτησε αυτή η ιστορία.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Επιχειρήθηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Από τη στιγμή που τα χρήματα έφυγαν από μας το μόνο που ξέρω ήταν ότι γινόντουσαν κάποιες τεχνικού είδους συναντήσεις να πάνε να καταγράψουν πόσες κάμερες είναι εδώ… το μόνο που ξέρω είναι αυτό. τίποτα άλλο. δεν έχω άλλη άποψη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς ως υπεύθυνος του ΟΣΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ήξερα τη διαδικασία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η διαδικασία που περιγράφει ο κ. Παναγιώτου έγινε σε υπηρεσιακό επίπεδο; Εσείς ως προϊστάμενος του ΟΣΕ ή ο προΪστάμενός σας Υπουργός είχατε γνώση αυτών των διαδικασιών, διαπραγματεύσεων;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αυτό που λέει ο κ. Παναγιώτου εγώ το ακούω για πρώτη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιοι συναντιόντουσαν με ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Οι τεχνικοί της κοινοπραξίας της SAIC με τους αρμόδιους τεχνικούς της ΔΗΣΤΗΕ για να μπορέσουν να πάνε να καταγράψουν θέσεις, εργοστάσιο Πειραιά καμερών συστημάτων ασφαλείας. Ήταν η περιγραφή τοπογραφικά του αντικειμένου πού θα έμπαιναν κάμερες. Αυτό τοπογραφικά παρά τεχνικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): όμως, ασκήθηκε κάποια πίεση. Εσείς για αυτή την πίεση ακούσατε τίποτα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ήταν καθαρά διαδικασία του Υπουργείου Άμυνας. Έχουμε και προμήθειες που γίνονται στο Υπουργείο Εμπορίου από τη διεύθυνση προμηθειών. Όταν στέλνουμε το αίτημα στο Υπουργείο Εμπορίου να μας κάνει την προμήθεια δεν το παρακολουθώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βιλλιώτη): Ποιος έκανε αυτές τις διαπραγματεύσεις; Ποιο Υπουργείο ήταν αρμόδιο για το αν θα μπει η SΑΙC, ο ΟΣΕ στο C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε αναλάβει πήρε τα χρήματα για να κάνει τη διαδικασία. Δεν ανακατευτήκαμε ξανά. Εγώ τουλάχιστον.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πέραν της απόπειρας και της αντίδρασης που είχατε από κει και πέρα δεν ολοκληρώθηκε τίποτα άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Επιχειρήθηκε στη συνέχεια επειδή η SIEMENS από ότι λέγεται είχε φέρει υλικό του έργου κάμερες κ.λπ., επιχειρήθηκε δύο φορές να περάσει το θέμα. Τα έχετε αυτά. Είναι κατατεθειμένα. Σταμάτησε με παρέμβαση δικών μας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να επανέλθουμε εκεί που ξεκίνησα.
Η SIEMENS συμμετείχε στην κοινοπραξία του Προαστιακού σε ποσοστό 25% με 30%. Θέλω να ρωτήσω εσάς, κύριε Παναγιώτου, πρώτα τι γνωρίζετε για έναν όρο που υπάρχει στη σύμβαση του ελληνικού δημοσίου με την Κοινοπραξία κατασκευής και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού. Υπάρχει ένας όρος στη σύμβαση αυτή που καθιστά την Κοινοπραξία της Αττικής Οδού προνομιακό συμμέτοχο στα έργα του Προαστιακού. Τι γνωρίζετε να μας καταθέσετε επάνω σ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από εκεί ξεκίνησαν, κύριοι Βουλευτές, τα δεινά του Προαστιακού. Δηλαδή αυτή η λεόντειος σύμβαση αποικιοκρατικού περιεχομένου ήταν η απαρχή των δεινών με τα οποία ταλαιπωρούμαστε όλοι μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σε ποια αναφέρεστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, όχι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, εγώ έκανα την ερώτηση. Αναφέρομαι στη σύμβαση παραχώρησης, κατασκευής και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν την ξέρω, κύριε συνάδελφε, να μην ρωτήσω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφού δεν παρακολουθείτε τα ερωτήματά μου, γιατί ρωτάτε τον μάρτυρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν ξέρω τι νούμερο έχει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχει νούμερο. Αυτή κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Πότε υπεγράφη;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ! Όταν τελειώσω, κάντε τις ερωτήσεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Πάνω σ’ αυτό ρωτάω, πότε έγινε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, δεν ρωτάτε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά έχω δικαίωμα να ρωτήσω και εγώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχετε το δικαίωμα να με διακόπτετε. Σας παρακαλώ. Μετά το πέρας των ερωτήσεών μου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να μην ρωτάμε πότε έγινε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, αυτό καταλάβατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τόσες φορές γίνονται διακοπές από συναδέλφους, δεν διαμαρτυρηθήκατε. Τώρα που ρώτησα το πότε, διαμαρτύρεστε. Δεν πάω να σας υποβαθμίσω, προς Θεού!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, θα το έλεγε ο μάρτυς.
Αυτή η σύμβαση παραχώρησης που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή έχει ένα άρθρο μέσα. Πείτε μας λοιπόν, πότε υπεγράφη, αφού θέλει να το ακούσει και αυτό η κυρία Πρόεδρος;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το 1996, 1997, κύριε Γιαννακέ; Κάπου εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Πείτε μας τι λέει η συγκεκριμένη διάταξη του 3989.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στην ουσία για εμένα αποκλείει οποιονδήποτε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πριν την κρίση, πείτε μου τι λέει μέσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει ότι για να μπει κάποιος να δουλέψει στο διάδρομο αυτό πρέπει να πάρει την έγκριση της Αττικής Οδού. Σε περίπτωση που μπει θα αποζημιώνεται, αν καθυστερούν με επιβάτες, που θα χάνει υποτίθεται η Αττική Οδός.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αλήθεια κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι ήταν προσχηματική…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κυρία Τσόνογλου, με συγχωρείτε που επεμβαίνω, αλλά το έχει καταθέσει ο κ. Καραπάνος αυτό και μπορείτε να ανατρέξετε στα Πρακτικά, για το πότε είναι και ποια σύμβαση είναι γιατί είχε και αριθμό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς την ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τη γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκεί μέσα υπάρχει ένας λεόντειος όρος, όπου στην ουσία αναιρεί και μπορεί να θεωρηθεί προσχηματική όλη η διαδικασία, υπό την έννοια ότι θα ήταν μονόδρομος πια για τη διοίκηση του ΟΣΕ. Αυτή την προνομιακή ρύθμιση δεν την έφτιαξε η διοίκηση του ΟΣΕ, άλλοι την έφτιαξαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, προς Θεού!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σημαίνει ότι θα ήταν και μονόδρομος το να καταλήξει η εργολαβία αυτή στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και SIEMENS. Αυτό κατέθεσε ο προηγούμενος μάρτυς. Πείτε μας ποια είναι η αιτιολογία που δικαιολογεί αυτόν τον ισχυρισμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει ότι για να δουλέψει κάποιος στο κομμάτι, τη λωρίδα της Αττικής Οδού που προοριζόταν για τη σιδηροδρομική υποδομή έπρεπε κατά κάποιο τρόπο να πάρει την άδεια –όχι ακριβώς την άδεια- ή να αποζημιώσει τις εταιρίες της Αττικής Οδού που είχαν πάρει τη σύμβαση. Δεν μπορούσε να μπει οποιοσδήποτε.
Υπάρχουν και έγγραφα που σας κατέθεσε ο κ. Καραπάνος. Έχω και εγώ αυτό το έγγραφο, όπου λέει πως όταν η ΕΡΓΟΣΕ έκανε τους διαγωνισμούς 264, 265, 266, εστάλη ένα γράμμα από την Κοινοπραξία της Αττικής Οδού, που τους έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι «δεν μπορείτε εδώ μέσα να υπολογίζετε χωρίς τη δική μας έγκριση να κάνετε δουλειές».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, τη γνωρίζετε αυτή τη διάταξη της Σύμβασης; Το άρθρο αυτό της Σύμβασης το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το γνωρίζω, κύριε Αποστολάκο. Το άκουσα προχθές από τον κ. Καραπάνο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει να στείλουμε κατεπειγόντως ένα έγγραφο, διότι αν αυτή η κατάθεση είναι αληθής, είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα με τη δημοπράτηση του έργου, ότι ήταν προσχηματική. Άρα, λοιπόν, πρέπει να στείλουμε ένα έγγραφο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να μας δώσετε συγκεκριμένα στοιχεία, να το καταχωρίσουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ:…στο Υπουργείο Μεταφορών. Εκεί πρέπει να βρίσκεται. Πώς λέγεται το Υπουργείο τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτή τη Σύμβαση που λέτε εσείς το ΥΠΕΧΩΔΕ την…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στο ΥΠΕΧΩΔΕ, λοιπόν, να στείλουμε ένα έγγραφο για να πάρουμε ένα αντίγραφο της Συμβάσεως κατασκευής και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Πώς λέγεται, κύριε Παναγιώτου, αυτή η Σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σύμβαση παραχώρησης,…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ:…κατασκευής και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού. Να ζητήσουμε ένα αντίγραφο. Μπορεί να υπάρχει και μέσα στη Βουλή, κύριε Γραμματέα.
Να προχωρήσουμε λίγο τώρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Και είχε απασχολήσει την Ελληνική Βουλή, διότι είχαν γίνει ερωτήσεις επ’ αυτού του θέματος από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας,…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε τα. Εντάξει, θα τα βρούμε αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου):…και λέγανε ακριβώς αυτά που θα γίνουν, ότι δηλαδή είναι σημαδεμένη η τράπουλα κι ότι θα πάμε σε εκπτώσεις «μαϊμού», όπως είπατε, της τάξεως του 1 κόμμα τάδε τοις εκατό και 1%.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σαν την έκπτωση του Προαστιακού, 1%.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, θέλετε να προσθέσετε κάτι σ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το έργο Τρεις Γέφυρες-Πειραιά δεν έχει κάποια σχέση με την Αττική Οδό. Είναι εκτός Αττικής Οδού. Άρα τουλάχιστον για το έργο Τρεις Γέφυρες-Πειραιά, αν η Επιτροπή σας ψάχνει το Τρεις Γέφυρες- Πειραιά,…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα μιλάμε για τα υπόλοιπα τμήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αναφέρεται σε ποια λοιπόν σύμβαση; Του Προαστιακού;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ο Προαστιακός στον ΟΣΕ γενικά είναι το Τρεις Γέφυρες-Πειραιά, Τρεις Γέφυρες–ΣΚΑ (Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών) –Αεροδρόμιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Δεν έχει Αττική Οδό, ε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εκεί μέσα, από το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών μέχρι το Αεροδρόμιο είναι μέσα στη λουρίδα της Αττικής Οδού. Και το άλλο έργο της ΕΡΓΟΣΕ. Και τα δύο αυτά τα έργα που σας λέω, τα τελευταία, είναι της ΕΡΓΟΣΕ: Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ)- Κόρινθος. Τώρα νομίζω είναι και Κιάτο. Θα σας γελάσω. Αλλά είναι αυτό το ΣΚΑ-Κόρινθος. Το μεν Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ-Αεροδρόμιο το έχει πάρει η κοινοπραξία J & P –Άβακας- ALSTOM, το δε έργο ΣΚΑ –Κόρινθος –Κιάτο το έχει πάρει η ΄Ακτορας-SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είναι απ’ αυτές τις συμβάσεις που ελέγχουμε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ξέρω. Είναι πάντως συμβάσεις Προαστιακού.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι η κατάργηση των τριών αυτοτελών συμβάσεων, προκηρύξεων από την ΕΡΓΟΣΕ, εξυπηρετούσε τα εργολαβικά συμφέροντα; Γιατί εμένα μου μπαίνει μια υποψία, πώς και γιατί καταργήθηκαν αυτές οι τρεις προκηρύξεις και έγιναν μία. Υπάρχει μια ενημέρωση από τον κ. Βερελή ότι υπάρχει η διαβεβαίωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μιλάτε για το Τρεις Γέφυρες-Πειραιά; Το Τρεις Γέφυρες-Πειραιά πάντα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λέει ο κ. Βερελής εδώ, στο σημείωμά του,…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Για ποιο έργο, κύριε Αποστολάκο;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν απεφασίσθη να γίνει ενιαίο το έργο, να φύγει από την ΕΡΓΟΣΕ, να φύγουν οι τρεις εργολαβίες και να γίνει ένα ενιαίο έργο, μας λέει ο κ. Βερελής ότι «με ενημέρωσαν από τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ ότι δεν μπορούσε να το κατασκευάσει η ΕΡΓΟΣΕ διότι έπρεπε να είναι ενιαίος ο φορέας για λόγους ασφαλείας». Και αυτό προέκυπτε από έγγραφη και προφορική ενημέρωση του κυρίου Υπουργού. Αυτό είναι αληθές;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όταν λέμε λόγους ασφαλείας στην κυκλοφορία –με ξαναρωτήσατε και σας το ξαναείπα-, ασφάλεια κυκλοφορίας, είναι το σημαντικότερο θέμα σε γραμμές υπό κυκλοφορίαν. Όταν λέει «ασφάλεια» εννοεί ότι είναι υπό ταυτόχρονη κυκλοφορία το έργο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το κατάλαβα στην απάντηση. Άλλο σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το να εξυπηρετεί…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υπάρχει εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ προς τον κ. Βερελή, όπως μας λέει εδώ, όπου του εισηγείται να καταργηθούν οι τρεις ανεξάρτητες εργολαβίες και να γίνει ένα ενιαίο έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ήταν τρεις ανεξάρτητες εργολαβίες. Η εργολαβία Τρεις Γέφυρες-Ρέντη, η οποία έπεσε,… Η μία έπεσε. Μία είναι, δεν είναι τρεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υπάρχει κάτι τέτοιο, υπάρχει εισήγηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπάρχουν αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, που λένε ότι για το λόγο του ότι το έργο θα γίνει υπό ταυτόχρονη κυκλοφορία, να το αναλάβει ο ΟΣΕ. Σας τα έχω καταθέσει αυτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, τα έχετε καταθέσει αυτά.
Εσείς, κύριε Παναγιώτου, τι λέτε γι’ αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτός ο λόγος…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι βάσιμος, κατά την εκτίμησή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι για μένα προσχηματικός, διότι υπό σύγχρονη κυκλοφορία έχουν γίνει πάρα πολλά έργα της ΕΡΓΟΣΕ στον άξονα.
Δεύτερον, το προηγούμενο έργο που ακυρώθηκε –που θα έκανε η ΕΡΓΟΣΕ- δεν ήταν πάλι υπό σύγχρονη κυκλοφορία; Πώς τότε δεν υπήρχαν οι λόγοι ασφαλείας, τους οποίους επικαλέστηκε μετά ο ΟΣΕ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς, κύριε Γιαννακέ, τι λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ως προς «υπό σύγχρονη κυκλοφορία», κοιτάξτε, η ΕΡΓΟΣΕ είτε κάνει στη διπλή γραμμή στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που είναι ανοικτή γραμμή, κόβουμε τη μια γραμμή και η άλλη την έχει σαν εργοτάξιο, δεν κυκλοφορούν τρένα, είναι με διακοπή κυκλοφορίας…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, είπε κάτι το οποίο είναι και δικό μου ερώτημα. Δεν ίσχυε αρχικά αυτή η επιχειρηματολογία;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αυτό πάω να σας πω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί να ισχύει μεταγενέστερα και να μην ίσχυε αρχικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αν μου δώσετε ένα λεπτό –δεν θα πλατειάσω- θα σας πω.
Στο συγκεκριμένο έργο, στο οποίο –ας πούμε- «έπεσαν» οι περιβαλλοντικοί όροι, οι γραμμές ήταν τέσσερις και σας διάβασα και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έλεγε ότι έβγαινε έξω από τη ζώνη. Τέσσερις γραμμές σημαίνει ότι κατασκευάζω τις δύο, κυκλοφορώ στις άλλες δύο, μετά εκτρέπω την κυκλοφορία στις δύο που κατασκεύασα και φτιάχνω τις άλλες δύο. Αυτό δεν είναι υπό ταυτόχρονη κυκλοφορία. Υπό ταυτόχρονη κυκλοφορία είναι την ώρα που φτιάχνω το έργο να είναι στην ίδια γραμμή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Να απαντήσω, κύριε Βουλευτά;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προβλεπόταν μέσα στη σύμβαση, όπως είπε ο κ. Γιαννακός, η λεγόμενη υπηρεσιακή-εργοταξιακή γραμμή. Θα μπορούσε κάλλιστα να φτιαχτεί αυτή η υπηρεσιακή –που για εμένα ήταν μόνιμη- και να γίνει αυτό που λέει ο κ. Γιαννακός.
Δεύτερον, δεν γίνονται ταυτόχρονα και οι δύο γραμμές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτά τα προτείνατε κατά το χρόνο των συμβάσεων αυτών; Ή τώρα μας τα εξηγείτε, ότι δηλαδή γι’ αυτό το λόγο έχετε αντίρρηση; Τα είχατε προτείνει τότε σαν Τεχνικός Διευθυντής;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ερωτήθηκε ποτέ η άποψή μου γι’ αυτό το θέμα. Ούτε μπορούσα εγώ να …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Γι’ αυτό σας ρωτώ. Τώρα δηλαδή μας λέτε «κακώς έγινε αυτό, κακώς έγινε εκείνο». Μα, υπεγράφησαν συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ούτε ήμουν αρμόδιος εγώ να πω τέτοιο πράγμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κάνατε κάποιο εξώδικο ή κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τι να κάνω εγώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κυρία Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μια απάντηση μόνο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ορίστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επειδή έχει καταθέσει ο πρώην συνάδελφος ότι το έργο έγινε χωρίς μελέτες, όπως καταλαβαίνετε, ένα έργο δημοπρατείται με μελέτες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αυτό μου κάνει εντύπωση. Σχολιάζουμε τώρα εκ των υστέρων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Είπε μάλιστα ότι το έργο έχει γίνει από τους πολιτικούς μηχανικούς και ότι η ΔΗΣΤΗΕ αντιδρούσε για το έργο. Στο φάκελο που σας έχω καταθέσει, έχω καταθέσει τους πίνακες, όπου εκτός από το Διευθυντή της διευθύνουσας στο έργο Υπηρεσίας τον κ. Αρχοντή –που ήταν πολιτικός μηχανικός- έχει υπογράψει όλη η ηγεσία της ΔΗΣΤΗΕ, δηλαδή ο Διευθυντής κ. Χρηστίδης και οι τρεις αρχιμηχανικοί Γιαννέλλης, Παναγιώτου και Δρόσος.
Επιπλέον, τα τεύχη δημοπράτησης, ακόμη και αυτό της συμπλήρωσης τιμολογίου, σας τα έχω καταθέσει και τα έχουν υπογράψει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, είναι γνωστά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και δεν αμφισβητήθηκαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν θα έπρεπε να γράψουν δίπλα «διαφωνούμε»;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε Αποστολάκο, έχετε ακόμα πολλές ερωτήσεις;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, με έχετε διακόψει και οι τρεις. Θα με αφήσετε να κάνω την εξέταση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επειδή έχουν περάσει είκοσι λεπτά, κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, εντάξει, έχουν περάσει είκοσι λεπτά, αλλά για πρώτη φορά βάζετε θέμα χρόνου. Για πρώτη φορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Σας το λέω για να τελειώνουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και εγώ θέλω να τελειώνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ακριβώς. Είναι και άλλοι συνάδελφοι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πρώτη φορά βάζετε θέμα χρόνου.
Συνεχίζω, δεύτερο σημείο. Προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται με τη σύμβαση. Θέλω να ξεκαθαρίσει αν υπήρξε ζημία.
Εσείς, κύριε Παναγιώτου, διατείνεστε ότι υπήρξε ζημία.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς κ. Παναγιώτου γνέφει καταφατικά)
Έχω εδώ ένα σημείωμα που έχει ενημερωθεί από τον κ. Βερελή –και το αντίστοιχο λέει και ο κ. Γιαννακός- όπου ισχυρίζονται άλλα πράγματα, ότι ζημία δεν υπήρχε, ότι δεν υπήρχε απώλεια των 80 εκατομμυρίων, υπό την έννοια –να μην επαναλαμβάνω τι έχει πει, τις γνωρίζετε τις απόψεις- …
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε με απλές κουβέντες να μου ξεκαθαρίσετε από πού προκύπτει η ζημία, την οποία εσείς ισχυρίζεστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας είπα. Μόνο …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προκύπτει από τη δανειοδότηση του ΟΣΕ; Και μετά θα ακούσω και την άποψη του κ. Γιαννακού να τελειώνουμε με το θέμα αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το πρώτο είναι ότι αναγκάζεται ο ΟΣΕ και το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει λεφτά γι’ αυτή τη σύμβαση, τα οποία θα έπαιρνε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο είναι αυτή καθεαυτή η εκτέλεση της σύμβασης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε την εκτέλεση της σύμβασης.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εκ της οποίας προκύπτει ένα σωρό ζημίες. Παραδείγματος χάριν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε το αυτό, είναι άλλο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι άλλο!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ μιλώ για το αρχικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Να σας πω συγκεκριμένα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και οι τρεις αρχικές εργολαβίες θα ήταν συγχρηματοδοτούμενες από το ελληνικό δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όπως έγινε, το συνολικό ποσό επιβαρύνθηκε με επιπλέον;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξηγήστε το. Δηλαδή έγινε με τα ίδια λεφτά ή πήγαν και επιπλέον λεφτά, επειδή πήγε ενιαίο το έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει ο κ. Γιαννακός και ο κ. Βερελής…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι ξεκάθαρο το ερώτημά μου;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφέστατο.
Λέει, λοιπόν και ο κ. Γιαννακός και ο κ. Βερελής ότι δεν χάθηκε δραχμή. Γιατί; Διότι, λέει, τα λεφτά αυτά μεταφέρθηκαν στα υπόλοιπα έργα του προγράμματος του Προαστιακού.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλο και αυτό. Αυτό είναι άλλο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι άλλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, για το έργο το συγκεκριμένο η επιβάρυνση με ενδιαφέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι άλλες συμβάσεις. Προσέξτε, χρηματοδοτήθηκαν οι υπερβάσεις των άλλων συμβάσεων και όχι άλλο έργο.
Λέει μέσα ότι τα μέτρα του προγράμματος μειώνονται από δεκαπέντε, αν δεν κάνω λάθος, σε δεκατέσσερα -ανατρέξτε στην επιστολή- και μεταφέρονται οι πιστώσεις στα άλλα έργα.
Σας λέω, λοιπόν, μετά γνώσεως ότι οι πιστώσεις αυτές χρησιμοποιηθήκαν για τις υπερβάσεις των άλλων συμβάσεων. Ποιες είναι αυτές οι υπερβάσεις; Θα σας πω, το ξέρει και ο κ. Γιαννακός. Η εταιρεία, παραδείγματος χάρη, που εκτελούσε το έργο του 265 ζήτησε για την αυξημένη συντήρηση, όπως την ονόμασε και έγινε ολόκληρη ιστορία. Και εγγράφως ο κ. Γιαννακός έστειλε στην ΕΡΓΟΣΕ που χειριζόταν το θέμα της Συμβάσεως 265 -εγώ ετοίμασα το έγγραφο μαζί με τη Νομική Υπηρεσία- ότι δεν δικαιούται -και παρακαλώ ο κ. Γιαννακός να το επιβεβαιώσει- πρόσθετης αποζημίωσης. Παρά ταύτα δόθηκε, παρά το ότι ο μέτοχος, δηλαδή, είπε όχι, δόθηκαν αυτά τα λεφτά. Χρηματοδοτήθηκαν υπερβάσεις και μόνο υπερβάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Και αναθεωρήσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ολοκληρώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κύριε Αποστολάκο, σας έχω φέρει στοιχεία και μάλιστα, σας τα έχω φέρει, αφού έκανα και κάποια τηλεφωνική επιβεβαίωση ότι κάπως έτσι είναι. Εν πάση περιπτώσει, έχω φύγει αρκετά χρόνια από τον ΟΣΕ. Εκείνο που ξέρω είναι ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΣΑΑΣ -ΕΠ ΣΑΑΣ, όπως λέμε, «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες»- εντάχθηκαν άλλα έργα που ήταν ώριμα και δεν ξέρω αυτό που λέει ο κ. Παναγιώτου.
Εμένα μου είπαν ότι εντάχθηκαν άλλα έργα και επίσης, σας έχω εδώ τα πρακτικά σε αντίστοιχα σχετικά, όπου λέει η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΣΑΑΣ ότι ο προϋπολογισμός παρέμεινε σταθερός. Άρα, τα λεφτά της κοινοτικής χρηματοδότησης που θα πήγαιναν στο Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς, που τελικά επανεντάχθηκε το 2009, πήγαν σε άλλα έργα που ήταν ώριμα και τα είχε ανάγκη η χώρα.
Επιπλέον δε, σας είχα πει, σε κάποια προηγούμενή μου κατάθεση, για το έργο του Προαστιακού ως Προαστιακός. Διότι και το ΣΚΑ Κόρινθος-Κιάτο είναι ενταγμένο στη χρηματοδότηση, αλλά όχι ως Προαστιακός. Είναι ενταγμένο στη γραμμή υψηλών ταχυτήτων προς την Πάτρα.
Εάν το Πειραιάς-Τρεις Γέφυρες έμεινε μη ενταγμένο, για να μην το πω απενταγμένο, λόγω μη ωριμότητας και το Τρεις Γέφυρες-Αεροδρόμιο κατασκευαζόταν, είχε πρόβλημα, διότι στο σύνολο του Προαστιακού θα παρουσιαζόταν υλοποίηση φυσικού αντικειμένου πολύ χαμηλή, 20%, 25%, 30% και αυτά τα ποσοστά για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτα και οδηγούν σε απεντάξεις.
Οι αρμόδιοι υπάλληλοι και της ΕΡΓΟΣΕ και του ΟΣΕ που ασχολούνται με τις χρηματοδοτήσεις αυτά μπορούν να σας τα επιβεβαιώσουν. Είναι κοινός τόπος, δηλαδή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστώ.
Μια άλλη ερώτηση, κύριε Γιαννακέ, σε εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και το έργο, όταν επανεντάχθηκε δεν πήρε 50% χρηματοδότηση. Πήρε 53%. Θα μου πείτε: Μα, 3%; Εν πάση περιπτώσει, είναι παραπάνω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε κάτι επιπλέον να πείτε, κύριε Παναγιώτου, των όσων είπατε νωρίτερα; Διότι θέλω να πάω σε άλλη ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σύντομα, αν θέλετε
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει ο κ. Γιαννακός ότι εγώ πήρα ένα έργο μέσα από ένα σύνολο έργων να το υλοποιήσω, γιατί, λέει, ότι αν δεν υλοποιείτο αυτό, θα υπολειπόταν ο προϋπολογισμός μετά και θα κινδύνευαν και τα άλλα έργα.
Μα, εδώ ο ίδιος μας λέει με την εισήγησή του ότι αυτό το συγκεκριμένο έργο που προώθησε θα έβγαινε σε οχτώ μήνες. Άρα, θα απορροφούσε όλη τη χρηματοδότηση. Τι μας λέει, λοιπόν, ότι θα υποχρηματοδοτηθεί;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Κύριε Γιαννακέ, να σας θέσω τώρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχω απαντήσει σ’ αυτό, αλλά να το ξαναπώ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ξέρουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τα έχετε ξαναπεί, κύριε Γιαννακέ. Δεν χρειάζεται.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, σ’ αυτό έχει απαντήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Και δεύτερον, η υποτιθέμενη ένταξη -επανένταξη, όπως την ονομάζουν, του έργου- σας είπα ότι δεν είναι παρά μία πρόταση των ελληνικών αρχών, η οποία για μένα που ξέρω τους κανόνες επιλεξιμότητας των ευρωπαϊκών προγραμμάτων -τους ξέρει και ο κ. Γιαννακός και μπορεί να το επιβεβαιώσει- σε καμιά περίπτωση δεν χρηματοδοτεί λειψά έργα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ας μην μπούμε στα διαδικαστικά, κύριε Παναγιώτου. Υπάρχει η κοινοτική νομοθεσία.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, προσέξτε. Είναι σημαντικό. Ούτε αναδρομικά…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε να ολοκληρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μα, τι να πει; Μας κάνει σχόλιο για το πώς εντάσσεται το έργο ή όχι; Με συγχωρείτε, κύριε συνάδελφε, αλλά …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, κυρία Πρόεδρε. Θα συνεχίσω.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας λέω ότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εντάξει, κύριε Παναγιώτου, καταλάβαμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ακούστε με. Η κα Γιώτη, η οποία είναι επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής –και έχει σημασία αυτό που θα πω- είναι η ίδια η οποία είχε διοριστεί …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε τους διορισμούς!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, προσέξτε! Εδώ έχω απευθείας αναθέσεις ερευνητικού έργου από τον ΟΣΕ. Ανατρέξτε, λοιπόν, για να δείτε ότι ο πατέρας της κας Γιώτη …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος είναι ο πατέρας της κας Γιώτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Καθηγητής παλιός του Πολυτεχνείου…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Γιώτης. Το όνομά του…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Καθηγητής Σιδηροδρομικής στο Μετσόβιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι πατέρας της κυρίας Γιώτη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει. Εγώ δεν ψάχνω να βρω τώρα όλη την πλημμελή λειτουργία του ελληνικού κράτους. Ψάχνω τη SIEMENS.
Κύριε Γιαννακέ, στις 7/5/2003, με την υπ’ αριθμόν 3235 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ, απεφασίσθη η δημοπράτηση του έργου του προαστιακού έως την υπογραφή της σύμβασης. Σωστό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι τον πέμπτο μήνα. Τον πέμπτο μήνα πρέπει είναι η διακήρυξη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, ναι. Και εξουσιοδοτηθήκατε από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου με οκτώ προς ένα, να κάνετε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στη διακήρυξη που τυχόν να απαιτηθούν μέχρι τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάνατε τέτοιες;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κοιτάξτε. Τη διακήρυξη τη στέλνουμε στη Μονάδα Παρακολούθησης Διακηρύξεων και Συμβάσεων, τη ΜΟΠΑΔΙΣ. Είναι όργανο που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη υπό την κα Κουτού Παρεγκάκου. Προφανώς μας ήρθαν παρατηρήσεις και προφανώς κάναμε τις διορθώσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάνατε τροποιήσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι εγώ, αλλά η προϊσταμένη αρχή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, εδώ έχει συγκεκριμένη εξουσιοδότηση σε σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι. Εγώ την υπέγραψα για να μην περάσουμε ξανά…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ενθυμείστε αν κάνατε κάποιες τροποποιήσεις που άλλαζαν την ουσία της προκήρυξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εκείνο που θυμάμαι, κύριε Αποστολάκο, είναι ότι είχαμε πάρει ατόφια τη διακήρυξη –βασικά, η τελευταία ήταν το ΣΚΑ-Κόρινθος-Κιάτο, είναι η ίδια με το «Τρεις Γέφυρες-Αεροδρόμιο»- και αυτή στείλαμε στη ΜΟΠΑΔΙΣ, η οποία μας έκανε κάποιες παρατηρήσεις που τις διορθώσαμε. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Κύριε Παναγιώτου, ένα άλλο θέμα θα ήθελα να σας θίξω. Εσείς γνωρίζετε κάτι επ’ αυτού, αν δηλαδή έγιναν ουσιώδεις τροποποιήσεις πάνω σ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μου επιτρέπετε να σας πω κάτι επ’ αυτού;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν ξέρετε κάτι συγκεκριμένο, κύριε Παναγιώτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Να σας πω ένα συγκεκριμένο πράγμα. Επειδή ο κ. Γιαννακός αναφέρθηκε και είπε ότι εγώ υπέγραψα κάποιες μελέτες, θα σας πω, κύριε Βουλευτά, ότι εγώ την υπογραφή μου ξέρω πού τη βάζω και ξέρω τι λέω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μην επανέρχεστε σε άλλο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, όχι. Εδώ εγώ έχω μπροστά μου αυτό και φέρει την υπογραφή μου. Ξέρετε πότε έγινε αυτό;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, δεν ρώτησα αυτό, κύριε Παναγιώτου! Σας παρακαλώ!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μετά τη διακήρυξη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν θέλω να μου απαντήσει. Δεν ρώτησα εγώ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, προσέξτε, γιατί εγώ είμαι εκτεθειμένος. Μου έχει γίνει μήνυση, κύριε Βουλευτά!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν θα βγάλω την αντιδικία σας εδώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε μάρτυς, δεν θα τη δικάσουμε εμείς σήμερα αυτή τη μήνυση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ρωτάω με βάση την εξουσιοδότηση της απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο που είχε ο κ. Γιαννακός αν γνωρίζετε αν προέβη σε ουσιώδης τροποποιήσεις της προκήρυξης. Ξέρετε να καταθέσετε κάτι πάνω σ’ αυτό; Πάνω σ’ αυτό θέλω απάντηση. Μη μου λέτε ιστορίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα σας πω. Όταν εγκρίθηκε η διακήρυξη, δεν υπήρχαν τεύχη ολοκληρωμένα. Τα τεύχη αυτά φτιάχτηκαν μετά την έγκριση της διακήρυξης. Αυτό πάω να σας πω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Πείτε αυτό και μη μου λέτε ιστορίες τώρα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Πώς το αποδεικνύετε αυτό, κύριε Παναγιώτου;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ, εγώ κάνω την εξέταση!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Να μας τα πει όμως!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κρατείστε ό,τι θέλετε και ρωτήστε τον! Ή ρωτήστε με εμένα αν σας επιτρέπω!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας λέω, λοιπόν, έχοντας μπροστά μου τη σύμβαση υπ’ αριθμόν 40 του 2003…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, είπατε κάτι τώρα. Δεν υπήρχαν τεύχη και έγιναν μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ολοκληρωμένα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε στοιχεία να τα καταθέσετε αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έχω στοιχεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καταθέστε τα!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έχω, λοιπόν, τη σύμβαση υπ’ αριθμόν 40/2003 και λέει «Σύμβαση Ποσού 398.000 ευρώ». Και λέει «Στην Αθήνα, σήμερα, 11/6/2003….».
Ξέρετε πότε έγινε η έγκριση της διακήρυξης; Σας τη διάβασα προηγουμένως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μεταγενέστερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στις 5 Μαρτίου; Δεν θυμάμαι καλά. Ο κ. Γιαννακός πρέπει να το έχει μπροστά του.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πάνω σ’ αυτό έχετε να πείτε κάτι; Έχετε κάτι άλλο επιπρόσθετο να πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προσέξτε! «Στις 11 Ιουνίου….
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε κάτι επιπρόσθετο επ’ αυτού;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ποιο είναι το αντικείμενο; Γιατί μου λέτε τι υπέγραψα εγώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, δεν σας είπα τι υπογράψατε εσείς!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τα τεύχη! Αυτά που σας λέω!
«…αφ’ ενός της εδρεύουσας στην Αθήνα, Καρόλου 1, ανώνυμης εταιρείας υπό την επωνυμία «ΟΣΕ», νόμιμα εκπροσωπουμένης από το Γενικό Διευθυντή Υποδομής κ. Αντώνιο Κονταποστάκη….» κλπ «…και αφ’ ετέρου του κ. Γεωργίου Κοντορούπη του Μιχαήλ, κατοίκου…» κλπ, «…υπό την ερευνητική ομάδα…», δηλαδή τους τάδε, τάδε και τάδε.
Ο Ο.Σ.Ε., έχοντας υπ’ όψιν την τάδε απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, του τάδε Κανονισμού κλπ, αναθέτει στον αφετέρου συμβαλλόμενο και αυτός δηλώνει ότι αποδέχεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντα συμβούλου του Ο.Σ.Ε. για την εκτέλεση του έργου, όπως αυτό αναφέρεται στην παράγραφο 2 του Παραρτήματος 1».
Πάω, λοιπόν, στην παράγραφο 2 του Παραρτήματος 1: «Επιστημονική μεθοδολογία σε φάσεις και παραδοτέα φάση. Το έργο θα διεκπεραιωθεί μέσω δύο φάσεων, των οποίων ο σκοπός, η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και τα παραδοτέα ανά φάση περιγράφονται αμέσως παρακάτω. Οι φάσεις θα διεκπεραιώνονται κλπ…». Αυτά δεν σας ενδιαφέρουν.
«Πρώτη φάση: Επιλογή συστημάτων –προσέξτε!- ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και τηλεδιοίκησης για εφαρμογή στο έργο του Προαστιακού». Να διαβάσω κι άλλα; Και αυτό ήταν το αποτέλεσμα με τον κ. Κοντορούπη. Και υπογράφουμε εδώ -αν δείτε- ως εξής: «Οι απαρτίζοντες τάδε, Κοντορούπης και στο τέλος Χριστοφύλλης, Βέρτσης, Παναγιώτου, Δρόσος, Γιαννέλης…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ωραία, έγινε αντιληπτό.
Κύριε Γιαννακέ, θέλετε να προσθέσετε κάτι επ’ αυτού;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ξέρω τι υπογράφω, κύριε Βουλευτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, κύριε Παναγιώτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κυρία Πρόεδρε, κύριε Αποστολάκο, κύριοι Βουλευτές, εγώ διαβάζοντας την πρώτη κατάθεση του κ. Παναγιώτου, ξέρω ότι ήρθε εδώ και είπε ότι το έργο δημοπρατήθηκε χωρίς μελέτες.
Όταν ήρθε και είπα ότι «να, οι υπογραφές των μελετών» και εγώ τις έψαξα να τις βρω, γιατί δεν τις είχα πρόχειρες. Τώρα έρχεται και μας λέει ότι δεν υπογράφτηκε. Υπήρχαν μελέτες μεν, αλλά οι μελέτες έγιναν μετά την έγκριση της διακήρυξης.
Απλά θα ήθελα να σας πω διαδικαστικά –και μπορείτε να το δείτε και από την ΕΡΓΟΣΕ- ότι η έγκριση του σχεδίου διακήρυξης δεν έχει καμμία σχέση με τα υπόλοιπα τεύχη. Η διακήρυξη αφορά το συνολικό ποσό του έργου το οποίο προκύπτει από τη μελέτη. Νομίζω ότι έχουμε πενήντα δύο ή πενήντα πέντε μέρες που πρέπει να πάνε στις Βρυξέλλες. Έχουμε να πάμε στη ΜΟΠΑΔΙΣ και να γυρίσουμε και από εκεί και πέρα γίνονται κάποιες συμπληρώσεις στα τεύχη της δημοπρασίας.
Εκείνο που έχει σημασία είναι την ημερομηνία που καθορίζει η διακήρυξη ότι θα έρθουν οι εργολάβοι να πάρουν μελέτες, τεύχη δημοπράτησης, αυτά να είναι έτοιμα. Αυτό έχω να σας πω και μπορείτε να το διαπιστώσετε ρωτώντας και τους αντίστοιχους συναδέλφους στην ΕΡΓΟΣΕ ή οπουδήποτε που έχουν δουλέψει.
Και εν πάση περιπτώσει, δεν έχω να πω τίποτα άλλο σ’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κύριοι Βουλευτές…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Παναγιώτου, σας παρακαλώ.
Έχω να κάνω άλλες δύο ερωτήσεις με δύο τίτλους. Ο ένας αναφέρεται στο κατά πόσο είχε εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός λόγω της συμμετοχής ενός μόνο στο τελικό αποτέλεσμα και ο δεύτερον σε ό,τι αφορά την προθεσμία, εάν δηλαδή αυτή η προθεσμία ήταν τέτοια που επέτρεπε την υλοποίηση του έργου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επιτρέψτε μου -επειδή θέλω την επιβεβαίωση- να πω απλά το εξής: Το ERTMS –European Rail Traffic Management System, αυτό που σας λέω- είχαν τη δυνατότητα να το φτιάξουν -ήταν ευρωπαϊκή απαίτηση, κάτι που ξέρει πολύ καλά ο κ. Παναγιώτου- τέσσερις εταιρείες.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το είπα προηγουμένως.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Πείτε το ξανά, γιατί είναι για το συγκεκριμένο έργο. Ότι είχαν δυνατότητα να φτιάξουν το ERTMS τέσσερις εταιρείες και είναι οι πρώτες περιπτώσεις αυτού του Προαστιακού που είχαμε έργα γραμμής και σηματοδότησης μαζί, σε μια εργολαβία. Αυτό το ξέρετε. Δεν μπορεί να αμφιβάλεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όσον αφορά τον Ο.Σ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όσον αφορά τον Ο.Σ.Ε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πάνω σ’ αυτό και για να κλείσουμε το προηγούμενο, όταν βγαίνει ένας Προϋπολογισμός, η διακήρυξη μεταξύ των άλλων αναφέρει και τον Προϋπολογισμό, 161 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ευρώ. Από ποια πράγματα προκύπτει αυτό το ποσό; Όταν λέμε ότι υπάρχουν μελέτες, υπάρχουν ποσότητες με τις τιμές μονάδος, τα τιμολόγια, από τις οποίες προκύπτει ο συνολικός Προϋπολογισμός.
Όταν, λοιπόν –όπως σας είπα εγώ- δεν υπήρχαν όλες οι μελέτες ολοκληρωμένες, πώς προέκυψε ο Προϋπολογισμός, όταν μετά έχουμε και μια περίπτωση που σας είπα, όσον αφορά τα δικά μας –και όταν λέω «δικά μας», εννοώ τα ηλεκτρομηχανολογικά- έργα; Όμως, και όπως διαπιστώνω εδώ, έχω μπροστά μου τη σύμβαση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τώρα, κύριε μάρτυς, μας απαντάτε στην προηγούμενη ερώτηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τι όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έχω μπροστά μου τη σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Τσουκαντάς στις 23/4/2003. Συγκρατήστε την ημερομηνία! Λέει 23/4/2003, δηλαδή μετά την έγκριση της διακήρυξης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Παναγιώτου, λίγο πιο σύντομα σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Θα μας τα αφήσετε αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει το αντικείμενο μελετών: «Τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού του Προαστιακού «Πειραιάς-ΣΚΑ».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Κύριε συνάδελφε, αυτά ρωτάμε; Τα θέλετε αυτά που διαβάζει ο μάρτυρας;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα μας τα καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Επομένως, κύριε μάρτυς, μη μας τα διαβάζετε όλα τώρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έρχομαι στην ερώτηση που έκανα. Ο χρόνος που…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι ήταν τέσσερις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν την έκανα εγώ την ερώτηση. Τα επιβεβαίωσε ο κ. Γιαννακός.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Για τους οκτώ μήνες σας έχω αναφέρει τέσσερα-πέντε έργα με αντίστοιχα μήκη χιλιομέτρων και αντίστοιχες…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τι έχετε να απαντήσετε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αποκλείεται. Ήταν κοινό μυστικό παντού. Δεν υπήρχε περίπτωση. Ο χρόνος μπήκε, για να λέμε ότι είναι ολυμπιακό έργο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ αποδεικνύεται ότι συμμετείχε στην ουσία ένας και απ’ ό,τι βλέπω και από το δικό σας σημείωμα, κύριε Γιαννακέ, εκτός από την κοινοπραξία «SIEMENS- ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ» ήταν και η κοινοπραξία «J&P-ΑΒΑΞ», η οποία φέρεται –και αποδεικνύεται αυτό- ότι αργότερα, ενώ έχει γίνει ένας…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το 2008.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι. Όμως, μέχρι το 2008 το έργο δεν γινόταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το έργο είχε ξεκινήσει από το 2005.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το έργο είχε ξεκινήσει τότε, αλλά μέχρι το 2008, που τότε φέρεται να συμμετέχει μέσα; Εγώ έχω σαφείς ενδείξεις συμπαιγνίας, κύριε Γιαννακέ. Σας το λέω ευθέως. Την είχαν στήσει τη δουλειά. Συμμετείχε και η SIEMENS στην κοινοπραξία αυτή. Από το 2005, όμως, μέχρι το 2009, που αποδεικνύεται ότι υπήρχε συμπαιγνία, διότι την άφησαν μόνη της.
Και θέλω να το συνδέσω με αυτό που ανεφέρθη νωρίτερα, ότι ήταν μονόδρομος αυτή η ιστορία για τον ΟΣΕ εν όψει και της σύμβασης για την Αττική Οδό. Έρχεται την παίρνει την κοινοπραξία ο ΑΚΤΩΡ, η ΤΕΡΝΑ και η SIEMENS. Κατά την εκτίμησή μου, μπορεί να γίνεται –εσείς αποδείξτε μου το αντίθετο, αν μπορείτε- και μια συμπαιγνία. Έρχεται μετά η δήθεν συμμετέχουσα στο διαγωνισμό, η J & P- ΑΒΑΞ και αποδεικνύεται ότι είναι συμμέτοχος του έργου.
Και βέβαια, δεν ανέρχεται στο χρόνο του 2005, διότι το έργο είχε σταματήσει για μια διετία-τριετία, λόγω των εμπλοκών τους. Εμφανίζεται αποδεδειγμένα πια να παίρνει ποσοστό, με βάση τις εγγυητικές επιστολές και όλα αυτά. Είναι σαφές το ερώτημά μου; Είναι κρίσιμο για μένα.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Θα σας απαντήσω.
Νωρίς, το 2007, ο κ. Λιάπης –εγώ είχα φύγει από τον ΟΣΕ- εγκαινίασε τον Προαστιακό από τον Πειραιά μέχρι τα Άνω Λιόσια. Εάν, όπως λέτε, δεν εκτελούνταν το έργο, δεν θα μπορούσε να φύγει ο Προαστιακός το 2007. Είναι σε λειτουργία μέχρι σήμερα.
Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης. Πάρτε το τρένο από τον Πειραιά να πάτε αεροδρόμιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συμμετείχε ο ΑΒΑΚΑΣ στην κοινοπραξία; Στην κατασκευή του έργου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το ξέρω. Με αυτά που έμαθα σήμερα –τα είπα λίγο πριν, δεν ξέρω αν ήσασταν εδώ- και τα οποία επιβεβαίωσε, άκουσα ότι στις 14/2/2008 έδωσε εγγυητική ο ΑΒΑΚΑΣ. Άρα, συμμετείχε από το 2008 και μετά. Το έργο είχε λειτουργήσει ήδη από το 2007.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε γιατί παραιτείται από τα ασφαλιστικά μέτρα από το 2004-2005;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αν θέλετε τη δική μου άποψη, προφανώς, διότι θα τα έχανε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η νομιμοποίηση της συμμετοχής της «J&P- ΑΒΑΞ» χρήζει της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επειδή ήμουν εκτός ΟΣΕ και ξαναρωτήθηκα, θεωρώ ότι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, ξέρετε με πόσο πολύ σεβασμό σας αντιμετωπίζω;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και εγώ με σεβασμό σας απαντάω. Όμως, πρέπει να είμαι σαφής σε αυτά που λέω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε, όμως, τις διαδικασίες, ανεξάρτητα αν δεν ήσασταν εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αυτό σας λέω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Χρειαζόταν η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ και ποιος την έκανε την έγκριση; Αν δεν την έκανε, θα το βρούμε εμείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εάν έκανε εκχώρηση υπερεργολαβίας, νομίζω –δεν είμαι πρόχειρος αυτή τη φορά- ότι δεν χρειάζεται. Αν είναι υπό κατάσταση, ανάλογα με το ύψος του…Θα σας γελάσω. Δεν τα θυμάμαι. Πάντως όταν ήμουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ, μας έρχονταν αιτήσεις υποκατάστασης κάποιου μέλους κοινοπραξίας. Αυτό μπορώ να σας απαντήσω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πέστε μας κύριε Παναγιώτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το πρώτο θέμα που πρέπει να διερευνήσουμε είναι αν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Γιαννακός ότι πράγματι έχει υπάρξει επίσημη εκχώρηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αυτό δεν το ξέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι αν υπάρχει επίσημη και πώς έγινε αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς ξέρετε να καταθέσετε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Επειδή σας είπα ότι ήμουν σύμβουλος του διευθύνοντα συμβούλου του προηγούμενου της, επισταμένος εγώ του έθεσα το θέμα. Λέω «πληροφορίες μου λένε ότι έχει μπει η J&P μέσα». Ρωτούσε τους παράγοντες του έργου και τον διαβεβαιώνανε ότι δεν έχει γίνει αυτό. και ενώ είχα πληροφορίες εγώ ότι εργαζόμενοι της J&P Άβαξ ήταν στο οργανόγραμμα του εργολάβου. Διαβεβαιώνανε οι κύριοι τον διευθύνοντα σύμβουλο ότι δεν υπήρχαν. Πώς τώρα ξαφνικά λένε στον κ. Γιαννακό ότι είναι, προφανώς επειδή ακούσανε ότι υπάρχει στις εγγυητικές επιστολές.
Όσον αφορά αυτό που ρωτήσατε και είπε ο κ. Γιαννακός, ανεξαρτήτως αν προβλέπεται αυτό βάσει της νομοθεσίας να περνάει από Δ.Σ. ή όχι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς το ξέρετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Επειδή είναι ένα λεπτό σημείο, ανεξαρτήτως αν προβλέπεται από τη νομοθεσία ή όχι, ερχόταν στο Δ.Σ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε αν ήρθε ή δεν ήρθε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στο Δ.Σ. δεν ήρθε σίγουρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα συνεχίσω σε λίγο, μετά τον κ. Ρήγα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου Βυλλιώτη): Ορίστε, κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Παναγιώτου, όταν κάνατε την πρώτη κατάθεσή σας εδώ -και έχω μπροστά μου τα Πρακτικά- δημιουργήθηκε τουλάχιστον σε μένα η αίσθηση –δεν ξέρω αν και στους άλλους συναδέλφους- ότι επιτέλους ήρθε στην επιτροπή μας ένας μάρτυρας, ο οποίος δεν φοβάται να πει ονόματα και να μας δώσει και το σκηνικό, το πώς γινόντουσαν οι δουλειές μέσα στον ΟΣΕ. Δεν φοβηθήκατε να αναφέρετε. Είπατε στην ερώτηση του κ. Βαλυράκη: «Ποιος δηλαδή; Ο κ. Λιάπης. Όχι μόνο ο τωρινός Υπουργός και ο προηγούμενος Υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ποιος ήταν ο προηγούμενος; Ο κ. Βερελής.». Λέτε επίσης: «Ούτε ο κ. Βερελής ούτε ο κ. Λιάπης ήταν μέσα. Τι πάει να πει μέσα; Δεν εμφανίζονταν με την έννοια ότι υπογράφουν σύμβαση, αλλά όργανά τους που είναι διοικητές των οργανισμών, κάνουν τα πάντα». Και είπατε και για τον κ. Ρόβλια μετά. Μας δώσατε, λοιπόν, την αίσθηση ότι στον ΟΣΕ, τον οποίο γνωρίζατε καλά, διαχρονικά κάποιοι Υπουργοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Νέας Δημοκρατίας, μέσω οργάνων του –ένα από τα όργανα ο κ. Γιαννακός- κάνανε τη δουλειά. Δηλαδή έβαλαν τη SIEMENS στο κόλπο και από εκεί και πέρα έπεφταν οι μίζες για να γίνουν τα έργα. Για τον κ. Ρόβλια σας ρώτησε η κ. Τσόνογλου, δεν θα αναφερθώ καθόλου. Θα ήθελα να ξέρω αν είστε και σήμερα τόσο κατηγορηματικός να επαναλάβετε τα ίδια που μας είπατε και την προηγούμενη φορά, εννοώντας ευθέως συγκεκριμένους Υπουργούς και τα όργανά τους, ένα εκ των οποίων είναι και ο κ. Γιαννακός, τον οποίο έχουμε κατ’ αντιπαράσταση εξεταζόμενο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κύριε Ρήγα, όσον αφορά σ’ αυτό που διαβάσατε, έχει προηγηθεί κάτι άλλο προηγουμένως. Έλεγα για κάποια πράγματα, γεγονότα που συνέβησαν και ερωτήθηκα από τον κύριο Πρόεδρο, εάν θυμάμαι καλά, για ποιοι τα έκαναν όλα αυτά. Του είπα ότι είναι αστείο να πιστεύουμε ότι αυτά τα πράγματα τα κάνουν μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες, χωρίς να ξέρουν οι εποπτεύοντες Υπουργοί, να υπογράφεται μία σύμβαση 160 εκατομμυρίων, να δίνονται προγραμματικές συμφωνίες κλπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν διαφωνείτε, λοιπόν, ότι εννοούσατε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Με την έννοια που σας είπα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα για κανέναν, απεναντίας.
Παραδείγματος χάριν έχω διαπιστώσει ότι ο κ. Βερελής στην ιστορία των προγραμματικών συμφωνιών αντιτάχθηκε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, είναι κάπου αλλού μπλεγμένος ο κ. Βερελής.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τότε πείτε μας ότι δεν ξέρετε, γιατί εμείς εδώ με τη δική σας μαρτυρική κατάθεση ακουμπήσαμε πολιτικούς!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Να σας απαντήσω.
Όταν επί των ημερών σας, κύριε Βουλευτά, γίνονται αυτά που λέμε, «απεντάξεις έργου», ο φορέας, που λέει η Υπουργική Απόφαση, αλλάζει χωρίς άλλη Υπουργική απόφαση. Έχω εδώ Πρακτικά διαρκών επιτροπών της 8ης Ιανουαρίου του 2003, από τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και αναφέρεται και στα δύο θέματα ο κ. Βερελής. Θα σας το καταθέσω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Να το καταθέσετε.
Άρα, λοιπόν, εξακολουθείτε να επιμένετε, ότι ισχύει η κατάθεσή σας, ότι δεν εμφανίζονται οι ίδιοι με την έννοια ότι υπογράφουν σύμβαση, αλλά τα όργανά τους, που είναι οι διοικητές των οργανισμών και κάνουν τα πάντα. Επιμένετε, λοιπόν, ότι οι Υπουργοί μέσω των διοικητών τους έχουν προκαλέσει ζημία στο Ελληνικό δημόσιο, γιατί αυτό ψάχνουμε, παίρνοντας μίζες από τη SIEMENS, προκειμένου να εξυπηρετούν συμβάσεις. Εξακολουθείτε να επιμένετε σε αυτήν σας την κατάθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δύο τινά συμβαίνουν, κύριε Ρήγα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς θα μου πείτε τι πιστεύετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα σας πω. Ή αυτοί οι Υπουργοί ασκούν τελείως πλημμελή εποπτεία και έλεγχο στους διοικητές, ή οι διοικητές υπακούουν στις εντολές τους. Ένα από τα δύο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεύτερον, η ζημία την οποία προσδιορίσατε για το Ελληνικό δημόσιο ήταν της τάξης των 80 εκατομμυρίων ευρώ και τη βγάζετε από το γεγονός ότι το έργο απεντάχθηκε και χάσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 80 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός είναι ο ισχυρισμός σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εγώ δεν θέλω να τον αξιολογήσω, αλλά απλώς σας λέω την προσωπική μου άποψη. Εάν αυτός είναι ο ισχυρισμός σας, θεωρώ ότι δεν τεκμηριώνετε ούτε κατ’ ελάχιστον αυτό που μας λέτε. Διότι όποιος ξέρει στοιχειωδώς το πώς εντάσσονται και πως απεντάσσονται στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα τα έργα, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.
Έχετε άλλον ισχυρισμό, εκτός του ότι χάσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι κι εγώ όταν τελείωνε ένα πρόγραμμα και ήμουν Νομάρχης και είχα προγραμματίσει ένα λιμάνι και κινδύνευαν να βάλουν ένα λιμάνι το οποίο δεν θα γινόταν στα όρια του προγράμματος, προφανώς θα το πετούσα από έξω για να βάλω κάτι άλλο που θα ήταν ώριμο, διότι δεν ήμουν ανόητος. Ήταν η λεγόμενη δημιουργική λογιστική, την οποία την έκαναν όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι φορείς υλοποίησης έργων. Άλλη, λοιπόν,
η επιχειρηματολογία, εκτός του ότι χάσαμε τα 80 εκατομμύρια ευρώ -και αυτό αποδεικνύει τη ζημιά- υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Την αξιολόγηση που κάνετε, τη δέχομαι, μπορεί να έχετε εν μέρει δίκιο. Αν ισχύουν οι προϋποθέσεις που θέσατε εσείς για το λιμάνι που λέτε, γι’ αυτήν την περίπτωση θα έχετε δίκιο.
Πλην, όμως, εγώ σας λέω ότι δεν είπα μόνο αυτό το πράγμα, είπα πολλά πράγματα για τη ζημιά.
Κι εδώ σας καταθέτω και το εξής, γιατί με ρωτήσατε για τη ζημιά της SIEMENS προηγουμένως: Διαβάζω από τη σύμβαση στην παράγραφο 9: «Ο χρόνος εγγύησης του έργου ορίζεται σε 15 μήνες από την ημερομηνία που ορίζεται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 64…» κλπ.
Τα συμβατικά τεύχη, κύριοι Βουλευτές, ξέρετε ποιο χρόνο εγγύησης και συντήρησης προβλέπουν; Είκοσι τέσσερις μήνες. Μπορείτε να μου πείτε ποιος άλλαξε αυτό το πράγμα χωρίς να απομειώσει το κόστος; Ξέρετε πόσο είναι το κόστος αυτό; Και αφορά πρωτίστως τη SIEMENS, διότι είναι συντήρηση των συστημάτων.
Ανατρέξτε πόσο πλήρωσε η ΕΡΓΟΣΕ. Έκανα μία αναφορά προηγουμένως. Αν δεν κάνω λάθος, είναι της τάξεως των 300.000 ευρώ μηνιαίως. Υπολογίστε λοιπόν εννέα μήνες μείωση του χρόνου εγγύησης από 24 έως 15 και υπολογίστε τι ζημιά έχει υποστεί για τη SIEMENS και αφορά μόνο τη SIEMENS αυτή η ιστορία.
Δεύτερον, αναγράφεται μέσα στη σύμβαση μία μέση έκπτωση 0,964. Από πού προέκυψε αυτή, κύριοι Βουλευτές; Σας λέω λοιπόν κατηγορηματικά –και έχω τα στοιχεία για να σας τα καταθέσω- ότι η μέση έκπτωση που αναφέρει το πρακτικό εισήγησης και ανάθεσης μιλάει για 1%. Πώς έγινε 0,964;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως στο ερώτημά μου αν υπήρξε ζημία του Ελληνικού Δημοσίου και όφελος της SIEMENS από τη σύμβαση μου απαντάτε και με δύο άλλα στοιχεία τα οποία καταγράφονται και θα ερευνηθούν. Εμένα μου αρκεί αυτό. Επομένως πέρα από τα 80 εκατομμύρια τα οποία αποδίδετε στη μη ένταξη του έργου –και όχι στην απένταξη γιατί το έργο δεν είχε ενταχθεί- προσθέτετε και άλλα δύο. Θα αξιολογηθούν. Ας πάμε παρακάτω.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Και τις καθυστερήσεις του έργου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όλα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πλέον κόστη τα οποία ζητήθηκαν επισήμως από την κοινοπραξία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Αναθεωρημένες τιμές κ.λπ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επομένως τώρα δίνετε μία πιο ολοκληρωμένη απάντηση. Αυτή όμως θα ερευνηθεί γιατί θα πρέπει να ψαχθεί αν η σύμβαση ανατέθηκε ορθώς, αν η έκπτωση ήταν αυτή. Αυτά είναι πράγματα που θα ερευνηθούν.
Να σας ρωτήσω κάτι άλλο: Για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία ένα έργο στο οποίο η SIEMENS εμπλέκεται άμεσα και αφορά τον ΕΡΓΟΣΕ. Είναι το GSMR. Αυτή είναι μία ιστορία που δεν φαντάζομαι ότι έχουμε ερευνήσει επαρκώς, σε όλη της την έκταση. Εδώ βλέπω ότι πράγματι υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να ερευνηθούν και να προσκληθεί και αυτός που είπατε, ο κ. Κατσούλης, ο οποίος φαίνεται στην Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών να έχει διαχωρίσει τη θέση του.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφέστατα. Όχι μόνο την έχει διαχωρίσει αλλά στη θέση βαθμολόγησης μετά εξαναγκάστηκε να μην συμμετέχει. Ξέρετε, κύριε Γιαννακέ, τέτοιο προηγούμενο σε διαγωνισμό ο Πρόεδρος μιας επιτροπής αξιολόγησης να μην συμμετέχει…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι πολύ σοβαρό αυτό που λέτε. Είπατε ότι εξαναγκάστηκε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Τον υποχρέωσαν να ασθενήσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Παναγιώτου, έχουμε ένα έργο του οποίου η αρχική μελέτη έβαζε το κόστος στα 38 εκατομμύρια ευρώ, απ’ ό,τι θυμάμαι. Πρόκειται για το δίκτυο ραδιοκάλυψης. Πήγε στα 68 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός του, έγινε και πρόσθετη προκήρυξη 17 εκατομμυρίων για τον τερματικό εξοπλισμό και τελικά ενώ η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε συνεδριάσει -ο κ. Κατσούλης μειοψήφησε στο πρώτο στάδιο, ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής- στη συνέχεια βλέπουμε να ανατίθεται στη SIEMENS… Ποιος άλλος ήταν στην κοινοπραξία…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μόνο η SIEMENS. Δεν έγινε κοινοπραξία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η άλλη ήταν η NORTEL, αν δεν κάνω λάθος.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Άλλο αυτό. Ήταν διαγωνισμός αυτό που λέτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ήταν στην πρώτη αξιολόγηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Βαθμολογείται λοιπόν η SIEMENS με παραπάνω βαθμολογία που από πλειοδότη την κάνει μειοδότη έναντι αυτής της χαριστικής πριμοδότησης η οποία αξιολογεί… Αν ανατρέξετε στο πρακτικό αξιολόγησης, αξιολογεί ότι θα το φτιάξει –λέει- πιο γρήγορα. Σας λέω τώρα ότι είμαστε ήδη υπερήμηνοι. Το 2008 έπρεπε να έχει τελειώσει και ακόμα εκτελείται και ζητεί…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έβλεπε όνειρο, φαίνεται. Ήταν ονειρώδης αυτή η σχέση και ονειρική!
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έχω έγγραφα όπου ζητάει αποζημίωση λόγω των καθυστερήσεων. Ακούστε, κύριοι Βουλευτές. Ζητάει 8 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για καθυστερήσεις, λέει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είχε λιγότερα δίκτυα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τελικά αυτό το έργο έφτασε στα 85 εκατομμύρια περίπου. Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι αυτή είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση.
Θα ήθελα να υπάρξει παρουσία αυτών που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση εδώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Πότε έγινε αυτό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Πότε έγινε αυτή η σύμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η σύμβαση υπεγράφη το 2006.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Επί Υπουργίας;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Του κ. Λιάπη πρέπει να ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Συμπίπτει, μήπως, και με τα ταξίδια στη Γερμανία του κ. Λιάπη, κύριε μάρτυρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό θα το διερευνήσουμε εμείς. Δεν ξέρει ο κ. Παναγιώτου.
Κύριε μάρτυς, αυτά θα τα διερευνήσουμε. Διότι πράγματι βλέπω εδώ μία υπόθεση, για την οποία, έτσι όπως εξ αρχής την αντιμετωπίζω, δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο, γιατί αν δεν την ψάξω σε βάθος δεν μπορώ να αποφανθώ.
Έτσι, όμως, όπως βλέπω να υπάρχουν στην τριμελή επιτροπή αντιρρήσεις πολύ σοβαρές του Προέδρου, ο οποίος να εξαφανίζεται στη συνέχεια, εμένα με προκαλεί να ψάξουμε λίγο παραπάνω, κυρία Πρόεδρε, την υπόθεση. Γι’ αυτό θα έλεγα να κληθούν ο κ. Κατσούλης και τα άλλα δύο μέλη…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Συμφωνούμε, κυρία Πρόεδρε. Να κληθεί ο κ. Κατσούλης…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: …ο κ. Ταλαμάγκας και ο κ. Δημητρίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καθώς, επίσης, να κληθεί και ο κ. Ρουσόπουλος.
Διευθύνων Σύμβουλος ποιος ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πότε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο Ρουσόπουλος πότε ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, ο Νικολετόπουλος εννοείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Της ΕΡΓΟΣΕ ποιος ήταν τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο Νικολετόπουλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Νικολετόπουλος. Το μικρό του;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο Ρουσόπουλος πότε ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο Ρουσόπουλος ήταν στην ΕΔΙΣΥ, κύριε Βουλευτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Είναι ο κύριος που είχε το σκληρό δίσκο…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Επίσης και ο κ. Τσίτουρας.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Τσίτουρας είχε φύγει, κύριε Βουλευτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έχουμε και άλλα, εκκρεμή θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μισό λεπτό, να επαναλάβουμε τους μάρτυρες.
Κατσούλης Ιωάννης. Ταλαμάγκας Ηλίας. Δημητρίου Ιωάννης;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ξέρω το μικρό του. Δεν το θυμάμαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Αυτά ήταν τα μέλη της Επιτροπής Κρίσεως Προσφορών του ΟΣΕ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Της ΕΡΓΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι του ΟΣΕ. Της ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): …σε σχέση με το GSMR.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αν μου επιτρέπετε, και ο προϊστάμενός τους, ο κ. Πρωτοπαπάς Ιωάννης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αφήστε. Θα δούμε εμείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Τον κ. Τσίτουρα να συμπληρώσετε, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Είπατε και τον κ. Ρουσόπουλο Δημήτριο. Ήταν της ΕΔΙΣΥ τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΙΣΥ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ο Τσίτουρας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Το μικρό του;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τσίτουρας Χρήστος. Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ μέχρι… Σίγουρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως μέχρι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Το μέχρι θα το βρούμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ο Μουρμούρης μέχρι πότε ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο Μουρμούρης ήταν στον ΟΣΕ μέχρι το 2000.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κι αυτό τον θέλουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ποιος είναι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Με τις προγραμματικές συμβάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ιωάννης Μουρμούρης. Και Μούργελας είχαμε πει, κύριοι συνάδελφοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Και ο Μούργελας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Παναγιώτου, να τελειώσω με την εξής ερώτηση: Εάν θέλετε μου απαντάτε. Έχει λίγο τα στοιχεία της προσωπικής ερώτησης.
Βλέπω, λοιπόν, ότι εδώ εσείς έχετε αναλάβει, θα έλεγα με τρόπο θαρραλέο, την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς στον ΟΣΕ. Έχετε καταγγείλει ουσιαστικά πολιτικά πρόσωπα μέσω υπομνημάτων σας. Έχετε απευθυνθεί στον πρώην Πρωθυπουργό. Έχετε έρθει σε σύγκρουση με τη συνδικαλιστική σας παράταξη. Τα έχετε βάλει με πάρα πολύ κόσμο. Εκτός από την εργασία σας στον ΟΣΕ, έχετε ασχοληθεί ποτέ με τίποτε άλλο ή όλη σας η ζωή, η επαγγελματική σας διαδρομή αφορά τον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πριν διοριστώ στον ΟΣΕ ήμουν ελεύθερος μηχανικός, να το πω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ήσασταν ελεύθερος επαγγελματίας.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή έχετε αντιμετωπίσει αγωγές, μηνύσεις κλπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι. Καμία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αγωγές που έγιναν τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τώρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η περιουσιακή σας κατάσταση πώς είναι, κύριε Παναγιώτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι αυτή η οποία υπήρχε πριν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όταν λέτε «πριν»;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Διορίστηκα στον ΟΣΕ το 1981. Ο πατέρας μου…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όχι, δεν θέλω να μπείτε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Απλώς θέλω να σας ρωτήσω, δεν φοβάστε μήπως έχετε επιπτώσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κύριε Βουλευτά, θα σας απαντήσω. Εάν υπήρχε κάποιος τέτοιος φόβος, δεν θα έκανα αυτό που έκανα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, η περιουσιακή σας κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου μετά το 1981.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μετά το 1981 στο μόνο πράγμα που μετεβλήθη η περιουσιακή μου κατάσταση, είναι ένα σπίτι το οποίο αγόρασα στην Κηφισιά, που το αγόρασα με οικονομίες δικές μου, με τη συνδρομή του πατέρα μου, της γυναίκας μου που ήταν στην Αμερική και έφερε συνάλλαγμα, με τη συνδρομή των πεθερικών μου, οι οποίοι πούλησαν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, ένα σπίτι στην Κηφισιά. Μπορεί ο μέσος Έλληνας να το πάρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Γιατί υπήρξαν παραπολιτικά. Έχω μία ευαισθησία αυξημένη και σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Ρήγα, που έθεσε το θέμα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ).
Το 1992, λοιπόν, εγώ αγοράζω ένα σπίτι με τη συνδρομή του πατέρα μου, των πεθερικών μου ,που πούλησαν γραφεία στην οδό Πειραιώς και μου έδωσαν τα λεφτά και με ό,τι οικονομίες είχα εγώ και η γυναίκα μου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και τίποτε άλλο εκτός αυτού.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η γυναίκα μου πήρε κάποια ακίνητα από τους γονείς της. Τίποτε άλλο!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ τον κ. Ρήγα, γιατί μου πήρε όλες τις ερωτήσεις περί ραδιοκάλυψης, για να μη δυσανασχετεί και η Προεδρεύουσα.
Πού εργάζεστε σήμερα, κύριε Παναγιώτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στον ΟΣΕ, στην ΕΔΙΣΥ δηλαδή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς, κύριε Γιαννακέ, πού εργάζεστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και ταυτόχρονα, είμαι καθηγητής Σιδηροδρομικής με το Προεδρικό Διάταγμα 407 στο Βόλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Α, δεν έχετε κώλυμα λόγω ακαδημαϊκής ιδιότητας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, γιατί είμαι με το Προεδρικό Διάταγμα 407.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να επανέλθω, για να συντομεύω, αφού καλύφθηκα για τα θέματα ραδιοκάλυψης από τον κ. Ρήγα.
Αναφέρομαι πάλι στην έγγραφη ενημέρωση που μας έχει κάνει ο κ. Βερελής. Μεταξύ άλλων, μας καθιστά γνωστό και σαφές ότι στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το διαγωνισμό του Προαστιακού, υπήρχε ένας έντονος διαγωνισμός μεταξύ των τριών κοινοπραξιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, τον οποίο ήδη είχε κάνει η ΕΡΓΟΣΕ προ μηνών. Οι δύο ήταν ήδη εγκατεστημένες και δούλευαν τα υπόλοιπα κομμάτια του Προαστιακού και ασκούσαν έντονη πίεση για να αναλάβουν κατ’ ανάθεση και το υπόλοιπο τμήμα, έλεγαν ότι το δικαιούνταν επειδή ήταν εγκατεστημένες.
Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτά, τα οποία μας γνωστοποιεί εγγράφως ο κ. Βερελής, κύριε Γιαννακέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Θεωρώ ότι οι κοινοπραξίες ή οι εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα των έργων, αλλά φαντάζομαι και όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, προσπαθούν για τις εταιρείες τους ή τις κοινοπραξίες τους, να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή στα έργα που γίνονται.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσάς σας πίεζαν; Όταν λέει ο κύριος Υπουργός τότε, ο κ. Βερελής, ότι πίεζαν, προφανώς η πίεση αναφερόταν σε αυτούς που αποφάσιζαν, δεν αναφερόταν σε αυτόν. Μας το λέει και γραπτώς εδώ ο κ. Βερελής. Εσάς τι είδους πιέσεις σας έκαναν οι κοινοπραξίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν μου έκαναν πίεση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σε ποιον έκαναν την πίεση τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Η μία επίσκεψη ήρθε και μας είπαν ότι είμαστε εγκατεστημένοι στο έργο, αυτό που σας είπα, εμείς περιμένουμε να αστοχήσει και ο δεύτερος διαγωνισμός, γιατί δεν θα έρθει, διότι οι τιμές σας είναι πάρα πολύ σφιχτές σε σχέση με της ΕΡΓΟΣΕ και από εκεί και πέρα, θα αναγκαστείτε να πάτε σε διαδικασία με διαπραγμάτευση και θα έρθουμε να δώσουμε αρνητική έκπτωση.
Εν πάση περιπτώσει, τους εξήγησα ότι διαδικασία με διαπραγμάτευση δεν θα γινόταν. Θα κάναμε και μία τρίτη δημοπρασία ή θα ακυρώναμε το έργο. Αυτό ήταν όλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, αυτές οι έντονες πιέσεις που λέει ο κ. Βερελής είναι μόνο μια συνάντηση την οποία είχαν μαζί σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όσον αφορά εμένα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιον άλλον αφορούσαν, κύριε Γιαννακέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ξέρω, κύριε Βουλευτά. Εγώ σας λέω για μένα. Ότι γενικότερα κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο καθένας ήθελε το έργο για τον εαυτό του, η κάθε κοινοπραξία το ήθελε για τον εαυτό της, αυτό ναι.
Επίσης, να σας πω και κάτι άλλο. Υπήρξαν και κάποιες φήμες ότι το έργο Σταθμός Λαρίσης-Πειραιάς ας μην γινόταν.
Διότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα συμφέροντα real estate που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη ζώνη αυτή και να μην φτάσει το τραίνο στον Πειραιά. Δείτε τις διαδοχικές, πώς ήταν το έργο. Κατ’ αρχάς πήγε μέχρι το Ρέντη. Ξέρετε ότι το Λιμάνι είναι στον Πειραιά. Τα καράβια πάνε στο Λιμάνι με τους επιβάτες και απέναντι εκεί είναι ο σταθμός του Προαστιακού. Δεν είχε φτάσει το έργο μέχρι τον Πειραιά. Δεν ξέρω γιατί. Το προεκτείναμε το έργο μέχρι τον Πειραιά. Υπήρχαν πάρα πολλά συμφέροντα, αλλά δεν μπορώ να σας το πω με απόδειξη. Απλά σας φήμες σας το λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πάνω σε αυτό που λέει ο κ. Γιαννακός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας δώσω το λόγο πρώτα.
Ολοκληρώσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι. Δεν ξέρω αν σας απάντησα σε όλα όσα με ρωτήσατε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απαντήσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πάνω σε αυτό, το έργο πράγματι δεν έφτανε μέχρι Πειραιά, γιατί δεν ήταν ώριμες οι μελέτες. Έχω εδώ πρακτικά του ΔΣ της ΕΡΓΟΣΕ, που ήταν θέματα ιδιοκτησιακά, αυτά που είπαμε, που δημιουργούσαν το πρόβλημα κ.λπ. Αυτό ήταν το θέμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Συνεχίζω. Τελικά ήταν δυνατόν ένα τέτοιο έργο να ολοκληρωθεί μέσα στον προβλεπόμενο από τη διακήρυξη χρόνο των οκτώ μηνών και να αντιμετωπίσουν τις βέβαιες καθυστερήσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Σας έχω πει πάρα πολλές φορές – και επιμένω ότι έχω δίκιο – ότι το έργο μπορούσε να υλοποιηθεί σε οκτώ μήνες. Ήταν η επιφανειακή λύση, η οποία θα μπορούσε να γίνει, για να μπορεί να λειτουργεί το τραίνο, με όλα αυτά τα οποία σας είπα στην προηγούμενη κατάσταση, σε γραμμές με πολύ λιγότερη συντήρηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το γιατί δεν έγινε όμως; Εκ του αποτελέσματος η πίστη σας αυτή δεν επιβεβαιώνεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ας πούμε στο Καλαμπάκα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, κύριε Γιαννακέ, σας παρακαλώ. Εκ του αποτελέσματος η δεδομένη πίστη σας, η οποία δεν συνδέεται βέβαια με τη δυνατότητα…. Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί οι περισσότεροι απ’ αυτούς που συμμετείχαν στη δημοπράτηση, έφυγαν είτε εκ του λόγου στον οποίον αναφέρομαι εγώ, είτε γιατί δεν μπορούσε να γίνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Οι περισσότεροι έφυγαν γιατί το ERTMS μπορούσαν να το φτιάξουν τέσσερις. Άρα τέσσερις θα έρχονταν στο μάξιμουμ. Και αν αφαιρέσετε την Bombardier, η οποία δεν έρχεται στην Ελλάδα – σας το επιβεβαιώνει, γιατί είναι καθαρά γνωστικό αντικείμενο του κ. Παναγιώτου, ο τομέας είναι αυτός – μόνο τρεις έμεναν. Οι τρεις εταιρείες ήταν οι τρεις κοινοπραξίες που είχαν συμμετάσχει στα άλλα δύο έργα, ας πούμε, του Προαστιακού. Και από κει και πέρα οι δύο κοινοπραξίες ενώθηκαν σε μία και μας ήλθαν για το συγκεκριμένο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε να πείτε κάτι επ’ αυτού, κύριε Παναγιώτου; Όχι ιστορίες, αν έχετε κάτι συγκεκριμένο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εγώ επιβεβαιώνω ότι πράγματι οι εταιρείες που είχαν τη δυνατότητα να…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι αυτό το επιβεβαιώνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Για τα θέματα του ERTMS, που είπε ο κ. Γιαννακός κ.λπ., ήταν τρεις-τέσσερις εταιρείες. Αυτές οι εταιρείες…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο χρόνος ήταν ικανός; Αυτό το πρώτο το επιβεβαιώνετε. Το δεύτερο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτό σας το είπα. Δεν υπήρχε περίπτωση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν υπήρχε περίπτωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αλλά ο κ. Γιαννακός μπέρδεψε την επιθυμία του με το… Η επιθυμία του να γίνει το έργο υπερίσχυσε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο χρόνος αυτός κατά την εκτίμησή σας ήταν λόγος που απετράπη η συμμετοχή, ανεξαρτήτως των τεχνικών γνώσεων, κάποιων και άλλοι να βρουν κάποιο άλλο πάτημα να συμμετάσχουν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφέστατα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Διότι αυτό που μου λέτε να το αποδεχτώ κι εγώ για τους τρεις που είχαν το know-how. Αν όμως ο χρόνος ήταν ικανός, δηλαδή αντί για οκτώ ήταν δεκαοκτώ ή τριάντα έξι ή σαράντα έξι, ποιος αποκλείει τη δυνατότητα να έρθει κάποιος από αυτούς τους είκοσι πέντε, να βρει και κάποιον άλλον, να συμμετάσχει στη δουλειά;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Να σας πω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να μου πείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το ERTMS δεν είναι τυχαίο. Ανήκει στις τεχνικές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας – ο ξένος όρος για τη διαλειτουργικότητα είναι interoperability, θα το βρείτε στα αγγλικά – είναι ψηφισμένες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκείνη την εποχή – δεν ξέρω σήμερα – είχαν την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να το κάνουν μόνο αυτές οι τέσσερις εταιρείες. Αυτό σας επιβεβαιώνει ο κ. Παναγιώτου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, άκουσα την επιβεβαίωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπήρχε, ας πούμε, η NORTEL που αναφέρθηκε προηγουμένως, η οποία έφτιαχνε μόνο GSMR. Το ERTMS έχει δύο σκέλη. ERTMS σημαίνει European Rail Traffic Management System. Συγγνώμη για το…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αλλά επειδή είναι αρκετά περίπλοκα για έναν μη σιδηροδρομικό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξηγήστε το για τα Πρακτικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και επίσης, αυτό έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι το ETSC, που σημαίνει European Train Control System, είναι αυτό που λέμε σηματοδότηση. Και για να μπορέσει να γίνει τηλεδιοίκηση, θέλει κάποιον τηλεπικοινωνιακό φορέα να μεταφέρει το σήμα στα κέντρα κ.λπ. GSM είναι τα κινητά μας. GSMR σημαίνει GSM Railways. Άρα είναι το σύστημα το οποίο έχει θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η NORTEL, ας πούμε, έφτιαχνε μόνο GSMR, δεν είχε να φτιάξει ATSS. Ολοκληρωμένο IRTMS εκείνη την εποχή –σας λέω, δεν ξέρω την αγορά σήμερα, μπορεί να υπάρχουν και μία ή δύο εταιρείες ακόμα- το 2003 έως το 2005 που υπογράφθηκε η σύμβαση μόνο αυτές οι τέσσερις εταιρείες, από τις οποίες, επαναλαμβάνω, η Bombardier δεν ερχόταν στην Ελλάδα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, συμπληρωματικά σε αυτό. Δηλαδή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ναι, αλλά ο κύριος είπε νωρίτερα ότι εάν υπήρχε μεγαλύτερο χρόνος, θα έρχονταν και άλλοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Θα ήταν χρήσιμο να μας το διευκρινίσει αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από τις άλλες εταιρείες που δεν συμμετείχαν. Ήρθε μόνο η SIEMENS.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με βάση αυτήν τη λογική, ο ανταγωνισμός εξυπηρετείτο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Από τη στιγμή που είναι νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή η ολιγοπωλιακή κατάσταση η οποία υπάρχει, όπως καταλαβαίνετε, ως χώρα-μέλος είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες που είναι νομοθεσία του ελληνικού κράτους. Και θα σας πω κάτι, το οποίο επίσης μπορεί να βεβαιώσει ο κ. Παναγιώτου. Μας είχαν κάνει ένα σωρό προβλήματα γι’ αυτήν τη σηματοδότηση που σας λέω, από Μενίδι μέχρι τα σύνορα, ότι δεν ήταν συμβατή με IRTMS Level 1 και ο κ. Παναγιώτου και η υπηρεσία του μας είχαν βεβαιώσει -και τους στείλαμε τεχνικές οδηγίες- ότι είναι αναβαθμίσιμο το σύστημά μας σε IRTMS Level 1. Επιβεβαιώστε, κύριε Παναγιώτου, αν είναι έτσι.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στο χρόνο που έγιναν αυτές οι σηματοδοτήσεις δεν υπήρχε αυτό το ευρωπαϊκό πρότυπο που λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Παλαιότερα, αυτές που λέω τώρα…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στη συνέχεια, όταν έγινε υποχρεωτικό για τον ΠΑΘΕΠ, τον άξονα Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη, η εφαρμογή IRTMS που είπε ο κ. Γιαννακός, τότε ζητήθηκε από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν αυτά τα συστήματα είναι αναβαθμίσιμα και απαντήσαμε ως ΟΣΕ ότι ναι, αυτό μπορεί να γίνει με αυτές τις μετατροπές.
Ο κύριος Πρόεδρος είπε αν θα μπορούσαν να έρθουν και άλλοι. Θα μπορούσαν, επομένως, να έρθουν άλλοι δύο ή τρεις. Η Bombardier είχε εκείνη την εποχή προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα και δεν ερχόταν στην Ελλάδα. Θα μπορούσαν, δηλαδή, εκτός της SIEMENS, να έρθουν η ALSTOΝ και η ALCADEL.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ο κ. Γιαννακός είπε –εγώ αυτό επισημαίνω- ότι οι τέσσερις ήταν παγκοσμίως καταγεγραμμένες, έχουσες τη δυνατότητα και δεν ήταν ο περιορισμός του χρόνου που έβαλε ο κ. Γιαννακός. Εσείς είπατε ότι αν δεν ήταν το περιορισμένο του χρόνου, το ασφυκτικό, θα έρχονταν και άλλες. Πού είναι η αλήθεια, λοιπόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Άλλες εννοώ, από τις τρεις αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Από τις τέσσερις.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από τις τέσσερις. Δηλαδή, δεν θα είχαμε μία προσφορά, για να έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατανοητό. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω κάτι άλλο. Η έναρξη υλοποίησης του έργου αυτού…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από έλλειψη χρόνου δεν ήρθαν οι άλλοι, δηλαδή;
Με συγχωρείτε, κύριε Αποστολάκο, ένα διευκρινιστικό ερώτημα να κάνω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παρακαλώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέτε, δηλαδή, ότι επειδή υπήρχε μικρό χρονικό διάστημα, γι’ αυτό δεν ήρθαν οι άλλες εταιρείες; Δεν το ήξεραν, δηλαδή; Από πού το γνωρίζετε αυτό; Σας το είπαν οι άλλες εταιρείες; Έκαναν παράπονα; Γιατί εγώ παρατηρώ ότι, επειδή εσείς τα ξέρετε καλά μερικά πράγματα, χρησιμοποιείτε πολύ το «μου είπαν, έμαθα, άκουσα», αλλά εδώ υπάρχει κάτι γραπτό; Διαμαρτυρήθηκαν, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας είπε ο κ. Γιαννακός ότι μία από τις εταιρείες…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, αφήστε τι είπε, θέλω να μάθω τη δική σας γνώμη. Θέλω να το καταλάβω αυτό. Μας λέτε ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα έρχονταν και οι άλλες. Από πού το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το γνωρίζω γιατί είμαστε μέσα στο χώρο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, δεν είναι το είμαστε μέσα στο χώρο! Έστειλαν κανένα χαρτί και διαμαρτυρήθηκαν ότι ο χρόνος είναι λίγος ή την είχαν στήσει τη δουλειά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα σας πω. Στο γραφείο μου με είχαν επισκεφθεί, επειδή ήμουν ο αρμόδιος για τα τεύχη κ.λπ., κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του διαγωνισμού από όλες τις εταιρείες που ενδιαφέρονταν, τις τρεις-τέσσερις εταιρείες που λέει ο κ. Γιαννακός. Η ALCADEL, που ήταν και μία κοπέλα από την Αυστρία…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Υπάρχει γραπτή διαμαρτυρία των άλλων εταιρειών για το χρόνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Γραπτό το μόνο πράγμα που ξέρω…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έκαναν ένσταση ότι είναι λίγος ο χρόνος και ευνοεί μία εταιρεία; Τίποτα δεν έκαναν από όλα αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το μόνο που ξέρω είναι ότι η ALSTOΝ ζήτησε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γιατί μπορεί να την είχαν «στήσει» μεταξύ τους. Αυτό εννοώ. Γιατί αν κάποιος…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αργότερα η δεύτερη κοινοπραξία βρέθηκε να συμμετέχει στο έργο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τώρα μου αναλύετε τον καπιταλισμό, πώς δουλεύουν οι εταιρείες. Όλες οι εταιρείες έτσι δουλεύουν. Εδώ πας σε ένα χωριό και είναι «στημένοι» ποιος θα το πάρει, τα έχουν συμφωνήσει και μετά λένε ελεύθερος ανταγωνισμός!
Κύριε μάρτυς, επειδή λέτε αν δινόταν ο χρόνος κ.λπ., εδώ αποδεικνύεται ότι δεν ήταν θέμα χρόνου, ήταν ότι την «έστησαν» μεταξύ τους και έκαναν καταμερισμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει ο κ. Γιαννακός κάτι, λέω εγώ. Εμείς δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Για όνομα του Θεού! Είμαστε συνάδελφοι χρόνια. Και εκτιμώ κάποια πράγματα στον κ. Γιαννακό και εκείνος έχει εκτιμήσει κατά καιρούς διάφορα πράγματα. Δηλαδή δεν είμαστε για να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο.
Προσέξτε, ζούμε σε έναν χώρο όπου τα συμφέροντα είναι τεράστια. Όλοι αυτοί προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με διάφορους τρόπους. Σας είπα, λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια της σύνταξης των τευχών κ.λπ., επισκέφθηκαν εμένα και ο κ. Γιαννακός είπε ότι τον επισκέφθηκαν και εκείνον, κάποιοι άνθρωποι από τις εταιρείες, την ALCATEL και την ALSTON. Το πρώτο πράγμα που μου έλεγαν ήταν αυτό που λέει ο κ. Γιαννακός, για τις τιμές. Αν δείτε λοιπόν τις τιμές της ηλεκτροκίνησης, της σηματοδότησης του έργου της 266, θα δείτε ότι οι τιμές είναι πάρα πολύ μικρές σε σχέση με το έργο. Αν θέλετε να το συγκρίνουμε ένα προς ένα θα το δείτε.
Στο συγκεκριμένο έργο μετά, αυτό μεγάλωσε, που δεν δικαιολογείται από το έργο. Είναι ενδιαφέρον αυτό. Μεγάλωσε το αντικείμενο το άλλο. Δηλαδή ήταν όλες αυτές οι ξένες εταιρείες υπό την ομηρία των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, οι οποίες έκαναν το παιχνίδι και επέβαλαν τους όρους τους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η SIEMENS δηλαδή ήταν έρμαιο του ΑΚΤΟΡΑ, ΤΕΡΝΑ κ.λπ.; Με συγχωρείτε τώρα. Μήπως συνέβαινε το ανάποδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Αποστολάκος σας είπε για τη λεόντειο σύμβαση της Αττικής Οδού. Από εκεί ξεκίνησαν τα δεινά του Προαστιακού, με τα οποία τραβιόμαστε και με συγχωρείτε για την έκφραση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτά είναι εκτιμήσεις. Αλλά εμένα μου φαίνεται και λίγο μυστήριο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Παφίλη, ζήτησα να έρθει και η σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ και από εκεί θα βρεθούν όλα. Νομίζω ότι το στηρίζετε το αίτημα αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχω καμία αντίρρηση. Ό,τι θέλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, θα ήθελα να βγω για λίγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Βεβαίως, κύριε μάρτυς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα νωρίτερα να έρθει επειγόντως αυτή η σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ. Ενδεχόμενα να υπάρχει και εδώ μέσα, γιατί ενεκρίθη από τη Βουλή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ναι, το κοιτάζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εκμεταλλεύομαι την κοινή παρουσία των μαρτύρων για να κάνω μία ερώτηση που ο κ. Γιαννακός μου έχει απαντήσει. Έχω μία πολύ μεγάλη αμφιβολία για τις διαδικασίες χορήγησης προκαταβολής στον ανάδοχο, που ενώ ο νόμος λέει ότι θα έπρεπε να είναι 5%, ενώ η σύμβαση προβλέπει 10%, δεν μου έχει προκύψει μέχρι σήμερα η αιτιολογημένη αύξηση του νομίμως προβλεπομένου 5% στο 10% όπως προβλέπει η σύμβαση. Και μου έχει προκύψει αυτό, διότι δεν αιτιολογείται από πουθενά ότι απαιτούνται σημαντικές εγκαταστάσεις και προσκομίσεις τέτοιου ύψους και ποιότητας μηχανολογικού εξοπλισμού πέραν του συνήθως, που να δικαιολογεί να παίρνει η κοινοπραξία αυτή το 10% κατά «νομότυπο» τρόπο, ενώ το νόμιμο ήταν να πάρει το 5%.
Κύριε Παναγιώτου, από πουθενά δεν μου προκύπτει…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει ο νόμος το εξής.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρω τι λέει ο νόμος. Ξέρω τι λέει και η σύμβαση και η διακήρυξη. Εδώ το ζητούμενο είναι το εξής. Υπήρχαν τέτοιου είδους ανάγκες για να ξεκινήσει το έργο και να τους δώσουν 10%;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από τη στιγμή που λέμε ότι οι μελέτες του έργου ήταν έτοιμες –και έχω υπογράψει και μερικές από αυτές εγώ- δεν δικαιολογείται. Δεν είναι μεγάλες μελέτες. Συμφωνώ με αυτό που είπε ο κ. Γιαννακός στην προηγούμενη κατάθεσή του, ότι όσον αφορά τα δικά μας συστήματα πέρα από τις μελέτες με τις οποίες διακηρύχτηκε, χρειάζεται και η μελέτη εφαρμογής η οποία διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία, δηλαδή ο τρόπος που υλοποιεί αυτό το οποίο εμείς προδιαγράφουμε. Υπάρχει διαφορετικότητα στον τρόπο που το υλοποιούνε. Πρέπει να κάνει, λοιπόν, μία μελέτη εφαρμογής ο συγκεκριμένος ανάδοχος για να εφαρμόσει αυτά τα οποία λέει η σύμβαση, τα οποία προδιαγράψαμε εμείς. Επομένως δεν υπάρχουν σε αυτό το έργο μελέτες. Γιατί στα έργα πολιτικού μηχανικού, οι μελέτες…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, ήταν εύνοια προς την κοινοπραξία να πάω να της δώσω 10%;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το 10% για εμένα δεν δικαιολογείται από τη φύση του έργου, όπως λέει ο νόμος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος όφειλε να το ελέγξει αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η υπηρεσία η οποία έβγαζε το διαγωνισμό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η διευθύνουσα υπηρεσία.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η οποία είχε την ευθύνη παραγωγής του διαγωνισμού. Για εμένα, το θέμα δεν είναι…Εντάξει, 5%, 10%. Το θέμα είναι μετά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε το μετά. Θα ρωτήσω για το μετά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Να πω, απ’ ότι θυμάμαι το έργο της ηλεκτροκίνησης Αθήνα-Θεσσαλονίκη -και το λέω γιατί είναι αρμοδιότητας του γνωστικού αντικειμένου του κ. Παναγιώτου και θα πρέπει να το ξέρει καλά- είχε βγει περίπου –αν θυμάμαι καλά- με συνολικό τίμημα, είχε βγει με τίμημα κατ’ αποκοπή. Έχω την αίσθηση ότι οι μελέτες εφαρμογής που περιλαμβάνονται μέσα στο τιμολόγιο –αν θυμάμαι καλά γιατί είναι πολλά χρόνια, το είχαμε συζητήσει- στις ανοιγμένες τιμές είναι περίπου 3%. Εάν, λοιπόν, έχουμε μία βασική προκαταβολή 5%, θέλουμε τουλάχιστον 3% για τις μελέτες.
Πάμε 8%. Συν τα μηχανήματα γραμμής και για την ηλεκτροκίνηση, αλλά εγώ να σας πω για τα γραμμής ρεγκαλέζα, μπουρέζα, σταμπιλιζάτορα δηλαδή σε μηχάνημα ρύθμισης έρματος, μηχάνημα υπογόμωσης έρματος και μηχάνημα σταθεροποιητή έρματος. Εάν θέλει κάποιος να τα προσκομίσει επί τόπου ξεπερνάνε ως καινουργή ή περίπου φθάνουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά για την προσκόμιση των μηχανημάτων με δεδομένο ότι το έργο έπρεπε να τελειώσει σύντομα όλα αυτά δικαιολογούν. Επιπλέον σας είπα ότι αυτό δεν ήταν κάτι ειδικά για το συγκεκριμένο έργο. Όλα τα έργα γραμμής χωρίς σηματοδότηση μέσα που βγαίνουν στον ΟΣΕ και που έβγαιναν μέχρι ένα ορισμένο σημείο 2006 ή 2008 κάτι τέτοιο στην ΕΡΓΟΣΕ και σταμάτησαν τελείως να δίνουν προκαταβολές και βέβαια εκεί το γράφουν στη διακήρυξη, ήταν πάντοτε 10%. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε ως Επιτροπή, ζητώντας τα αντίστοιχα στοιχεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το γεγονός ότι γινόταν, ενώ ο νόμος λέει το πέντε και για να πας στο δέκα θα έπρεπε να είναι αιτιολογημένο δεν σημαίνει ότι επειδή έκαναν και στις άλλες περιπτώσεις είναι σύννομο αυτό που γίνεται εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Σας λέω οι μελέτες εφαρμογής, το είπε προηγουμένως έμμεσα ο κ. Παναγιώτου, που είναι ειδικές για κάθε σύστημα ήταν μέσα στο έργο. Δηλαδή οριστική μελέτη έχει υπογράψει ο κ. Παναγιώτου και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Τις μελέτες εφαρμογής τις φτιάχνει ο ανάδοχος.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι μέρος της μελέτης.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Είναι αρκετά σημαντικό ανάλογα με το σύστημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτά που λέει ο κ. Γιαννακός είναι σωστά πλην όμως το σύστημα δημοπράτησης είναι διαφορετικό. Είναι σύστημα δημοπράτησης με κατ’ αποκοπή τιμή που δεν είχαμε μελέτες, αλλά είχαμε προδιαγραφές απαιτήσεων. Δεν υπήρχαν αυτά τα πράγματα, που υπάρχουν τώρα εδώ. Γι’ αυτό το λόγο λέγαμε ότι οι μελέτες είναι ανοιγμένες στις επιμέρους τιμές. Επομένως, εκεί δικαιολογείτο οι μελέτες να πάρουν ένα ποσοστό 10%, γιατί πράγματι απαιτούσε το σύνολο των μελετών και όχι μέρος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελικά η ευθύνη ήταν της διευθύνουσας υπηρεσίας ή της διοίκησης του ΟΣΕ, ο έλεγχος αυτής της διαδικασίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τα τεύχη φτιάχνονται από τις υπηρεσίες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, τίθεται θέμα ευθύνης της διευθύνουσας υπηρεσίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προφανέστατα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στη συνέχεια αυτός που παίρνει την προκαταβολή πρέπει να την καταθέσει κάπου και να ελέγχει η υπηρεσία πώς πληρώνεται το έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πώς ξοδεύει την προκαταβολή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εν προκειμένου έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν γνωρίζω. Εδώ υπάρχει η διευθύνουσα υπηρεσία. Ούτε ο κ. Γιαννακός το γνωρίζει. Εγώ ξέρω μόνο τι λέει ο νόμος. Λέει ότι κάθε μήνα πρέπει να στέλνει ο ανάδοχος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε να πάρει τα λεφτά να τα βάλει στην τσέπη του, πρέπει να πει που τα έκανε εις βάρος του έργου, για τις μελέτες που λέει, πλήρωσα για να γίνουν οι μελέτες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος θα μας ενημερώσει, αν έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η διευθύνουσα το έργο υπηρεσία. Και φυσικά δεν ευθύνεται ο κ. Γιαννακός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν λέω ότι ευθύνεται ο κ. Γιαννακός.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εάν αυτό δεν τηρήθηκε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, υπήρξε εύνοια προς την κοινοπραξία.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πρέπει να δούμε τι έκανε τα λεφτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ προέκυψε μία επιταγή που την πήρε ο ανάδοχος περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ που τον πληρώνει ο ΟΣΕ την κοινοπραξία και εισπράττει όχι με τον τρόπο που περιέγραψε ο κ. Παναγιώτου, την πήρε με τραπεζική επιταγή και δεν φαίνεται από πουθενά που πήγαν τα χρήματα. Δηλαδή επενδύθηκαν πάνω στο έργο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προσέξτε να δείτε. Πάγια πρακτική του ΟΣΕ είναι η εξής: Υποβάλλει αίτημα χορήγησης προκαταβολής ο συγκεκριμένος ανάδοχος και όλοι οι ανάδοχοι του ΟΣΕ. Στη συνέχεια, αυτό το αίτημα το παίρνει η διευθύνουσα του έργου υπηρεσία, στέλνει στις οικονομικές υπηρεσίες και λέει «πληρώστε για προκαταβολή στον συγκεκριμένο ανάδοχο αυτό το ποσό».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ τι έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δίνει μια επιταγή, πώς αλλιώς να γίνει;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δίνει λοιπόν την επιταγή…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δίνει την επιταγή, που είναι κάποιος λογαριασμός του Ο.Σ.Ε. και χρεώνεται…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εν προκειμένω είναι μία επιταγή της Εμπορικής Τράπεζας.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Την παίρνει ο ανάδοχος και πρέπει να την καταθέσει σε κάποιο λογαριασμό και να λέει κάθε μήνα τι καταβολές έγιναν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος όφειλε να το ελέγξει αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η διευθύνουσα του έργου υπηρεσία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν δεν έχει γίνει, μπορώ να υποθέσω εγώ μύρια όσα για το τι έγιναν τα 15.900.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προφανέστατα και νομίζω ότι δεν έχει κανείς αντίρρηση σ’ αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Γιαννακέ, εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Απλά επειδή με έχετε ξαναρωτήσει και το τσέκαρα για δεύτερη φορά, μπορείτε να ζητήσετε, σας παρακαλώ, τα στοιχεία;
Μου λένε ότι υπάρχει λογαριασμός μέσα στον οποίο φαίνεται κατατεθειμένη η προκαταβολή και η διακίνησή του. Αυτό μου το λένε, γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι θέμα της διευθύνουσας του έργου υπηρεσίας. Μπορείτε να το βρείτε από τον ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Συγγνώμη, γίνονται εις βάρος της προκαταβολής, τι καταβολές έγιναν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ υπάρχει μια υποψία, κύριε Πρόεδρε, ότι πήρε 15.900.000 ευρώ. Δεν φαίνεται να μην έχει ακολουθηθεί η διαδικασία αυτή, που εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι έγιναν τακτοποιήσεις άλλων υποθέσεων με τα 15.900.000 ευρώ. Αν υπάρχει έγγραφο της διευθύνουσας υπηρεσίας του ΟΣΕ, όπου έχει ελέγξει όλη αυτή τη διαδικασία…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): …πρέπει να υπάρχει αυτό το έγγραφο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό ακριβώς εννοώ. Αν δεν υπάρχει όμως αυτό, κάλλιστα μπορεί κάποιος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Να ζητηθεί δηλαδή ένα έγγραφο της διευθύνουσας υπηρεσίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ θα σας έλεγα και τη διακίνηση του λογαριασμού που είναι κατατεθειμένος, που είναι πολύ απλό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μα, λέει ο νόμος ότι πρέπει να λέει τι υπόλοιπο έχει…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το έχω ξαναπεί. Αναφέρομαι στην υπ’ αριθμόν 41225860-9 της 19-7-2005 επιταγής του ΟΣΕ, με την οποία στην Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και SIEMENS κατεβλήθη προκαταβολή ύψους 15.984.414,45 ευρώ της Εμπορικής Τράπεζας.
Αν λοιπόν δεν έχει προκύψει ο μηνιαίος έλεγχος, στο οποίο συμφωνούν και ο κ. Γιαννακός και ο κ. Παναγιώτου, ότι αυτά τα χρήματα τα καταθέτει και στο λογαριασμό και η κοινοπραξία ελέγχεται από τη διευθύνουσα υπηρεσία, κάλλιστα μπορεί κάποιος από εμάς να υποθέσει ότι τα πήραν, δεν τα δουλέψαν για τον ΟΣΕ και πλήρωσαν άλλες υποχρεώσεις τους ή όποιες άλλες ρυθμίσεις ήθελαν να κάνουν. Είναι ξεκάθαρο αυτό, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Γι’ αυτό λοιπόν ζητάμε την ανάλυση του λογαριασμού, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Την κίνηση του λογαριασμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ζητάμε την κίνηση του λογαριασμού, όπως είπε ο κ. Γιαννακός.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για να μου φύγει αυτή η απορία, που νομίζω ότι είναι απορία όλων των μελών της Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Νομίζω, κύριε Αποστολάκο, ότι είναι κατανοητό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το έχω ζητήσει και την προηγούμενη φορά αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Να μου επιτρέψετε πάνω σ’ αυτό να πω το εξής. Εγώ καταθέτοντας τον κ. Οικονόμου, αναφέρθηκα σ’ αυτό. Δεν ανέφερα εγώ ότι έδωσε δύο επιταγές ο ΟΣΕ, έδωσε μία επιταγή. Του είπα όμως ότι κατά πληροφορίες μου αυτή η επιταγή «έσπασε», μοιράστηκε σε δύο μεριές, σε 12 εκατομμύρια και σε 4 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Του είπα όμως ότι αυτά είναι πράγματα που εγώ δεν μπορώ να τα ελέγξω. Μπορεί να είναι φήμες.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να ρωτήσω κάτι; Μπορώ να το συνδέσω εγώ με την πιο πέρα, αν θέλετε, συμμετοχή του «Άβακα» μέσα στο διαγωνισμό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ξέρω. Πού πήγαν δεν ξέρω.
Λέω εγώ «κύριε ανακριτά, αυτά είναι πράγματα που άκουσα, σας τα λέω, δεν μπορώ να τα αποδείξω. Εσείς όμως είστε ανακριτής, είστε η δικαιοσύνη και μπορείτε να ερευνήσετε. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να ζητήσετε αυτό που είπαμε και ο κ. Γιαννακός και εγώ». Είναι αυτονόητο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Αυτό κατεγράφη και θα το ζητήσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μου επιτρέπετε να πω κάτι; Θα σας πω κάτι ως μηχανικός και όχι ως διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι γενικά στο ελληνικό δημόσιο είναι χαλαροί όσον αφορά τις μηνιαίες εκθέσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό είναι το άσχημο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Οι λογαριασμοί όμως υπάρχουν εκεί. Γι’ αυτό σας λέω να ζητήσετε την κίνηση του λογαριασμού από την οποία προκύπτουν τι έγιναν τα λεφτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Κύριε Γιαννακέ, έγινε κατανοητό.
Κύριε Αποστολάκο, κάντε την τελευταία ερώτηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τα άλλα θέματα έχω ρωτήσει, για τις πραγματογνωμοσύνες και όλα αυτά.
Έχω μια τελευταία ερώτηση, στην ουσία, για την περίφημη όχληση –από τη δικογραφία τα βλέπω- για αποζημίωση εκ μέρους της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου. Εσείς δεν το ξέρετε αυτό. Είχατε φύγει.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το ξέρω. Γιατί θα πρέπει να έχει γίνει μετά από μένα και δεν το ξέρω.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το γνωρίζω εγώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για πείτε μας εσείς, κύριε Παναγιώτου.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έχει κάνει τον 6ο του 2008. Και σας το έχω καταθέσει στην προηγούμενη κατάθεσή μου, στα έγγραφα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ τα βλέπω από τη δικογραφία.
Δηλαδή υπάρχει –για να σας βοηθήσω- το με αριθμό πρωτοκόλλου 4426709/22-7-2008 έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας προς τη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών,…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έτσι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ:…με θέμα «όχληση για αποζημίωση εκ μέρους της κοινοπραξίας κατασκευής του έργου ΑΣ 99405». Δόθηκαν λεφτά; Τι ξέρετε να μας πείτε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προσέξτε τι γίνεται. Ζήτησε η Διευθύνουσα Υπηρεσία, απ’ ό,τι γνωρίζω,…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και σε τι συνίσταται η επίμεμπτη, αν θέλετε, εξέλιξη της Σύμβασης αναφορικά μ’ αυτό εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα σας πω.
Η διαδικασία που υπάρχει είναι η εξής. Όταν κάποιος ανάδοχος για κάποιους λόγους πιστεύει ότι από την παράταση του έργου έχει υποστεί ζημιές τότε κάνει αυτό το έγγραφο. Είναι ένα τυπικό έγγραφο, το οποίο λέει κάποια πράγματα. Υπάρχουν δύο διαδικασίες: Ή εσύ αποδέχεσαι αυτά τα οποία λέει και του λες «ναι, έχεις δίκιο και πάρε αυτά τα λεφτά». Εάν η Διευθύνουσα Υπηρεσία, -που δεν το κάνει αυτό τις περισσότερες φορές- το αφήσει, αυτός έχει δικαίωμα μετά να ασκήσει ένδικα μέσα. Δηλαδή δεν σημαίνει τίποτα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ τι έγινε; Τα ξέρω κι εγώ αυτά. Τι έγινε εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν σημαίνει τίποτα το ότι δεν του δώσανε λεφτά. Θεμελιώνει το δικαίωμα και θα πάει να τα κερδίσει στο δικαστήριο. Και γιατί θα τα κερδίσει;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εδώ, στην προκειμένη περίπτωση, θεμελιώθηκε το δικαίωμα της κοινοπραξίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα σας πω γιατί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θεμελιώθηκε εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Βεβαίως, για τον εξής λόγο. Διότι όταν εμείς δίνουμε παρατάσεις και λέμε ότι για την παράταση ευθυνόμαστε εμείς -ο ΟΣΕ εννοώ- τότε ποιο δικαστήριο θα πει «η παράταση που έγινε δεν ήταν δικαιολογημένη και δεν έφταιγε ο ανάδοχος, άρα πρέπει να αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη»;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και με αυτό που ψάχνουμε εμείς με τη SIEMENS τι σχέση έχει αυτό τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πώς δεν έχει;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επειδή είναι μέλος της κοινοπραξίας και συμμετέχει κι αυτή στην κοινοπραξία;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πώς δεν έχει; Είναι μέλος της κοινοπραξίας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο κατασκευαστικό έργο…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Και υπάρχει και δεύτερο έγγραφο -το κατέθεσα εγώ- το 2009, που λέει πάλι ότι «έχω καθυστερήσεις και θα σταματήσω και θα κάνω και θα δείξω» και λέει: «να εγκρίνετε το δεύτερο συγκριτικό ΑΠΕ». Τα λέει αυτά. Υπάρχουν τα έγγραφα. Σας τα έχω δώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Τελειώσατε, κύριε Αποστολάκο;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η τελευταία μου ερώτηση είναι μια ερώτηση κρίσεως.
Κύριε Γιαννακέ, υπάρχει ένα άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή» εκείνης της εποχής, που είναι και επώνυμο, -πιθανόν να σας θυμίζει κάτι- το οποίο υπάρχει στη δικογραφία, και που λέει το εξής απλό –στην προσέγγιση του εννοώ απλό και γρήγορο-, ότι το έργο του Προαστιακού δρομολογήθηκε εξαρχής σε μια τροχιά καταπάτησης κάθε έννοιας δεοντολογίας της διοίκησης, κάθε έννοιας ηθικής στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, κάθε έννοιας εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, που βρίσκονται αποκλειστικά και κύρια πίσω από την κατασκευή της Αττικής Οδού και του Μετρό. Θέλετε να το σχολιάσετε αυτό; Το έχει υπογράψει στην «Καθημερινή» ο κύριος Παπαληγούρας, ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Η δική μου η άποψη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το συνδέει με την κατασκευή της Αττικής Οδού και με τη λεόντεια ρύθμιση που υπάρχει εκεί, σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρος και άλλων μαρτύρων. Και με αυτό τελείωσα τις ερωτήσεις μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επειδή σας είπα, κύριε Αποστολάκο, και προηγουμένως ότι το Τρεις Γέφυρες –Πειραιά δεν έχει καμία σχέση με τη νησίδα της Αττικής Οδού, η Σύμβαση της Αττικής Οδού δεν φαίνεται να επηρεάζει το έργο Τρεις Γέφυρες- Πειραιά. Είναι εκτός νησίδας Αττικής Οδού.
Τα δύο έργα που είναι πέραν των Τριών Γεφυρών, αυτά είναι μέσα στη νησίδα της Αττικής Οδού. Τώρα, για όλα τα υπόλοιπα αυτές τις τέσσερις μέρες που καταθέτω εδώ -απλά το συνοψίζω- πιστεύω ότι δεν ισχύει για το συγκεκριμένο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν υπάρχει σύνδεση με την Αττική Οδό υπάρχει μόνο σ’ ένα τμήμα της εργολαβίας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Σε δύο…Όχι στη δική μας την εργολαβία. Στις άλλες δύο εργολαβίες, που δεν είναι του ΟΣΕ, στις δύο της ΕΡΓΟΣΕ: το Τρεις Γέφυρες-ΣΚΑ- Αεροδρόμιο, από το ΣΚΑ μέχρι το Αεροδρόμιο, -και αν πάτε σήμερα, είναι μέσα στη νησίδα, κυκλοφορεί το τρένο μέσα στη νησίδα της Αττικής Οδού- και το ΣΚΑ…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και δεν συνδέεται, μου λέτε, με την υπό κρίσιν Σύμβαση του Προαστιακού.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι γιατί το «Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς» είναι εκτός.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα πρέπει να ερευνήσουμε δηλαδή εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και γι’ αυτό σας είπα ότι εγώ δεν τη ξέρω τη σύμβαση. Δεν την ξέρω γιατί το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μέσα στη νησίδα της Αττικής Οδού, είναι εκτός.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σίγουρα δεν είναι –αν μου επιτρέπετε- πλην όμως, όλη αυτή η ιστορία έγινε η αιτία να γίνει μια διευθέτηση. Αν ανατρέξετε στα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, μιλάνε για Γιάλτα που θα μοιράσουν τα τρία έργα. Θα δείτε τα δημοσιεύματα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα ξέρω τα δημοσιεύματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ότι έγινε Γιάλτα, το οποίο σε συνδυασμό –για να το καταλάβετε- …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποια ήταν η Γιάλτα δηλαδή; Τότε ήταν ο Ρούσβελτ, ο Τσόρτσιλ και ο Στάλιν. Εδώ ποιοι είναι τα μέλη της Γιάλτας;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Να σας πω εγώ. Γιάλτα είναι οι εταιρείες, οι οποίες τελικά απέκτησαν πτυχίο Η΄ Τάξεως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πόσες είναι; Στη Γιάλτα ήταν τρία τα μέλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προσέξτε, εκμεταλλευόμενοι την ιστορία του Χρηματιστηρίου, κάποιοι μεγάλοι αγόρασαν όλους τους μικρούς και δημιουργήθηκαν οι εταιρείες Η΄ Τάξεως.
Όταν κάνεις τα έργα όλα μαζί συνολικά –και έργα πολιτικού μηχανικού και έργα ηλεκτρομηχανολογικά μαζί- αυξάνεται ο προϋπολογισμός τους, οπότε στη διαδικασία του διαγωνισμού δεν μπορούν να συμμετάσχουν άλλοι, πλην της Η΄ Τάξεως, οι οποίες κατά σύμπτωση ήταν οι εταιρείες της Αττικής Οδού. Πρέπει κανείς να δει ολοκληρωμένο αυτό το πράγμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, ήταν στημένο το παιχνίδι από την αρχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφέστατα!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Υπήρχαν και εθνικοί εργολάβοι, αυτό μας λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το ένα επηρεάζει το άλλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτό λέω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λέτε ότι όπως υπήρχαν εθνικοί προμηθευτές, υπήρχαν και εθνικοί εργολάβοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφέστατα, έχει γραφτεί εξάλλου αυτό. Δεν είναι άποψη δική μου. Σας είπα ότι ήταν εταιρείες Η΄ Τάξεως οι οποίες με το Χρηματιστήριο αγόρασαν όλους τους μικροκατασκευαστές, τους από κάτω και έτσι δημιουργήθηκε η Η΄ Τάξη, μια υπερτάξη –να το πω έτσι- όπου λόγω αντικειμένου χρηματικού δεν μπορούσε να συμμετάσχει και κανένας άλλος. Γι’ αυτό διαμαρτύρεται η SIEMENS…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, θεωρητική είναι πια η προσέγγιση ότι υπήρχε ανταγωνισμός.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφέστατα. Ξέρετε εσείς να συμμετέχουν κάποιοι άλλοι; Οι μηχανικοί, η GMP, o ΑΚΤΩΡ, η TERNA και κάποιοι άλλοι «δορυφόροι».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Κύριε Παναγιώτου, παρακαλώ ολοκληρώστε.
Κύριε Γιαννακέ, έχετε το λόγο, να τοποθετηθείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δυο λεπτά θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ξέρω ότι οι εταιρείες Η΄ Τάξεως ήταν νομοθετικές ρυθμίσεις και δημιουργία εταιρειών μεγάλης τάξεως. Δεν ξέρω τίποτα περισσότερο. Αυτά που λέει ο κ. Παναγιώτου δεν τα ξέρω.
Επειδή διάβασα κάπου σε κάποιο blog ότι ο κ. Γεωργάνας δήλωσε χθες πως μας είχε πει να αναβληθεί η Γενική Συνέλευση του ΟΣΕ και μόνο για τέσσερις εβδομάδες, έχω έγγραφό του –σας το έχω καταθέσει στην Επιτροπή με σχετικό 25- το οποίο έχει ημερομηνία 30.7.2003 και το οποίο πηγαίνει πάλι στους τρεις Υπουργούς και στο οποίο γράφει ότι θα πρέπει να ανασταλεί η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ για καταγγελία της Π.Σ. 37A, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών. Από τη στιγμή που ήταν εκκρεμείς από τη Γενική Συνέλευση, απλά επιμένει να ζητά την αναστολή της κατάπτωσης …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νομίζω ότι το έχει καταθέσει και ο κ. Βερελής αυτό το έγγραφο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το ξέρω. Πάντως, εγώ σας το έχω καταθέσει. Δεν ξέρω ο κ. Βερελής.
Επιπλέον, δε να σας πω ότι έχω κάποια σχόλια σε ένα έγγραφο του κ. Γεωργάνα –αν θέλετε μπορώ να σας το δώσω, μέσω Υπουργών έρχονταν σε εμάς τα γράμματα- όπου λέει κάπου πως προτείνει την υποκατάσταση σε δυο συμβάσεις –δεν θυμάμαι τώρα ποιες ακριβώς είναι- και μιλάει για υποκατάσταση μελών. Αυτό αν θυμάμαι καλά –σας το λέω με επιφύλαξη- είναι να υποκατασταθούν τα Ναυπηγεία από τη SIEMENS.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Το υποδεικνύει ο Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος ο κ. Γεωργάνας;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Λέει για υποκατάσταση μελών, δεν λέει μέσα, αλλά απ’ ό,τι θυμάμαι στο μυαλό μου, σας το λέω με επιφύλαξη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Απ’ ό,τι ενθυμούμαι ο κ. Γεωργάνας –χωρίς και εγώ να παίρνω όρκο- είπε ότι η μεταβίβαση των Ναυπηγείων στην Πειραιώς δεν συνακολουθήθηκε και από μεταβίβαση των συμβάσεων, ότι δεν είχε καμμία εμπλοκή με τις συμβάσεις. Τουλάχιστον αυτό είπε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το κατέθεσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Η Τράπεζα Πειραιώς –δεν ξέρω εάν ήσασταν, όταν το είπα το πρωί, κύριε Αποστολάκο- πλήρωσε τον Ιανουάριο του 2010 εγγυητική επιστολή ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι δεν ήμουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ήσασταν; Κατέπεσε η εγγυητική επιστολή -νομίζω- αυτής με τα DESIRO.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Υπέρ;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπέρ ΟΣΕ. Κατέπεσε ο ΟΣΕ τις εγγυητικές.
Για τα Ναυπηγεία ήταν δύο οι εγγυητικές επιστολές, μια της ΕΤΒΑ και μια της Εμπορικής, νομίζω. Την επιταγή της ΕΤΒΑ, 1,5 εκατομμύριο ευρώ, την πλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Σας το είπα, έχω την πληροφορία τηλεφωνικά. Μάλιστα, έκαναν ασφαλιστικά μέτρα να πάρουν προσωρινή διαταγή τα Ναυπηγεία εναντίον ΟΣΕ και Τράπεζας Πειραιώς. Έχασαν αυτή τη διαδικασία και κατέπεσε η εγγυητική επιστολή.
Μπορείτε να ζητήσετε αυτά τα στοιχεία, διότι εγώ τα έμαθα τηλεφωνικά. Σας τα μεταφέρω, ως μάρτυς. Μπορείτε να ζητήσετε επισήμως από τη Νομική Υπηρεσία και το Λογιστήριο να σας τα καταθέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Μάλιστα, ωραία. Αυτά θα μας τα καταθέσετε. Παρακαλώ να καταγραφούν στα Πρακτικά και αν και αυτό το έγγραφο που λέτε, με το οποίο ζητούσε παράταση…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αυτό σας το έχω δώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Εντάξει, οπότε θα τα διερευνήσουμε, αν και η αίσθηση που έχω είναι ότι ο κ. Γεωργάνας, λόγω και ηλικίας, δεν είχε πλήρη τεκμηρίωση σε πολλά. Δεν τα θυμόταν ο άνθρωπος. Λογικό ήταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αν θέλετε, έχω και άλλα έγγραφα, τα οποία δεν πρόλαβα να ξεσκαρτάρω.
Επίσης, ως προς αυτό που είπε για το ισοδύναμο τροχαίο υλικό, το είχαμε πάρει πριν παρέμβει ο κ. Γεωργάνας. Αποδεικνύεται και από τα έγγραφα. Είχαμε πετύχει το να μας το δώσουν, όχι το είχαμε πάρει. Η έγκριση της τροποποίησης των συμβάσεων από το μέτοχο έγινε στις 7 Ιανουαρίου του 2003. Ο κ. Γεωργάνας ορίστηκε στις 5 Μαρτίου του 2003.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Εσείς θεωρείτε ότι ήταν προσωπικό έργο. Ο κ. Γεωργάνας πάει να το οικειοποιηθεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Απλά σας το λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ωραία.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου δώσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Κύριε Γιαννακέ, ευχαριστούμε. Ελπίζω να μην ξαναχρειαστείτε. Να απεύχεστε να ξαναχρειαστείτε εδώ, στη διαδικασία. Σας ευχαριστούμε πάντως για την υπομονή και τη συμβολή σας στη διαλεύκανση και διερεύνηση του όλου προβλήματος.
Φυσικά, ευχαριστούμε και τον κ. Παναγιώτου. Και για σας ισχύει το ίδιο. Ελπίζω να μην ξαναχρειαστείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κύριε Πρόεδρε, τελειώνοντας, θα παρακαλούσα να μου δώσετε μισό λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Βεβαίως, παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι όσον αφορά τον κ. Ρόβλια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Ναι, βεβαίως.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ειλικρινά εγκλωβίστηκα σε ένα δημοσίευμα και είπα εν τη ρύμη του λόγου κάποια πράγματα και εισέπραξα μια αγωγή.
Εγώ δεν ξέρω ούτε αν ισχύει το δημοσίευμα ούτε τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Εντάξει, αυτό όμως αφ’ ης στιγμής δηλώνεται στα Πρακτικά, νομίζω ότι και ο κ. Ρόβλιας θα έχει τη γενναιοψυχία, που την έχει ο Ντίνος Ρόβλιας. Είναι ένας δοκιμασμένος πολιτικός και άνθρωπος…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν γνωρίζω τίποτα επιλήψιμο για τον κ. Ρόβλια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Παπαγεωργίου): Μπορεί να αποφευχθεί αυτός ο δρόμος της δικαστικής διένεξης, αφ’ ης στιγμής αποκαταστάθηκε η αλήθεια. Θα το μεταφέρω και εγώ προσωπικά στον κ. Ρόβλια.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Πριν κλείσω, θα ήθελα να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής ότι έχουμε αποστείλει μια επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, καθώς επίσης και μια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Στυλιανό Γκρόζο.
Συνεχίζουμε το έργο μας την Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 και ώρα 11.00΄ με τα ονόματα που συζητήθηκαν σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Κρίσεως Προσφορών ΕΡΓΟΣΕ για GSM-R, οι κύριοι Κατσούλης, Ταλαμάγκας, Δημητρίου και Ρουσόπουλος.
Απ’ ότι φαίνεται, την Τετάρτη θα έχουμε τους κυρίους Μουρμούρη και Μπαλτά.
Σας ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι.