Η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο ένα νέο πακέτο λιτότητας, ενώ μπροστά της έχει να αντιμετωπίσει μια εβδομάδα απεργιών και διαμαρτυριών σχετικά με τις προτάσεις που πρέπει να ψηφιστούν προκειμένου η χώρα να εξασφαλίσει την οικονομική βοήθεια και να αποφύγει την πτώχευση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι βουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν το πακέτο του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο περιλαμβάνει 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, παράλληλα με τα μέτρα που καθιστούν εύκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν υπαλλήλους.
Όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, παρά τη δημόσια οργή εξαιτίας των τεσσάρων χρόνων λιτότητας που είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και είχαν ως αποτέλεσμα να ωθήσουν το ένα τέταρτο των Ελλήνων στην ανεργία, το πακέτο μέτρων αλλά και ένας σκληρότερος προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή.
Οι μεγαλύτεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί συνδικαλιστικοί φορείς πρόκειται να ξεκινήσουν 48ωρες απεργίες κατά της νομοθεσίας, ενώ είναι προγραμματισμένες πορείες στο κέντρο της Αθήνας. Δημοσιογράφοι, γιατροί, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς και καταστηματάρχες θα συμμετάσχουν στις απεργίες.
Η έγκριση των μεταρρυθμίσεων και η ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013 είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το «ξεκλείδωμα» 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει ως οικονομική ενίσχυση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει τεθεί σε αναμονή από τον Μάιο, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Ρόιτερς.
«Αυτές θα είναι οι τελευταίες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε την Κυριακή σε ομιλία του ο Σαμαράς, με στόχο πείσει τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας.
«Υποσχεθήκαμε να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και αυτό είναι που κάνουμε. Έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό, διότι εάν δεν τα καταφέρουμε, όλα τα άλλα δεν θα έχουν νόημα», τόνισε.
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που προτείνει ο Σαμαράς θα εμβαθύνουν απλά την ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος. «Η δική μας δράση, την επόμενη εβδομάδα, θα είναι μέρος των προσπαθειών μας ώστε να αποτραπούν πολιτικές που πρόκειται να βυθίσουν τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση και θα καταστρέψουν τις βάσεις της κοινωνίας», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Γιάννης Παναγόπουλος, επικεφαλής της ΓΣΕΕ.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησαν να επεκτείνουν την προθεσμία της Ελλάδας για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού του 4,5 τοις εκατό. Κάτι τέτοιο αναμένεται να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο από τις προβλέψεις του 2013 και το χρέος θα κορυφωθεί στο 192 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014, 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, αναφέρει το Ρόιτερς. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την προοπτική ενός νέου γύρου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει φέρει σε αντιπαράθεση το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ενώ και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο.
kerdos.gr