Τα διεθνή ΜΜΕ για Eurogroup και Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

news11Οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup και το γεγονός ότι δεν στάθηκε δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του διεθνούς Τύπου.

«Οι υπουργοί Οικονομικών αποτυγχάνουν στις συνομιλίες τους για την Ελλάδα» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ του το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για τα δισ. που χρειάζεται άμεσα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά από δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό».

«Προφανώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή μερικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν στο εσωτερικό για τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ακριβή στοιχεία ώστε να μπορέσουν τα παρουσιαστούν ενώπιον των κυβερνήσεών τους και των κοινοβουλίων τους», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: «Το Eurogroup απέτυχε στη βοήθεια του προς την Ελλάδα» και επισημαίνει: «Στη σύντομη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι πρέπει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα όμως των πολύ κουρασμένων υπουργών μιλούν πάντως μια άλλη γλώσσα, προφανώς ότι υπήρξαν και πάλι έντονες διαφωνίες. Η συνεδρίαση διεκόπη πολλές φορές αλλά και κατ΄ ιδίαν διαβουλεύσεις δεν προσέφεραν πολλά. Το κύριο πρόβλημα ήταν αυτό που γνωρίζαμε και από την προηγούμενη εβδομάδα: πώς μπορεί να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, το οποίο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης είναι πολύ υψηλότερο από ότι όταν αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο».

Η Zeit αναφέρει και αυτή στον τίτλο της πως οι «Δανειστές απέτυχαν να συμφωνήσουν» και υπογραμμίζει: «Οι δανειστές προφανώς θέλουν να δώσουν τα χρήματα στη χώρα τη βοήθεια των τουλάχιστον 31,5 δισ. ευρώ που τόσο πολύ χρειάζεται. «Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα να πάει την επόμενη δόση» τόνισε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν. «Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε, τώρα είναι σειρά μας να απαντήσουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. «Το Eurogroup αποτυγχάνει εκ νέου: καμία βοήθεια για την Αθήνα». «Ήταν μια θερμή νύχτα. Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισαν ότι η Αθήνα έκανε ότι της ζήτησαν. Χρήματα προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα».

Τέλος, η Τageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Η μόνη συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων ήταν σχετικά με την πρόταση του Σόιμπλε για έναν βελτιωμένο ελεγκτικό μηχανισμό. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα διασφαλίζεται ότι στο μέλλον βήμα-βήμα θα υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις. Ο Σόιμπλε με την υποστήριξη της Αυστριακής συναδέλφου του Μαρία Φέκτερ τάχθηκε υπέρ ενός πιο αυστηρού ελέγχου της κυβέρνησης στην Αθήνα».

Η αδυναμία των αξιωματούχων να καταλήξουν σε συμφωνία για την Ελλάδα για δεύτερη συνεχή εβδομάδα υπογραμμίζει το βάθος των μεταξύ τους διαφορών όσον αφορά στη διάσωση της Ελλάδας, σημειώνουν σε σημερινό τους άρθρο οι New York Times.

Πολλοί αναλυτές συμφωνούν, ωστόσο, ότι ως έναν βαθμό οι πιστωτές του επίσημου τομέα θα πρέπει να υποστούν ζημίες επί των ελληνικών δανείων, παρά το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των πιστωτών αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα για τα κράτη της ευρωζώνης και ιδίως τη Γερμανία. Η καγκελαρία ανησυχεί για τις πολιτικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η εκπλήρωση των στόχων του 2020, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

«Πιστεύουμε ότι εν τέλει οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σε συμφωνία για ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους», σχολιάζει στο BBC ο Μάρτιν Κόρινγκ από το Economist Intelligence Unit.

«Δεν τους συμφέρει να ωθήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης εξαιτίας των διαφωνιών τους επί τεχνικών θεμάτων», υποστηρίζει ο αναλυτής. «Πιο πιθανή αιτία μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας θα ήταν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν η εντεινόμενη πολιτική αστάθεια και η κοινωνική αναταραχή». «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υπάρχει 40% πιθανότητα να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη τα επόμενα πέντε χρόνια» καταλήγει.

Σε άρθρο του στο blog των Financial Times, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν συντάσσεται με τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο ζητεί την απομείωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα.

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της PIMCO, εάν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναβάλλουν τη λήψη οριστικής απόφασης για την Ελλάδα, υπονομεύουν το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας, ιδίως στα μάτια των πολιτών της.

Παρά τις καλές προθέσεις, το πακέτο διάσωσης δεν δίνει λύση σε ένα βασικό πρόβλημα: την ανάγκη απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η χώρα θα παραμείνει βυθισμένη στην ύφεση και τα κοινωνικά προβλήματα θα συνεχιστούν, με καταστροφικές συνέπειες για τα πιο ευάλωτα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

«Ας ελπίσουμε ότι η λογική θα επικρατήσει στη νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών την επόμενη εβδομάδα», καταλήγει ο επικεφαλής της PIMCO.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ