Aπό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες, παράνομες χρηματοδοτήσεις, φοροδιαφυγή έως μικρότερες “λαμογιές” οι διεθνείς τράπεζες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με τις πλάτες των λαών.
Με πρόστιμα που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο κλείνει το 2012 για τις τράπεζες, σημάδι που αποδεικνύει ότι το διεθνές τραπεζικό σύστημα δεν είναι και ..πολύ αθώο! Τι κι αν φωνάζουμε στο Ολυμπία για τις κινήσεις των τραπεζών διεθνώς και τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια, κάποιοι συνεχίζουν να στηρίζουν τις πολιτικές που ασκούν (καμπανάκι για τις εγχώριες τράπεζες).
Τα 3,64 δις δολάρια σε πρόστιμα που πλήρωσαν μόνο το 2012 οι τράπεζες, αναδεικνύουν το ζήτημα. Συνολικά από το 2009 μέχρι σήμερα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αγγίζουν τα 6,7 δις δολάρια.
Το μεγαλύτερο πρόστιμο όλων των εποχών κλήθηκε να πληρώσει πριν λίγο καιρό η HSBC, κατηγορούμενη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έπειτα από πολυετή έρευνα, για υποθέσεις εμπορίας όπλων και ναρκωτικών. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας, το πρόστιμο αντιστοιχεί στο 8,5% από τα προ φόρων κέρδη της.
Λίγους μήνες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2009 η UBS πλήρωσε πρόστιμο ύψους 780 εκατ. δολαρίων για την κατηγορία της φοροδιαφυγής, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο εξωδικαστικό συμβιβασμό με τις αμερικανικές αρχές, όσον αφορά στις κατηγορίες ότι «συνωμότησε» για να βοηθήσει χιλιάδες πλούσιους αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιήσουν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για φοροδιαφυγή. Αυτό έγινε τη στιγμή που κατέγραφε ζημίες προ φόρων 27,8 δις.
Την Τρίτη θέση στα μεγαλύτερα πρόστιμα κατέλαβε η βρετανική τράπεζα Standard Chartered, έχοντας καταδικαστεί για την παραβίαση του καθεστώτος των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε χώρες όπως το Ιράν, η Μπούρμα, η Λιβύη και το Σουδάν. Οι παραβάσεις καταγράφηκαν το διάστημα 2001-2007, ενώ κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για την απόκρυψη 60.000 συναλλαγών με το Ιράν σε μια δεκαετία.
Για τον ίδιο λόγο, κατηγορήθηκε και η ING, με το πρόστιμο να αγγίζει τα 619 εκατ. δολάρια. Η κατηγορία ήταν για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων που ισχύουν ενάντια σε εταιρείες της Κούβας και του Ιράν. Η θυγατρική της ολλανδικής ING Groep κατηγορήθηκε από το αμερικανικό δικαστήριο ότι βοήθησε ως το έτος 2007 διάφορες επιχειρήσεις με την συγκεκριμένη καταγωγή να «ξεπλύνουν» συνολικά 2 δις δολάρια μέσα από 20.000 διαφορετικές συναλλαγές.
Το 2010 η Goldman Sachs, κατηγορήθηκε για παραπλάνηση των επενδυτών της και γι’ αυτό το λόγο πλήρωσε πρόστιμο ύψους 577 εκατ. δολαρίων. H Goldman Sachs, κατηγορείτο από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραπλάνηση, όταν δημιούργησε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο η επιτυχία του οποίου εξαρτιόταν από την απόδοση μετοχών που δημιουργήθηκαν για δάνεια για απόκτηση κατοικίας. Μέσα σε εννέα μήνες από τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου, το 99% των δανείων υποβαθμίστηκαν, αφού τα περισσότερα από αυτά ήταν τοξικά.
Σχεδόν 1 δις ευρώ σε πρόστιμα πλήρωσαν το 2009 και το 2010 αντίστοιχα, η Credit Suisse και η ABN Amro Bank για παραβίαση κυρώσεων.
Σε συμβιβασμό κατέληξε η Royal Bank of Scotland (RBS) με τις αμερικανικές αρχές, καταβάλλοντας 500 εκατ. δολάρια για το κλείσιμο υπόθεσης όπου εμπλέκονταν η θυγατρική της ABN Amro στην Ολλανδία, την οποία εξαγόρασε η βρετανική τράπεζα το 2007.
Σε Βρετανικές τράπεζες, ωστόσο, έπεσαν και άλλα πρόστιμα. Η Barclays καταδικάστηκε με πρόστιμο 451 εκατ. δολ. για τη χειραγώγιση του επιτοκίου Libor, το 2012 την ώρα που κατέγραφε προ φόρων κέρδη 9,89 δις δολάρια, ενώ δυο χρόνια νωρίτερα το 2010, είχε πληρώσει άλλα 298 εκατ. για παραβίαση κυρώσεων όταν κατέγραφε προ φόρων κέρδη 9,49 δις δολάρια.
Τέλος, για τον ίδιο λόγο πλήρωσε πρόστιμο και η Lloyd’s ύψους 350 εκατ. δολαρίων το 2009, όταν οι προ φόρων ζημίες ανέρχονταν στα 1,68 δις δολάρια, με την επίπτωση του προστίμου να αντανακλά στο 20,7% των προ φόρων αποτελεσμάτων της τράπεζας.
Ομάδα Ολυμπία