ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΟΥΣΤΑΠΙΔΑΙΝΑ ΄Η ΜΕΣΟΣΠΟΡΙΤΙΣΣΑ… δείτε τι κρύβει….

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cea0ce9c1copy
Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ ,RA’KI’
Μέρες που είναι είπαμε να σας δείξουμε ένα άγνωστο σε πάρα πολλούς εκκλησάκι…
Το εκκλησάκι της Παναγίας Μουσταπίδαινας ή Μεσοσπορίτισσας αργοπεθαίνει και μαζί του αργοπεθαίνει και ολόκληρη η κοινωνία. Βρώμικο και εγκαταλελειμμένο προσπαθεί ν΄ ανασάνει ανάμεσα σε βιομηχανίες και εργοστάσια της περιοχής του Ελαιώνος.cea0ce9c5 Αυτό που δεν κατάφερε όμως να κρύψει από τους βέβηλους ήταν το μυστικό που έκρυβε στα σπλάχνα του. Οστεοφυλάκιο; Θησαυρός; Κάποιο ιερό κειμήλιο ίσως; Κανείς δεν θα το μάθει ποτέ…cea0ce9c14

Απ΄ ό,τι φαίνεται η πίστη φωλιάζει μόνο μέσα στους σύγχρονους ναούς  της ορθοδοξίας. Αν η ελληνική ΕΚΚΛΗΣΙΑ δεν αγαπάει τα ”τέκνα της” και δεν φροντίζει να δείχνει την ίδια αγάπη και φροντίδα σε όλα της τα εκκλησάκια παρά μόνο σ΄ αυτά που της αποφέρουν κέρδος τότε είναι απλά υπόλογη όχι μόνο στο ποίμνιο της αλλά σε όλους μας. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει ενδιαφερθεί κανείς γι΄ αυτό . Μέσα  στο ιερό υπάρχουν ανθρώπινα οστά πεταμένα από δω και από κει.Το πιο πιθανό είναι να ήρθαν στην επιφάνεια απο τους λαθρανασκαφείς οι οποίοι δείχνοντας απύθμενο θράσος άφησαν και τ΄ αποτσίγαρα τους θεωρώντας(σωστά) ότι το εγκληματολογικό της αστυνομίας δεν θα κάνει ποτέ έλεγχο σ αυτά…

cea0ce9c12cea0ce9c2cea0ce9c7

Τώρα όσον αφορά το εκκλησάκι της Παναγιάς Μουσταπίδαινας ή Μεσοσπορίτισσας  είναι επιμήκης θολωτή βασιλική  (όταν υφίστατο) γιόρταζε στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής και των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενω σε χάραγμα της Μονής Δαφνίου του 1788 αναφέρει : “Απριλίου 9 Ηγούμενος Δαφνίου Παρθένιος έκαμα τα ελαιόδεντρα της Μουσταπίδαινας ζευγάρι” που ερμηνέυεται από τον Δ. Καμπούρογλου ως εξής: Στις 9 Απριλίου, εγώ ο Παρθένιος, ηγούμενος της Μονής Δαφνίου, όργωσα το κτήμα με τα ελαιόδεντρα της Μουσταπίδαινας, δηλαδή της ιδιοκτήτριας του ναού.cea0ce9c10cea0ce9c11cea0ce9c3copycea0ce9c4cea0ce9c13Το εκκλησάκι εξωτερικά είναι κτισμένο με κοινή λιθοδομή. Άλλοτε έφερε τρία τυφλά τόξα στις μεγάλες πλευρές του, τα οποία μεταγενέστερα φράχθηκαν, και διασώζει τοιχογραφίες ίσως των αρχών του 18ου αιώνα: στην κόγχη του ιερού την Πλατυτέρα, στην πρόθεση την Άκρα Ταπείνωση, στο δεξί τόξο τα Εισόδια και στο αριστερό, προφητες.

Υ.Γ.Αίνιγμα  αποτελεί  η επιγραφή στο ανώφλι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ