Το φυσικό αέριο θα σώσει την Κύπρο από την χρεοκοπία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

13 thumb medium 2 thumb medium

Δεν θα χρειαστεί να χρεοκοπήσει η Κύπρος, καθώς χάρη στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει, θα γίνει πολύ σημαντική γεωπολιτικά, εκτιμά η Royal Bank of Scotland σε ανάλυσή της για την κυπριακή οικονομία. 
Την εκτίμηση ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο θα υπερισχύσουν του τραπεζικού χρέους, καθιστώντας τη χώρα μια από τις πιο αξιόχρεες στην ευρωζώνη, διατυπώνει σε έκθεσή της η Royal Bank of Scotland (RBS). Η έκθεση της βρετανικής τράπεζας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stockwatch, αναφέρει, ότι η βοήθεια προς την Κύπρο θα είναι η μεγαλύτερη διάσωση στην ευρωζώνη, όσον αφορά στο μέγεθος της οικονομίας επί του ΑΕΠ φθάνοντας κοντά στο 100%.
Το δημόσιο χρέος θα αναρριχηθεί πάνω από το 140% του ΑΕΠ, πολύ πιο πάνω από το σημείο αναφοράς του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα. Η RBS δεν αναμένει «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, παρά το ύψος του, και τονίζει ότι στην πραγματικότητα Κύπρος είναι έτοιμη να γίνει η ισχυρότερη πιστώτρια κυβέρνηση στην ευρωζώνη εξαιτίας των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου που αξίζουν τουλάχιστον 200% του ΑΕΠ.
Αν περαιτέρω γεωτρήσεις έχουν την επιτυχία των πρώτων ευρημάτων, αναφέρεται, τότε η αξία μπορεί να ανέλθει στα 530 δις. ευρώ (2950% του ΑΕΠ). Με περιθώριο κέρδους 20%, η αξία της Κύπρου υπολογίζεται στο 580% του ΑΕΠ.
Η Κύπρος θα γίνει σημαντική γεωπολιτικά για τις διαδρομές αγωγών φυσικού αερίου –αναφέρει η RBS- και η Ευρώπη πρέπει να επωφεληθεί από τη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια που ενδεχομένως να της προσφέρει, διαφοροποιώντας τις ενεργειακές της πηγές πέραν της Ρωσίας. Τονίζεται, ωστόσο, ότι τα χρήματα δεν είναι άμεσα διαθέσιμα αλλά θα υπάρχουν μεσομακροπρόθεσμα εκτός και αν υπάρχει κάποιο γεωπολιτικό «ατύχημα».
Σχετικά με τους κινδύνους, σημειώνεται πως είναι γύρω από τα ανοίγματα του τραπεζικού τομέα. Οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δις. ευρώ. Ο κίνδυνος για το «κούρεμα» θα καθοδηγείται από «πολιτικά ατυχήματα», ενώ βασικός κίνδυνος είναι και η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Αναφέρεται επίσης, πως οι καθυστερήσεις που σημειώνονται τόσο στην Κύπρο όσο και στη Γερμανία, αποδίδονται σε προεκλογικούς λόγους. Η άρνηση της Γερμανίας να αποκλείσει «κούρεμα» είναι για να εξασφαλίσει, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν μέρος της συμφωνίας αλλά και για να εξασφαλίσει μεγαλύτερη λιτότητα και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Η RBS εκτιμά, ότι η συμφωνία με την τρόικα θα υπογραφεί και θα περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις. Δεν αποκλείει μέρος της ανακεφαλαιοποίησης να γίνει απευθείας από το μηχανισμό, θέμα που θα ξεκαθαρίσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Την έκθεση σχολίασε ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος έχει καταθέσει πρόταση για την άμεση αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12, για την έξοδο της Κύπρου από τα σημερινά αδιέξοδα, την αποδέσμευσή της από το Μνημόνιο εντός του 2013 και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης σε σύντομο χρόνο.
Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι οι άλλοι υποψήφιοι Αναστασιάδης και Μαλάς, αμφισβητούν την πρότασή του και πως με την έκθεση της Royal Bank of Scotland επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που είχε καταθέσει και ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Κύπρου, ότι δηλαδή η συνολική αξία των αποθεμάτων του φυσικού αερίου είναι γύρω στα 600 δις. ευρώ.
Με αυτά τα νέα δεδομένα ο κ. Λιλλήκας δήλωσε, ότι καλεί τους Αναστασιάδη και Μαλά, καθώς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητήσουν την άμεση αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12, με πνεύμα ενότητας, για το καλό του τόπου.
enet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ