Φωτογραφική επιμέλεια ΧΡΟΝΟΣ ,RA’KI’
Μέρες που είναι είπαμε να σας δείξουμε ένα άγνωστο σε πάρα πολλούς εκκλησάκι…
Το εκκλησάκι της Παναγίας Μουσταπίδαινας ή Μεσοσπορίτισσας αργοπεθαίνει και μαζί του αργοπεθαίνει και ολόκληρη η κοινωνία. Βρώμικο και εγκαταλελειμμένο προσπαθεί ν΄ ανασάνει ανάμεσα σε βιομηχανίες και εργοστάσια της περιοχής του Ελαιώνος.
Αυτό που δεν κατάφερε όμως να κρύψει από τους βέβηλους ήταν το μυστικό που έκρυβε στα σπλάχνα του. Οστεοφυλάκιο; Θησαυρός; Κάποιο ιερό κειμήλιο ίσως; Κανείς δεν θα το μάθει ποτέ…
Απ΄ ό,τι φαίνεται η πίστη φωλιάζει μόνο μέσα στους σύγχρονους ναούς της ορθοδοξίας. Αν η ελληνική ΕΚΚΛΗΣΙΑ δεν αγαπάει τα ”τέκνα της” και δεν φροντίζει να δείχνει την ίδια αγάπη και φροντίδα σε όλα της τα εκκλησάκια παρά μόνο σ΄ αυτά που της αποφέρουν κέρδος τότε είναι απλά υπόλογη όχι μόνο στο ποίμνιο της αλλά σε όλους μας. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει ενδιαφερθεί κανείς γι΄ αυτό . Μέσα στο ιερό υπάρχουν ανθρώπινα οστά πεταμένα από δω και από κει.Το πιο πιθανό είναι να ήρθαν στην επιφάνεια απο τους λαθρανασκαφείς οι οποίοι δείχνοντας απύθμενο θράσος άφησαν και τ΄ αποτσίγαρα τους θεωρώντας(σωστά) ότι το εγκληματολογικό της αστυνομίας δεν θα κάνει ποτέ έλεγχο σ αυτά…
Τώρα όσον αφορά το εκκλησάκι της Παναγιάς Μουσταπίδαινας ή Μεσοσπορίτισσας είναι επιμήκης θολωτή βασιλική (όταν υφίστατο) γιόρταζε στη μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής και των Εισοδίων της Θεοτόκου, ενω σε χάραγμα της Μονής Δαφνίου του 1788 αναφέρει : “Απριλίου 9 Ηγούμενος Δαφνίου Παρθένιος έκαμα τα ελαιόδεντρα της Μουσταπίδαινας ζευγάρι” που ερμηνέυεται από τον Δ. Καμπούρογλου ως εξής: Στις 9 Απριλίου, εγώ ο Παρθένιος, ηγούμενος της Μονής Δαφνίου, όργωσα το κτήμα με τα ελαιόδεντρα της Μουσταπίδαινας, δηλαδή της ιδιοκτήτριας του ναού.
Το εκκλησάκι εξωτερικά είναι κτισμένο με κοινή λιθοδομή. Άλλοτε έφερε τρία τυφλά τόξα στις μεγάλες πλευρές του, τα οποία μεταγενέστερα φράχθηκαν, και διασώζει τοιχογραφίες ίσως των αρχών του 18ου αιώνα: στην κόγχη του ιερού την Πλατυτέρα, στην πρόθεση την Άκρα Ταπείνωση, στο δεξί τόξο τα Εισόδια και στο αριστερό, προφητες.
Υ.Γ.Αίνιγμα αποτελεί η επιγραφή στο ανώφλι…