Ο κύριος Σπανουδάκης είναι διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ. Του οργανισμού δηλαδή με το μέγιστο δυνατό διαφημιστικό ή “χορηγικό” προϋπολογισμό. Διαβάστε με προσοχή την κατάθεση του (μετά τον κύριο Καπράλο).
Ο κύριος Σπανουδάκης είχε “ξεχάσει” ότι συναντήθηκε με τον Χριστοφοράκο, αλλά στην πορεία “θυμήθηκε” ότι τον συνάντησε ΔΕΚΑΔΕΣ φορές.
Ο κύριος Σπανουδάκης διορίστηκε στον ΟΠΑΠ με υπογραφές του κυρίου Γερουλάνου (θα τα πούμε και γι’ αυτόν) αλλά και του κύριου Παπακωνσταντίνου (ο οποίος όλως τυχαίως είχε ξεχάσει και αυτός την συνάντηση του με τον κύριο Χριστοφοράκο). Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
Προς Θεού, κάποιος πρέπει να τους σταματήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν έχω ένα έγγραφο να αναγνώσω από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από την Εισαγγελία. Είναι ένα έγγραφο που εστάλη από το Διοικητικό Τμήμα προς τον Εφέτη ειδικό ανακριτή Αθηνών κ. Χασιώτη για την ποινική δίωξη κατά Νικολάου Ζαγοριανού. Κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον Προϊστάμενο Επιθεώρησης Δικαστηρίων, στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εξεταστική Επιτροπή και λέει τα εξής:
«Εν συνεχεία της υπ’ αριθμ. 702/11-12-2009 πορισματικής προτάσεως του αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αναστασίου Κανελλόπουλου σας διαβιβάζουμε προς συσχέτιση στη δικογραφία, λόγω συναφείας (άρθρο 129 Α Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) το υπ’ αριθμ. Αρείου Πάγου 8917-5/2000 έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της, που συνεκρότησε η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με το οποίο αποδίδονται ευθύνες στον ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών κ. Ζαγοριανό για την κατάχρηση εξουσίας».
Είναι προφανές ότι απ’ αυτό το έγγραφο μοιάζει η Εξεταστική Επιτροπή κι η δραστηριότητά της να λαμβάνονται υπ’ όψιν από τις δικαστικές Αρχές και αυτό εγώ κατ’ αρχήν το κρίνω ως θετικό, αλλά δεν νομίζω ότι χρήζει περαιτέρω συζήτησης. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα, να προχωρήσουμε στην εξέταση του μάρτυρα. Ουδείς συνάδελφος απ’ ό,τι βλέπω, θέλει το λόγο.
Παρακαλώ να προσέλθει ο μάρτυς.
(Στο σημείο αυτό προσέρχεται ο μάρτυς κ. Σπυρίδων Καπράλος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, αν θέλετε πείτε μας το όνομά σας, το επώνυμό σας, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Καλησπέρα σας. Λέγομαι Σπύρος Καπράλος του Ιωάννη. Η διεύθυνση κατοικίας μου είναι Δαβάκη 23, Φιλοθέη. Η σημερινή μου ιδιότητα είναι Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορείτε να ορκιστείτε; Έχετε κάποιο κώλυμα να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κανένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Παρακαλώ λοιπόν να ορκιστείτε: «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ορκίζομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, μπορείτε μέσα σ’ ένα μικρό διάστημα τριών ως πέντε λεπτών ή όσο χρειάζεστε εσείς να μας πείτε πώς συσχετίζεστε εσείς με την υπόθεση που διερευνούμε, την υπόθεση SIEMENS, το περίφημο σκάνδαλο, τις εταιρίες που ενεπλάκησαν, προκειμένου να γίνουν συναλλαγές προς εξυπηρέτηση πράξεων που πιθανότατα θα χαρακτηριστούν κι από μας τουλάχιστον με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, αλλά σε κάθε περίπτωση διερευνώνται και από την κοινή ποινική δικαιοσύνη; Να μας πείτε με δυο λόγια ό,τι μπορείτε γύρω απ’ αυτό το θέμα και στη συνέχεια οι συνάδελφοι θα σας θέσουν ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
Η ενασχόληση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν η προηγούμενη ενασχόλησή μου. Υπήρξα από το 2000 ως το Μάρτιο του 2004 στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
(GK)
(MB)
Από το Μάρτιο του 2004 και ως τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων που παραιτήθηκα, με απόφαση του Πρωθυπουργού είχα οριστεί Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων αντικαθιστώντας τον κ. Καρτάλη.
Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων –το ξέρετε- στην ουσία ήταν να συντονίζει τότε τα διάφορα θέματα που είχαν σχέση με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Κυβέρνησης και της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων που είχε την ευθύνη να διεξάγει τους Αγώνες.
Ένα από τα πολλά θέματα αφορούσε και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου σαν Γενικός Γραμματέας, βεβαίως, δεν είχες την ευθύνη, αλλά είχες ένα συντονιστικό ρόλο να προσπαθήσεις να βοηθήσεις να προχωρούν πιο γρήγορα τα θέματα ασφάλειας που είχαν σχέση με την εγκατάσταση διαφόρων υποδομών μέσα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αφορούσαν το Ολυμπιακό Χωριό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να μπουν κεραίες κ.λπ..
Γι’ αυτό μετείχα κατά περιόδους σε μια επιτροπή συντονισμού, που την προεδρία είχε τότε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε και την ευθύνη της εφαρμογής της σύμβασης, παρ’ όλο που τη σύμβαση –απ’ ό,τι ξέρουμε- την είχε υπογράψει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Έτσι, λοιπόν, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων μετείχα στην ομάδα εργασίας, όπου προσπαθούσαμε να διευκολύνουμε την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και να εκτελέσει όλα αυτά τα έργα.
Όπως ξέρετε, το τελευταίο διάστημα τα πράγματα ήταν πολύ σύνθετα γιατί υπήρχαν πάρα πολλοί εργολάβοι μέσα στις εγκαταστάσεις. Ο κάθε εργολάβος είχε ευθύνη για διαφορετικό πράγμα και ξέρετε πόσο δύσκολο είναι όταν εργάζονται πολλοί εργολάβοι μαζί να μπορέσουν και να συντονιστούν και να μη ρίχνει ο ένας το βάρος στον άλλο για τις καθυστερήσεις.
Αυτά είχα να πω συνοπτικά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν έχετε ολοκληρώσει, κύριε μάρτυς, το λόγο έχει ο κ. Οικονόμου για να υποβάλει ερωτήσεις.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω καμία ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, στα πλαίσια της διερεύνησης του σκανδάλου της SIEMENS υπάρχει μεγάλη εμπλοκή και διαπλοκή με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή εδώ προκύπτουν θέματα παρεμβάσεων στην Κυβέρνηση, όπως παραδείγματος χάρη υπάρχει η υπόδειξη του κ. Σπανουδάκη –τον οποίο νομίζω τον είχατε Διευθύνοντα Σύμβουλο- προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, τον αρμόδιο Υφυπουργό τότε κ. Μαρκογιαννάκη, να προχωρήσει σε παραλαβή για χρήση του C4I.
Αυτές όλες οι αποφάσεις, ήταν αποφάσεις που συζητούσατε στα πλαίσια της Επιτροπής Οργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων ή ήταν πρωτοβουλίες μεμονωμένες του καθενός;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κατ’ αρχήν και λόγω της σημερινής θέσης της Προεδρίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν μιλάγαμε για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά ήταν η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.
Εκείνο το διάστημα εγώ ήμουν Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, άρα ήμουν από τη μεριά της Κυβέρνησης και επομένως δεν ξέρω η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων με ποιο τρόπο δρούσε εκείνη τη στιγμή και τι ερχόταν να υποδείξει ή να κάνει στον Υπουργό.
Αυτό το οποίο ήταν σίγουρο τότε, ήταν ότι από τη μεριά της εταιρείας του εργολάβου που είχε αναλάβει να κάνει το έργο, αυτός πίεζε να πάρει χρήματα. Από την άλλη μεριά, το έργο προχωρούσε με δυσκολίες, αλλά έπρεπε να παραδοθεί ένα μέρος του, ώστε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και αυτό μπορώ να σας πω. Για τον κ. Σπανουδάκη δεν μπορώ να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα πλέον εμείς εξετάζουμε τις πολιτικές ευθύνες και πιθανώς ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Προκύπτει ότι παράλληλα με αυτές τις αποφάσεις και τις συμβουλές κάποιων στελεχών, υπήρχαν και εκταμιεύσεις από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS και κάποια κατέληγαν σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων που έχουμε βρει.
Άλλα διηγούνται και ομολογούν στη γερμανική δικαιοσύνη στελέχη της SIEMENS ότι πήγαιναν σε πολιτικά πρόσωπα, άλλα πήγαιναν μέσω χρηματιστών σε μετρητά –πιθανώς σε σακούλες- για να δίνονται. Όμως, εδώ πέρα έχουμε παράνομες πράξεις, έχουμε υποδείξεις παράνομες.
Στα πλαίσια της προσπάθειας να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αποφάσεις που έπαιρναν κάποιοι –από ό,τι φαίνεται, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σας λέω- είναι πράξεις που οδήγησαν σε παράνομες πράξεις και σε εκταμιεύσεις ποσών από τα μαύρα ταμεία.
Η πίεση ενός εργολάβου είναι δεδομένη, όμως εδώ γι’ αυτό που μου λέτε για το C4I, από το Ελεγκτικό Συνέδριο απεδείχθη ότι παρανόμως δεν έγινε προσυμβατικός έλεγχος. Αυτά τα μελετούσατε; Είχατε νομικούς συμβούλους, που όταν πρότειναν κάτι από την Οργανωτική Επιτροπή να ελέγχεται ή εσείς ως Γενικός Γραμματέας ελέγχατε με τους νομικούς σας συμβούλους αυτού του είδους τις κινήσεις και τις προτάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Αυτά τα θέματα, κύριε Καμμένε, αποτελούσαν και ήταν ευθύνη, όπως σας είπα, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, το οποίο είχε και την ευθύνη για να εφαρμοσθεί αυτή η σύμβαση, την οποία είχε αναλάβει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε αυτό που έκανε.
Από εκεί και πέρα, στις ομάδες εργασίας αν ο καθένας υποδείκνυε ή έλεγε οτιδήποτε, ήταν ελεύθερος να το κάνει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε μάρτυς. Το έργο του C4I δεν αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αποφασίστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ναι, το είπα αυτό προηγουμένως, ότι ήταν σύμβαση που υπεγράφη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την εφαρμογή έκανε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, υπάρχει ένα θέμα σε σχέση και με την απόφαση και τις ευθύνες. Εδώ πρέπει να εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα. Να σας ρωτήσω, παραδείγματος χάρη. Τον κ. Ηρακλή Δρούλια τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ο κ. Ηρακλής Δρούλιας νομίζω ότι ήταν στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κοιτάξτε, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο κομμάτι της Οργανωτικής Επιτροπής –και θα σας τα πει ο κ. Σπανουδάκης- ο καθένας είχε ορισμένες ευθύνες. Εγώ προσωπικά παρακολουθούσα την πορεία της οργάνωσης των αθλημάτων και την πορεία αυτού που λέμε «υπηρεσίες», δηλαδή μεταφορές, ξενοδοχεία, εισιτήρια, διαπιστεύσεις, ιατρικές υπηρεσίες κ.λπ. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω περισσότερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Να σας ρωτήσω, λοιπόν, πάνω στα θέματα που εσείς χειριστήκατε. Τον κ. Χριστοφοράκο τον γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχατε δηλαδή κοινωνικές επαφές πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Είχα επαφές και πριν ασχοληθώ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ασφαλώς και εκείνη την περίοδο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την περίοδο προ των Ολυμπιακών Αγώνων με όλη αυτήν την πίεση που υπήρχε, ο κ. Χριστοφοράκος πίεζε για λογαριασμό της SAIC ή άλλων εταιρειών από τη μεριά των εταιρειών μέσω υμών; Δηλαδή σας ενοχλούσε ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Εμένα προσωπικά ο κ. Χριστοφοράκος δεν με ενόχλησε ποτέ.
(DP)
(1GK)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας ενόχλησε ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Είχαμε κοινωνική επαφή με τον κ. Χριστοφοράκο, όπως έχω με πάρα πολλούς επιχειρηματίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ προκύπτει ότι το στέλεχος ο κ. Δρούλιας παράλληλα με Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων ήταν και στέλεχος της εταιρείας «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ». Την γνωρίζετε αυτή την εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν την γνωρίζατε. Τον κ. Βίο τον γνωρίζατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Βίος;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στυλιανός Βίος.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Τον γνωρίζω κοινωνικά τον κ. Βίο. Έχει σχέση με τον Ναυτικό Όμιλο Χίου και επειδή ασχολούμουν με τα αθλητικά και ήμουν αθλητής ο ίδιος, έχω αγωνιστεί στη Χίο και ήταν ο κ. Βίος εκεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην εταιρεία, όμως, του κυρίου Βίου, στην «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ», εργαζόταν και ο κ. Δρούλιας. Αυτή τη σχέση δεν την ξέρατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι, δεν την γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς. Θα αναφερθούμε αργότερα με τον κ. Σπανουδάκη σ’ αυτό.
Στο θέμα των ξενοδοχείων, υπάρχουν επανειλημμένως κοινά ραντεβού την εποχή εκείνη μεταξύ του ιδιοκτήτη της εταιρείας ΛΑΜΨΑ τότε του κ. Λασκαρίδη, του κ. Σπανουδάκη και του κ. Χριστοφοράκου. Υπήρχαν πράγματα που είχαν να λύσουν με θέματα των ξενοδοχείων; Ξέρετε κάτι γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Σίγουρα για τα ξενοδοχεία, όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα κάτι με την ιδιότητά σας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Γνωρίζετε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το πληροφοριακό δελτίο που κατέθεσε η εταιρεία ΛΑΜΨΑ για την εξαγορά δυο off shore εταιρειών; Δηλαδή, συνηθίζεται εταιρείες εισηγμένες να αγοράζουν off shore εταιρείες; Συγκεκριμένα, δηλαδή, να σας πω το πληροφοριακό δελτίο της εταιρείας ΛΑΜΨΑ για την εξαγορά των εταιρειών World Spirit Limited S.A. και Harvard Investments Corporation σύμφωνα με το άρθρο 287 παράγραφος 2 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών τον Ιανουάριο του 2008.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν γνωρίζω ούτε το θυμάμαι το πληροφοριακό δελτίο. Πάντως εφόσον έχουν ακολουθήσει τον Κανονισμό του Χρηματιστηρίου και έχουν, επίσης, ακολουθήσει τους κανόνες που εφαρμόζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εάν έχουν κάνει αυτό το πράγμα φαντάζομαι ότι θα είναι σωστό, αλλιώς θα κληθούν για παράνομη πράξη. Αλλά συνήθως γι’ αυτό βγαίνουν τα πληροφοριακά δελτία για να πληροφορείται το επενδυτικό κοινό για τις πράξεις που κάνουν οι εισηγμένες εταιρείες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω διότι εδώ φέρεται να εξαγοράζονται δυο off shore εταιρείες από μια εισηγμένη εταιρεία, οι οποίες ως μόνο τους αντικείμενο έχουν την οφειλή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, δηλαδή, το πληροφοριακό δελτίο το ελέγχετε εσείς ως Χρηματιστήριο Αθηνών; Δηλαδή, ελέγχετε τα οικονομικά στοιχεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Συνήθως τα πληροφοριακά δελτία αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου για να ενημερώνονται οι επενδυτές. Δεν απαιτείται έγκριση πληροφοριακού δελτίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν απαιτείται η έγκριση, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο σημείο αυτό θα σας παρακαλέσω να εξετάσετε τη νομιμότητα της επένδυσης αυτής,της εταιρείας ΛΑΜΨΑ. Και αναφέρομαι στο πληροφοριακό σημείωμα για την εξαγορά των εταιρειών World Spirit Limited S.A. και Harvard Investments Corporation, τον Ιανουάριο του 2008 και να μας παρέχετε στην Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή όσα στοιχεία υπάρχουν σχετικά με τη σύνθεση της διοίκησης της εταιρείας ΛΑΜΨΑ και οποιαδήποτε σχέση έχει με αυτές τις δυο εταιρείες, που φαίνεται ότι εξαγοράστηκαν.
Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Στο θέμα του σκανδάλου που έχει ξεσπάσει με την ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ έχει εμπλακεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σε έλεγχο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Τους ελέγχους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η οποία είναι ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου του τρόπου λειτουργίας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο υπάγεται και ελέγχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Αλλά βεβαίως και για την «Ασπίδα» έχουν ληφθεί και έχουν καταλογιστεί ήδη αρκετά πρόστιμα και από ό,τι ξέρω, γιατί είμαι μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έρχονται και άλλα θέματα για την «Ασπίδα».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν η «Ασπίδα» ήταν σύμβουλος στις αυξήσεις ή στις κινήσεις της εταιρείας ΛΑΜΨΑ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν το γνωρίζω. Δεν το θυμάμαι, δηλαδή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη σημειώσετε και αυτό να μας ενημερώσετε για τις σχέσεις μεταξύ της «Ασπίδας» και της εταιρείας ΛΑΜΨΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Για εκείνο το πληροφοριακό δελτίο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Για οτιδήποτε, για όλες τις αυξήσεις που έγιναν. Όπου υπήρχε, δηλαδή, συνεργασία της εταιρείας ΛΑΜΨΑ και της ASPIS BANK, της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ τον κ. Καμμένο.
Ο κ. Παφίλης έχει τον λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Καπράλο, αν κατάλαβα καλά είσαστε ο συνδετικός κρίκος από την κυβέρνηση με την Ολυμπιακή Επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ίσως το κατάλαβα λάθος. Θα μπορούσατε ακριβώς να μου διευκρινίσετε το σημείο αυτό, για να μην ρωτάμε τσάμπα, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Είπα ότι από το 2000 έως το 2004 εργαζόμουν σαν στέλεχος στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 2004 τον Μάρτιο, που χήρεψε η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων με απόφασή του ο τότε Πρωθυπουργός με όρισε Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων και μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων παραιτήθηκα για να εργαστώ στον ιδιωτικό τομέα. Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το 2000 μέχρι το 2004 ήσασταν μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Στην Οργανωτική Επιτροπή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν κατάλαβα καλά είχατε την ευθύνη των ξενοδοχείων…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Θα σας πω. Οι τομείς των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ μεγάλοι. Οι τομείς ευθύνης, που μου είχε αναθέσει τότε η κυρία Αγγελοπούλου, η οποία ήταν Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, αφορούσαν την οργάνωση των αθλημάτων, το κομμάτι που αφορούσε τις ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και το κομμάτι που αφορούσε τις υπηρεσίες των αγώνων. Οι υπηρεσίες των αγώνων ήταν χωρισμένες σε μεταφορές…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, μην επεκτείνεστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Και αυτοί ήταν οι τομείς δραστηριότητας. Υπήρχαν άλλοι εκτελεστικοί σύμβουλοι, οι οποίοι είχαν την ευθύνη του συντονισμού των έργων, υπήρχε το κομμάτι της ασφάλειας την οποία την είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος τότε των Ολυμπιακών Αγώνων κ.ο.κ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αρκετά. Σε ό,τι αφορά τα θέματα που εξετάζουμε εμείς εμπλέκεστε και πού; Όχι, δεν εννοώ ότι έχετε ευθύνη, αλλά είχατε καμία αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά συνολικά το C4I, γιατί αυτό μας ενδιαφέρει εκείνη την περίοδο; Ή εμπλακήκατε σε κάποια πλευρά με το C4I και με τις εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όχι, δεν ενεπλάκην ούτε στο κομμάτι πριν υπογραφεί η σύμβαση, ούτε αφού υπογράφτηκε και μόνο στο τελευταίο διάστημα από το Μάρτιο μέχρι την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήμουνα σε μια ομάδα εργασίας που παρακολουθούσε την πορεία των εργασιών των εργολάβων του C4I. Αυτό ακριβώς…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχουμε τώρα πόσους μήνες που ασχολούμαστε και έχουμε ακούσει πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχει μια διαμάχη. Έχει κατατεθεί εδώ, από την πλευρά κυρίως των εταιρειών, ότι υπήρχε πρόβλημα ανταπόκρισης του δημοσίου σε ό,τι αφορά τις υποδομές και γι’ αυτό καθυστερούσε η υλοποίηση του C4I. Από την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει το αντίθετο.
Εγώ δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει και πώς ήταν οι καθυστερήσεις, αλλά αυτό που έχει βγει σαν συμπέρασμα ήταν ότι, εκτός των άλλων, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο σε ό,τι αφορά τη σύμβαση, επειδή ήμασταν εκτεθειμένοι σε πράγματα που έπρεπε να κάνει το ελληνικό δημόσιο και δεν τα έκανε και αυτό θα το χρησιμοποιούσε η SAIC πιθανά σε ένα διεθνές δικαστήριο.
Εσείς τι αίσθηση έχετε απ’ αυτό, πέρα από φυσιολογικές καθυστερήσεις και εμπλοκές που υπάρχουν πάντα. Υπήρχε, δηλαδή, ευθύνη του δημοσίου τέτοια που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει η SAIC το C4I, στον τομέα που εσείς ελέγξατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν μπορούσα να ελέγξω αυτό τον τομέα γιατί εμένα η προσπάθειά μου ήταν να διευκολύνουμε να υλοποιούνται γρήγορα και να μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους για εκτέλεση της σύμβασης…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ακριβώς σ’ αυτό που λέτε, σ’ αυτή την προσπάθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Βεβαίως εκεί πέρα πάντα υπήρχαν οι γκρίνιες από όλα τα μέλη, όπως γίνεται πάντα από τη μεριά …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλο γκρίνια και άλλο ουσιαστικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν είμαι σίγουρος, εάν αυτό που ήθελε να παραδώσει η SAIC ήταν ακριβώς αυτό που είχε υπογραφεί με το ελληνικό δημόσιο.
(DE)
(1DP)
Από την άλλη μεριά, χρειαζόταν το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, γιατί χωρίς το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μπορούσαν να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, χωρίς ένα σύστημα ασφάλειας, όχι χωρίς το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι το συγκεκριμένο, ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Εσείς τώρα, από την εμπειρία που έχετε, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια σύμβαση η οποία δεν μπορούσε να υλοποιηθεί αντικειμενικά, από την εξέλιξη των πραγμάτων;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σίγουρα, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Καλά, αυτό πλέον το ξέρει και η…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Και δεν υλοποιήθηκε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό πώς το εκτιμάτε εσείς τώρα πολιτικά; Γιατί σε εμάς υπάρχει ένα ερώτημα μεγάλο. Πας και υπογράφεις μία σύμβαση που εν γνώσει σου δεν μπορείς να την κάνεις σε ένα χρόνο. Και εδώ είναι δυο οι πλευρές. Η μία είναι, βέβαια, ότι, ας πούμε, το δημόσιο καλόπιστα την υπογράφει, η άλλη είναι μία εταιρεία η οποία υπόσχεται κάτι που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει. Δεν είναι τεράστιο θέμα αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν τα γνωρίζω αυτά και οτιδήποτε και αν πω θα είναι λάθος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, εγώ μια κρίση σας ζήτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Διότι ούτε η εξειδίκευσή μου είναι σε θέματα ασφάλειας ούτε ασχολήθηκα με τα θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν μπορώ να σας πω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Μας είπατε ότι γνωρίζετε τον κ. Χριστοφοράκο κοινωνικά, όπως και πάρα πολλούς άλλους επιχειρηματίες.
Εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Δεν ξέρω εάν με γνωρίζετε, αλλά τουλάχιστον, από την πλευρά του Κόμματός μας, δεν μπαίνουμε στη λογική των κουτσομπολιών, των ημερολογίων και των κατσαρολικών. Προσπαθούμε πιο ουσιαστικά να ερευνήσουμε. Ούτε και θεωρούμε -και θα το πω έτσι ανοικτά- τον κ. Χριστοφοράκο και την κυρία SIEMENS ή την κυρία τάδε ως αξιόπιστους. Ξέρετε και την πολιτική μας θέση συνολικά. Επομένως, δεν το κάνω απ’ αυτή την πλευρά.
Οι επαφές ήταν κοινωνικές. Εννοείται ότι τον συναντούσατε σε διάφορες εκδηλώσεις όπου παίρνουν μέρος και διάφοροι επιχειρηματίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Και μια φορά έχω φάει και στο σπίτι του κ. Χριστοφοράκου όπου ήμουν καλεσμένος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, ναι, εντάξει. Δεν κάνω εγώ τέτοιες…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, εγώ σας το λέω. Δεν έχω τίποτε να κρύψω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, γιατί τότε ήταν εκπρόσωπος μιας εταιρείας, εσείς, συνδέοντας πιθανά γεγονότα εκείνης της εποχής που μπορεί να μη δώσατε σημασία, αντιληφθήκατε το Χριστοφοράκο να παίζει έναν τέτοιο ρόλο; Και λέω εκ των υστέρων, γιατί εκ των προτέρων δεν μπορεί να το ξέρει κανείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, ούτε εκ των υστέρων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εμφανιζόταν, δηλαδή, ότι ήταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δηλαδή, στις κοινωνικές επαφές δεν εμφανιζόταν να κάνει τέτοια πράγματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας ρωτάω τώρα και δεν είναι κουτσομπολιό. Εσάς προσπάθησε ποτέ να σας πιέσει με κάποιον τρόπο ή να σας μιλήσει ευνοϊκά του τύπου «Δες, κύριε Καπράλο, σε αυτόν τον τομέα έχουμε πρόβλημα κ.λπ.»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, πιθανόν γιατί δεν είχα επαφή με το αντικείμενο της SIEMENS, οπότε δεν είχε να κερδίσει τίποτα και να με πιέσει εμένα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Εκ των υστέρων τι γνώμη σχηματίζετε με όλα αυτά που έχουν γίνει; Δηλαδή, θα ξαναείχατε σχέσεις τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι. Γνωρίζοντας εκ των υστέρων αυτά τα πράγματα, ασφαλώς όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Τώρα να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Είπατε ότι συμμετέχετε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έχετε υπόψη σας ότι χρηματιστές ήταν «βαποράκια μαύρου χρήματος»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Το διάβασα στον Τύπο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εδώ έχουν γίνει καταθέσεις. Έχουν παραδεχθεί. Βέβαια, λένε, ότι είναι δικά τους λεφτά, ατομικά. Αυτό σας απασχόλησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθόλου, ποτέ; Δεν σας κίνησε την περιέργεια να ψάξετε τον κ. Γιαννακάκη, τον κ. Δεβλέτογλου; Δεν θυμάμαι καλά και τα ονόματα. Αυτοί είναι γνωστοί χρηματιστές, που έρχονται εδώ στην Επιτροπή -σας το λέω και σας το λέω όχι σαν μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά σαν άνθρωπος- και με έναν τρόπο κυνικό μας λένε: «Εξυπηρετούσα ένα φίλο μου». Και μιλάμε για εκατομμύρια. Κατέθεταν λεφτά στην Ελβετία και τους τα έδιναν εδώ με βαλίτσα. Αυτό δεν σας απασχόλησε εσάς καθόλου σαν Επιτροπή; Δεν σας αγγίζει, δηλαδή; Και το έχουν παραδεχθεί ότι το έκαναν. Απλώς λένε ότι το έκαναν προσωπικά κ.λπ. Δεν εμπίπτει, δηλαδή, στις αρμοδιότητες ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να το ψάξουμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το έψαξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ούτε έχει τεθεί ποτέ; Πόσο καιρό είστε στην Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Από το 2004.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Από το 2004 μέχρι τώρα είναι έξι χρόνια που γίνεται όλο αυτό, δημοσιεύσεις, παραδημοσιεύσεις, δηλώσεις, παραδηλώσεις. Ανεξάρτητα αν μερικά μπορεί να είναι υπερβολικά ή όχι, εδώ, όμως, προκύπτει ένα τεράστιο θέμα και κανένας απ’ αυτούς δεν λέει ότι δεν το έκανα. Και μάλιστα, σε ερωτήσεις αν είναι συνήθης αυτή η λειτουργία, απαντούν εμμέσως πλην σαφώς ότι «ναι, συμβαίνει». Εσάς δεν σας κίνησε την περιέργεια σαν Επιτροπή -δεν εννοώ προσωπικά, αλλά σαν μέλος της Επιτροπής- να πείτε «τι γίνεται εδώ, να ψάξουμε κάτι μέσα στις αρμοδιότητες»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κοιτάξτε, σε μια τέτοια υπόθεση που έχει επιληφθεί και η ελληνική δικαιοσύνη και η Βουλή των Ελλήνων, νομίζω ότι το να ασχοληθεί τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γι’ αυτά τα πράγματα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας αφορά, δηλαδή, αυτό το κομμάτι, σαν Επιτροπή; Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν εννοώ προσωπικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ναι, το καταλαβαίνω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Προσπαθήστε να καταλάβετε το πνεύμα μου, το πολιτικό πνεύμα, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Το καταλαβαίνω.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την άποψή μας τη ξέρετε και για το Χρηματιστήριο και για όλα αυτά. Ξέρω ότι είσαστε και μορφωμένος. Ο Μαρξ έγραφε ότι είναι «ο ναός της κερδοσκοπίας» και τελικά έχει αποδειχθεί πιο επίκαιρος από ποτέ. Όμως, ανεξάρτητα απ’ αυτό, υποτίθεται ότι μπαίνουν κάποιοι κανόνες και ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι υποχρεωμένη να ελέγχει τη νομιμότητα των συναλλαγών, μια σειρά ενέργειες που πρέπει να κάνει.
Εδώ έχει προκύψει ότι οι χρηματιστηριακές εταιρείες «ξέπλεναν μαύρο χρήμα». Εν αγνοία τους, μέσα είναι, έπαιρναν μίζα, έπαιρναν ποσοστό; Δεν ξέρω το τι έγινε, αλλά το ότι ξέπλεναν έχει προκύψει. Θέλετε να το πούμε πιο κομψά; Μπορούμε να το πούμε ότι έκαναν διευκολύνσεις. Δεν έχει αρμοδιότητα, όταν γίνονται τέτοιες καταγγελίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως, είναι εύκολο σε μένα να σας πω ότι υπάρχει η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος που έχει αυτή την ευθύνη και θα έπρεπε η Αρχή Ξεπλύματος Χρήματος να ασχολείται με αυτά τα πράγματα κ.ο.κ. Το να επεμβαίνει ο καθένας…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορείτε να απαντήσετε και έτσι. Όπως θέλετε. Εγώ σας λέω: Σκοπεύετε, τέλος πάντων, αφού σας ρωτάω, όχι εσείς προσωπικά, αλλά συνολικά, να ψάξετε αυτό το θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σας είπα ότι τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν σχέση με τα θέματα που θέτει το Προεδρείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι υπηρεσίες της κ.λπ. Πιθανόν να το εξετάζουν κιόλας, γιατί δεν το ξέρουμε κι εμείς. Μπορεί να το εξετάζει ή να το έχει εξετάσει και να το έχει βάλει στο αρχείο ή να έχει κάνει άλλα πράγματα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πάντως δεν έχει έρθει αυτό το θέμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν έχει έρθει ποτέ τέτοιο θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, δεν είναι αρμόδια -να το πω και αλλιώς- η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγχει αυτές τις εταιρείες; Δεν υπάρχει δεοντολογία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Τις χρηματιστηριακές εταιρείες τις ελέγχει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, όταν ένας πρόεδρος χρηματιστηριακής παραδέχεται ότι έκανε εξυπηρετήσεις τέτοιου είδους και τώρα από προσωπικό ή από αλλού δεν ξέρω αν διαχωρίζονται όλα αυτά, δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει τεθεί.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ωραία, εντάξει.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστούμε, κύριε Παφίλη.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γεια σας, κύριε Καπράλο.
Νομίζω ότι ήταν λογικές οι ερωτήσεις του κ. Παφίλη, ιδίως γιατί ήρθε εδώ ο κ. Δεβλέτογλου και μας είπε για κάποιο έμβασμα από μια εξωχώρια εταιρεία, off shore, δηλαδή, την Placid Blue, 350.000, για την οποία ήταν σίγουρος ότι προερχόταν από τον Καπάτσο, χωρίς να δει το όνομα Καπάτσος, αλλά είδε Placid Blue. Μέσω μιας τράπεζας έγινε.
Αυτά τα πράγματα περίμενε κανείς -και γι’ αυτό είναι και λογικά τα ερωτήματα του κ. Παφίλη- να απασχολούσαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση το ότι γίνονταν και προφανώς συνεχίζουν να γίνονται, ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Φαντάζομαι ότι έχετε καλέσει και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εδώ, για να σας πει για πράγματα που αφορούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εσείς τι αίσθηση έχετε; Συνεχίζουν να γίνονται ακόμα τέτοια, ανάλογα με αυτά που σας είπα τώρα και που μας κατέθεσε ο κ. Δεβλέτογλου, από εξωχώριες; Τι ακούτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Κοιτάξτε, ότι υπάρχουν πολλές εξωχώριες εταιρείες, είναι δεδομένο. Τώρα τι γίνεται ή πώς γίνεται, δεν μπορώ να σας πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ σας θυμάμαι ως κορυφαίο αθλητή, Εθνικής Ελλάδος, Ναυτικού Ομίλου Χίου κ.λπ. Μπορώ να σας ρωτήσω, πριν αναλάβετε ως στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής, ποιο ήταν το υπόβαθρό σας; Ποια ήταν η εμπειρία σας η ακαδημαϊκή και η πανεπιστημιακή; Δηλαδή, ποιος σας επέλεξε και για ποιο λόγο για εκείνη τη θέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ωραία. Εσείς είπατε μια πτυχή, που είναι η αθλητική μου. Τελείωσα το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Οικονομικό Τμήμα της Νομικής. Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχω ένα MBA.
Στη συνέχεια, εργάστηκα δώδεκα χρόνια στο εξωτερικό, σε τράπεζες του εξωτερικού στη Νέα Υόρκη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο. Ήρθα εδώ πέρα και ανέλαβα και έγινα Υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 1991 έως το 1993.
Στη συνέχεια, μαζί με ένα γκρουπ επιχειρηματιών κάναμε μια από τις λίγες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα, στην Ήπειρο, μια μονάδα παραγωγής φέτας, την οποία τελικά πουλήσαμε σε αυτόν που διένειμε το προϊόν.
(AD)
(1DE)
Στη συνέχεια εργάστηκα για τρία χρόνια στην Τράπεζα EFG EUROBANK με την ευθύνη να αναπτύσσω την Τράπεζα εκτός Ελλάδας και μ’ αυτόν τον τρόπο προχωρήσαμε και αγοράσαμε μία τράπεζα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Όταν έγινε η κρίση των Ολυμπιακών Αγώνων και επειδή είχα και την αθλητική εμπειρία σαν αθλητής που είχε λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σαν Αρχηγός της Ολυμπιακής Αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και στη συνέχεια, επειδή ήμουν και βοηθός της κας Αγγελοπούλου στη διεκδίκηση των Αγώνων, ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης τότε με είχε επιλέξει και ήμουν από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων.
Στη συνέχεια, όταν ήρθε η κα Αγγελοπούλου, μου ζητήθηκε να αναλάβω Εκτελεστικός Διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να παραιτηθώ από τη θέση μου στην Τράπεζα. Τη συνέχεια τη γνωρίζετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μάλιστα. Είχατε, λοιπόν, μια πλούσια εμπειρία να αναλάβετε αυτήν την πολύ υψηλή θέση στην Οργανωτική Επιτροπή. Το 2000 αναλάβατε, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Ναι, ανέλαβα το 2000.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θυμάστε αν ζήτησε η Οργανωτική Επιτροπή την προμήθεια του C4I ή ποιος τη ζήτησε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Η Οργανωτική Επιτροπή δεν ζήτησε, γιατί το θέμα ασφάλειας ήταν ευθύνη του κράτους και το κράτος είχε αναλάβει την ασφάλεια και της χώρας και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Άρα, δεν έκανε καμία παρέμβαση για το θέμα της ασφάλειας. Είπε απλώς ότι θέλουμε να έχουμε ασφάλεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Ασφαλώς, γιατί όπως θυμάστε, ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα που μας έθεταν όλοι και η ΔΟΕ και κυρίως τα ξένα Μέσα Επικοινωνίας που πίεζαν συνεχώς για το θέμα ασφάλειας της Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σωστά. Έτσι είναι. Παρακολουθούσατε, είπατε, τους εργολάβους του C4I την περίοδο υλοποίησης. Σωστά; Έχω καταλάβει καλά; Τους τσεκάρατε αν προχωρούσαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Αυτό στο τέλος, γιατί μέχρι τότε δεν είχα καμία ανάμειξη, διότι δεν παρακολουθούσα τα θέματα ασφάλειας. Είχαμε μοιράσει τους τομείς αρμοδιότητας. Από τότε που έγινα Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, προσπαθούσα και εγώ από τη μεριά μου, μαζί με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Άμυνας και την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, να παρακολουθούμε την πορεία ώστε να εκτελεστεί το έργο ασφάλειας, τουλάχιστον αυτό που ήταν αναγκαίο για να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με ασφάλεια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μέχρι πότε ήσασταν Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Παραιτήθηκα μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το Σεπτέμβριο, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): …και πριν αναλάβω τη θέση μου στο Χρηματιστήριο που ανέλαβα στις 25 Οκτωβρίου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, έξι μήνες μείνατε Γενικός Γραμματέας.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Ακριβώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακολουθήσατε, δηλαδή, την πορεία υλοποίησης του C4I εκεί μόνο. Πιο πριν, όχι, ως στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Πιο πριν, όχι. Και όπως καταλαβαίνετε και τους τελευταίους πέντε μήνες, μέχρι να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το θέμα ασφάλειας ήταν ένα από τα θέματα. Είχαμε να ασχοληθούμε και με πάρα πολλά άλλα θέματα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει χαρακτηρίσει το C4I «τέρας» τώρα στην κατάθεσή του. Βέβαια, ο ίδιος δεν κατήγγειλε τη σύμβαση του «τέρατος», απ’ ό,τι διαπίστωσα, όταν ήταν αρμόδιος για κυβερνητική θέση.
Εν πάση περιπτώσει, ήταν καλή η πορεία υλοποίησης του C4I τους έξι μήνες που είχατε αυτήν την εμπειρία; Ήταν μία αγχώδης περίοδος, διότι προφανώς ήμασταν και στο στόχαστρο εκείνη την εποχή. Ήταν καλή η πορεία υλοποίησης; Τι αίσθηση έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Ήταν με πολλά εμπόδια που μπορεί να οφείλονταν σε εργολάβους. Άλλα οφείλονταν και στις αδυναμίες του κράτους να ανταπεξέλθει σε ορισμένα πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αν τα βάζατε σε μία ζυγαριά, ποιος έφταιγε περισσότερο, εμείς, οι υπερβολάβοι ή οι εργολάβοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Θα δυσκολευτώ να σας πω, αλλά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήταν πρόθυμοι, δηλαδή, να υλοποιήσουν και έβρισκαν μπροστά τους τα εμπόδια του κράτους, ότι δηλαδή δεν είχε παροχή κάπου να βγάλουν μία κάμερα ή ότι ο δήμαρχος τάδε…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Από τη μεριά τους, αυτά έλεγαν…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτά έλεγαν. Ίσχυαν; Εσείς που ήσασταν υπεύθυνοι, τι λέτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσχυαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχαν δίκιο, δηλαδή, για το ότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Σε ορισμένα προσπαθούσαν και αυτοί σαν εργολάβοι να ρίξουν το βάρος στο κράτος…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είχαν δίκιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν δίκιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Περισσότερο όμως ήταν και σαν προκάλυμμα; Μήπως ήταν και δικαιολογίες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν μπορώ να σας πω ούτε μπορώ να θυμηθώ αν είχαν περισσότερο δίκιο αυτοί ή οι άλλοι. Και επειδή υπήρχε μία πολύ μεγάλη ομάδα αξιωματικών της Αστυνομίας και άλλων ειδικών οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία εκτέλεσης του έργου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή, η υλοποίηση ήταν καλή; Διότι εδώ εμείς δίναμε δόσεις –εννοώ το ελληνικό δημόσιο- πληρώναμε λεφτά. Ήταν καλή, ομαλή η πορεία υλοποίησης ή τους είχαμε προικοδοτήσει με καλή θέληση και καλή πίστη «ε, εντάξει, θα το φτιάξετε κάποια στιγμή, πάρτε τα λεφτά τώρα και κάποια στιγμή θα το συμπληρώσετε». Τι αίσθηση έχετε; Ανταποκρίνονταν τα χρήματα που δίναμε σ’ αυτό που εισπράτταμε τότε ως έργα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά πάντως αυτοί διαμαρτύρονταν ότι έπαιρναν πολύ λίγα χρήματα και ότι ξόδευαν πολύ περισσότερα, ότι δηλαδή παρήγαγαν περισσότερο έργο από τα χρήματα τα οποία έπαιρναν. Και αυτή ήταν η μόνιμη τριβή με τους ανθρώπους της SAIC.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Λειτουργούσε το C4I κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων; Διότι τότε το θέλαμε, τότε καιγόμασταν. Αν συνέβαινε κάτι, θα την πληρώναμε. Εννοώ επικοινωνιακά και σε διεθνή διασυρμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Ναι. Ορισμένα πράγματα νομίζω ότι λειτουργούσαν…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ορισμένα ή ήταν καλό το επίπεδο; Τι αίσθηση έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν τα ξέρω όλα τα συστήματα που λειτουργούσαν γιατί ήταν τεράστια η σύμβαση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σύμφωνοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Όμως, θυμάμαι ότι το κομμάτι που αφορούσε το TETRA, τις επικοινωνίες και αυτά, λειτουργούσε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Λειτουργούσε και για το Πυροσβεστικό Σώμα και για το Λιμενικό; Το TETRA ήταν σε καλό σημείο; Πώς το κρίνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Δεν ξέρω για το Πυροσβεστικό, αλλά νομίζω ότι λειτουργούσε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εσείς μετά απ’ αυτήν την απόσταση και τη μεγάλη εμπειρία που είχατε ως μάνατζερ και στέλεχος και λόγω της εμπλοκής σας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ως αθλητής και ως κορυφαίος παράγοντας της πετυχημένης διοργάνωσης, νομίζετε ότι το χρειαζόμασταν;
Κύριε νέε Υφυπουργέ Πολιτισμού και Τουρισμού, να πούμε ότι ουδέποτε εξαργυρώσαμε το τεράστιο κεφάλαιο που είχαμε συσσωρεύσει, επειδή κάναμε καλούς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες. Εσείς ξέρω ότι έχετε ευαισθησία και από τη νέα σας θέση σας ζητώ να στρέψετε λίγο την προσοχή των ξένων στο ότι κάναμε ασφαλείας Ολυμπιακούς Αγώνες και στο ότι είναι ασφαλής χώρα η Ελλάδα. Τώρα, το τι γίνεται, εμείς το ξέρουμε, αλλά τουλάχιστον να σχηματιστεί αυτή η εντύπωση στο εξωτερικό, γιατί είναι η πιο βαριά βιομηχανία μας.
Κανονικά θα έπρεπε να είστε πρώτος τη τάξει Υπουργός λόγω του αντικειμένου που αναλαμβάνετε. Είστε πρώτος τη τάξει στις καρδιές μας. Αν έχετε την καλοσύνη, σ’ αυτό το τεράστιο κεφάλαιο το οποίο εξανεμίστηκε από το 2004 έως σήμερα, δώστε του μία έμφαση.
Κύριε μάρτυς, το θέλαμε αυτό το σύστημα ασφαλείας ή ήταν πολύ για μας, «too much», όπως λένε και στις καφετέριες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Ασφαλώς χρειαζόμασταν ένα σύστημα ασφαλείας, αλλά θα σας πω κάτι από την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μπορούσαμε να κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με πολύ λιγότερα πράγματα σε όλους τους τομείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σωστό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπύρος Καπράλος): Και η οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων χρησιμοποιήθηκε πολύ από το ελληνικό κράτος για να γίνουν και διάφορα έργα τα οποία δεν είχαν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά ήταν έργα υποδομής ή έργα τα οποία χρειαζόμασταν και την επόμενη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Βεβαίως, πολλοί μιλούν για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά θεωρώ –και σας το λέω σαν Έλληνας πολίτης- ότι σε σχέση με τα 250 δισεκατομμύρια που χρωστά σήμερα η χώρα μας, το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν παρά λίγες σταγόνες στο σύνολο αυτών που χρωστάμε.
Νομίζω ότι αν είχαμε καταφέρει και είχαμε εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες –αυτό που είπατε και εσείς- την εικόνα που έβγαλε η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι δηλαδή είμαστε μία ασφαλής χώρα και μπορούσαμε να το εκμεταλλευτούμε αυτό πολύ περισσότερο, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια για τη χώρα. Χάσαμε ασφαλώς μία ευκαιρία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έτσι είναι. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Αϊβαλιώτη.
Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν υποβάλω ερωτήσεις στο μάρτυρα, μπορώ να ενημερωθώ από εσάς αν γνωρίζετε με τίνος μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής προτάθηκε ως μάρτυρας ο κ. Καπράλος;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα το δούμε στην πορεία και θα σας πω. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε εύκαιρο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ούτε αυτό το έχουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Θα το έχουμε γραμμένο, κύριε συνάδελφε. Θα το βρούμε. Υπάρχει σε κάποιο πρακτικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπενθυμίζω και τη χθεσινή μου απορία για τον κ. Σημαιοφορίδη. Και επ’ αυτού, ούτε σήμερα υπήρξε απάντηση.
Δεύτερον, είδα χθες σε τηλεοπτικά κανάλια ποιους θα καλέσουμε την επόμενη εβδομάδα και ποια μέρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ποιους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το είπαμε αυτό στην Εξεταστική Επιτροπή χθες;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Χθες είπαμε ποιους θα καλέσουμε αυτήν την εβδομάδα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι. Επειδή στα κανάλια άκουσα ποιους θα καλέσουμε την επόμενη εβδομάδα, τον κ. Μαντέλη, κλπ, το είχαμε πει αυτό εδώ στην Επιτροπή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Για την επόμενη εβδομάδα, δεν έχουμε πει απ’ ό,τι θυμάμαι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, απ’ ό,τι θυμάμαι και εγώ. Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα τάξης και λειτουργίας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Όμως, για το τι είδατε στα κανάλια, να ελέγξετε ποιοι τα κατέθεσαν…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Υπάρχει ένα «χοντρό» θέμα τάξης και λειτουργίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καλώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επί μήνες, όλοι οι συνάδελφοι ζητάμε να προγραμματίσουμε, να ξέρουμε τι μας γίνεται, να οριστικοποιήσουμε τον κατάλογο των μαρτύρων και να τον βάλουμε σε σειρά. Δεν υπάρχει συνάδελφος οποιασδήποτε πτέρυγας που να μην τον ζητάει. Αντί γι’ αυτό, γίνονται διάφορα «θαύματα» που χειραγωγούν και υποκαθιστούν την Επιτροπή.
(ΚΟ)
(1AD)
Υπάρχει κατάχρηση εξουσίας από το Προεδρείο. Είναι απαράδεκτο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εγκαλείτε το Προεδρείο για κατάχρηση εξουσίας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το Προεδρείο ως συλλογικό σώμα. Εσείς προεδρεύετε. Δεν εννοώ εσάς προσωπικά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαδημούλη, ξέρετε ότι η «κατάχρηση εξουσίας» δεν είναι πολιτικός όρος, αλλά ποινικός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Για κατάχρηση εξουσίας.
Κύριε Νικητιάδη, θεωρώ απαράδεκτο να ενημερώνετε τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για το ποιος θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, την τάδε μέρα –πιστεύω ότι και εσείς συμφωνείτε- και προτείνω –επειδή τώρα είναι παρών ο μάρτυρας- να λύσουμε όλα αυτά τα «μυστήρια» για να μην έρχεστε και εσείς σε δύσκολη θέση να μου λέτε ότι δεν ξέρετε, δεν γνωρίζετε και να βάλουμε τάξη και σειρά.
Και επειδή, επίσης, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής δίνονται στον Τύπο ανακοινώσεις, επιστολές κλπ για πράγματα που δεν έχουμε αποφασίσει -και αυτό αφορά και θέματα που ενδεχομένως αν τα βάζατε εδώ, εγώ πιθανώς να συμφωνούσα- και επειδή και αυτό είναι θέμα τάξης, ζητώ την επόμενη φορά που θα συνεδριάσουμε και πριν μπουν μάρτυρες για να τους εξετάσουμε, να τα συζητήσουμε όλα αυτά.
Δεν ζητώ να γίνει τώρα συζήτηση, δεδομένου ότι είναι παρών ο μάρτυρας και θα προχωρήσω σε ερωτήσεις. Όμως, θα ήθελα να πω ότι το πράγμα έχει παραγίνει.
Και επειδή αυτά εγώ προσωπικά τα συνδυάζω με τη χθεσινή εικόνα της Επιτροπής και των μαρτύρων, που κατά τη γνώμη μου ήταν η πρώτη πράξη στο έργο της συγκάλυψης δια του συμψηφισμού, γι’ αυτό θέλω τουλάχιστον στη λειτουργία της Επιτροπής να είμαστε σωστοί. Διότι διαφορετικά αν είναι να παίζουμε το ρόλο του «κομπάρσου» που χειραγωγείται και υποκαθίσταται, σας βεβαιώνω ότι δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το ρόλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καλώς, κύριε Παπαδημούλη.
Δεν αντιλαμβάνομαι, βέβαια, πού αναφέρεστε σε σχέση με τη συγκάλυψη των σκανδάλων και θα παρακαλούσα πολύ αν γνωρίζετε κάτι, να το πείτε εδώ στην Επιτροπή για να φροντίσει η Επιτροπή να διερευνήσει από πού προέρχεται η συγκάλυψη.
Αν τώρα υπάρχει μομφή κατά του Προεδρείου, επίσης σας υπενθυμίζω ότι είναι δικαίωμά σας να ασκήσετε μομφή κατά του Προεδρείου.
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ερώτημα, σας είπα και χθες ότι δεν είναι πάντα εύκολο. Εγώ θα σας διαβάσω τώρα τον προγραμματισμό που έχω μπροστά μου για τις συνεδριάσεις μας μέχρι και τις 27 Μαΐου, τη μεθεπόμενη Πέμπτη, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί δυο μάρτυρες να πουν ότι κάτι έγινε και δεν μπορούν να έρθουν.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη δημοσιοποίηση από τα Μέσα Ενημέρωσης ονομάτων μελλόντων να εξεταστούν μαρτύρων, θεωρώ ότι δεν μπορεί να αποδίδονται ευθύνες ανωνύμως ή στην Εξεταστική Επιτροπή ή στο Προεδρείο, ακόμα κι αν συμπτωματικώς κάποια από αυτά τα ονόματα που ανακοινώσατε θα ανακοινωθούν ούτως ή άλλως.
Εγώ, λοιπόν, θα προχωρήσω. Νομίζω ότι σε καμία περίπτωση τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο τα περιγράψατε.
Από εκεί και πέρα, αν οι δημοσιογράφοι μπορούν να ανακαλύπτουν με δικούς τους τρόπους, είτε επειδή ειδοποιήθηκαν κάποιοι μάρτυρες να είναι έτοιμοι ή κάτι τέτοιο, μπορείτε να το θέσετε.
Στη συνεδρίαση, λοιπόν, της 20ης Μαΐου 2010, ημέρα Πέμπτη, αύριο, θα έχουμε ως μάρτυρες τους κ.κ. Ευστάθιο Τσέγκο, Παναγιώτη Κουμάντο, Κωνσταντίνο Λιακόπουλο, Κωνσταντίνο Τζανακάκη. Είναι όλοι γενικοί διευθυντές του Ο.Σ.Ε. και είναι προταθέντες στις καταστάσεις των μαρτύρων που έχουν διανεμηθεί πολλάκις.
Στη συνεδρίαση της 25ης Μαΐου 2010 -δηλαδή την Τρίτη μετά του Αγίου Πνεύματος- θα έχουμε ως μάρτυρες τους κ.κ. Μάριο Ψάλτη –Price Waterhouse- Παναγή Βουρλούμη, Ιορδάνη Αϊβάζη, ο οποίος είναι και αυτός διευθυντής του Ο.Τ.Ε.
Στη συνεδρίαση της 26ης Μαΐου 2010, ημέρα Τετάρτη, θα έχουμε ως μάρτυρα τον κ. Αναστάσιο Μαντέλη. Έχει κληθεί. Αν δεν έρθει, θα βάλουμε άλλο μάρτυρα ή θα πούμε ότι δεν κάνουμε συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου 2010, ημέρα Πέμπτη -δεν έχει ειδοποιηθεί γιατί είχε ειδοποιηθεί για την Τρίτη, αλλά θα ειδοποιηθεί- θα έχουμε ως μάρτυρα τον κ. Βύρων Πολύδωρας και τον κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη.
Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας, αν βέβαια δεν αλλάξει κάτι και μπορέσουν να έρθουν όλοι οι μάρτυρες.
Σας ακούω, κύριε Παπαδημούλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πρώτον, δεν υπέβαλα πρόταση μομφής, αλλά άσκησα μια αυστηρή κριτική, γιατί έχουμε επαναλαμβανόμενα κρούσματα μη σωστής λειτουργίας.
Δεύτερον, η σύμπτωση αυτών που χθες ανακοινώθηκαν στα Μέσα Ενημέρωσης και συγκεκριμένα για τον κ. Μαντέλη –για το πότε θα έρθει ο κ. Μαντέλης- και ενώ κανένα από τα μέλη της Επιτροπής δεν γνώριζε, σημαίνει ότι κάποιος που είχε την αποκλειστικότητα της πληροφορίας και τη δύναμη να τη διακινήσει, δια ίδιον όφελος «έκανε παιχνίδι» με τους δημοσιογράφους. Αυτό το θεωρώ προσβλητικό για την Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Παπαδημούλη, αν δεν έρθει ο κ. Μαντέλης, θα εκτεθεί ο «δια ίδιον όφελος κινούμενος» κτλ κτλ., διότι κανένας δεν μας λέει ότι θα έρθει ο Μαντέλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όμως, αυτά τα «παιχνιδάκια» μας φθείρουν όλους.
Το τρίτο και ουσιωδέστερο είναι το εξής: Πιστεύω ότι πρέπει να προηγηθεί της εξέτασης του κ. Μαντέλη –και σ’ αυτό επιμένω και ζητώ να γίνει συζήτηση στην Επιτροπή, αφού τελειώσουμε με το μάρτυρα- η εξέταση του κ. Γεώργιου Τσουγκράνη. Ο κ. Γεώργιος Τσουγκράνης είναι κάτοχος του λογαριασμού στον οποίο συνδικαιούχοι είναι τα τέκνα Μαντέλη. Είναι κουμπάρος του κ. Μαντέλη και έχει προσφερθεί εδώ και μήνες να έρθει να καταθέσει. Νομίζω ότι η δική του κατάθεση πρέπει να προηγηθεί της κατάθεσης του κ. Μαντέλη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ίσως να έρθει την ίδια μέρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προτείνω, λοιπόν, να αποφασίσει σήμερα η Εξεταστική Επιτροπή –και ελπίζω να μην έχει κανείς αντίρρηση σ’ αυτό, γιατί το στηρίζω με λογικά επιχειρήματα- να προηγηθεί ο κ. Τσουγκράνης του κ. Μαντέλη. Ο κ. Τσουγκράνης είναι στην Ελλάδα και είναι ευκολότερο να τον βρούμε, σε σχέση με τον κ. Μαντέλη ο οποίος είναι στο Αζερμπαϊτζάν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Τι πρόβλημα υπάρχει με το να κληθεί να καταθέσει την ίδια μέρα πριν από τον κ. Μαντέλη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, θα προτιμούσα να έχουμε την εξέτασή του και την κατάθεσή του, την οποία να μπορούμε να αξιολογήσουμε πριν ρωτήσουμε τον κ. Μαντέλη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εάν εγώ σας έλεγα ότι αυτή η ανακριτική τακτική που προτείνετε δεν διευκολύνει, αλλά απεναντίας «διευκολύνει» τη συσκότιση του έργου της Επιτροπής, τι θα λέγατε; Θα μπορούσα να σας πω αυτό, κύριε Παπαδημούλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το πείτε, για να το συζητήσουμε. Αν είναι η άποψή σας, να το πείτε, για να το συζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Μπορεί να είναι λάθος αυτό που κάνουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να το πείτε για να το συζητήσουμε, αν έχετε αυτή την άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε Παπαδημούλη, θα το δούμε αυτό. Κατ’ αρχήν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κληθεί ο κ. Τσουγκράνης.
Το λόγο έχει ο κ. Τζαβάρας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ σε όσα άκουσα να λέει ο κ. Παπαδημούλης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Και για τον κ. Τσουγκράνη;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, συμφωνώ και για τον κ. Τσουγκράνη.
Επιπλέον, όμως, αυτό για το οποίο είμαι πολύ-πολύ βαθιά σκεπτικός από το πρωί και μου δημιουργούνται βεβαίως και κάποιες σκέψεις είναι το έγγραφο το οποίο έστειλε ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής -με ημερομηνία 17/5/2010 και αριθμό πρωτοκόλλου «89»- προς τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Εμμανουήλ Ρούσσο-Παπαδάκη.
Στο έγγραφο αυτό, ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής αφενός μεν επιχειρεί επέμβαση σε εν εξελίξει δικαιοδοτικό έργο της Δικαιοσύνης, διατυπώνοντας απόψεις νομικού και δικαστικού περιεχομένου οι οποίες θεωρώ ότι μας εκθέτουν ως Εξεταστική Επιτροπή και δεύτερον και σπουδαιότερο, ήδη προαναγγέλλει πορισματικές κρίσεις και απόψεις οι οποίες αποτελούν τελειωτικές αποφάσεις για την εκτίμηση συμπεριφορών που έχουν σχέση με την οριστική παραλαβή του C4-I.
Συγκεκριμένα, στοιχειοθετεί αδικήματα απάτης των μελών της Επιτροπής που έκαναν οριστική και ποσοτική παραλαβή των συγκεκριμένων υποσυστημάτων και όλων των άλλων που σχετίζονται με το C4-I.
Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο όχι απλώς αποτελεί διακινδύνευση του κύρους της Επιτροπής, αλλά μας εμπλέκει σε περιπέτειες από τις οποίες τουλάχιστον εγώ θέλω να πάρω αποστάσεις.
Δεν με καλύπτει και είμαι διαρρήδην αντίθετος με το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου πρώτον, γιατί αποτελεί ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι για το οποίο επί είκοσι χρόνια αγωνίστηκα ως δικηγόρος, προκειμένου ο κάθε κατηγορούμενος να απολαμβάνει τουλάχιστον των πολιτισμικών προνομίων που έχει ο οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολίτης σ’ αυτόν τον κόσμο. Για μένα είναι αδιανόητο να επεμβαίνει ο οποιοσδήποτε τρίτος σε μια διαδικασία που ήδη έχει αρχίσει εναντίον ενός κατηγορούμενου, που στη ζωή μου έμαθα να σέβομαι τα δικαιώματά του.
(NP)
(1KO)
Δεύτερον, δεν μπορώ να διανοηθώ αυτό που συμβαίνει, από τη στιγμή που έχουμε πετύχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ μας όλοι οι Βουλευτές που είμαστε μέλη της Επιτροπής. Αναφέρομαι στη διαχείριση πολύ σοβαροτέρων ζητημάτων, τα οποία με πνεύμα συναίνεσης και ειλικρινούς συνεννόησης τα έχουμε χειριστεί.
Δεν χρειάστηκε ποτέ –πιστεύω- μέχρι σήμερα να πάρουμε αποφάσεις με διαδικασία ψηφοφορίας. Αυτό το θεωρούσα κατάκτηση για το επίπεδο της συνεννόησης που έχουμε εξασφαλίσει. Σε καμία περίπτωση προσωπικά εγώ δεν θα ήθελα να δημιουργούνται τέτοιου είδους αυθαίρετες εκφράσεις προς τα έξω, όπως είναι το συγκεκριμένο έγγραφο, που δεσμεύουν την Επιτροπή στο σύνολό της, παρόλο που ενδεχομένως ως απόψεις του Προέδρου, εφόσον τις υπέγραφε με την ιδιότητά του ως Βουλευτού του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν θα είχα καμία αντίρρηση να τις δω ακόμη και δημοσιευμένες. Όμως, αυτές οι απόψεις, όταν υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, θεωρώ ότι θέτουν εν αμφιβόλω το κύρος της Επιτροπής και πληγώνουν αθεράπευτα το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ μας.
Θέλω, λοιπόν, να συζητηθεί το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου και να τοποθετηθούν όλα τα μέλη της Επιτροπής. Γιατί θα ήταν αδιανόητο να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι μαζί εδώ και να έχουμε τουλάχιστον την ψευδαίσθηση ότι ο καθένας μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του και των δυνάμεών του, αγωνίζεται για να βρει την αλήθεια, όταν υπάρχουν κάποια στελέχη αυτής της Επιτροπής που καλούν τους δημοσιογράφους, τους κάνουν επιλεκτική ενημέρωση εις βάρος ή εν αγνοία των μελών της Επιτροπής και κυρίως όταν εκθέτουν κυριολεκτικά όλους μας με τέτοιου είδους ενέργειες.
Σέβομαι τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Έχω συνεργαστεί μαζί του. Έχω συνεργαστεί και με εσάς, κύριε Αντιπρόεδρε, και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε άριστο πνεύμα και κλίμα συνεργασίας. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα αυτήν την ολόθερμη και ενεργό συμπαράσταση και συμμετοχή μου στο έργο που όλοι έχουμε αναλάβει να φέρουμε σε πέρας κάποιοι να τη θεωρούν ως δυνατότητα να εκμεταλλεύονται αυτήν ακριβώς την ανεκτικότητά μου.
Θέλω, λοιπόν, να συζητηθεί αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ τον κύριο Τζαβάρα.
Εγώ από τη θέση του Αντιπροέδρου θέλω να πω πως αντιλαμβάνομαι τον βαθύτατο, όπως τον χαρακτήρισε, σκεπτικισμό που κατέθεσε. Συμμερίζομαι απολύτως την αγωνία του να συνεχίσει η Επιτροπή μας στην κατεύθυνση της ομόφωνης συναντίληψης για όλα τα ζητήματα που τίθενται. Προτείνω, όταν θα είναι παρών και ο Πρόεδρος, επειδή ο ίδιος το χειρίστηκε το θέμα, να γίνει όποια συζήτηση. Φρονώ ότι δεν είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να υπερβούμε. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να το υπερβούμε με μία κοινή συναντίληψη και ως εκ τούτου νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε. Νομίζω ότι συμφωνείτε και καταλαβαίνω και την κατάθεση της αγωνίας σας για τέτοια είδους ζητήματα, κύριε Τζαβάρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή δεν είναι μόνο προσωπική άποψη του κυρίου Τζαβάρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Καταλαβαίνω απολύτως, κύριε Αποστολάκο, ότι το έθεσε ως εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Ορίστε, κύριε Παπαδημούλη, έχετε το λόγο για να ρωτήσετε το μάρτυρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, θα ήθελα να μου πείτε από το 2000 έως το 2004 αν γνωρίζετε ποιος είχε την ευθύνη των αποφάσεων για την εμπλοκή του ΑΘΗΝΑ 2004 στη σύνταξη των προδιαγραφών και στην προετοιμασία όλου του πλαισίου που οδήγησε στις αποφάσεις για το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το γνωρίζω. Όμως, νομίζω πως ο επόμενος μάρτυς που έχετε καλέσει θα μπορέσει να σας απαντήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ήσασταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 και απ’ ό,τι ξέρω η οργανωτική επιτροπή, ειδικά στην τελική φάση, είχε ένα πολύ σαφές οργανόγραμμα, κύριε μάρτυς, στο οποίο αυτό που λένε οι μάνατζερ «job description» ήταν απολύτως σαφές.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν την ερώτηση. Εδώ είμαστε μια εξεταστική επιτροπή που έχει ανακριτικό χαρακτήρα. Δεν ξέρετε, λοιπόν, ποιος από την οργανωτική επιτροπή του ΑΘΗΝΑ 2004 είχε την ευθύνη για την υπόθεση αυτή; Προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σας είπα ότι οι ευθύνες είχαν μοιραστεί ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής. Για όλα τα θέματα ασφαλείας την ευθύνη είχε ο διευθύνων σύμβουλος, που ήταν ο κ. Σπανουδάκης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ο επόμενος μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γνωρίζετε, επίσης, ποιοι στον ΑΘΗΝΑ 2004 αποφάσισαν τη συνεργασία με την εταιρεία BORDERS, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη των προδιαγραφών για το C4I; Ποιος εισηγήθηκε; Ποιος αποφάσισε; Ποιος επέλεξε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν ξέρω αν την BORDERS την είχε προσλάβει το ελληνικό κράτος, για να κάνει τις προδιαγραφές. Δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Βοηθήστε μας. Χρησιμοποιήστε λίγο τη μνήμη σας. Από προηγούμενους μάρτυρες…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Να σας πω, κύριε Παπαδημούλη. Ειδοποιήθηκα χθες το μεσημέρι για να έρθω εδώ πέρα σήμερα το μεσημέρι και, βεβαίως, όπως καταλαβαίνετε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το συνεκτιμώ αυτό, γιατί κολλά με την προηγούμενη συζήτηση που κάναμε. Όμως, κοιτάξτε, από προηγούμενες μαρτυρίες έχει δοθεί σε όλους μας η εντύπωση –επικαλούμαι και τους άλλους συναδέλφους- ότι στην επιλογή των συμβούλων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία του διαγωνισμού, στην αξιολόγηση των προσφορών κ.λπ. έπαιξε ενεργό ρόλο ο οργανισμός ΑΘΗΝΑ 2004. Ανεξάρτητα με το ποιος πλήρωσε αυτούς τους συμβούλους, έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε ποιος αποφάσισε να προχωρήσει η συνεργασία με την BORDERS. Γιατί γι’ αυτήν την εταιρεία ξέρουμε ότι συνεστήθη επί τούτου γι’ αυτήν τη δουλειά. Δεν ξέρουμε αν πήρε και άλλη δουλειά συναφή στο μέλλον. Είναι ένα θέμα που το ψάχνουμε. Μήπως, λοιπόν, θυμάστε αν ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΘΗΝΑ 2004 τέτοιο θέμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δυστυχώς, δεν το θυμάμαι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν το θυμάστε.
Το 2004 με ποια φυσικά πρόσωπα μετείχε σε αυτές τις διαδικασίες της αξιολόγησης και της τελικής επιλογής που έγινε από το ελληνικό κράτος; Ήταν υπό την ευθύνη του κυρίου Σπανουδάκη. Θυμάστε, όμως, ποια ήταν τα φυσικά πρόσωπα, ποιοι ήταν οι άλλοι που ενεπλάκησαν σε αυτήν την υπόθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σας έχω ξαναπεί πως ήταν τόσο μεγάλο το αντικείμενο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ο καθένας «έτρεχε» τους τομείς του και, επομένως, δεν ξέρει με ποιους συνεννοείτο. Υπήρχαν επιτροπές. Υπήρχε η μεγάλη επιτροπή που λεγόταν ΔΕΣΟΠ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, όπου μετείχαν οι αρμόδιοι Υπουργοί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτά τα γνωρίζουμε. Εγώ σας ρωτώ αν ξέρετε ποιοι από τον ΑΘΗΝΑ 2004 ήταν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ήταν συνεργάτες του κυρίου Σπανουδάκη. Απευθύνονταν στον κύριο Σπανουδάκη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο που προέκυψε από τα προηγούμενα ερωτήματα: Όσο ήσασταν επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς! Είμαι απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν υπήρξατε ποτέ επικεφαλής;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ήσασταν στο Χρηματιστήριο Αθηνών;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ήμουν Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και λόγω της ιδιότητας του Προέδρου του Χρηματιστηρίου, μετείχα ως απλό μέλος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα της Επιτροπής καταλαμβάνει ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όσο ήσασταν, λοιπόν, επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπήρξαν αυτά τα δημοσιεύματα, καθώς και υλικό από τη γερμανική δικογραφία που έλεγαν ότι Έλληνες χρηματιστές μετείχαν σε αυτό το κύκλωμα διακίνησης του μαύρου χρήματος.
(MT)
(NP)
Έπαιξαν ένα ρόλο, να το πούμε «βαποράκια», να το πούμε αντικριστές, δηλαδή –ας αφήσουμε τους όρους- μετείχαν στη διακίνηση τμήματος των μαύρων ταμείων της SIEMENS. Όταν ήρθαν εδώ, μας είπαν ότι οι κανόνες δεοντολογίας δεν τους υποχρέωναν να ρωτούν έναν άλλο χρηματιστή που τους ζητούσε μια εξυπηρέτηση, που όλως τυχαίως ήταν ανακάτεμα με τα μαύρα ταμεία, ότι θα ρωτούσαν έναν άλλο πελάτη. Υπάρχουν τέτοιοι κανόνες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή στη συναφή νομολογία;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Η νομολογία δεν μιλάει για τέτοιους κανόνες ή άγραφους κανόνες. Βεβαίως, ο πρακτικός τρόπος λειτουργίας των χρηματιστών έχει τους δικούς του κανόνες. Βεβαίως δεν πρέπει να παραβαίνουν ούτε την ελληνική νομοθεσία, που έχει σχέση με τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, όπως επίσης και τους κανόνες του Χρηματιστηρίου που λειτουργεί την οργανωμένη αγορά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς ως προϊστάμενος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όταν είδατε στα δημοσιεύματα χρηματιστές να πηγαίνουν και να λένε «κάποιον είδα, κάτι μου είπε, κάτι έκανα κ.λπ., και δεν θεώρησα σκόπιμο να ελέγξω και αποκαλύφθηκε μετά ότι αυτά τα λεφτά δεν ήταν του τάδε, αλλά από τα μαύρα ταμεία της SIEMENS, από τα ταμεία Μαυρίδη, από την PLACID BLEU», κάνατε κανέναν έλεγχο σ’ αυτούς τους χρηματιστές και σ’ αυτές τις εταιρείες για να δείτε αν υπάρχει εκεί κάτι σάπιο και κάτι παράνομο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, γιατί, όπως είπα και προηγουμένως, δεν είναι ευθύνη του Χρηματιστηρίου να κάνει αυτούς τους ελέγχους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είναι όμως της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ελέγχει όλη τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς στη χώρα μας, όπως επίσης είπα προηγουμένως –δεν θυμάμαι σε ποιον συνάδελφό σας- ότι υπάρχει και η Επιτροπή Ξεπλύματος Χρήματος που και αυτή εξετάζει διάφορα τέτοια πράγματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσατε να εισηγηθείτε, υπαρχούσης και της Αρχής Προστασίας για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, να ασχοληθεί και να ερευνήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως έκανε για παράδειγμα η αμερικάνικη Αρχή Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση SIEMENS; Θα μπορούσατε να εισηγηθείτε «ας το ψάξουμε αυτό»;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Θα μπορούσα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γιατί δεν το κάνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το έκανα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τώρα εκ των υστέρων πιστεύετε ότι ήταν παράλειψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν ξέρω αν ήδη το έχει κάνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ ρωτώ για την περίοδο που εσείς ήσασταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σας λέω ότι σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου δεν έχει έρθει το θέμα. Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχει Εκτελεστική Επιτροπή, Προεδρείο, υπάρχουν υπηρεσίες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς δεν το προτείνατε. Μπορούσατε να το προτείνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Εγώ προσωπικά δεν το πρότεινα, όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορούσατε να το προτείνετε, αλλά δεν το προτείνατε. Τώρα, υπάρχουν κάμποσοι άνθρωποι στους οποίους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί τους. Είναι χρηματιστές και μάλιστα γνωστά ονόματα. Εκ των υστέρων, τώρα που φαίνεται ότι εκεί κάτι δεν πάει καλά, μήπως παραλείψατε να κάνετε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν ξέρω αν είναι και ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αυτό το συγκεκριμένο πράγμα να το κάνει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, τον κ. Γεώργιο Πλάκα, Γενικό Διευθυντή Ασφαλείας, τον γνωρίζατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιες ήταν ακριβώς οι αρμοδιότητές του;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ήταν εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής υπεύθυνος στα θέματα ασφαλείας και υπαγόταν στον κ. Σπανουδάκη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σε συνέχεια των ερωτήσεων του κ. Παπαδημούλη, θέλω να σας ρωτήσω κάτι σε σχέση με αυτό που ρώτησε για την BORDERS και δεν θυμόσασταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Το όνομα BORDERS το θυμάμαι, αλλά δεν θυμάμαι τι είχε γίνει με την BORDERS.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχω μια εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του κ. Γεωργίου Πλάκα και σας το διαβάζω: «Στα πλαίσια της παραπάνω συνέργειας η «ΑΘΗΝΑ 2004» έχει εν συνεννοήσει με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναλάβει το έργο της ανάθεσης συγκεκριμένων μελετών και υπηρεσιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κρίθηκε επιβεβλημένη η ανάθεση της επιτόπιας επίβλεψης των εργασιών και συνεχούς παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου, συστήματα C4I Ολυμπιακή Ασφάλεια, που θα διεκπεραιώσει με πιστώσεις Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως…». Σας θυμίζει τίποτα αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σας λέω ότι δεν το θυμάμαι. Δεν παρακολουθούσα τα θέματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν μπορώ να σας βοηθήσω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχω δύο αποσπάσματα πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΑΘΗΝΑ 2004» υπό την Προεδρεία της κυρίας Αγγελοπούλου. Παρόντες ήταν η κυρία Αγγελοπούλου, ο κ. Σπανουδάκης, εσείς, ο κ. Σίμιτσεκ και ο κ. Πυργιώτης.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Αυτό ήταν το πενταμελές συμβούλιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχω δύο πρακτικά εδώ μπροστά μου, που με εισήγηση του κ. Πλάκα, με έγκριση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και με τη συνηγορία του κ. Σπανουδάκη αποφασίστηκαν τρία πράγματα, μεταξύ των άλλων, κύριε Πρόεδρε, και ένα πρόγραμμα εφαρμογής και παραλαβής του συστήματος C4I Ολυμπιακής Ασφάλειας. Είστε μέσα στο συμβούλιο όταν αποφασίστηκε αυτό, σε δύο συνεδριάσεις. Έχω τα πρακτικά μπροστά μου. Τα λέω για να σας προφυλάξω.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μεταξύ αυτών και η εταιρεία BORDERS σε συνεργασία με την εταιρεία METROTECK, συνολικού κόστους 6.000.000 ευρώ. Θυμάστε κάτι από αυτό; Αυτά είναι κατατεθειμένα στα Πρακτικά μας, τρία αντίγραφα των πρακτικών, όπου με εισήγηση του κ. Πλάκα, με παρεμβάσεις του κ. Σπανουδάκη στον Υπουργό κ. Χρυσοχοίδη την έγκριση από κει, την έγκριση του Ευσταθιάδη, έρχεται και αναθέτει τρεις απευθείας μελέτες, η μια είναι στην BORDERS, η άλλη είναι στη METROTECK και η άλλη στην ARMOR. Αυτά είναι με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό την προεδρεία της κυρίας Αγγελοπούλου, όπου συμμετείχατε και εσείς. Τα έχουν καταθέσει εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ασφαλώς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ερωτηθήκατε νωρίτερα και κινδυνεύετε…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το θυμάμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι τρία πρακτικά. Θέλετε να σας τα δείξω;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι, δεν θέλω καθόλου. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι υπήρχαν πάρα πολλά πρακτικά διοικητικού συμβουλίου…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προφανώς. Βλέπω εδώ φοβερές αριθμήσεις, 173, 176, 177 κ.λπ..
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Γι’ αυτό σας λέω ότι επειδή ακριβώς ο καθένας από μας είχε θέματα αρμοδιότητάς του, δεν παρακολουθούσε σε βάθος τι γινόταν σε όλα αυτά. Για το ότι υπάρχουν αποφάσεις διοικητικού συμβουλίου, δεν έχω κανένα λόγο να σας πω ότι δεν υπάρχουν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι εδώ κατατεθειμένα πρακτικά, τα οποία αποφασίζουν την ανάθεση υπηρεσιών με τον τρόπο που σας είπα σ’ αυτές τις τρεις εταιρείες, στη μια για 6.000.000, στην άλλη για 1.700.000 ευρώ για το πρόγραμμα ανάλυσης τρωτότητας δευτερευουσών ζωνών από την εταιρεία ISDS. Σας θυμίζει τίποτα αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Και αυτό δεν μου θυμίζει. Είναι λογικό να μην μου θυμίζει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχει και ένα τρίτο, επέκταση του προγράμματος εκπαίδευσης για την προστασία VIP από την εταιρεία ARMOR, κόστους 2.300.000 ευρώ. Αυτά τα εισηγείται ο κύριος που σας είπα νωρίτερα…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ο κ. Πλάκας, ο Διευθυντής Ασφαλείας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα αποδέχεται…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ο κ. Σπανουδάκης που ήταν αρμόδιος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …παίρνει την έγκριση από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, κύριε Πρόεδρε, και έρχεται με απευθείας ανάθεση, κατά παρέκκλιση οιασδήποτε διαδικασίας, με ομόφωνη απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο εσείς μετείχατε, υπό την Προεδρίας της κυρίας Αγγελοπούλου και το αναθέτει. Αυτό είναι το ιστορικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν μπορείτε να θυμηθείτε τίποτα από αυτά; Δεν έγινε καμία συζήτηση για το αν θα πρέπει να έχετε πρακτικά διαπραγμάτευσης; Ο κ. Γιάννης Παζιάνος από πλευράς METROTECK, από τη δική σας πλευρά ήταν ο κ. Πλάκας και πάλι, ο κ. Νικόλαος Χειμάρας και ο κ. Δημήτρης Βρεττάκος. Αυτοί διαπραγματεύονταν απευθείας, κύριε Πρόεδρε, και εισηγούνταν.
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ήταν στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, εντάξει. Δεν το αμφισβητώ. Όλοι αυτοί λοιπόν διαπραγματεύονταν και εισηγούντο -και έκαναν απευθείας αναθέσεις- στο Διοικητικό Συμβούλιο, με τη σύνθεση που σας είπα. Τι έχετε να μας πείτε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν έχω να σας διαφωτίσω παραπάνω σ’ αυτό το πράγμα. Ερχόντουσαν πάρα πολλές εισηγήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεγε να προχωρήσει ή να μην προχωρήσει σ’ αυτές τις εισηγήσεις που ερχόντουσαν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος όφειλε να ελέγξει -αν μπορείτε να μας καταθέσετε- αν η εταιρία Metrotech, η Boartes ή η άλλη –πώς λέγεται;- έκανε καλά τη δουλειά της; Ποιος όφειλε να το κάνει αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Φαντάζομαι οι αρμόδιοι για τα θέματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Πλάκας ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και ο αντισυμβαλλόμενος δεν όφειλε να ελέγξει, που πλήρωνε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Όταν μου λέτε ότι υπήρχαν στελέχη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, με συγχωρείτε. Τη σύμβαση την κάνει με την «Αθήνα 2004», με τον κ. Σπανουδάκη την κάνει. Θα ελέγξει η ΔΑΟΑ; Δηλαδή ο κ. Σπανουδάκης δεν οφείλει να ελέγξει; Δώσανε 6 εκατομμύρια και 1.700.000 ίσον 7.700.000, και 2,5: συνολικά είναι 10 εκατομμύρια ευρώ. Δεν όφειλαν να ελέγξουν αν παρασχέθηκαν αυτές οι συμβατικές υποχρεώσεις από την πλευρά των αναδόχων και μάλιστα με απευθείας ανάθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Εγώ δεν σας λέω αν παρασχέθηκαν ή όχι αυτές.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το ξέρω αν παρασχέθηκαν. Φαντάζομαι ότι παρασχέθηκαν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος όφειλε να ελέγξει αν παρασχέθηκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ήταν ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Του αντισυμβαλλομένου,…
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος):…και του αντισυμβαλλομένου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ:…αυτού που υπέγραψε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ασφαλώς. Εγώ δεν σας είπα ότι δεν το έχει ελέγξει. Σας είπα: ρωτήστε τον κ. Σπανουδάκη που είχε την ευθύνη σ’ αυτά τα πράγματα και τα θυμάται ασφαλώς καλύτερα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ε σεις δεν έχετε τίποτα περισσότερο να μας καταθέσετε πάνω σ’ αυτό; Δεν έχετε να μας πληροφορήσετε τίποτα περισσότερο;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν έχω. Και σας λέω ότι, επειδή οι τομείς της αρμοδιότητός μου ήταν πολύ μεγάλοι και αφορούσαν την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν είχα καμία ανάμιξη στα θέματα ασφαλείας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή εσείς στο Διοικητικό Συμβούλιο ακούσατε την εισήγηση του κ. Σπανουδάκη, αποφασίσατε όπως αποφασίσατε, ομόφωνα, και προχωρήσατε. Και δεν είχατε πια περαιτέρω διοικητική ευθύνη για τον έλεγχο υλοποίησης των συμβάσεων αυτών, των απευθείας αναθέσεων και πολλών άλλων.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που είχε ο καθένας μας, είχε την ευθύνη ορισμένων θεμάτων και βεβαίως το Διοικητικό Συμβούλιο συλλογικά είχε την ευθύνη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο και τελειώνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε.
Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης που πλήρωνε για λογαριασμό του ελληνικού λαού τα λεφτά, όφειλε να ελέγξει αν υλοποιήθηκαν αυτές οι συμβάσεις, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ασφαλώς. Για όλες τις συμβάσεις που εκτελούνται οφείλει να υπάρχει έλεγχος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τα πλήρωνε κι έχει την έγκριση. Έγινε τέτοιος έλεγχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το γνωρίζετε. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ο κ. Αηδόνης έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Εγώ μία ερώτηση έχω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Συμμετείχατε ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής σε διάφορες συσκέψεις. Σας κάλεσε ποτέ ο κ. Μαρκογιαννάκης να υπογράψετε την προσωρινή παραλαβή του C4I με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπογραφεί για να εκτελεστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Στην ομάδα εργασίας είχαμε κληθεί και παρακολουθούσαμε το έργο. Κάποια στιγμή ένα από τα θέματα που είχε θέσει η εταιρία ήταν και το θέμα να υπογραφεί προσωρινή παραλαβή του συστήματος. Τέτοιο πράγμα δεν υπογράψαμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Δεν το υπογράψατε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Όχι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Και ούτε κανείς από την Επιτροπή αυτή, απ’ αυτή την ομάδα εργασίας εν πάση περιπτώσει.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Φαντάζομαι ότι δεν έχουν υπογράψει κι οι υπόλοιποι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΗΔΟΝΗΣ: Ωραία. Αυτό ήθελα να ξέρω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε μάρτυς, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Θα είστε στη διάθεση της Επιτροπής αν σας χρειαστούμε ξανά για οτιδήποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Βεβαίως. Εξεπλάγην κιόλας γιατί υπήρχαν θέματα χρηματιστηριακά, για τα οποία δεν είχα ετοιμαστεί. Θα είμαι στη διάθεσή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Όπως επίσης δεν ξέρετε ότι μια επιστολή που θα ετοιμάσουμε και θα πάει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα κοινοποιηθεί και σ’ εσάς, γιατί είναι για συναλλαγές στο Χρηματιστήριο. Πού να το ξέρετε αυτό; Εγώ γι’ αυτό δεν σας ρώτησα, γιατί πολλά θέματα δεν τα ξέρατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Σπυρίδων Καπράλος): Ασφαλώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε μάρτυς, μπορείτε να πηγαίνετε. Ευχαριστούμε πολύ.
(Στο σημείο αυτό αποχωρεί από την Αίθουσα ο μάρτυς κ. Σπυρίδων Καπράλος)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχε εγκριθεί από την Επιτροπή εισήγηση που είχε γίνει -και ο Πρόεδρος είχε παρακαλέσει να γίνει και η συγγραφή της εισηγήσεως από τον εισηγητή, δηλαδή από μένα- να ζητήσουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον έλεγχο των συναλλαγών εταιριών που αναφέρονται ως διακινήτριες των «μαύρων» ταμείων της SIEMENS από το Χρηματιστήριο Αθηνών, από την ΕΧΑΕ όπως λέγεται. Η επιστολή αυτή έχει ετοιμαστεί. Την αφήνω στη Γραμματεία. Είναι στη διάθεση όλων των μελών της Επιτροπής προς περαιτέρω μελέτη, ανάλυση και περισυλλογή. Και τώρα παραδίδω υπερηφάνως την Έδρα στον καλορίζικο Υφυπουργό κ. Νικητιάδη.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριοι συνάδελφοι, ο επόμενος μάρτυς είναι ο κ. Σπανουδάκης, ο οποίος δεν έχει έρθει ακόμη. Θα κάνουμε λοιπόν μια ολιγόλεπτη διακοπή έως ότου προσέλθει ο κύριος μάρτυς.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(TS)
(MB)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση, αφού ήρθε ο μάρτυρας κ. Σπανουδάκης.
Κύριε μάρτυρα, σας παρακαλώ να πείτε το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας και την ιδιότητά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ονομάζομαι Σπανουδάκης Ιωάννης, του Νικολάου. Είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. και η κατοικία μου είναι Καμελιών 32 Α, στο Παλαιό Ψυχικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Έχετε κάποιο κώλυμα στο να ορκιστείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν θέλετε, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο. «Ορκίζομαι να πω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω οτιδήποτε».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ορκίζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε μάρτυς, εμείς εδώ διερευνούμε την υπόθεση SIEMENS, το περίφημο σκάνδαλο SIEMENS σε όλες του τις πτυχές και θέλουμε από εσάς να μας πείτε με όσο πιο συνοπτικό τρόπο γίνεται οτιδήποτε γνωρίζετε, οποιαδήποτε δική σας συμμετοχή υπήρχε στις δραστηριότητες που σχετίζονταν με την ανάθεση έργων από τις επιτροπές και από τα Υπουργεία που είχαν την ευθύνη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την εταιρεία SIEMENS, ό,τι μπορεί να έχει σχέση με αυτή την υπόθεση.
Κάντε μας ένα συνοπτικό εισαγωγικό και στη συνέχεια οι συνάδελφοι Βουλευτές θα σας κάνουν ερωτήσεις για να απαντήσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εκ της θέσεως μου ως Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» συμμετείχα σε επιτροπές, οι οποίες όμως ήταν επιτροπές συντονισμού και όχι ανάθεσης έργων για θέματα ασφαλείας, εφόσον με ρωτάτε για αυτά ακριβώς.
Εκ της θέσεως μου και από το νόμο συμμετείχα στη Διυπουργική Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας, τη λεγόμενη ΔΕΣΟΠ, μαζί με την Πρόεδρο του «Αθήνα 2004» κα Αγγελοπούλου, όπως επίσης συμμετείχα και στην ομάδα παρακολούθησης έργου, η οποία ήταν σε επίπεδο Γραμματέων Υπουργείων για συντονισμό του έργου και για παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου, τα οποία είχαν ανατεθεί στα Υπουργεία.
Στο ίδιο μέτρο συμμετείχα και σε μία επιτροπή που ήταν παρακολούθησης και συντονισμού έργων για θέματα ασφαλείας, τα οποία προφανώς είχαν ανατεθεί εκ του νόμου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αλλά με την εμπλοκή και φορέων άλλων για θέματα ασφαλείας, όπως ήταν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Λιμενικό Σώμα κ.α.
Η δική μου θέση ήταν θέση κυρίως συντονισμού. Η «Αθήνα 2004» δεν είχε ευθύνη έργων, είχε ευθύνη του υπηρεσιακού σχεδίου για την ολυμπιακή οργάνωση. Το θέμα της επιχειρησιακής λειτουργίας για τα Σώματα Ασφαλείας που συμμετείχαν στην ολυμπιακή ασφάλεια, ήταν θέμα της ΔΑΟΑ και ήταν ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς απλώς φροντίζαμε με τη δική μας θέση να συντονίζονται αυτές οι ενέργειες και να βρίσκονται σε αρμονία και με βάση τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Αυτά μπορώ να πω περιληπτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, σε επιστολή σας προς τον τότε Υφυπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Μαρκογιαννάκη υποδεικνύετε τη μερική παραλαβή του έργου προς χρήση, του C4I. Αυτό είναι δική σας άποψη; Προέκυψε από συμβούλιο το οποίο κάνατε στην Επιτροπή που συμμετείχατε; Πήρατε τη γνώμη νομικών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έχω υπ’ όψιν μου αυτήν την επιστολή. Αν θα μπορούσατε, βοηθήστε με με την επιστολή αυτή, γιατί δεν έχω στοιχεία και αρχεία και επειδή είναι αρκετός χρόνος …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αν την έχετε και μπορείτε να την επιδείξετε, θα βοηθούσε πολύ, διαφορετικά εξηγήστε την.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η επιστολή αυτή κατατέθηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη -είναι μέσα στα Πρακτικά, μπορεί να μας τη βρει η Γραμματεία- στην οποία του λέτε: «Λόγω καθυστέρησης, να γίνει μερική παράδοση του έργου προς χρήση», αναφερόμενος στο C4I και την υπογράφετε εσείς. Το θυμάστε τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι την επιστολή, γι’ αυτό θα παρακαλούσα να δω την επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Την αναζητούμε και θα τη φέρουμε.
Συνεχίστε τις ερωτήσεις, κύριε Καμμένε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την επιστολή θα την δείτε σε λίγο.
Το ερώτημα είναι το εξής: Όταν εσείς, που έχετε μία υπεύθυνη θέση και τώρα μάλιστα είστε και στον ΟΠΑΠ, απ’ ό,τι ξέρω, στέλνετε μία επιστολή βάζοντας την υπογραφή σας και προτείνετε προς έναν Υπουργό τη μέθοδο της μερικής παράδοσης έργου προς χρήση, το παίρνετε απόφαση μόνος σας ή συνεδριάζετε ή είχατε και νομικούς συμβούλους που σας τα έλεγαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, δεν μπορούσα να πάρω εγώ αυτή την ευθύνη από τη θέση μου. Εφόσον η επιστολή αυτή έχει σταλεί, προφανώς –δεν ξέρω σε ποια περίοδο εστάλη…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό ακριβώς γιατί είχαμε την αδυναμία ότι δεν θα είχαμε σύστημα παρακολούθησης της ολυμπιακής ασφάλειας. Προφανώς, εκρίνετο σκόπιμο από την Οργανωτική Επιτροπή να σταλεί μία επιστολή, η οποία να υποδεικνύει –πρόταση ήταν- εφόσον είναι δυνατόν και νομικά –προφανώς αξιολογείτο από τα αρμόδια Υπουργεία που είχαν και την ευθύνη- να γίνει αυτό το πράγμα, για να γίνουν ομαλά οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς δεν είχατε νομικούς συμβούλους, δηλαδή, οι οποίοι επεξεργάζονταν αυτού του είδους τις προτάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς δεν έχουμε συνολική νομική εικόνα για το πώς είχε γίνει αυτή η Σύμβαση. Δεν είχαμε εμείς αντίγραφο της Συμβάσεως ή της αναθέσεως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι προκύπτει από τη δικογραφία ότι «αυτή τη μέθοδο της μερικής παράδοσης έργου προς χρήστη μου υπέδειξαν οι εργολάβοι και οι δικηγόροι των εργολάβων».
Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα θέμα πολύ σοβαρό, που έχει σχέση με εσάς προσωπικά, διότι την πρόταση των δικηγόρων που τη συζητούν μεταξύ τους και προκύπτει, εσείς τη μεταφέρετε στον αρμόδιο Υπουργό και την υιοθετείτε. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εάν αυτή είναι παράνομη τακτική για να ωφεληθούν οι συγκεκριμένοι εργολάβοι, φέρετε ευθύνη. Εάν σας το υπέδειξε κάποιος να μας το πείτε.
(GK)
(TS)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας λέω ότι από τη δική μας θέση –θα παρακαλούσα βέβαια, αν ήταν δυνατόν, να δούμε αυτή την επιστολή- στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουμε ευθύνη.
Εμείς υποδεικνύουμε ή προτείνουμε, εφόσον το έργο δεν θα μπορούσε να παραληφθεί συνολικά –που πιθανόν ήταν και η συνθήκη από την ανάθεση του έργου- και εφόσον υπήρχε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να γίνουν οι Αγώνες, πιθανή πρόταση να ήταν αυτή. Αλλά σας λέω και πάλι ότι δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή δεν θυμάστε αν δικηγόροι, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις εταιρείες προμηθευτές, σας υπέδειξαν ή ο κ. Χριστοφοράκος…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Πώς είναι δυνατόν;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ θα σας πω ένα συγκεκριμένο συμβάν, το οποίο αφορά σε συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής συντονισμού ή παρακολούθησης έγκαιρης εκτέλεσης των έργων, η οποία κλήθηκε από τον κ. Μαρκογιαννάκη και μας ζητήθηκε να υπογράψουμε ένα μνημόνιο –όσοι ήταν εκεί σε αυτή την Επιτροπή- για να παραλάβουμε μερικώς το έργο, με τη λογική ότι θα το παραλάμβανε η Επιτροπή που ήταν εξουσιοδοτημένη γι’ αυτό μετά τη λήξη των Αγώνων τον Οκτώβριο.
Εγώ ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος της «Αθήνα 2004» δεν μπορούσα να υπογράψω γιατί δεν είχα καν και την ευθύνη. Εμείς, λοιπόν, αρνηθήκαμε σ’ αυτή τη συγκεκριμένη Επιτροπή, η οποία πρέπει να ήταν περίπου τον Ιούλιο. Μάλιστα θυμάμαι ότι σε αυτή την Επιτροπή είχαμε αρνηθεί να υπογράψουμε εγώ και ο κ. Ζορμπάς και για λόγους αναρμοδιότητας. Δεν είχαμε ευθύνη ούτε και αρμοδιότητα να υπογράψουμε κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και σας λέω ότι αυτό το γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό και σας ρωτώ. Πώς είναι δυνατόν από τη μια μεριά να αρνείστε να υπογράψετε τη μερική παραλαβή και από την άλλη μεριά να έχει προσκομιστεί εδώ επιστολή σας προς τον αρμόδιο Υπουργό που να του υποδεικνύετε τον τρόπο;
Δηλαδή, υποδεικνύοντας τον τρόπο, ουσιαστικά εσείς φέρετε ευθύνη, μεγαλύτερη ευθύνη μάλιστα απ’ ό,τι αν υπογράφατε σε μια επιτροπή. Αν, λοιπόν, ήταν παράνομο ή αν ήσασταν αναρμόδιος για να υπογράψετε στην Επιτροπή, πώς ήσασταν αρμόδιος ή ήταν νόμιμο να στείλετε επιστολή που να υποδεικνύει τον τρόπο αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Επειδή είναι υποθετική η ερώτηση και δεν μπορώ να σας απαντώ επί υποθετικού δεδομένου, θα παρακαλούσα να διαβάσω και να δω πώς είναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας το πω αλλιώς. Γιατί δεν υπογράψατε στην Επιτροπή εσείς ή ο κ. Ζορμπάς; Μάλλον, γιατί δεν υπογράψατε εσείς, τον κ. Ζορμπά θα τον ρωτήσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν υπέγραψα γιατί δεν είχα και την ευθύνη παραλαβής του έργου και δεν είχα και τη δυνατότητα να υπογράψω σαν εκπρόσωπος της «Αθήνα 2004» για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Προφανές είναι αυτό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Μόλις έλθει η επιστολή, θα επιστρέψω στο ερώτημα γιατί υπογράφετε αυτή την επιστολή που υποδεικνύετε εσείς. Γιατί ο κ. Μαρκογιαννάκης μας είπε –και έχει καταθέσει στον Εισαγγελέα Αθανασίου- ότι εσείς του υποδείξατε –και μάλιστα προσκόμισε και την επιστολή- να παραλάβει το έργο προσωρινά προς χρήση. Διότι εδώ ή εσείς ή ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν μας λέτε την αλήθεια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ σας είπα και τι δήλωσα και στη συγκεκριμένη Επιτροπή, το οποίο μπορώ και να το δηλώσω ευθαρσώς, διότι το θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και την επιστολή δεν την θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν την θυμάμαι. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αυτή η επιστολή, αν είχε σταλεί –την οποία παρακαλώ να δω, αν όντως υπάρχει- είχε σταλεί σαν εναλλακτική να την εξετάσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης που είχε και την ευθύνη του έργου, για να δει αν υπήρχε δυνατότητα τέτοια για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Αυτό ήταν, δεν υπήρχε κανένας άλλος λόγος.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε αν ο κ. Ζορμπάς είχε πει σε αυτή τη συνεδρίαση ότι δεν υπογράφει, διότι κατά τη δική του άποψη απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος της συμβάσεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Ζορμπάς είπε ότι η πρόταση αυτή ήταν απαράδεκτη και δεν υπογράφει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, από τον κ. Ζορμπά τουλάχιστον είχατε ενημερωθεί…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, στην Επιτροπή αυτή.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …στην Επιτροπή, είχατε ενημερωθεί, αν τη στείλατε την επιστολή μετά, ότι εδώ υπάρχει θέμα παρανομίας της συμβάσεως. Διότι κατά διαβολική τύχη μετά και η Επίτροπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε να δώσει τα 61.000.000 λέγοντας ότι χρειάζεται προσυμβατικός έλεγχος, όπως αρνήθηκε να υπογράψει στο ΚΥΣΕΑ και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Χρυσοχοΐδης. Γι’ αυτό σας ερωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου βάζετε λόγια ότι εγώ δήθεν έχω ενημερωθεί, ενώ σε αυτή την Επιτροπή εγώ μίλησα και πρώτος και μάλιστα ευθαρσώς και είπα ότι δεν έχω ούτε αρμοδιότητα ούτε ήταν ο ρόλος της Επιτροπής αυτός καθεαυτός και δεν εκπροσωπούμε εμείς σαν Οργανωτική Επιτροπή το ελληνικό δημόσιο. Άρα, πώς είναι δυνατόν…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Και μετά μου είπατε ότι ακούσατε και τι είπε ο κ. Ζορμπάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, το άκουσα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα δηλαδή η επιστολή, αν τη στείλατε και αν είναι δική σας, μεταγενέστερα, ήταν εις γνώση σας τουλάχιστον μια νομική άποψη ενός Γενικού Γραμματέα, πρώην Εισαγγελέα, ότι εδώ απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, δεν θα εστάλη επιστολή εκ των υστέρων. Αν θα είχε σταλεί, θα ήταν εκ των προτέρων.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάμε παρακάτω. Εσείς συμμετείχατε στην ετοιμασία των προδιαγραφών των διαγωνισμών μαζί με την κ. Αγγελοπούλου και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως βάσει της αποφάσεως της ΔΕΣΟΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν συμμετείχαμε στη δημιουργία των προδιαγραφών, διότι δεν ήταν αρμοδιότητά μας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο επικαλούμαι τη μαρτυρία του κ. Καρτάλη και ζητώ την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του κ. Καρτάλη, ο οποίος δήλωσε ότι ο εξεταζόμενος μάρτυς ετοίμασε τις προδιαγραφές στο διαγωνισμό μαζί με την κ. Αγγελοπούλου και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως βάσει αποφάσεως της ΔΕΣΟΠ. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα δεύτερο στοιχείο, το οποίο είναι αρκετά σημαντικό.
Κύριε μάρτυς, συνυπήρξατε στην Αγγλία με τον κ. Τραυλό και τον κ. Τρεπεκλή; Γνωρίζεστε από την Αγγλία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σπουδάζατε μαζί; Ήσασταν φίλοι, είχατε σχέσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σπουδάζαμε μαζί, ναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Τρεπεκλής –αφού γνωριζόσασταν και ήσασταν συμφοιτητές- σας ζήτησε ποτέ, σας μίλησε για θέματα των προδιαγραφών του C4I, για τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων ή την παράδοση έργου προς χρήση κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποτέ. Μάλιστα.
Επαφές είχατε με τον κ. Τρεπεκλή μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Είδα τον κ. Τρεπεκλή ως αντιπρόσωπο της εταιρείας SAIC στην Ελλάδα, αφού είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Δεν θυμάμαι τώρα πώς, αλλά τον συναντήσαμε, όπως συναντούσαμε και τους άλλους εκπροσώπους που ερχόντουσαν στον «Αθήνα 2004».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον Απρίλιο του 2002 θυμάστε μια ομιλία που κάνατε στην Ουάσινγκτον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πείτε μου. Δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μια ομιλία σε σχέση με το πώς πρέπει να είναι η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ πήγα στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2003.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, μιλάω για τον Απρίλιο του 2002.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι να έχω πάει στην Ουάσινγκτον το 2002.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, δείτε την επιστολή και πείτε μας αν εννοείτε αυτή για να την πάρει ο μάρτυς και να την επιβεβαιώσει ή όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι η επιστολή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ωραία, να δοθεί στο μάρτυρα να την κοιτάξει.
(Στο σημείο αυτό δίδεται στο μάρτυρα η προαναφερθείσα επιστολή)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτή η επιστολή προφανώς αναφέρεται συνολικά στο έργο εγκαταστάσεων ολυμπιακής ασφάλειας, για την υλοποίηση και του C4I, στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Εστάλη στις 25 Ιουνίου του 2004 και προφανώς είναι μια επιστολή που εστάλη εκ μέρους της «Αθήνα 2004» και προφανώς βλέπετε ότι αναφέρομαι στην Πρόεδρο της «Αθήνα 2004». Δεν ήταν μια δική μου πρωτοβουλία.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το πρότεινε, λοιπόν, η κ. Αγγελοπούλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είναι μια πρόταση. Σας έχω πει ότι ο «Αθήνα 2004» είχε την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων και των δράσεων ολυμπιακής προετοιμασίας. Είναι προφανές από την αναφορά εδώ που είναι λεπτομερής απ’ ό,τι βλέπω για όλα τα έργα ότι είναι πολύ καθυστερημένα και κατά συνέπεια εμείς εκφράζουμε τις ανησυχίες μας αν αυτό το έργο θα είναι έτοιμο προς παράδοση πριν τους Αγώνες, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει την υλοποίηση με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτό αναφέρει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν ανέφερε μόνο αυτό, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρεστε στη λύση που προτείνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, προτεινόμενη μερική λύσις, εφόσον αυτό είναι νομικά δυνατό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, δηλαδή μου λέτε ότι το προτείνετε αυτό στον κ. Μαρκογιαννάκη και εν συνεχεία πάτε στο Συμβούλιο που δεν υπογράφετε ούτε εσείς ούτε ο κ. Ζορμπάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, το Συμβούλιο αυτό –που δεν είναι συμβούλιο, είναι μια συντονιστική επιτροπή- δεν έχει αρμοδιότητα να υπογράψει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου. Αυτό λέμε.
(DP)
(GK)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί σας ζήτησε ο Υπουργός να υπογράψετε τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Γιατί ζήτησε από όλους τους παρευρισκόμενους να υπογράψουν για το λόγο ότι ήθελε να υπάρχει μία αντιπροσώπευση μιας υπογραφής. Σας λέω: Είναι δυνατόν να υπογράψει η «Αθήνα 2004» για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάντως την πρόταση τη δική σας έφερε προς ψήφιση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς γινόντουσαν πολλές προτάσεις προς συζήτηση και από εκεί και πέρα, το δημόσιο και οι Οργανισμοί που είχαν την ευθύνη ανέλυαν τις νομικές εναλλακτικές λύσεις και πρότειναν τη λύση, διότι προφανώς τότε Αγώνες δεν θα γινόντουσαν. Σε πολλά έργα αυτό έγινε και όχι μόνο στο έργο της Ολυμπιακής ασφάλειας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Χριστοφοράκο τον ξέρατε καλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Χριστοφοράκο τον γνώρισα την περίοδο αυτής της εκτέλεσης του Ολυμπιακού έργου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, ποια εποχή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την εποχή αυτή: από τη στιγμή που ανέλαβα και μετά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από πότε, δηλαδή; Από το 2002, το 2003, το 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εκεί, την περίοδο αυτή. Δεν θυμάμαι ακριβώς πότε τον γνώρισα. Πώς να θυμάμαι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, το 2002 που δεν ήσασταν στην Επιτροπή, δεν τον ξέρατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην Επιτροπή, ποια;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Από πότε ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από το 2001.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, τότε ήσασταν.
Σας έστελνε δώρα; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, απλώς με τον κ. Χριστοφοράκο θυμάμαι ότι το μόνο –και το έχω δηλώσει μάλιστα και στις εφημερίδες, εφόσον εμφανίστηκε ότι εγώ βρισκόμουν στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου- ήταν ότι μου έστειλε κάποιες προσκλήσεις να παρακολουθήσω αγώνες του Ολυμπιακού. Πιθανόν να έχει στείλει και κάποια κρασιά, που είναι παραδοσιακό να στέλνουν τα Χριστούγεννα ή τις γιορτές, αυτή την περίοδο. Δεν θυμάμαι, πώς να πω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την Κάβα Connaisseurs βλέπω εδώ και υπάρχει ειδική μεταχείριση για σας. Ενώ στέλνει στους άλλους χειρόγραφη κάρτα, φαίνεται εδώ πέρα από τα παραστατικά ότι όχι απλώς σας έστελνε δώρα, αλλά ήσασταν στην τοπ VIP λίστα που προσκαλούσε συχνά για δείπνα, για φαγητά το μεσημέρι στο γραφείο του. Άρα, είχατε πέρα από τις τυπικές σχέσεις, από ό,τι βλέπω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μπορώ να σας απαντήσω συγκεκριμένα, εφόσον επικαλείσθε συγκεκριμένα γεγονότα, ότι δεν έχω πάει στο γραφείο του κ. Χριστοφοράκου, ούτε έχω δειπνήσει μαζί του το μεσημέρι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, μισό λεπτό. Αυτή τη λίστα την έχουμε εδώ;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, είναι εδώ στη δικογραφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είπατε «τοπ VIP λίστα»; Είναι έτσι χαρακτηρισμένη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι η τοπ VIP λίστα, η οποία συμπεριλαμβάνει τον κ. Σπανουδάκη, τον κ. Πέτρο Τζανετάκη, τον κ. Θεόδωρο Τσουκάτο, τον κ. Σκαρπέλη, τον κ. Νικάκη, τον κ. Αντωνακόπουλο, τον κ. Αργυρόπουλο, τον κ. Κουβάτσο –τους ξέρουμε αυτούς, τους έχουμε ξανακούσει εδώ- τον κ. Μαυρίδη, τον κ. Σκανδαλίδη, τον κ. Ταμβακάκη, τον κ. Τραυλό, στο γραφείο του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας την κα. Κυπραίου, τον κ. Λιακουνάκο και τον κ. Κιοσέογλου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Είναι εδώ κατατεθειμένο αυτό το έγγραφο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι το 031134 της δικογραφίας από τον κ. Αθανασίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, κύριε Καμμένε.
Συνεχίστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 5 Μαρτίου του 2004 στις 13.00’ έχετε συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι αληθές αυτό που γράφει ή ψευδές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να θυμηθώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, συναντιόσασταν. Το μεσημέρι, πού; Στο γραφείο σας ερχόταν ο κ. Χριστοφοράκος ή στη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στη SIEMENS δεν έχω πάει. Ούτε έχω περάσει από τη SIEMENS μέσα. Τι να σας πω;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε πάει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η μόνη περίπτωση που πήγα στα γραφεία της SIEMENS ήταν όταν εξέθεταν τα έργα τους οι διάφορες κοινοπραξίες και ήθελαν να μας επιδείξουν τις δυνατότητές τους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Φελτ Μάγιερ μήπως θυμάστε καλύτερα; Τον έχετε γνωρίσει τον κ. Φελτ Μάγιερ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 6 Νοεμβρίου 2003 –μάλιστα ήταν Παρασκευή 12 η ώρα το μεσημέρι- συναντηθήκατε με τον κ. Χριστοφοράκο, τον κ. Λασκαρίδη και την κα. Μπακογιάννη, η οποία δεν απεδέχθη την πρόσκληση, από ότι βλέπω εδώ πέρα, εκείνη την ημέρα. Θυμάστε αυτή τη συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι να έχω συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο και τον κ. Λασκαρίδη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον ξέρετε τον κ. Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον έχω συναντήσει μία φορά στο γήπεδο στον Ολυμπιακό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, μία φορά δεν τον έχετε συναντήσει, γιατί έχετε τουλάχιστον εφτά προσκλήσεις στη σουίτα του Ολυμπιακού και τις έχουμε εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, αλλά …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν θέλετε θυμηθείτε καλύτερα, γιατί έχετε ορκιστεί. Μία φορά έχετε πάει στον Ολυμπιακό…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με ρωτήσατε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …στη σουίτα με τον κ. Λασκαρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν με αφήνετε να μιλήσω. Μπορείτε να μονολογείτε, εγώ θα περιμένω να …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι. Η συμπεριφορά σας προς το Κοινοβούλιο δεν θα είναι αυτή των εκάστοτε προέδρων του ΟΠΑΠ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε Καμμένε, αφήστε να διευθύνω εγώ και θα σας προστατεύσω εγώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε σε μία Επιτροπή και θα σας παρακαλέσω να είστε ευγενής και να απαντάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Ξέρετε και εσείς, επειδή λίγο η φωνή σας είναι έντονη, γι’ αυτό …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πολύ ήρεμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Κύριε μάρτυς, παρακαλώ απαντήστε στις ερωτήσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ερώτημα: Έχετε πάει μία φορά στη σουίτα του Ολυμπιακού με τον κ. Λασκαρίδη και τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως θυμάστε ή αν δεν θυμάστε, σας υπενθυμίζω ότι το «Καραϊσκάκη» κατασκευάστηκε και εγκαινιάστηκε για ποδοσφαιρικούς αγώνες την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά συνέπεια, για να μπορέσω να έχω προσκληθεί –προσπαθώ να σας πω επαγωγικά- σε αγώνα του Ολυμπιακού στη σουίτα της SIEMENS, πρέπει να ήταν προφανώς μετά το 2004, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιθανόν θα ήταν το 2005. Με ρωτήσατε συγκεκριμένα …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μία φορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι δέχθηκα προσκλήσεις και πήγα. Είμαι οπαδός του Ολυμπιακού και πήγα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προηγουμένως είπατε μία φορά. Άρα, πολλές φορές …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με τον κ. Λασκαρίδη, μου λέτε. Τον κ. Λασκαρίδη, λοιπόν, τον έχω συναντήσει στη σουίτα της SIEMENS μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με ρωτήσατε προηγουμένως αν συνάντησα τον κ. Λασκαρίδη κάποια ημερομηνία το …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 6 Νοεμβρίου το 2003.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν τον συνάντησα προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ επικαλούμαι τα πρακτικά, τα κατασχεμένα από τη SIEMENS αρχεία για τη συνάντηση με τον κ. Λασκαρίδη, με τον κ. Σπανουδάκη και διαγεγραμμένο το όνομα της κα. Μπακογιάννη στις 6 Νοεμβρίου 2003. Στις 23 Οκτωβρίου 2003 …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Αυτό, κύριε Καμμένε, ποιο έγγραφο είναι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι το έγγραφο από τα κατασχεμένα ημερολόγια της κα. Τσακάλου με αριθμό 004117 …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Νικητιάδης): Εντάξει, αυτό ήθελα να μάθω ότι είναι από τα ημερολόγια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 23 Οκτωβρίου 2003 η συνάντηση είναι Μπακογιάννη, Σπανουδάκης, Λασκαρίδης, Ντραχ και εν συνεχεία ο κ. Γαλανάκης. Έχει γίνει ποτέ τέτοιου είδους συνάντηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν θυμάμαι να έχω συμμετάσχει σε συνάντηση …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλήσατε στο τηλέφωνο με τον κ. Χριστοφοράκο στις 23 Οκτωβρίου 2003; Θυμάστε; Μιλάγατε συχνά στο τηλέφωνο, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν μπορώ να θυμηθώ ότι στις 23 Οκτωβρίου 2003 μίλησα με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έχω δυνατότητα να το θυμάμαι αυτό …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το θυμάστε. Ενθυμείστε μήπως στις συναντήσεις, τις οποίες κάνατε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή στις 3 Νοεμβρίου 2003 βλέπω μία πρόσκληση που έχετε πάλι με την κα. Μπακογιάννη, τον κ. Λασκαρίδη και τον πρόεδρο Γιούνγκ –λέει- και αναφέρει τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη. Τέτοια συνάντηση δεν θυμάστε πάλι. Τη διαψεύδετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν θυμάμαι. Δεν έχω συμμετάσχει. Δεν θα σας πω ότι δεν θυμάμαι. Προφανώς αναφέρετε πρόσωπα, τα οποία δεν έχω συναντήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε δει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν έχω δει ποτέ. Την κα. Μπακογιάννη την γνωρίζω και είμαστε και από την ίδια πόλη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 21 Μαρτίου 2006 ζητήσατε από το γραφείο του κ. Χριστοφοράκου τέσσερις προσκλήσεις, δύο προσκλήσεις για σας και δύο για τον κ. Τσακτάνη, για το ματς στις 26 του μηνός.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου επαναλαμβάνετε πάλι τις ημερομηνίες;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 21 Μαρτίου 2006, ημέρα Τρίτη και για την Κυριακή 26 του μηνός σας στέλνει κατόπιν αιτήματός σας ο κ. Χριστοφοράκος δύο προσκλήσεις για το γήπεδο, για τη σουίτα στο όνομα «Σπανουδάκης» και στη σουίτα μαζί κλείνει ραντεβού αυτός μέσω της γραμματέως του με τον κ. Τσακτάνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Τσακτάνη δεν τον γνωρίζω. Μπορείτε να μου πείτε τι ιδιότητα έχει ο κ. Τσακτάνης;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω, θα τα δούμε αυτά.
Επίσης, ξαναεπικοινωνεί μαζί σας, όπως φαίνεται εδώ πέρα ο κ. Χριστοφοράκος στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Όπως ξαναεπικοινωνεί μαζί σας επανειλημμένως στις 9-1-2006. Μάλιστα εκεί στη σουίτα –που δεν φαντάζομαι ότι δεν το ξέρετε, δεν θα το θυμάστε και αυτό- ήταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με τρεις προσκλήσεις, δύο εσείς, δύο κάποιος Ρήγας –όχι ο δικός μας- δύο ο κ. Πάνος Λασκαρίδης και ο Χριστόφορος τρεις προσκλήσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)
(DE)
(DP)
Δεν θυμάστε πάλι να συνευρεθήκατε στη σουίτα του Καραϊσκάκη με όλους αυτούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μπορείτε να επαναλάβετε…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λασκαρίδης, Τσακτάνης, Κυριάκος, Σπανουδάκης, Ρήγας, Χριστόφορος και Χριστοφοράκος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο Χριστόφορος ποιος είναι;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρω ποιος είναι ο Χριστόφορος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τον γνωρίζω και ορισμένες φορές προφανώς συμπέσαμε στη σουίτα. Τι να σας πω;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μαζί με τον κ. Λασκαρίδη, όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς θα ήταν και ο κ. Λασκαρίδης καλεσμένος. Τι να σας πω; Δεν ήμασταν καλεσμένοι, για να συνευρεθούμε. Για να δούμε το ματς ήμασταν στη σουίτα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Λασκαρίδη, δηλαδή, δεν είχατε επαγγελματικές επαφές εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είχα ιδιαίτερες επαφές.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας το λέω, γιατί ξέρετε, μας προκύπτει ο κ. Λασκαρίδης να έχει πετάξει μαζί με τον κ. Λιάπη, με το ίδιο αεροπλάνο, έχει για τον κ. Χριστοφοράκο κλείσει, από ό,τι βλέπω εδώ, επανειλημμένως τη σουίτα, έχουμε ένα θεματάκι εδώ, που θα το συζητήσουμε αργότερα, με τη Μεγάλη Βρετάνια και άλλα τέτοια, γι’ αυτό σας ρωτάω. Επίσης, στις 30 Νοεμβρίου του 2002, πάλι συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πότε είπατε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 30 Νοεμβρίου του 2002, παραστατικό 003349 της δικογραφίας. Εδώ φαίνεται συνάντηση στο γραφείο του στις 10.30΄ στη SIEMENS, δική σας συνάντηση μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κύριε Πρόεδρε, έχω δηλώσει ότι δεν έχω πάει στο γραφείο του. Δεν ξέρω από πού προκύπτουν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προκύπτουν από το ότι είστε γραμμένος στα κατασχεθέντα ημερολόγια της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου, της κυρίας Τσακάλου, η οποία μας τα επιβεβαιώνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τα οποία μου λέτε ότι είναι ραντεβού, είναι τηλεφωνήματα ή είναι σημειώσεις στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα εξ αριστερών γραμμένα είναι ραντεβού, τα εκ δεξιών γραμμένα είναι τηλέφωνα. Ας πούμε, λοιπόν, ότι στις 17 Σεπτεμβρίου του 2002 σας τηλεφωνεί και το βράδυ κλείνει τραπέζι στο «INTERCONTINENTAL» στο BALL ROOM και στέλνει τα λεφτά στην κυρία Μανιατάκου και είναι μαζί ο κ. Γιαννακός, ο Πρόεδρος του Ο.Σ.Ε., ας πούμε και ο κ. Αντωνακόπουλος της ΕΡΤ και ο Dr Γιουνγκ. Τα θυμάστε αυτά ή δεν τα θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν έχω πάει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Δεν έχετε πάει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έχω πάει.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Τήνο έχετε πάει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην Τήνο έχω πάει, αλλά όχι για να συναντήσω τον κ. Χριστοφοράκο. Έχω πάει προγενέστερα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν τον έχετε συναντήσει στην Τήνο καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διότι και εδώ ψευδώς γράφει ότι σας κάλεσε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, όταν καλεί ένας άνθρωπος και εγώ δεν πηγαίνω, δηλαδή, τι να πω;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει. Και στις 11 Φεβρουαρίου 2005, φαίνεται πάλι ότι 14.00΄με 16.00΄ φάγατε μαζί και ήταν ο κ. Βουρλούμης και άλλοι, ο κ. Παπαζήσης. Αυτό φαίνεται εδώ από τα ραντεβού του και τα τηλεφωνήματα Το γραφείο σας του τηλεφωνεί για ραντεβού. Η γραμματέας σας τηλεφωνεί στον κ. Χριστοφοράκο, ο οποίος έλειπε τότε, εκείνη την ημέρα και ζητάτε ραντεβού στις 2 Φεβρουαρίου…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Φεβρουαρίου ποιού έτους, παρακαλώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μισό λεπτό. Αυτό πρέπει να είναι το 2004. Και μάλιστα, δίνει η γραμματέας σας για το ραντεβού εναλλακτικές ημερομηνίες: 2 Φεβρουαρίου, βράδυ Τετάρτη, σε κάποιο σπίτι προφανώς ή κάπου να φάτε, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, μεσημέρι και βράδυ ήσασταν ελεύθερος, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, μεσημέρι και βράδυ και αν υπάρχει κώλυμα, 25 Ιανουαρίου. Αυτά φαίνεται ότι η γραμματέας σας πήρε τηλέφωνο και τα έκλεισε.
Και μάλιστα, για να σας θυμίσω, πήρατε μετά και εσείς τηλέφωνο ο ίδιος και ζητήσατε info, fuel, Moscow, 2-3 Δεκεμβρίου. Θυμάστε τίποτα από αυτά; Τι είναι αυτό; Βενζίνη, fuel. Info, fuel, Moscow, 2-3 Δεκεμβρίου, 3 Νοεμβρίου-Σπανουδάκης τηλέφωνο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν τα θυμάμαι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν τα θυμάστε.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή έχει σημασία αυτό, είναι τα διαβιβαστικά από την Επιτροπή στην Εισαγγελία, το 005891 της δικογραφίας. Είναι από τα κλασέρ της SIEMENS.
Στις 28 Φεβρουαρίου του 2005 υπάρχει πάλι τηλέφωνο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προηγουμένως μου είπατε για επτά τηλεφωνήματα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι πάνω από είκοσι πέντε τηλεφωνήματα, γιατί κάθε μέρα μου φαίνεται ότι είχατε επαφή. Βλέπω εδώ στις σημειώσεις ότι για τις 31 Αυγούστου του 2005, ο Σπανουδάκης δεν ξέρει αν θα μπορέσει να έρθει σε μια πρόσκληση. Στις 25 Οκτωβρίου 2005, εκείνη την ημέρα, φέρεται να μπορούσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Καμμένε, πιο αργά τις ημερομηνίες, για να γράφονται.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Επαναλαμβάνω 25 Οκτωβρίου 2005. Έγγραφο 5823 από τα κλασέρ της SIEMENS. Πάλι, στις 16 Δεκεμβρίου του 2005, όπου ήσαστε στη σουίτα μαζί με τον κ. Λασκαρίδη και τέσσερα άτομα και τον κ. Τσαγάνη, που μας είπατε ότι δεν τον ξέρετε. Πάλι υπάρχει εγγραφή στις 26 Σεπτεμβρίου του 2005: Σπανουδάκης συν δυο άτομα για ραντεβού…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Συν δυο άτομα για ραντεβού ή συν δυο άτομα, για να ζητήσουμε προσκλήσεις για το ματς;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν Δευτέρα η 26η Φεβρουαρίου 2005 και σας έχει βάλει στην αριστερή λίστα των ραντεβού. Μπορεί να είναι για το ματς. Όμως, εσείς ζητούσατε και μια πρόσκληση για Δημόσιας Τάξης, όπως λέει εδώ «συν ένα Δημόσιας Τάξης»; Θυμάστε κάτι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν ζητάω για το Δημόσιας Τάξης. Τι να ζητάω, δηλαδή;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάλι 31 Αυγούστου του 2005, που αυτό είναι τηλεφώνημα, αλλά ξέρετε τότε δεν υπάρχει ματς, τουλάχιστον από ό,τι ξέρω εγώ. Υπάρχει ματς;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Προπόνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μπορεί να υπάρχει φιλικό.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Υπάρχουν, λοιπόν, συνεχείς συναντήσεις σας, από τις οποίες εδώ πέρα προκύπτει ότι φάγατε μαζί και εδώ αυτό είναι ξεκάθαρο. Στις 2 Αυγούστου του 2005 στις 19.45΄ φάγατε στο Πεντελικό μαζί του, με τον κ. Χριστοφοράκο. Το αρνείστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να αρνηθώ, αλλά δεν μπορώ και να επιβεβαιώσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε φάει έξω με τον κ. Χριστοφοράκο; Μας είπατε όχι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, με τον κ. Χριστοφοράκο δεν έχω φάει. Και αυτό που μου επικαλείστε εσείς αυτή την στιγμή και με βομβαρδίζετε με στοιχεία και με ημερομηνίες, τις οποίες υποθέτετε ότι εγώ μπορώ να θυμάμαι πριν από πέντε και έξι χρόνια…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εντάξει, μπορεί να μην θυμάστε αν φάγατε στις 19.45΄ στο Πεντελικό με τον κ. Χριστοφοράκο, αλλά θα θυμόσασταν τουλάχιστον ότι τρώγατε συχνά μαζί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, γι’ αυτό σας λέω, επειδή δεν τρώγαμε με τον κ. Χριστοφοράκο μαζί, γι’ αυτό και μου κάνει εντύπωση που μου λέτε ότι τρώω…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε, εγώ λέω αυτά που προκύπτουν από τα κατασχεμένα αρχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όμως, οι ημερομηνίες που επικαλείστε είναι σε διάρκεια τριών, τεσσάρων, πέντε χρόνων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να σας πω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτάω, γιατί εδώ πέρα υπάρχουν πάρα πολλές επαφές σας. Πάλι στις 20 Απριλίου του 2005, τυχαίνει Σπανουδάκης και Τίνα, τέσσερα συν δυο -10 Μαρτίου 2005- προφανώς για το ματς, αλλά εκεί σε αυτά τα ματς υπάρχουν ραντεβού με πρόσωπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε συνάδελφε, μισό λεπτό.
Σας λένε τίποτα αυτά τα ονόματα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, θα σας πω τι μου λένε, ότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Δεν ρώτησα εσάς, αλλά τον μάρτυρα. Εσάς μπορεί να σας λένε. Διότι εγώ τα ακούω πρώτη φορά και δεν μου λένε τίποτα. Ο μάρτυρας μπορεί να τα ξέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα, ότι έχω σχέση. Εγώ σας είπα ότι πήγαινα μετά από προσκλήσεις στα ματς του Ολυμπιακού, όπου πιθανόν να ήταν προσκεκλημένοι και άλλοι, όπως αναφέρετε τα ονόματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είχαμε κάποια συγκεκριμένη συνάντηση, απλώς είχαμε έναν κοινό στόχο, να δούμε το ματς. Μάλιστα, σε αρκετές προσκλήσεις εγώ πήγαινα και με τον πεθερό μου. Ήταν ο πεθερός μου συμμέτοχος σε όλες αυτές τις…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, αλλά φαντάζομαι ότι την Παρασκευή, στις 4 Φεβρουαρίου του 2005, στην Παλιά Αγορά, όπου φάγατε με τον κ. Χριστοφοράκο, όπως φαίνεται, στις 13.30΄ το μεσημέρι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στις 4…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 4 Φεβρουαρίου του 2005. Ήταν εποχές οι οποίες είναι πολύ σημαντικές, γιατί, παραδείγματος χάρη, εκείνη την ημέρα που φέρεται να φάγατε μαζί το μεσημέρι, υπάρχει παρέμβαση προς τον κ. Κωνσταντινίδη της Αστυνομίας, για να πληρωθεί ο κ. Χριστοφοράκος, για να πληρωθεί η SAIC.
(AD)
(DE)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η παρέμβαση από ποιον έγινε, παρακαλώ;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Χριστοφοράκος τηλεφωνεί στον κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος εκείνη την εποχή –τυχαίως όλως φαίνεται- είχε την ευθύνη για να πληρώσει. Και ρωτάω αν ποτέ μεσολαβήσατε εσείς ή αν πιέσατε ή αν σας ζητήθηκε να κάνετε οποιαδήποτε παρέμβαση. Διότι όταν τρώτε μ’ έναν άνθρωπο ο οποίος κατηγορείται ότι είχε «μαύρα» λεφτά και πλήρωνε πολιτικούς που εσείς ξέρατε, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να σας ρωτήσω. Αυτή είναι η δουλειά μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως καταλαβαίνετε, μετά το 2004, με τη λήξη των Αγώνων, η δική μας αρμοδιότητα δεν ήταν η παραλαβή ή οποιαδήποτε σχέση με την παραλαβή ή πολύ περισσότερο με την πληρωμή του έργου. Δεν είχαμε καμία σχέση ούτε καμία ενημέρωση ούτε καμία συμμετοχή. Γι’ αυτό και αν μου λέτε ημερομηνίες μετά το 2004, πολύ περισσότερο μπορώ να σας πω ότι δεν έχουν καμία σχέση. Αν με έπαιρνε τηλέφωνο ο κ. Χριστοφοράκος, μπορεί να με έπαιρνε για οποιονδήποτε δικό του λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα, όμως, στις καταθέσεις του Σίκατσεκ, του Κουτσενρόιτερ και στην απολογία του Χριστοφοράκου στη Γερμανία, αναφέρεται ότι πρέπει να βγουν μίζες 2% για τους πολιτικούς και 8% για υπηρεσιακούς παράγοντες –μεταξύ αυτών και του «Αθήνα 2004»- όπου θα έπρεπε να δοθούν σ’ αυτούς που συμμετείχαν στην απόφαση για τις προδιαγραφές, σ’ αυτούς που βοήθησαν να πάρει το έργο, σ’ αυτούς που βοήθησαν να υλοποιηθεί το έργο, σ’ αυτούς που βοηθάνε να πληρωθεί.
Και εδώ, ενώ κανονικά έχει λήξει το έργο σας στις 27 Ιανουαρίου 2005, τηλεφωνείτε εσείς, φαίνεται, στον κ. Χριστοφοράκο το πρωί και εν συνεχεία τρώτε μαζί του στη Μεγάλη Βρετάνια στη 13.00΄ το μεσημέρι. Και δεν το θυμάστε αυτό!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Σας δήλωσα γι’ αυτό και με ξαναρωτάτε. Εγώ σας επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν είχαμε καμία συμμετοχή στη δημιουργία των προδιαγραφών, είτε στη διαγωνιστική διαδικασία, είτε στην απόφαση για το έργο. Το μόνο που κάναμε ήταν να συντονίζουμε τους φορείς στο βαθμό που υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός φορέων σε κάθε κομμάτι ή υποτμήμα του έργου, για να μπορεί να εκτελεστεί σωστά και στην ώρα του.
Η δική μας η ευθύνη ήταν συντονιστική. Ποτέ δεν ήταν αποφασιστική σ’ αυτά τα θέματα. Θεωρώ ότι και ο νόμος είναι σαφής ότι η αρμοδιότητα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν στην ΕΛ.Α.Σ. και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν ο επικεφαλής της ολυμπιακής ασφάλειας. Δεν ήταν δυνατόν η «Αθήνα 2004» να ασχολείται ή να έχει την εξειδίκευση για να μπορεί να ασχοληθεί με θέματα ασφαλείας. Δεν είχε ούτε τη γνώση ούτε την εξειδίκευση ούτε και την αρμοδιότητα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσο για τον κ. Ηρακλή Δρούλια που ήταν Διευθυντής Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων 2004, είχατε συνεργαστεί μαζί του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε μας λίγο για τη σχέση σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Δρούλιας ήταν Διευθυντής παρακολούθησης έργων κατασκευών και χρονοδιαγραμμάτων, κάτω από τον κ. Πυργιώτη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Δρούλιας, δηλαδή, ουσιαστικά είχε έργο ελεγκτικό για την παρακολούθηση των ολυμπιακών έργων στο «Αθήνα 2004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έλεγχε τα χρονοδιαγράμματα που μας έδιναν οι φορείς και έλεγχε κατά πόσον τα έργα προχωρούσαν με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε κατατεθεί και στη ΔΟΕ. Αυτή ήταν η λογική.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε αν ο κ. Δρούλιας είχε εμπειρία προηγουμένως σε ιδιωτική εταιρεία, εκτός από τη συνδικαλιστική του εμπειρία ως Γενικού Γραμματέα του ΤΕΕ ή Αναπληρωτή Προέδρου του ΕΚΕΠΙΣ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν το γνωρίζω. Σας λέω ότι ο κ. Δρούλιας ήταν κάτω από τη Διεύθυνση Συντονισμού Έργων και ήταν κάτω από τον κ. Ιωάννη Πυργιώτη, όχι από εμένα. Όμως, ξέρω τον κ. Δρούλια. Σας το λέω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον ξέρετε καλά τον κ. Δρούλια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον ξέρω. Δεν τον ξέρω καλά.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Στυλιανό Βίο, τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ διότι εδώ φαίνεται ότι ο κ. Δρούλιας, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, διορισμένος στις 18 Φεβρουαρίου 2010 και ο οποίος έχει έναν πολύ σοβαρό ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες –μάλιστα κάνει ομιλίες, έκανε μία ομιλία στις 7 Μαΐου 2009 για το νέο χαμένο στοίχημα της μεταολυμπιακής αξιοποίησης, κλπ- εργαζόταν σε μία εταιρεία που λέγεται «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν τη γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ» είναι ιδιοκτησίας του κ. Στυλιανού Βίου. Από τους λογαριασμούς του κ. Στυλιανού Βίου, σε συνεργασία, δομείται η οργανωμένη εγκληματική ομάδα που στέλνει μαζί με τον κ. Πιταούλη και τον κ. Βόγια 4,5 εκατομμύρια μάρκα, με παραλήπτη τον κ. Τσουκάτο, τον πρώην Βουλευτή και Διευθυντή του Γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού του κ. Σημίτη. Και το ένα εκατομμύριο είναι αυτό που απεδέχθη και ο κ. Τσουκάτος ο ίδιος ότι τα έδωσε στο χέρι και τα άλλα 3,5 εκατομμύρια είναι σε λογαριασμό στην Ελβετία.
Και επειδή εδώ ψάχνουμε να βρούμε και τα λεφτά για να τα πάρουμε πίσω και να «στείλουμε» και πολιτικούς, εσείς τον είχατε το συνεργάτη αυτής της εταιρείας, της «ΟΜΗΡΟΣ ΑΤΕ» -ο οποίος τα λέει στο βιογραφικό του, από το ίντερνετ τα «κατέβασα»- ως επιθεωρητή των ολυμπιακών έργων. Ποιος τον διόρισε αυτόν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι ήταν κάτω από τη διεύθυνση του κ. Πυργιώτη. Δεν θυμάμαι ούτε ποιος τον διόρισε. Φαντάζεστε ότι δεν μπορώ να θυμάμαι για έξι χιλιάδες άτομα που προσέλαβε η «Αθήνα 2004» ποιος τους προσέλαβε και πότε προσελήφθησαν. Αυτό είναι αδύνατον να σας το πω, πολύ περισσότερο χωρίς να έχω έλεγχο κάποιων αρχείων για να δω πότε προσλήφθηκε και με ποια διαδικασία προσλήφθηκε ο κ. Δρούλιας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε τη δυνατότητα να μας στείλετε όλο το φάκελο για τον κ. Δρούλια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δυστυχώς, πρέπει να ανατρέξουμε στα αρχεία τα οποία έχουν κατατεθεί δεν ξέρω σε ποια υπηρεσία…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη δικαιοσύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο. Τότε που διαλύθηκε και με την παράδοση του «Αθήνα 2004», παραδόθησαν και όλα τα αρχεία της Οργανωτικής Επιτροπής σε έναν αρμόδιο φορέα, νομίζω στα ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Πρέπει να είναι στην κατοχή τους όλα τα αρχεία. Οποιαδήποτε πρόσληψη, οτιδήποτε αρχείο θέλετε, μπορείτε να το βρείτε εκεί.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μάλιστα, βλέπω για τον κ. Δρούλια εδώ ότι δεν είναι απλώς ένα μέλος της Επιτροπής, διότι εδώ έχει υποδεχθεί τον κ. Σουφλιά και έχει κάνει και μεγάλες ομιλίες για τα ολυμπιακά έργα, δημοσιεύματα, κλπ. Και μάλιστα, η εταιρεία του εμπλέκεται και σε καινούριο σκάνδαλο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έγραψε ο κ. Τέλλογλου εχθές στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Θέλω να μου πείτε, κύριε μάρτυς, ευθέως το εξής: Επειδή η σχέση σας με το Χριστοφοράκο προκύπτει να είναι στενή, εσείς δεν είδατε ότι ο κ. Χριστοφοράκος, εκπροσωπώντας τα συμφέροντα της SIEMENS, προσπαθούσε να πιέσει μέσω πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, για να παίρνει δουλειές στη χώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Να σας απαντήσω, επειδή λέτε αν έπεσε στην αντίληψή μου ότι ο κ. Χριστοφοράκος βολιδοσκοπούσε για λογαριασμό της εταιρείας του με άλλους παράγοντες για να μπορέσει να πάρει έργα ολυμπιακής προετοιμασίας.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκεί που ήσασταν στη σουίτα, ας πούμε και ήταν και πολιτικοί μαζί, ο κ. Χριστοφοράκος είχε επαφές με συγκεκριμένους πολιτικούς; Και αν ναι, με ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, εκεί στη σουίτα έρχονταν άνθρωποι τους οποίους προσκαλούσε ο κ. Χριστοφοράκος, προφανώς για να δουν το ματς. Δεν έβλεπα εγώ ότι υπήρχαν ιδιαίτερες κρυφές συναντήσεις. Εξάλλου, η σουίτα είναι πάρα πολύ ανοιχτή στην κοινή θέα. Δεν θεωρώ ότι μέσα σ’ αυτή τη σουίτα γίνονταν συναλλαγές τέτοιου είδους ούτε περιέπεσε στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα. Εσείς διοριστήκατε τώρα στον ΟΠΑΠ. Έχετε, δηλαδή, ένα παρελθόν σημαντικό, σε σημαντικές θέσεις. Δεν είδατε όλες αυτές τις συμπτώσεις; Είστε με τον κ. Τρεπεκλή μαζί ως συμφοιτητή στην Αγγλία, εν συνεχεία σας αναφέρει ο κ. Χριστοφοράκος, συνδυάζονται οι ημερομηνίες που συναντάστε με πληρωμές, είστε φίλος με πολιτικούς που τους έχει φίλους και ο κ. Χριστοφοράκος, είστε φίλος με την οικογένεια Μητσοτάκη –απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι- μου λέτε ότι είστε και από το ίδιο χωριό και σας διορίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εν συνεχεία στον ΟΠΑΠ. Το ίδιο συμβαίνει με τον κ. Βουρλούμη και με κάποιους άλλους, με τον κ. Λασκαρίδη, ο οποίος μέσα από τη ΛΑΜΨΑ φαίνεται να έχει εξαγοράσει δύο off shore εταιρείες και να έχουν «φύγει» 70 εκατομμύρια.
Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, εμάς μας δίνουν μία υποψία. Όλα αυτά είναι λίγο περίεργα πράγματα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι πλέον εσείς έχοντας κάνει και αυτήν την επιστολή, έχετε και ευθύνη μαζί με τους πολιτικούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η ερώτησή σας αφορά το τελευταίο σκέλος; Διότι μου κάνατε αρκετές ερωτήσεις μέσα σ’ αυτήν την παράγραφο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ τελείωσα. Απαντήστε σε όλα, αν θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, να σας πω για τη δική μου επαγγελματική πορεία. Εγώ μετά που τέλειωσα το πανεπιστήμιο, όπου συναντήθηκα με πολλούς Έλληνες που σπούδαζαν στο Λονδίνο την περίοδο 1978-1982 που έκανα το διδακτορικό μου στο Λονδίνο, γνωρίστηκα με αρκετό κόσμο. Προφανώς, σαν φοιτητής ήταν και ο κ. Τρεπεκλής τότε, εκείνη την περίοδο, στο Λονδίνο που με ρωτήσατε. Δεν ξέρω για ποιον άλλο με ρωτήσατε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον κ. Τραυλό, ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Τραυλός, ναι, ήταν στο Λονδίνο. Και ο αδελφός του, δεν θυμάμαι τα ονόματα, Σπύρος, κλπ.
(ΚΟ)
(2AD)
Εγώ τέλειωσα στο Λονδίνο ’82, ήρθα έκανα τη στρατιωτική μου θητεία και έφυγα στο εξωτερικό για δεκαεπτά, δεκαοκτώ χρόνια. Δούλεψα σε αμερικάνικη εταιρεία σε διάφορες θέσεις και μου ζητήθηκε να έρθω για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2001 από την κα Αγγελοπούλου. Προφανώς έπρεπε να εγκριθεί η τοποθέτησή μου από την Κυβέρνηση που είχε και την ευθύνη. Έτσι και έγινε.
Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δούλεψα σαν διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία «Πετζετάκης» μέχρι το 2009 και στο τέλος του 2009 μου ζητήθηκε να συμμετέχω σαν διευθύνων σύμβουλος στην ΟΠΑΠ Α.Ε. Αυτά σε σχέση με την επαγγελματική μου προϊστορία και εμπειρία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με διαβούλευση δεν υποβάλλατε τα χαρτιά σας, κύριε μάρτυς; Σας ζητήθηκε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ποια διαβούλευση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ζητήθηκε να πάτε στον ΟΠΑΠ ή μετείχατε σ’ αυτήν την ηλεκτρονική διαβούλευση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μετείχα στην ηλεκτρονική διαβούλευση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν σας ζητήθηκε, αλλά ενδιαφερθήκατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το είχα καταθέσει στο βιογραφικό μου.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση, κύριε μάρτυς.
Γνωρίζετε εταιρείες συμβούλων στην Αγγλία ή αλλού οι οποίες φέρεται να πήραν αρκετά χρήματα για να συμβουλέψουν το ελληνικό δημόσιο για το 2004;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην Αγγλία, σε ποιες εταιρείες αναφέρεστε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλετε να σας πω και ονόματα των εταιρειών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, μου λέτε για εταιρείες ή αλλού.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ αν ξέρετε εταιρείες συμβούλων στις οποίες εσείς σαν «Αθήνα 2004» δώσατε χρήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς σαν «Αθήνα 2004» προσλάβαμε σαν σύμβουλο για επιχειρησιακά θέματα ασφαλείας την εταιρεία BOARTES, η οποία μας συνεστήθη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και οι οποίοι είχαν αναλάβει αντίστοιχο έργο στη διοργάνωση του Short Lake City, η οποία ήταν δύο χρόνια -το 2002- πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αυτοί ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Καμμένε, χωρίς να έχω διάθεση να σας διακόψω, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Μου επιτρέπετε;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Έχετε συμπληρώει τρία τέταρτα. Πόσο χρόνο χρειάζεστε ακόμα;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τρία λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Συνεχίστε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ, κύριε μάρτυς, γιατί εδώ πέρα, πέραν των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ που πήρε από τον ελληνικό λαό η εταιρεία συμβούλων του κ. Τρεπεκλή, του συμφοιτητή σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ήταν συμφοιτητής μου. Σας είπα…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήταν γνωστός σας, τέλος πάντων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έτυχε να σπουδάζει την ίδια περίοδο στο Λονδίνο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλώς.
Εκτός, λοιπόν, και την εταιρεία Borders, η οποία δεν μας συμβούλεψε και καλά, διότι απ’ ό,τι προκύπτει δεν ήταν και οι καλύτερες προδιαγραφές -μάλιστα, δεν υπήρχαν καν προδιαγραφές, όπως μας είπαν οι σύμβουλοι που δούλεψαν κάποτε για την Borders- υπήρχαν –και προκύπτει από τις δικογραφίες- άλλες εταιρείες συμβούλων στο Λονδίνο και αλλού, που μέσα από εκεί πέρασαν «μαύρα χρήματα».
Εσείς με ποιες εταιρείες συμβούλων γνωρίζετε ότι είχε σύμβαση το «Αθήνα 2004» πλέον της Borders;
Επίσης, γνωρίζετε άλλους –πιθανώς και κοινωνικώς, αν τους γνωρίζετε- οι οποίοι πήραν χρήματα στο Λονδίνο σαν εταιρείες συμβούλων από τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από την εταιρεία συμβούλων από τη SIEMENS, δεν γνωρίζω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Από την «Planet», για παράδειγμα. Την ξέρετε την «Planet»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Την ξέρω σαν όνομα, αλλά δεν την ξέρω…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε ποιανού ήταν αυτή η εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ξέρω ποιανού είναι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήρε λεφτά από το «Αθήνα 2004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν νομίζω ότι πήρε από το «Αθήνα 2004».
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε σίγουρος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η «Planet» δεν θεωρώ ότι πήρε από το «Αθήνα 2004». Όμως, δεν μπορώ να σας πω…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε να μας πείτε άλλες εταιρείες συμβούλων; Και τελείωσα μ’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Υπήρχαν άλλες εταιρείες συμβούλων για θέματα ασφαλείας που είχαμε προσλάβει οι οποίες ήταν για θέματα αξιολόγησης κινδύνων κλπ. Αυτές …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορείτε να μας καταθέσετε ποιες είναι αυτές οι εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους. Μπορώ να σας πω ότι ήταν μια εταιρεία από το Ισραήλ -της οποίας το όνομα δεν θυμάμαι- και ήταν και μια εταιρεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όλα αυτά τα χαρτιά θα τα βρούμε στα Ολυμπιακά Ακίνητα; Διότι πρόκειται για 50 εκατομμύρια ευρώ! Τόσα δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ξέρω να σας πω. Δεν θυμάμαι να σας πω απ’ έξω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς υπογράφατε για να πληρωθούν αυτοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος υπέγραφε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς υπέγραφε το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν είχαμε δυνατότητα ατομικά να υπογράφουμε για συμβάσεις τέτοιου μεγέθους.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε μάρτυς.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ τελείωσα εδώ, αλλά ζητώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πάντως, όσον αφορά αυτό που λέτε, θα ήθελα να σας πω –και θα μιλήσετε με άνεση, μην ανησυχείτε- ότι έχουν ζητηθεί οι συμβάσεις εγγράφως από το Υπουργείο Πολιτισμού. Συνεπώς, θα βρεθούν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή θεωρώ πολύ σημαντική την εξέταση και την κατάθεση του μάρτυρα, παράλληλα θέλω να ζητήσω όλα τα Πρακτικά –όπως άλλωστε και τα άλλα Πρακτικά- να πάνε επειγόντως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, προκειμένου να υπάρξει και βοήθεια στο έργο της Δικαιοσύνης, όσον αφορά μη πολιτικά πρόσωπα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση ακόμα και όσον αφορά το χαρακτήρα του κατεπείγοντος του αιτήματός σας, αλλά με τον εξής αστερίσκο, τον οποίο είμαι υποχρεωμένος να βάλω.
Κύριε μάρτυς, απευθύνομαι σε σας. Αν θελήσετε μετά τις ερωτήσεις που θα σας υποβάλει ο επόμενος συνάδελφος –που είναι ο κ. Ρήγας- να σκεφθείτε, πολύ ευχαρίστως. Και σας το λέω, διότι εδώ έχουν προκύψει κραυγαλέες αντιφάσεις ανάμεσα στην κατάθεσή σας και στο υλικό το οποίο υπάρχει στη δικογραφία. Για παράδειγμα, κραυγαλέο παράδειγμα είναι ο βαθμός γνωριμίας σας με τον κ. Χριστοφοράκο. Είναι σε εμφανή διάσταση τα στοιχεία της δικογραφίας μ’ αυτά που λέτε. Δεν το λέω προς κακοφανισμό.
Σας λέω απλώς ότι αν μετά τις ερωτήσεις που θα σας κάνει ο κ. Ρήγας θελήσετε κάποιο χρόνο πριν γίνουν οι επόμενες ερωτήσεις για να ησυχάσετε λίγο, γιατί μπορεί να ήρθατε γρήγορα από το σπίτι, από το γραφείο, πολύ ευχαρίστως να σας τον δώσουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από το γραφείο ήρθα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πολύ ευχαρίστως. Σκεφθείτε το μετά τις ερωτήσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ απαντάω στις ερωτήσεις στο βαθμό που έχω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Επίσης, είμαστε διατεθειμένοι να σας καλέσουμε ξανά για στοιχεία τα οποία μπορείτε να τα αναζητήσετε και να τα φέρετε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Καμμένος αναφέρεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Δεν θέλω να αισθανθείτε ότι αναγκαστήκατε υπό την πίεση ερωτήσεων που ήταν απροσδόκητες να απαντήσετε με τρόπο που δημιούργησε παρεξηγήσεις. Διότι αυτό είναι και εις βάρος της Επιτροπής. Εμείς δεν πάμε να εκμαιεύσουμε κάποιες αντιφάσεις. Αυτό σας είπα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με ρώτησε με καταιγιστικό τρόπο για ημερομηνίες, για τηλεφωνήματα, τα οποία προφανώς δεν μπορεί κάποιος….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Θέλω, λοιπόν, να σας στερήσω το δικαίωμα να επαναλάβετε το χαρακτηρισμό «καταιγιστικές ερωτήσεις».
Σας δίνω τη δυνατότητα μετά τον κ. Ρήγα που θα σας υποβάλει ερωτήσεις, να σκεφθείτε ή αν θέλετε να ξεκουραστείτε για πέντε λεπτά και να έρθετε ξανά αύριο κλπ. Αυτό λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Απλώς σας λέω ότι όταν μου ζητάτε να μιλήσω για τις 23 Φεβρουαρίου, δεν θυμάμαι για ποια ημερομηνία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εντάξει, αυτό είναι κατανοητό. Φαντάζομαι ότι δεν έχετε κάποιο ημερολόγιο στο μυαλό σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Και δεν έχω και ημερολόγιο των τότε γεγονότων. Οπότε δεν μπορώ να κάνω και τίποτα περισσότερο για να μπορέσω να…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αφού με «προκαλείτε» -εντός εισαγωγικών- υποθέτω ότι από του λοιπού θα κρατάτε και ημερολόγιο. Μετά από το αποψινό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αναγκαστικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το λόγο έχει ο κ. Ρήγας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, από την εξέταση των προηγούμενων μαρτύρων και με δεδομένη τη γνώση πλέον και την εικόνα που έχουμε αποκτήσει για το σκάνδαλο της SIEMENS σε ό,τι αφορά το C4-I, η Επιτροπή μας αβίαστα οδηγείται σε ένα συμπέρασμα. Δύο είναι οι περίοδο όπου υπήρχε συγκεκριμένος λόγος η SAIC και κυρίως η SIEMENS να παρεμβαίνει και να δωροδοκεί υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να κάνει τη δουλειά της.
Η μία περίοδος ήταν αυτή της ανάθεσης του έργου του C4-I στη SAIC με υπεργολάβο τη SIEMENS και η άλλη περίοδος είναι η περίοδος της παραλαβής του συγκεκριμένου έργου τμηματικά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εσείς, όπως εμφανίζεστε από όλα τα στοιχεία της δικογραφίας, από δημοσιεύσεις κλπ, δεν είστε ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά ένα πρόσωπο το οποίο συμμετείχε σε συγκεκριμένες επιτροπές.
Πρώτη ερώτηση, λοιπόν: Θέλω να μας επαναλάβετε το δικό σας ρόλο σ’ αυτές τις επιτροπές και δεύτερον, θέλω να μας διευκρινίσετε, μετά τη λήξη του έργου σας στα πλαίσια της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων και την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, την εμπλοκή σας με την πορεία του συγκεκριμένου έργου. Και τρίτον, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε -για να έχουμε και εμείς μια σαφή εικόνα- το εξής: Αποτελείτε μέρος κάποιας ομάδας, μιας κοινωνικής ελίτ, όπου βλέπουμε ότι παρελαύνουν ονόματα επιχειρηματιών, μάνατζερ, πολιτικών προσώπων, ώστε να δικαιολογείται αυτή η συνεχής, αυτή η πολύ συχνή επαφή σας με τον κ. Χριστοφοράκο;
Και επιτρέψτε μου να κλείσω -μολονότι είναι μακροσκελής η ερώτησή μου- με το ότι μας ηχεί περίεργα το ότι εσείς με τρόπο ιδιαίτερα, θα έλεγα, χαλαρό μάς λέτε ότι εν πάση περιπτώσει «τον ήξερα τον κ. Χριστοφοράκο».
(NP)
(2KO)
Όμως, δεν είναι απλώς μια γνωριμία. Εδώ σας βλέπουμε να συναντιέστε πάρα πολύ συχνά με τον κύριο Χριστοφοράκο και ο κ. Χριστοφοράκος είναι το κεντρικό πρόσωπο του δράματος της SIEMENS. Άρα, μπορείτε ουσιαστικά να μας βοηθήσετε στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Δεν είστε ένας κομπάρσος αυτής της ιστορίας. Είστε ένα σημαντικό πρόσωπο, εξαιτίας των σχέσεών σας με τον Χριστοφοράκο και εξαιτίας της συμμετοχής σας σε πολύ κρίσιμες επιτροπές. Πείτε μας λίγα παραπάνω γι’ αυτήν την εμπλοκή σας με το συγκεκριμένο θέμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας απαντώ στο πρώτο σκέλος όσον αφορά στις επιτροπές στις οποίες συμμετείχα και θα σας παρακαλέσω να μου θυμίσετε μετά τα υπόλοιπα σκέλη των ερωτήσεών σας.
Από τη θέση μου ως διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ΑΘΗΝΑ 2004 και με βάση τον ορισμό της σύνθεσης της διυπουργικής επιτροπής ολυμπιακής προετοιμασίας, της ΔΕΣΟΠ, από τον Πρωθυπουργό, συμμετείχα εγώ μαζί με την κυρία Αγγελοπούλου, την Πρόεδρο των Ολυμπιακών Αγώνων, ως μέλος της διυπουργικής επιτροπής. Συμμετείχαμε, επίσης, στην ομάδα παρακολούθησης έργου, στη λεγόμενη ΟΠΕ, η οποία παρακολουθούσε την εκτέλεση των ολυμπιακών έργων τα οποία είχαν αναλάβει διάφοροι κρατικοί φορείς.
Ο ΑΘΗΝΑ 2004 δεν εκτέλεσε έργα κατασκευής σταδίων. Είχε την ευθύνη της εκτέλεσης του επιχειρησιακού σχεδίου, δηλαδή της λειτουργίας των λειτουργικών υπηρεσιών των Ολυμπιακών Αγώνων. Παράλληλα, μου είχε ζητηθεί να συμμετέχω σε αυτήν την επιτροπή συντονισμού και παρακολούθησης της εκτέλεσης των έργων ολυμπιακής ασφαλείας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ανακεφαλαιώνουμε: Είχαμε, λοιπόν, διυπουργική επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα. Η διυπουργική επιτροπή ήταν μέχρι τις εκλογές του 2004 υπό τον κύριο Σημίτη και από και εκεί και πέρα υπό τον κύριο Καραμανλή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεύτερον, ομάδα παρακολούθησης έργου. Σε αυτήν την ομάδα ποιοι άλλοι συμμετείχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σε αυτή την επιτροπή συμμετείχε ο Υπουργός Πολιτισμού, ως επικεφαλής των ολυμπιακών έργων. Κάποια περίοδο ήταν ο κ. Αλευράς. Προγενέστερα, στην αρχική της περίοδο, δεν θυμάμαι ποιος ήταν. Μετά ήταν η κυρία Πετραλιά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεύτερη, λοιπόν, αυτή η επιτροπή.
Τρίτη επιτροπή ήταν η ομάδα συντονισμού.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η ομάδα συντονισμού και παρακολούθησης έργων ολυμπιακής ασφάλειας. Επειδή ακριβώς ασχολούνταν πάρα πολλοί φορείς με το κάθε έργο, έπρεπε να συντονιστούν.
Από την οργανωτική επιτροπή συμμετείχα εγώ, ο εκάστοτε Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Από τη στιγμή που ανατέθηκε το έργο C4I στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, συμμετείχε και ο εκάστοτε Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας του Υπ. Εθ.Α.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, κύριε μάρτυς, συμμετείχατε σε αρκετές –θα έλεγα- επιτροπές και ίσως είστε και το μοναδικό πρόσωπο που συμμετείχε σε αρκετές επιτροπές. Αυτό δεν το αξιολογώ. Το αναφέρω ως γεγονός. Ήσασταν σε αρκετές επιτροπές που είχαν σχέση με το C4I.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήμασταν σε αρκετές επιτροπές που είχαν σχέση με την ολυμπιακή προετοιμασία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και επομένως και με το θέμα της εξέλιξης των έργων και με το έργο ασφάλειας, το οποίο ουσιαστικά είναι το C4I. Δεν είναι τίποτα άλλο.
Ο κ. Καμμένος σας ρώτησε αν εσείς βάλατε τις προδιαγραφές.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είχε δικαίωμα ούτε υποχρέωση ούτε ρόλο τέτοιο η ΑΘΗΝΑ 2004. Σας είπα ότι το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας είχε ανατεθεί διά νόμου στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία είχε και το συντονισμό όλων των σωμάτων και των δυνάμεων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Για να το ξεκαθαρίσουμε εντελώς αυτό, γιατί ειπώθηκε κατ’ αντιδιαστολή με την κατάθεση του κυρίου Καρτάλη. Ο κ. Καρτάλης είπε ότι εσείς και η κυρία Αγγελοπούλου βάζατε τις προδιαγραφές για το έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κάθε φορέας ασφαλείας είχε την ευθύνη να προσδιορίσει τις προδιαγραφές του έργου και τις επιχειρησιακές και τις κατασκευαστικές. Δεν είχαμε εμείς καμιά τέτοια αρμοδιότητα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εγώ ξέρω τι ειπώθηκε σε αυτήν την κατάθεση. Δεν ειπώθηκε ότι εσείς βάλατε τις προδιαγραφές. Ειπώθηκε ότι η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ήταν που βρήκε, εν πάση περιπτώσει, την BOATRES, η οποία έβαλε τις προδιαγραφές. Περί αυτού πρόκειται, ενδεχομένως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η BOATRES προσελήφθη από εμάς, για να κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον συντονισμό μεταξύ ολυμπιακής προετοιμασίας της οργανωτικής επιτροπής, δηλαδή της προετοιμασίας των αθλητών, του ολυμπιακού χωριού και όλων των υπολοίπων και, όπως καταλαβαίνετε, το τμήμα της επιχειρησιακής διαδικασίας της ολυμπιακής ασφάλειας έπρεπε να δέσει με το άλλο. Αυτός ο συντονισμός έπρεπε να γίνει με κάποιον που έχει γνώση αυτών των απαιτήσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και των ομοσπονδιών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όσον αφορά την BOATRES –επειδή μας ενδιαφέρει- σας προέκυψε μετά από πρόταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής; Πώς σας προέκυψε; Στείλατε μια επιστολή; Πώς έγινε; Προφορικά; Με ποιον τρόπο έφθασε σε εσάς η BOATRES;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ζητήσαμε να μας πουν ποιοι είναι αρμόδιοι και ποιοι είναι γνώστες, διότι προφανώς…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τους το ζητήσατε εσείς, ο διευθύνων σύμβουλος; Τους το ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η οργανωτική επιτροπή. Δεν μπορούσα εγώ να το ζητήσω ως διευθύνων σύμβουλος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Άρα, υποθέτω ότι το ζήτησε εγγράφως. Εννοείτε ότι υπάρχει κάποιο έγγραφο που έφυγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να σας πω αν υπάρχει κάποιο έγγραφο. Έχουμε σύμβαση με την BOATRES.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Το ξέρω ότι έχετε σύμβαση. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει να ξεκαθαρίσουμε πώς οδηγηθήκατε στην BOATRES;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, δεν ξέραμε ούτε καμία BOATRES ούτε καμία άλλη εταιρεία. Οδηγηθήκαμε σε αυτήν από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Είχαμε και ένα σύμβουλο αυστραλό, επί θεμάτων ασφαλείας -δεν θυμάμαι ακριβώς το όνομά του- ο οποίος ήταν επικεφαλής της αστυνομίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και ο οποίος βοηθούσε και συμβούλευε σε αυτά τα θέματα την οργανωτική επιτροπή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, εσείς μαθαίνετε, χωρίς να συμμετέχετε στη διαδικασία ανάθεσης, ότι το έργο του C4I το πήρε η SAIC.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα. Αν θυμάμαι καλά, ανατέθηκε το Μάρτιο του 2003.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ξέρατε ότι υπερεργολάβος της SAIC είναι η SIEMENS; Πότε το μάθατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, ανελήφθη από τη SAIC, με υπερεργολάβο τη SIEMENS και κάποιες άλλες εταιρείες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στη SIEMENS υπήρχε ένας άνθρωπος γνωστός σας, ο κ. Χριστοφοράκος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ήταν γνωστός μου πριν από την ανάληψη του έργου. Εγώ σας λέω ότι εκ της θέσεως και του ρόλου του ΑΘΗΝΑ 2004 δεν είχαμε σχέση και γνώση μόνο ανθρώπων που έκαναν το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας. Είχαμε σχέση και γνώση με όλους τους παράγοντες και τους ιδιοκτήτες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν με ενδιαφέρουν οι άλλοι παράγοντες. Δηλαδή η γνωριμία σας με τον κύριο Χριστοφοράκο προέκυψε εκ της ανάληψης του έργου από τη SAIC. Τότε δηλαδή γνωρίσατε τον κύριο Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, σε αυτήν τη διαδικασία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Επειδή στη συνέχεια φαίνεται ότι αυτή η σχέση με τον κύριο Χριστοφοράκο, τον οποίο γνωρίσατε για πρώτη φορά τότε, έγινε πιο στενή, τι μας οδηγεί να υποθέσουμε; Ο άνθρωπος της SIEMENS, με τον οποίο γνωρίζεστε για πρώτη φορά, γίνεται τρόπον τινά ένας άνθρωπος που αποκτά μαζί σας κάποιες ιδιαίτερες –θα έλεγα- σχέσεις, γιατί δεν είναι μικρό πράγμα, όσο και αν είσαι κοινωνικός και ανοικτός στις επαφές σου με τον κόσμο. Εγώ μπορεί να μην είμαι, όμως μου φαίνεται λίγο περίεργο. Αμέσως προσκλήσεις του Ολυμπιακού; Συναντήσεις; Πώς έγινε αυτό το πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οι προσκλήσεις του Ολυμπιακού προέκυψαν το 2005, αφού είχαν τερματίσει οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μετά από μία χρονική περίοδο δύο χρόνων, που προφανώς υπήρχαν κάποιες επαγγελματικές επαφές, το να δεχθώ μία πρόσκληση θεωρώ ότι δεν ήταν εγκληματικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όχι, δεν είναι καθόλου εγκληματικό και μπορεί κάποιοι να το κάνουμε και κάποιοι να μην ακολουθούμε αυτή τη μέθοδο. Δεν το θεωρώ καθόλου εγκληματικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θεωρώ ότι ήταν στενή σχέση, όπως λέτε. Είναι μια σχέση φιλική, εφόσον φιλική ήταν και η συνεργασία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Η οποία, όμως, σχέση κτίστηκε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας σας και της επαφής σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτή η επικοινωνία και επαφή τι μορφή είχε; Ο κ. Χριστοφοράκος ερχόταν δηλαδή και σας ενημέρωνε για τα προβλήματα που συναντούσε η SIEMENS και η SAIC με το ελληνικό δημόσιο; Σας ζητούσε να διευκολύνετε την εταιρεία, ώστε να μπορέσει να επιταχύνει το έργο της, γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του; Πώς υπήρξε αυτή η σχέση των δύο χρόνων με τον κύριο Χριστοφοράκο;
(TS)
(NP)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το έργο της ολυμπιακής ασφάλειας, εάν θυμάμαι καλά, είχε πάρα πολλά υποέργα. Σε κάθε υποέργο και για όλο το έργο ήταν υπεύθυνη μια ομάδα παρακολούθησης έργου, η οποία είχε ορισθεί από τη ΔΑΟΑ, από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και είχε στελέχη από τα διάφορα Σώματα Ασφαλείας. Αυτό σήμαινε πολυπλοκότητα του έργου.
Μου υπενθυμίσατε ότι η ανάθεση έγινε το Μάρτιο, αλλά πρέπει να θεωρήσετε ότι έγινε και μια αντικατάσταση του παρόχου της τηλεφωνίας, ο οποίος ήταν στην αρχική σύμβαση η NOKIA, αλλά άλλαξε και έγινε η MOTOROLA. Αυτό είχε άλλους τέσσερις, πέντε μήνες καθυστέρηση.
Όταν άρχισε να εκτελείται το έργο, εάν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν το καλοκαίρι –δεν θυμάμαι τώρα εάν ήταν Ιούλιος ή Αύγουστος- του 2003, ένα μόλις χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο, εάν δεν γινόταν πολύ καλός συντονισμός του έργου, να μπορέσουμε να έχουμε έστω και τις παραμικρές πιθανότητες …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αυτό σήμαινε ότι είχατε μια συχνή επαφή υπηρεσιακού χαρακτήρα με τον κ. Χριστοφοράκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από το γράμμα αυτό που μου δόθηκε, βλέπω ότι υπάρχει μια λεπτομερής καταγραφή των έργων -και προφανώς δεν είναι δική μου, διότι αυτό μου δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες- και των καθυστερήσεων που συναντούσαν. Προφανώς έπρεπε να κάνουμε παρεμβάσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για να διασφαλίσουμε, όπως κάναμε και σε όλα τα έργα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε μάρτυς, μη μου μιλάτε αφαιρετικά. Εγώ σας ζητώ πραγματικά να μου πείτε, αφού όλα αυτά που μας λέτε τα καταλαβαίνουμε, είναι σωστά. Είχατε, δηλαδή, εξαιτίας όλων αυτών των γεγονότων που μας αφηγείστε και τα οποία είναι σωστά και κατανοητά, συνεχείς επαφές με τον κ. Χριστοφοράκο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Συνεχείς δεν μπορώ να σας τις χαρακτηρίσω, όμως, σας είπα ότι δεν είχαμε και φιλικές στενές σχέσεις, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Είχαμε μία συνεργασία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή βιώνατε μαζί την αγωνία για την ολοκλήρωση του έργου; Ερχόταν εκεί; Τι σας έλεγε; Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, οι καθυστερήσεις πολλές φορές οφείλονταν και στην ασυνεννοησία των υπηρεσιών και στην αδυναμία των αναδόχων να εκτελέσουν το έργο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Βάλτε μου λίγο τον κ. Χριστοφοράκο σε αυτή τη λογική.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τι να σας πω; Ο κ. Χριστοφοράκος ήταν επικεφαλής της SIEMENS. Προφανώς θα του υποδεικνύαμε την καθυστέρηση, όχι μόνο στον κ. Χριστοφοράκο, αλλά και στους άλλους επικεφαλείς της ομάδας έργου της SAIC, της SIEMENS και των άλλων αναδόχων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν μας ενδιαφέρουν οι άλλοι ανάδοχοι. Επιμένω, γιατί εδώ τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα.
Σας λέω, λοιπόν, το εξής: Ξέρω ότι έμενε ένας χρόνος. Πραγματικά ήταν ένας χρόνος ο οποίος ήταν θηλιά στο λαιμό σας. Αυτό το χρόνο, λοιπόν, ερχόταν ο κ. Χριστοφοράκος κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα, σας έπαιρνε στο τηλέφωνο, σας έλεγε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από τις ερωτήσεις που μου έκανε ο κ. Καμμένος, προκύπτει ένας αριθμός τηλεφωνημάτων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή εάν δεν σας έκανε τις ερωτήσεις ο κ. Καμμένος, εσείς δεν θα μπορούσατε να μας πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου έκανε έναν αριθμό τηλεφωνημάτων. Δεν νομίζω ότι ξεπερνούν στη διάρκεια του ενός χρόνου, του ενάμισι χρόνου τον αριθμό των δέκα τηλεφωνημάτων. Ε, αυτό είναι φυσιολογικό μέσα στο πλαίσιο της παρακολούθησης και της εκτέλεσης του έργου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δεν λέω εγώ ότι είναι κάτι αφύσικο, απλώς σας ρωτάω για να ακούσω από εσάς ότι υπήρχε μια επικοινωνία με τον κ. Χριστοφοράκο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς υπήρχε, όπως και με όλους τους υπόλοιπους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Τελείωσαν με το καλό οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εσείς φύγατε από εκεί και πήγατε στον ιδιωτικό τομέα. Ξέσπασε αυτό το σκάνδαλο της SIEMENS. Έχετε αυτή τη στιγμή να μας καταθέσετε μια άποψη για το ότι χωρίς να το ξέρετε προφανώς, εσείς συνεργαζόσασταν με έναν εκπρόσωπο μιας επιχείρησης, αποκτήσατε –εκτός ή εντός εισαγωγικών- φιλικές σχέσεις και αυτός ο άνθρωπος ξαφνικά αποδεικνύεται ότι ήταν το κεντρικό πρόσωπο μιας διαδικασίας δωροδοκίας και άλλων πράξεων επηρεασμού πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να κάνει τη δουλειά του και μάλιστα τα πρόσωπα αυτά εντοπίζονται σε συγκεκριμένους κύκλους; Μιλάει και ο Χριστοφοράκος για μαύρο χρήμα και ο κ. Σίκατσεκ λέει ότι έπρεπε να «λαδώσει» εκπροσώπους πέντε Υπουργείων. Πιθανόν να βάζει και την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων μέσα σε αυτά τα πέντε Υπουργεία, γι’ αυτό σας χαρακτηρίζει «Υπουργείο».
Με αυτή, λοιπόν, τη λογική και μετά από αυτά που συνέβησαν και μετά από αυτά που διαβάσατε, εσείς έχετε την αίσθηση ότι όλο αυτό τον καιρό συνεργαζόσασταν με έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν ο ήρωας όλου αυτού του σκανδάλου, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος δωροδοκούσε κάποιους δίπλα σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ειλικρινά σας λέω όχι και εξεπλάγην με αυτήν την εξέλιξη. Η δική μου εντύπωση δεν ήταν αυτή και σας το λέω ειλικρινά.
Σας είπα, επίσης, ότι επέστρεψα από το εξωτερικό μετά από δεκαοκτώ χρόνια, για να δουλέψω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όντας αποξενωμένος από θέματα και διαδικασίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Καμμένος για προηγούμενες συζητήσεις ή συσχετίσεις με τον κ. Τσουκάτο. Εγώ σας είπα ότι ήρθα για να βοηθήσω στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν μπορούσα να φανταστώ την έκταση αυτών των σχέσεων που αναφέρονται σήμερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να ανήκουν στην κατηγορία αυτών που ο κ. Χριστοφοράκος και η SIEMENS «λάδωναν», μπορείτε να φανταστείτε; Εντάξει, ο Χριστοφοράκος δεν σας κίνησε υποψίες. Τα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ο κ. Χριστοφοράκος μπορείτε να τα φανταστείτε, δηλαδή ποιοι μπορεί να είναι αυτοί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δυστυχώς. Μου αναφέρθηκε για τον κ. Λασκαρίδη. Τον κ. Λασκαρίδη όντως τον συνάντησα …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Όχι, ο κ. Λασκαρίδης δεν πιστεύω ότι έχει καμμία σχέση με αυτήν την υπόθεση. Μπορεί να έχει με άλλες υποθέσεις.
Εννοώ πρόσωπα τα οποία ήταν δίπλα σας, στις επιτροπές μαζί σας, εκπρόσωποι πολιτικών ηγεσιών που διαχρονικά συνεργάστηκαν μαζί σας. Μάλλον γι’ αυτούς πρέπει να μιλάει ο κ. Χριστοφοράκος. Εσάς πάει το μυαλό σας πουθενά για το ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι άνθρωποι (υπηρεσιακοί παράγοντες, μέλη επιτροπών); Δηλαδή ποιοι μπορεί να είναι αυτοί στους οποίους αναφέρεται ο κ. Χριστοφοράκος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να σας πω. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γι’ αυτά συγκεκριμένα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς στο εξωτερικό εργαζόσασταν σε εταιρείες …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σε μια πολυεθνική εταιρεία, τη Dow Chemical.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Από την εμπειρία σας, τα δεκαεπτά χρόνια στο εξωτερικό, είχατε ποτέ ακούσει ότι αυτές οι εταιρείες εφαρμόζουν τέτοιου είδους πρακτικές για να παίρνουν έργα; Είχατε ποτέ συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο τρόπος στην Ελλάδα τουλάχιστον, για να μην πούμε και σε άλλες χώρες, γιατί εμένα με ενδιαφέρει η Ελλάδα; Είχατε πληροφορηθεί κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σε καμμία περίπτωση η Dow Chemical ως εταιρεία πολυεθνική, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο και επειδή είχα και αρκετές θέσεις και υψηλές, δεν είχαμε ασχοληθεί με τέτοια θέματα.
Αντιθέτως, είχαμε ασχοληθεί κάποια φορά στην Ελλάδα όπου ένας υπάλληλος της Dow είχε ασχοληθεί με κάποιο θέμα υπεξαίρεσης χρημάτων της Dow, αλλά αυτό ήταν ένα θέμα που διαχειρίστηκε η Dow με τον υπάλληλό της και όχι παραπέρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή όλη αυτή –και μπορεί να μην έχει απόλυτα σχέση με το θέμα, απλώς την άποψή σας θέλω να ακούσω- η ατμόσφαιρα η οποία έχει πλέον εμφανιστεί και έχει γίνει πεποίθηση για εμάς ότι οι εταιρείες αυτές –και εξαιρώ τις αμερικανικές, δεν τις εξαιρώ γενικά, τις εξαιρώ λόγω των περιορισμών που έχουν- με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες φροντίζουν να κάνουν τη δουλειά τους, επειδή είστε ένας άνθρωπος που ήταν μέσα σε αυτό το σύστημα των πολυεθνικών εταιρειών, εσάς δεν σας είχε καθόλου…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας λέω και το είπατε και εσείς σωστά, ότι η Dow έχει ένα πολύ αυστηρό κώδικα και δεν μπορεί να εμπλακεί σε τέτοιου είδους ενέργειες και εκ του νόμου, αλλά και εκ της αυστηρότητας του ελέγχου που έχουν οι ελεγκτικές αμερικανικές αρχές σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ασχέτως πού δραστηριοποιείται μια αμερικανική εταιρεία, είτε στην Αμερική είτε στο εξωτερικό, ο αμερικανικός νόμος ισχύει παντού. Γι’ αυτό και σας είπα ότι μου κάνει εντύπωση το μέγεθος και η διαδικασία που χρησιμοποίησε η SIEMENS και στο βαθμό που αποκαλύφθηκε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Εσείς, στέλεχος μιας επιχείρησης, πώς βλέπετε ότι μπορεί να «κάθεται» όλη αυτή η ιστορία; Είναι μια πολιτική της ίδιας της εταιρείας, δηλαδή της SIEMENS, ή τελικά είναι ένα παιχνίδι το οποίο παίζουν στελέχη της εταιρείας και σε βάρος της εταιρείας, αλλά και σε βάρος των πελατών της εταιρείας; Δηλαδή τι συμβαίνει κατά την άποψή σας; Σε τι συμπέρασμα έχετε καταλήξει; Δηλαδή ήταν πολιτική των εταιρειών SIEMENS και άλλων, γιατί και άλλες έχει αποκαλυφθεί ότι έκαναν το ίδιο πράγμα, ή ήταν τελικά παιχνίδια των υπαλλήλων αυτών των εταιρειών;
(MT)
(2TS)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι παιχνίδια μόνο των υπαλλήλων ή πρωτοβουλίες αυτών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Και κάτι τελευταίο.
Εσείς μέχρι το 2009 εργαζόσασταν στον Πετζετάκη, στον ιδιωτικό τομέα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι το 2009.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Αν θέλετε μου απαντάτε στην ερώτηση που σας κάνω, είναι καθαρά προσωπική. Τις σας οδήγησε να αφήσετε τον ιδιωτικό τομέα και να επιστρέψετε, να αναλάβετε διευθύνων σύμβουλος στον ΟΠΑΠ σε μια εποχή που ό,τι έχει να κάνει μ’ όλους αυτούς τους οργανισμούς δημιουργεί καλώς ή κακώς ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, για να μην σας πω ότι μπορεί να σας δημιουργήσει και μπελάδες και να ακούτε τα σχόλια που ακούτε από εμένα και τους άλλους συνάδελφους, δικαίως ή αδίκως; Τι ήταν αυτό που σας έσπρωξε να υποβάλετε την αίτηση στο open gov. και να πάτε στον ΟΠΑΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η δική μας συμμετοχή μπορεί να βοηθήσει. Έχω εμπειρία ιδιαίτερα μεγάλη στη διαχείριση επιχειρήσεων και οργανισμών και μπορώ να βοηθήσω σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο. Όντως, όπως το λέτε, είναι θέσεις οι οποίες προκαλούν πολύ περισσότερο πονοκέφαλο από όποιες αντίστοιχες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Δηλαδή, κύριε μάρτυς, ανταποκριθήκατε –ας το πούμε- σ’ ένα κάλεσμα του Γιώργου Παπανδρέου και της Κυβέρνησης για να στηρίξει, όποιος είχε τη δυνατότητα σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, την ανόρθωση της λειτουργίας κάποιων οργανισμών, της οικονομίας κ.λπ.. Αυτό μου λέτε δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πριν δώσω το λόγο στον κ. Παφίλη, θα ήθελα να ανακοινώσω ότι τα έγγραφα που ζητήθηκαν χθες από τον κ. Γείτονα, που αφορούν τις ενέργειές του κατά Χριστοφοράκου, έχουν κατατεθεί. Θα φωτοτυπηθούν και θα διανεμηθούν. Ιδιαιτέρως για εσάς, κύριε Παπαδημούλη, που τα είχατε ζητήσει. Ήρθαν εντός είκοσι τεσσάρων ωρών.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΤΖΗΣ: Ποια έγγραφα είναι αυτά, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Είναι αγωγή κατά Χριστοφοράκου του κ. Γείτονα, ο διορισμός των πληρεξουσίων δικηγόρων του και ένα γερμανικό δικόγραφο, στο οποίο θα με φωτίσετε όσοι εξ υμών γνωρίζετε τη γερμανική.
Κύριε Παφίλη, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Σπανουδάκη, με εκπλήσσετε με τις τοποθετήσεις σας σε ό,τι αφορά τις πολυεθνικές. Φυσικά, για τη συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία δουλεύατε, εγώ δεν έχω άποψη.
Ξέρω πώς όταν ήμουν Ευρωβουλευτής οι χημικές εταιρείες ήθελαν να μας πουν ποιες τροπολογίες θα ψηφίσουμε. Είναι και ο κ. Παπαδημούλης εδώ και μπορεί να το διαβεβαιώσει, όπως και άλλοι. Πέντε χρόνια που ήμουν στο Ευρωκοινοβούλιο, όταν υπήρχε θέμα συζήτησης χημικών -και εσείς γνωρίζετε καλύτερα τι παιχνίδια παίζονται συνολικά, οικονομικά- έρχονταν από τις εταιρείες συστάσεις για το ποιες τροπολογίες πρέπει να ψηφίσουμε. Αφού έφταναν λοιπόν στο σημείο να το στέλνουν και επίσημα, καταλαβαίνει κανείς τι έκαναν ανεπίσημα.
Το δεύτερο που θέλω να σχολιάσω είναι ότι η Λόκχιντ είχε ανακοινώσει επίσημα ότι είχε εξαγοράσει κυβερνήσεις εβδομήντα πέντε χωρών. Είναι γραμμένα όλα αυτά.
Μάλιστα, ένα τρίτο σημείο το οποίο θα ήθελα να σχολιάσω, δεν κάνουμε πολιτική εδώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν αναφέρθηκα γενικά στις αμερικανικές εταιρείες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και ο κύριος που ήρθε εδώ από την TRS, μας είπε ότι «εμείς δεν δώσαμε μίζες, οι άλλοι έδωσαν». Τον ρώτησα «εσείς δεν δίνετε μίζες» και μου απάντησε «όχι, εμείς δίνουμε προμήθειες». Όχι Γιάννης, Γιαννάκης δηλαδή, το γνωστό αμερικάνικο σύστημα!
Καταρχήν, εγώ δεν έχω καταλάβει ακριβώς πόσο εσείς εμπλέκεστε στο σύστημα C4I από τη θέση που είχατε σαν διευθύνων σύμβουλος. Μπορείτε να μου το εξηγήσετε; Γιατί εδώ έχουμε μπερδευτεί. Έρχονται Υπουργοί παραπέμπουν σε Υφυπουργούς. Έρχονται Υφυπουργοί παραπέμπουν σε Υπουργούς ή σε υπαλλήλους. Έρχονται πολιτικά στελέχη παραπέμπουν σε υπηρεσίες παραλαβής άλλοι σε στρατιωτικούς, άλλοι σε πυροσβέστες και εμείς προσπαθούμε να βρούμε την άκρη, αν μπορούμε να βρούμε τι έγινε. Θα μπορούσαμε να μου πείτε περιληπτικά πού εμπλέκεστε εσείς σε ό,τι αφορά το C4I;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι εγώ σαν διευθύνων σύμβουλος του ΑΘΗΝΑ 2004 μέσω της συμμετοχής μου σε διάφορες επιτροπές είχα ρόλο να συντονίζω και να παρακολουθούμε την εκτέλεση των έργων. Δεν είχαμε κανένα ρόλο στην ανάθεση των έργων, δεν είχαμε κανένα ρόλο στη διαγωνιστική διαδικασία ανάθεσης του έργου ή και της διαμόρφωσης προδιαγραφής του.
Εφόσον ο ανάδοχος είχε επιλεχθεί από τις αντίστοιχες επιτροπές ή φορείς ή κρατικούς οργανισμούς, εμείς μπορούσαμε -μέσω του ρόλου μας- να βοηθήσουμε στο συντονισμό και την παρακολούθηση της σωστής εκτέλεσης του έργου. Υπήρχαν χρονοδιαγράμματα, υπήρχε συντονισμός φορέων και επίλυση προβλημάτων που προέκυπταν στην καθημερινότητα του κάθε έργου και ξέρετε ότι ήταν πάρα πολλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα επανέλθω σ’ αυτό.
Θέλω να μου εξηγήσετε το εξής. Αφού εσείς δεν παίζατε καθοριστικό ρόλο, πώς εξηγείται η συνεχής επαφή σας με τη SIEMENS και η ελάχιστη με τη SAIC, η οποία ήταν επίσημος ανάδοχος; Δεν ξέρω αν είχατε επαφές και με άλλες εταιρείες που ήταν υπεργολάβοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο επίσημος ανάδοχος του έργου ήταν η SAIC…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ βλέπω μια αντίφαση. Σας ρωτώ εντελώς λογικά και δεν προσπαθώ να βγάλω παραπλανητικές απαντήσεις.
Μου περιγράφετε ένα ρόλο που δεν είναι αποφασιστικός, ότι άλλοι αποφασίζουν τελικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό μου περιγράψατε και αυτό αντιλαμβάνομαι και εγώ.
Ενώ λοιπόν μου περιγράφετε αυτό, από όλη την εξέταση που έχει γίνει εδώ, φαίνεται ότι έχετε συνεχείς επαφές όχι με τη SAIC, αλλά με τη SIEMENS. Πώς εξηγείται αυτή η αντίφαση, γιατί λογικά θα έπρεπε όλα αυτά τα ζητήματα που είχε η SIEMENS να τα επιλύει με τους αρμόδιους, όπως λέτε, που είχαν και αποφασιστικό ρόλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οι επιτροπές γίνονταν στην έδρα του ΑΘΗΝΑ 2004. Η ΔΑΟΑ που ήταν η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων έδρευε στο δικό μας κτίριο, της Οργανωτικής Επιτροπής. Όλες οι συντονιστικές επιτροπές, οι συναντήσεις μεταξύ των διαφόρων αντιπροσώπων των αναδόχων του C4I, όπως λέτε και των εκπροσώπων των ομάδων παρακολούθησης της ΔΑΟΑ γίνονταν στα γραφεία μας, διότι αυτά αφορούσαν Ολυμπιακά Έργα, το Ολυμπιακό Χωριό, το Ολυμπιακό Στάδιο, αφορούσαν όλα ξεχωριστά τα έργα, ακόμα και τις οδικές ολυμπιακές αρτηρίες.
Έπρεπε λοιπόν, να βρίσκονται και οι αντίστοιχοι αντιπρόσωποι παρακολούθησης των άλλων έργων, διότι όπως καταλαβαίνετε η εκτέλεση ενός έργου, δηλαδή του C4I, εξαρτιόταν και από την εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων. Δεν μπορούσε να τοποθετηθεί μια κάμερα παρακολούθησης –ας το πούμε- στην περίμετρο του Ολυμπιακού Χωριού αν δεν είχε κατασκευαστεί η περιφερειακή περίφραξη του Ολυμπιακού Χωριού.
Άρα, υπήρχε ανάγκη συντονισμού πολλών φορέων. Αυτό ήταν πάρα πολύ πολύπλοκο και πολλές από αυτές τις συντονιστικές συναντήσεις γίνονταν είτε στα γραφεία μας είτε σε αντίστοιχα γραφεία Υπουργείων. Εμείς επίσης καλούμασταν πολύ συχνά στα γραφεία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης όπου γίνονταν και εκεί συντονιστικές συναντήσεις.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ επιμένω και πάλι. Φαντάζομαι –μπορεί να φαντάζομαι και λάθος…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ήταν μόνο με τον κ. Χριστοφοράκο…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Λέω ότι μπορεί να φαντάζομαι και λάθος. Θα σας πω ποιο είναι το νόημα της δικής μου ερώτησης.
Από τη στιγμή που άλλοι αποφασίζουν, δίνουν το χρήμα –γιατί αυτό είναι βασικό- και παρακολουθούν τις εξελίξεις, πώς εσείς έχετε τόσα πάρε δώσε –δεν εννοώ προσωπικά, αλλά και όσοι εμπλέκονται- όχι με τη SAIC αλλά με τη SIEMENS;
Έχουν έρθει εδώ οι Υπουργοί και άλλοι που έχουν αποφασιστικό λόγο και λένε –δεν ξέρω αν λένε αλήθεια ή ψέματα, εγώ λέω τι αναφέρουν- ότι δεν τον έχουν δει ποτέ. Παραδείγματος χάρη, ο κ. Μαρκογιαννάκης που ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος. Είπε «δεν είχα καμία συνάντηση», που παίζει και τον αποφασιστικό ρόλο. Έχουν έρθει άλλοι και λένε «όχι, δεν είχα ποτέ επαφές με τη SIEMENS ή είχα μια φορά σ’ εκείνο το σημείο». Εσείς πώς εμπλέκεστε συνέχεια με τον κ. Χριστοφοράκο και τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το συνέχεια…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σ’ εσάς ερχόταν δηλαδή και έκανε παράπονα; Αυτό σας ρωτάω. Ερχόταν και σας έλεγε ότι «καθυστερούμε να βάλουμε τις κάμερες γι’ αυτό το λόγο»;
(MB)
(MT)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το «συνέχεια» σας το απάντησα. Δεν ξέρω αν θέλετε να πείτε ότι εγώ συναντιόμουν κάθε μέρα με τον…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι. Εγώ δεν είμαι απ’ αυτούς που κάνουν κουτσομπολιό και δεν αρμόζει και στο χώρο που εκπροσωπώ. Εγώ αν δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, δεν το λέω. Όμως μου φαίνεται παράξενο ότι η SIEMENS απευθυνόταν σ’ εσάς πάρα πολύ συχνά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η SIEMENS απευθυνόταν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς δεν θα το ρωτάγατε αν ήσασταν στη θέση μου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε. Αν μπορούσαν να ελέγξουν και τα τηλέφωνα των άλλων εταιριών, πιθανόν και στα ημερολόγιά τους να υπήρχαν άλλα δέκα-είκοσι σημειώματα ότι είχαν πάρει τηλέφωνο. Φαντάζομαι ότι εδώ προκύπτει το θέμα γιατί έχετε κοιτάξει το ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου και με έχει καλέσει δέκα φορές. Τι να σας πω;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν είμαι από αυτούς που υπολογίζω και το ημερολόγιο και την υπόληψη και της SIEMENS και του Χριστοφοράκου -ληστεύουν την οικουμένη όλοι και την πληρώνει ο ελληνικός λαός- ούτε χρησιμοποιώ τέτοια. Απλώς σας ρωτώ αν είχατε πολύ συχνές επαφές. Διότι με παραξενεύει το ότι άλλοι είναι οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι, άλλοι έχουν το χρήμα και την αρμοδιότητα, και οι συγκεκριμένοι απευθύνονται σ’ εσάς. Και δεν εννοώ μόνο προσωπικά, αλλά εννοώ και σαν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων πάρα πολλοί εκπρόσωποι εταιριών, που είχαν αναλάβει ολυμπιακά έργα, ερχόντουσαν σε επαφή με εμάς. Εγώ δεν το αρνούμαι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, αλλά γιατί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Γιατί είχαμε την ευθύνη τη συνολική της εκτέλεσης στην ώρα τους των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, για το C4I ήταν υπεύθυνο το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης. Δεν ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως καταλαβαίνετε, η συντονιστική Επιτροπή ολυμπιακής προετοιμασίας στην ΕΣΟΠ ερχόταν και λέγαμε εμείς τη δική μας άποψη. Γιατί καλούμασταν εκεί; Όχι γιατί εμείς θα κάναμε κριτική. Παρακολουθούσαμε με δική μας ευθύνη και, με βάση τη σύμβαση με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τα χρονοδιαγράμματα των έργων. Προφανώς είχαμε υψώσει τη φωνή μας -και νομίζω ότι δεν ήταν μία η φορά που η κυρία Αγγελοπούλου βγήκε και στον Τύπο κι έλεγε ότι καθυστερούμε για όλα τα έργα-, παρά το γεγονός ότι εμείς δεν τα παραλαμβάναμε, παρότι εμείς δεν είχαμε την ευθύνη πληρωμής τους και παρά το γεγονός ότι η Οργανωτική Επιτροπή δεν είχε την παρακολούθηση αυτή καθεαυτή της εκτέλεσης του έργου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσάς σας πίεζε καθόλου η SIEMENS, ο κ. Χριστοφοράκος -δεν ξέρω ποιος θα ήταν- για εκταμιεύσεις χρημάτων,…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς πιέζαμε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ:…ότι ξοδεύουν περισσότερα κι ότι παίρνουν λιγότερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς δεν παρακολουθούσαμε τις πληρωμές. Σας το λέω. Ειλικρινά δεν παρακολουθούσαμε πώς και πότε κάθε φορέας είχε ορίσει, με βάση τη σύμβασή του, την πληρωμή των αντίστοιχων δόσεων του συμβολαίου. Εμείς πιέζαμε τους εκάστοτε αναδόχους να τελειώνουν το έργο στην ώρα του και με βάση τις ολυμπιακές προδιαγραφές.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με την εταιρία Boartes τι σχέσεις είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα. Την είχε προσλάβει η «Αθήνα 2004» ως σύμβουλο ασφαλείας, για να εκτελέσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ολυμπιακής ασφάλειας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς δεν είχατε καμία ανάμιξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ σαν Σπανουδάκης;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, εσείς σαν διευθύνων σύμβουλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι, με βάση την πρόταση της ΔΟΕ, μας συνέστησε ορισμένες εταιρίες και μας είπε ότι αυτές είναι κατάλληλες για να προσληφθούν γι’ αυτό το έργο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρετε ποιος ήταν αυτός που προσέλαβε την Boartes, ποιος έκανε πρόταση; Κάποιος θα την βρήκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την Boartes την προσέλαβε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν μπορεί να την αναλάβει κάποιος…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κάποιος δεν έκανε πρόταση, εισήγηση τέλος πάντων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι. Πιθανόν να την έκανα κι εγώ. Δεν μπορώ να σας πω. Δεν θυμάμαι. Πιθανόν να την έκανα κι εγώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τι να γνωρίζω;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μα, σας ρωτάω. Δεν ξέρω, εγώ δεν καταλαβαίνω; Να βοηθήσουν κι οι υπόλοιποι. Γιατί μπορεί να είμαι και ζαλισμένος από τις τόσες ώρες. Σας λέω ποια είναι η σχέση σας με την Boartes, αν τη γνωρίζετε κ.λπ. και μου απαντάτε «Όχι. Την προσέλαβε το «ΑΘΗΝΑ 2004»».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είπα «όχι, δεν την…»; Συγνώμη, γιατί μάλλον δεν καταλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εγώ σας το είπα πριν ρωτήσει ο κ. Παφίλης, μήπως θέλετε ένα πεντάλεπτο ανάπαυσης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αρχίζω κύριε Πρόεδρε κι αισθάνομαι μήπως εγώ ζαλιστεί εγώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ίσως κι εγώ…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γι’ αυτό σας λέω: αν νομίζετε…Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα, ούτε είμαι της τακτικής του…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τη Boartes την έχει προσλάβει η «ΑΘΗΝΑ 2004».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποιος έκανε την πρόταση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την πρόταση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μου λέτε ότι πιθανόν κι εσείς. Είστε άνθρωπος και έξυπνος και ικανός και απ’ όλα. Δεν θυμάστε αν κάνατε πρόταση να προσλάβετε την εταιρία που την πληρώσαμε 10 εκατομμύρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δέκα ή…;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν θυμάστε αν κάνατε την πρόταση; Κι αν την κάνατε, εγώ σας κάνω την ερώτηση για να μας πείτε μερικά πράγματα για να μάθουμε κι εμείς, να καταλάβουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τη Boartes την προσλάβαμε για να κάνει το επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλείας. Ο λόγος που την προσλάβαμε…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το γνωρίζουμε αυτό. Εγώ σας ρώτησα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θα με αφήσετε να ολοκληρώσω;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: …ποιος ήταν αυτός που έκανε την εισήγηση για να προσλάβουμε την Boartes. Μπορείτε να πείτε: «ήταν συλλογική η συζήτηση και ανέλαβα εγώ να την παρουσιάσω».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Επειδή δεν θυμάμαι ακριβώς την εισήγηση αυτή μπορείτε να την ζητήσετε, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος έχει κάνει την εισήγηση. Με ρωτάτε κάτι πολύ συγκεκριμένο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς λοιπόν αν αναλάβατε να κάνετε την εισήγηση…Γι’ αυτό σας ρωτάω. Και λογικές ερωτήσεις κάνω. Δεν προσπαθώ ούτε να βγάλω λαβράκια, ούτε να εκβιάσω. Απλώς θέλουμε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις. Αν ήσασταν εσείς που κάνατε την εισήγηση -θέλετε να το σκεφθείτε και να το συζητήσουμε άλλη φορά; Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα- θα ήθελα να σας ρωτήσω με ποια κριτήρια έγινε αυτό, ποιος τη σύστησε και γιατί καταλήξατε έτσι κι όχι αλλιώς. Γιατί υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τη Boartes και το ξέρετε. Παρακολουθείτε τις εξελίξεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η Boartes προσελήφθη για να κάνει επιχειρησιακό σχεδιασμό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το γνωρίζουμε αυτό. Μην μου το επαναλαμβάνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αφήστε με να τελειώσω. Όμως δεν με αφήνετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Ζητάω συγνώμη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προσελήφθη για να κάνει επιχειρησιακό σχεδιασμό. Την περίοδο που προσελήφθη, το 2002, δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο, με τις διαδικασίες των Υπουργείων, να γίνει πρόσληψη, όπως όφειλε, από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ανέλαβε λοιπόν η «ΑΘΗΝΑ 2004» να κάνει την πρόσληψη της Boartes, για να αναλάβει η Boartes να κάνει το σχεδιασμό για λογαριασμό των φορέων του Δημοσίου που έπρεπε να συντονιστούν. Αυτό είχε γίνει με την Boartes.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας το ζήτησε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης δηλαδή αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε. Ο λογαριασμός της Boartes, όπως κι ο λογαριασμός όποιων συμβούλων ασφαλείας προσέλαβε το «2004» πληρώθηκε στο τέλος…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε από ποιον πληρώθηκε. Καταθέτετε κάτι. Σας ρωτάει ο κύριος Παφίλης. Εσείς το ζητήσατε ή το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης; Είναι κρίσιμη η απάντηση που θα δώσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όλοι οι σύμβουλοι ασφαλείας…Δεν είχαμε εμείς…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όχι, για την Boartes σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι και για την Boartes. Προσελήφθη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το ζητήσατε εσείς ή το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την Boartes την προσλάβαμε εμείς, με υπόδειξη –όχι την Boartes αυτή καθεαυτή- του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Έπρεπε να προσληφθεί σύμβουλος, για να κάνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν μπορούσε να τον κάνει η Ελληνική Αστυνομία δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Νομίζω όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με βάση αυτά που είπατε νωρίτερα…Από τη ΔΟΕ….
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι η ΔΟΕ υπέδειξε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Σπανουδάκη, είναι λίγο κρίσιμες αυτές οι ερωτήσεις. Έχουμε τρεις μήνες εδώ που τραβιόμαστε και παίρνουμε διάφορες απαντήσεις. Σας ρωτάω και πάλι. Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης σας συνέστησε να πάρετε εταιρία συμβούλων για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων ή το ανάποδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μας ζήτησε να βοηθήσουμε στην πρόσληψη συμβούλου, διότι δεν είχε τη δυνατότητα, με τις διαδικασίες του και τη διαγωνιστική προκήρυξη, και τη χρονική διάρκεια, το χρονικό περιθώριο να το κάνει. Μας ζήτησε λοιπόν να γίνει μία πρόσληψη από μας, η οποία θα αναλάμβανε το έργο αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης δεν μπορούσε από μόνο του να σχεδιάσει την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, απ’ ό,τι υποθέτετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς.
Για την ασφάλεια των Ολυμπιακών, την επιχειρησιακή λειτουργία και την ασφάλεια και τις προδιαγραφές, θεώρησε ότι έπρεπε να υπάρχει κάποιος ο οποίος είναι εκπαιδευμένος και το έχει κάνει αντίστοιχα σε προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Η Planet πριν δεν είχε φτιάξει κάποιες προδιαγραφές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η Planet δεν είχε έρθει σε επαφή με εμάς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήταν με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, πιθανόν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ίδιο συμβαίνει και για τις άλλες εταιρίες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ποιες άλλες;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την ARMOR, τη Metrotech και δεν ξέρω ποιες άλλες. Εσείς τις προσλάβατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, αυτές είχαν προσληφθεί με κοινή συμφωνία τότε του Δημόσιας Τάξης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μπορεί να μην καταλαβαίνω εγώ καλά. Υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. Έχω εδώ κάποια έγγραφα που φέρουν την υπογραφή σας. Μας λέτε «εγώ δεν είχα ευθύνη» κι εδώ λέει: «επέκταση προγράμματος εκπαίδευσης…η ARMOR, 2.300.000», «επέκταση προγράμματος ανάλυσης τάδε, 1.700.000» -είναι εμπιστευτικά και μερικά είναι απόρρητα- «εταιρία Boartes, 6.000.000 ευρώ. Υπογραφή: Ιωάννης Σπανουδάκης». Πώς δεν έχετε αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το έγγραφο αυτό αναφέρει την πρόσληψή τους ή το κόστος…;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: «Σας επισυνάπτω αντίγραφο της επιστολής μου για τις επεκτάσεις των συμβούλων ασφαλείας, σύμφωνα με τα αιτήματα της ΔΑΟΑ, έτσι όπως προκύπτουν από τις απαιτήσεις του προγράμματος της ολυμπιακής ασφάλειας. Συνολικό κόστος: 10.000.000 ευρώ».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το οποίο απευθύνεται στον…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Στον Γενικό Γραμματέα κ. Ευσταθιάδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα έχετε σοβαρή αρμοδιότητα. Δεν είναι ότι δεν έχετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η αρμοδιότητα είναι να τους υποδείξουμε ότι με βάση τη συμφωνία και υπόδειξη της ΔΑΟΑ, προσλαμβάνουμε αυτούς για να κάνουν το έργο…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς τους προσλάβατε όμως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, εγώ, σας είπα. Ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άρα παίζετε σοβαρό ρόλο. Δεν είναι ότι δεν παίζετε σοβαρό ρολό και παίζετε μόνο συντονιστικό. Αυτό θέλω να πω.
(GK)
(MB)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προσλαμβάνουμε συμβούλους για την υποβοήθηση του έργου της ολυμπιακής ασφάλειας, καθ’ υπόδειξη είτε του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είτε της Διεύθυνσης Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν προσλαμβάνουμε εμείς αυθαίρετα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Τη σύμβαση με τη Boartes ποιος την έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τη σύμβαση την κάναμε εμείς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Την κάνατε εσείς, μάλιστα. Σας ερωτώ, λοιπόν, ευθέως. Τώρα και εκ του μακρόθεν δικαιολογούνται αυτά τα λεφτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, οι αμοιβές τους είναι με βάση χρονομίσθωση, χρονοκόστος, εξειδικευμένα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όχι, δεν σας ρωτώ αυτό. Επειδή είμαι και ευθύς σαν άνθρωπος γενικά, θα σας πω και το εξής. Μετά από όλα όσα έχουν γίνει, η εταιρεία που την πληρώσαμε 10.000.000 ευρώ, μας έφτιαξε μια σύμβαση, η οποία ήταν ανέφικτη, δεν μπορούσε να την υλοποιήσει η συγκεκριμένη εταιρεία και καμία εταιρεία και έξι χρόνια μετά τραβιόμαστε ακόμα.
Σας ρωτώ, λοιπόν, πείτε μου λογικά ή και με την εμπειρία σαν μάνατζερ, ήταν καλή αυτή η σύμβαση τελικά, η συνεργασία με τη Boartes;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, η Boartes –να σας πω με πραγματικά δεδομένα- ήταν πρώην αξιωματικοί της αυστραλιανής αστυνομίας…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το ξέρουμε, ναι. Τόσο το χειρότερο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είχαν δουλέψει στη διοργάνωση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όλοι είναι δεμένοι με συμφέροντα. Μυστικά είναι τώρα; Φεύγουν από το Στρατό και πάνε και γίνονται πλασιέ όπλων. Τι να κάνουμε δηλαδή; Αυτά τα γράφουν οι εφημερίδες και τα ξέρει και ο κοσμάκης, δεν αφορούν εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είχαν δουλέψει στους Αγώνες του Σίδνεϋ, δούλεψαν στους Αγώνες του Σολτ Λέικ Σίτι. Με βάση την εμπειρία τους, υπεδείχθησαν και από τη ΔΟΕ για να μπορέσουν να βοηθήσουν στο έργο της ολυμπιακής ασφάλειας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλη ερώτηση σας έκανα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εκ του αποτελέσματος, βέβαια πρέπει να θεωρήσετε ότι η Boartes είχε έναν αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι παρέμειναν…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμβουλοι μετά, το ξέρουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): …σύμβουλοι μέχρι και το 2005.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όπως ήταν και ο κ. Ρηγογιάννης, παραδείγματος χάριν. Τον ξέρετε τον κ. Ρηγογιάννη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να θυμάμαι το όνομά του. Πιθανόν να τον ξέρω εξ όψεως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να σας πω γιατί. Είπε ότι ήρθε εδώ –φυσικά αυτό είναι με ερωτηματικό- για να βοηθήσει την πατρίδα και όλα αυτά τα οποία λέγονται…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: … τα οποία βέβαια πάντα «αντικρίζονται» με κάποια εκατομμύρια. Πάντα. Εντάξει, δεν λέει κανείς τσάμπα, αλλά όχι και έτσι.
Μάλιστα είπε ότι τον στείλατε –όχι εσείς προσωπικά- στη Boartes και έτσι προσελήφθη και πριν ήταν στην Planet.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν τον έστειλα στη Boartes.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν είπε ποιο πρόσωπο. Είπε πάντως ότι τον έστειλαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή, από τη ΔΑΟΑ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, το έργο τους ήταν βοηθητικό. Εκ του αποτελέσματος –αν κρίνουμε κάτι- προφανώς δεν ήταν επιτυχημένο στο σύνολό του, αλλά σε τομείς που ζητήθηκε να βοηθήσουν, είχαν εμπειρία και βοήθησαν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή τα 10.000.000 που πλήρωσε ο ελληνικός λαός –γιατί δεν τα πλήρωσε κανείς άλλος- και τα οποία πήγαν σε ένα απίστευτο ναυάγιο και σε μια ληστεία φοβερή χρημάτων, αρκεί μόνο το TETRA να ανοίξουμε και φθάνει -100.000.000 πληρώσαμε τσάμπα- και τα έβαλε η SIEMENS και οι άλλοι στην τσέπη τους και αυτό αποδεικνύεται με απλή λογιστική, χωρίς πολλούς μάνατζερ και συμβούλους.
Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα σκεπτικό που λέει ότι ανατέθηκε σε μια εταιρεία, έγινε μια σύμβαση αόριστη και για να γίνουν όλα αυτά –λένε κάποιοι- έπεσε και χρήμα. Αυτή την υπόθεση εσείς την αποκλείετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στη δική μου αντίληψη, συγκεκριμένα για τη Boartes που ρωτάτε δεν έχει πέσει κάτι μεμπτό. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους μπορούμε να το κρίνουμε μέτριο ή αποτυχημένο εκ του αποτελέσματος συνολικά της εκτέλεσης του C4I.
Αλλά δεν νομίζω ότι είναι σχεδιαστικό μόνο το θέμα του C4I. Το θέμα του C4I ήταν το χρονικό διάστημα –σας είπα- που ζητήθηκε να εκτελεστεί αυτή η σύμβαση ήταν πολύ περιορισμένο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό το ήξεραν όλοι. Πώς το υπέγραφαν; Πώς το υπέγραφε η SAIC και πώς το δεχθήκατε εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εμείς, ποιοι;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς που δεχθήκατε να γίνει αυτό το σύστημα ασφαλείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, η δική μας ευθύνη ήταν να…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πώς δεν ήταν! Εσείς πήρατε το σύμβουλο –αυτόν που το πρότεινε- και δεν έχετε ευθύνη; Για καθίστε δηλαδή! Γιατί για να πεις ότι κάποιος πήρε λεφτά, πρέπει να το αποδείξεις. Αλλά δεν νοιώθετε ότι έχετε ευθύνη γι’ αυτό το ναυάγιο, το οποίο κόστισε εκατομμύρια στον ελληνικό λαό; Σοβαρολογούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ωραία, στο βαθμό που θεωρείτε σαν οργανωτική επιτροπή, ναι. Τι να σας πω;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν εννοώ προσωπικά μόνο εσείς, αλλά και προσωπικά ο καθένας, να πει «ναι, την πατήσαμε». Γιατί δύσκολο είναι δηλαδή να το πεις; Γιατί όταν όλοι αρνούνται σε ένα πράγμα που πλέον βοά και που δεν μπορεί κανείς με σοβαρά επιχειρήματα να το στηρίξει, κάτι συμβαίνει τελικά. Αυτό είναι το θέμα.
Άρα, λοιπόν, είχατε σοβαρή αρμοδιότητα και επομένως θέλω να σας ρωτήσω ένα πράγμα μόνο γιατί συμφωνώ με κάποιες ερωτήσεις που έκανε ο κ. Ρήγας. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο και την προσέγγιση. Δεν ξέρω αν εσείς το συνηθίζετε, να είστε στο δημόσιο και σε μια τέτοια καίρια θέση και να έχετε ή να δέχεστε κοινωνικές σχέσεις πάνω από ένα όριο για το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Δεν κάνω την ερώτηση για να κάνω κριτική –όχι- ούτε βγαίνουν συμπεράσματα ούτε αποδείξεις. Όμως, θέλω να σας επαναλάβω. Δεν καταλάβατε τίποτα όλο αυτό το διάστημα; Δεν έπεσε μια κουβέντα, κάτι να αντιληφθείτε από τον κ. Χριστοφοράκο ότι έκανε τέτοια δουλειά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας απάντησα ήδη. Θεωρώ ότι…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, μετά πέσατε από τα σύννεφα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, ναι, σας το είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κανένα μεμπτό, πουθενά; Ήταν άψογος σε όλη του τη συμπεριφορά. Πολιτικές παρεμβάσεις είχατε εσείς στη δουλειά σας, από Υπουργούς, Υφυπουργούς κ.λπ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σε θέματα…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σε οτιδήποτε, σε θέματα τέτοιου είδους, πίεσης δηλαδή για κάποιες συμβάσεις, για να δεχθούμε κάποιους, προτάσεις για κάποιες εταιρείες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ποτέ, κανένας δεν σας είπε; Ενεργούσατε από μόνοι σας και με βάση την εκτίμηση που είχατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν μπορούσα να ενεργήσω από μόνος μου. Ενεργούσα με βάση σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, συνολικά του «Αθήνα 2004». Αν αυτό άπτετο σε αρμοδιότητα κάποιου άλλου φορέα, προφανώς, με τη σύμφωνη γνώμη του υπευθύνου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εσείς δουλεύατε σε αυτή τη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με τα χημικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την Dow Chemical.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Ποιος σας ζήτησε να έλθετε στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου το ζήτησε η κ. Αγγελοπούλου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Γνωρίζατε την κ. Αγγελοπούλου προσωπικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν ξέρετε ποιος σας σύστησε και πώς σας βρήκε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μέσω αναζήτησης στελεχών από γραφείο αναζήτησης στελεχών.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Α, από γραφείο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, ναι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σας πλησίασε κάποιο γραφείο δηλαδή και σας ζήτησε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Γραφείο αναζήτησης στελεχών. Έκαναν μια έρευνα για τη θέση αυτή του Διευθύνοντα Συμβούλου και μου προτάθηκε θέση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μάλιστα. Αν επιτρέπεται, με τι αμοιβή ήσασταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την αμοιβή που όριζε ο νόμος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ο κ. Ρήγας έχει μια εμβόλιμη ερώτηση.
Επιτρέπετε, κύριε Παπαδημούλη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Κύριε Σπανουδάκη και σ’ αυτή την ερώτηση, αν θέλετε απαντάτε. Επειδή μου απαντήσατε, όταν σας ρώτησα γιατί φύγατε από τον κ. Πετζετάκη και πήγατε στον ΟΠΑΠ, ότι ανταποκριθήκατε σε μια πρόσκληση σε ένα καινούργιο ξεκίνημα, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Αν υπάρξει απόφαση οι αποδοχές σας να πέσουν στο ήμισυ, θα συνεχίσετε να είστε στον ΟΠΑΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Θα παραμείνετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μια διόρθωση. Από την εταιρεία Πετζετάκης έφυγα το 2009. Μεσολάβησε ένα διάστημα όπου είχα άλλη εργασία και μετά πήγα στον ΟΠΑΠ. Ήταν μια εργασία που έχω στην Κόρινθο, ιδιωτική εταιρεία, με έναν συνεργάτη μου, η οποία είναι εταιρεία ανακύκλωσης και η οποία παράγει πλαστικό συσκευασίας από ανακυκλωμένο πλαστικό που συλλέγουμε από τα σκουπίδια.
(DP)
(GK)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ο κ. Παπαδημούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, είπατε ότι η ΔΟΕ σας υπέδειξε την Boartes. Έχετε κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την αλήθεια αυτού του ισχυρισμού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μαζί μου αυτή τη στιγμή όχι και δεν ξέρω αν μπορώ να το βρω. Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να ψάξουμε στα αρχεία της «Αθήνα 2004».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κανονικά θα έπρεπε να το έχετε ήδη μαζί σας, για να αποδειχθεί η αλήθεια του ισχυρισμού σας, γιατί είναι κρίσιμο θέμα.
Εν πάση περιπτώσει, ζητώ, κύριε Πρόεδρε, από τον μάρτυρα όλα τα έγγραφα που ενισχύουν τους ισχυρισμούς του να κατατεθούν άμεσα, το συντομότερο δυνατόν.
Κύριε μάρτυς, πότε ειδοποιηθήκατε να έρθετε σήμερα εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Χθες το βράδυ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επίσης, μας είπατε ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επειδή δεν μπορούσε να κάνει διαγωνισμό, όπως προέβλεπε ο νόμος, σας ζήτησε να προσλάβετε εσείς την Boartes με απευθείας ανάθεση για να αποφευχθεί η νομικά απαιτούμενη διαδικασία του διαγωνισμού.
Υπάρχει κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει αυτόν τον ισχυρισμό, εάν είναι αλήθεια ή ψέματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πάλι δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είναι δύσκολο να το απαντήσω αυτό, γιατί αφορά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Είσαστε υποχρεωμένος, όμως, να το κάνετε, γιατί εδώ είσαστε μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή. Άρα, και αυτό το χαρτί μας το χρωστάτε, γιατί αλλιώς ο ισχυρισμός είναι έωλος, είναι στον αέρα.
Έχω εδώ μπροστά μου αυτή την επιστολή που υπογράφετε εσείς και που αφορά σε συμβάσεις. Είναι στις 27 Μαΐου 2003 που λέτε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, τον κ. Ευσταθιάδη: «Σε παρακαλώ, επικοινώνησε μαζί μου» –γλώσσα πολύ οικεία για ένα υπηρεσιακό έγγραφο- «για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία. Για κάθε ανάθεση υπάρχει σύμβαση, έγκριση του ΔΣ του «Αθήνα 2004» και θα τύχει και του ελέγχου της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής».
Αυτές οι διατυπώσεις, επειδή και εγώ έχω ασκήσει διοίκηση, είναι διατυπώσεις όχι κάποιου εισηγείται, αλλά κάποιου που έχει αποφασιστικό ρόλο και απλώς χρειάζεται να το υπογράψει και κάποιος άλλος, να το «βαφτίσει» για να γίνει πράξη. Και αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Αυτό «κουμπώνει» με όσα είπατε προηγούμενα. Δηλαδή, σας αναθέσανε να ετοιμάσετε εσείς τη σύμβαση.
Λοιπόν, κοιτώντας αυτή τη σύμβαση και ειδικά στο κομμάτι του C4I …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ποια σύμβαση λέτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Την επιστολή σας αυτή προς τον κ. Ευσταθιάδη στις 27 Μαρτίου 2003. Δεν έχω το κείμενο αναλυτικά της σύμβασης, αλλά έχω αυτά που επισυνάπτετε στον κ. Ευσταθιάδη.
Βλέπω εδώ στην επέκταση διαχείρισης έργου C4I στο συνολικό κόστος των 6.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ορισμένους αριθμούς που εμένα μου προκαλούν πολύ μεγάλη εντύπωση και είμαι μηχανικός σχετικός και με αυτά τα θέματα.
Βλέπω: Κόστος ειδικού C4I για τη διαχείριση του έργου ανά ημέρα 1.250 ευρώ και στην επέκταση 902 ευρώ, το εμφανίζετε και ως επιτυχία. Κόστος ανά ημέρα ειδικού C4I, όχι για τη διαχείριση του έργου, απλώς ειδικού 970 ευρώ.
Επειδή αυτές οι αμοιβές μου φαίνονται πάρα πολύ υψηλές, έχετε κάποιο χαρτί, κάποιο έγγραφο που να δείχνει τι σας πρότειναν, τι αντιπροτείνατε, τι διαπραγμάτευση υπήρχε, έστω και με τη μορφή memo, που να δείχνουν ότι εσείς υπερασπίσατε εκεί το δημόσιο συμφέρον και διαπραγματευθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό μιλάει για τις συμβάσεις αυτές καθ’ εαυτές ή για τις επεκτάσεις συμβάσεων, για να σας απαντώ και συγκεκριμένα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μιλάει για μία σύμβαση που είναι πρόγραμμα εφαρμογής και παραλαβής έργων C4I, τέλη Μαΐου του 2003, που σημαίνει ότι προϋπάρχει μία σύμβαση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έτσι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …και εσείς προτείνετε μία επέκταση.
Σας ερωτώ, λοιπόν: Και για την αρχική σύμβαση και για το «παιδάκι» της, επειδή αυτές οι αμοιβές εδώ είναι τρελές, πολύ υψηλές, κατά την άποψή μου …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είναι πολύ υψηλές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: …μπορείτε να μου πείτε και να μας φέρετε χαρτιά που να δείχνουν πώς διαπραγματευθήκατε, αν διαπραγματευθήκατε και με άλλους ή αν ήταν μονοψώνιο οι κύριοι αυτοί και σας «γδάρανε»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θεωρώ ότι έχει γίνει μία διαπραγμάτευση. Απλώς ό,τι χαρτί υπάρχει αυτό είναι κατατεθειμένο στα πρακτικά της Οργανωτικής Επιτροπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, εμείς …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ δεν έχω προσωπικά δικά μου χαρτιά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν έχετε, αλλά μπορείτε και οφείλετε, κατά την άποψή μου, για την περίοδο που ήσασταν να φέρετε όλα τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς σας και ενισχύουν τη δική σας εκδοχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θα μπορούσα να το…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, θα μας φέρετε και αυτό το χαρτί. Μετράμε μέχρι τώρα τρία τα χαρτιά, γιατί είναι περισσότερα του ενός.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θα πρέπει να προστρέξω στα αρχεία της Οργανωτικής Επιτροπής…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω: Η ΔΟΕ, όταν είπατε «πείτε μου σε ποιον να απευθυνθώ για τα θέματα της ασφάλειας ως σύμβουλο», σας είπε μόνο Boartes, όπως ισχυρίζεται ή σας έδωσε δύο-τρεις δυνατές εκδοχές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μας έδωσε τις εκδοχές, που εκείνη την περίοδο πιθανόν να ασχολήθηκαν με το Salt Lake City.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Πόσες ήταν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να θυμηθώ. Ήταν αυτές…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μας έχετε δώσει χαρτί που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό ότι η ΔΟΕ σας πρότεινε την Boartes. Δεν θυμόσαστε αν σας πρότεινε μόνο την Boartes ή και άλλες. Θυμόσαστε μήπως η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που πήρατε εσείς επάνω σας με τη δική σας υπογραφή, με τη δική σας εισήγηση στο ΔΣ του «2004», όπως μας είπατε –κατόπιν πιεστικών ερωτήσεων, γιατί στην αρχή δεν θυμόσασταν-….
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν θυμάμαι …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά ήσασταν διευθύνων σύμβουλος. Αποκλείεται ο διευθύνων σύμβουλος να μην εισηγείται σύμβαση 6.000.000 ευρώ και να λείπετε από τη συνεδρίαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν έλειπα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμόσαστε αν σε αυτή την εισήγηση με την οποία καταλήγατε να δώσουμε τη δουλειά στην Boartes υπήρχε και άλλη ή άλλες εταιρείες που να αξιολογήθηκαν, προκειμένου να καταλήξετε στην Boartes;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, υπήρχαν εταιρείες που αξιολογήθηκαν, αλλά δεν μπορώ να αναφέρω αυτήν τη στιγμή ονόματα ή μισθούς ή διαπραγματευτικά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι μισθούς. Δεν θυμόσαστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέτε «προφανώς». Είστε βέβαιος ότι υπήρχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πρέπει να υπήρχαν. Δεν μπορώ να σας πω, γιατί σε όλες τις θέσεις που προσλήφθηκαν σύμβουλοι ασφαλείας, υπήρξε μία συζήτηση. Αυτές οι προσλήψεις δεν έγιναν ούτε με δική μου πρωτοβουλία, ούτε με δική μου μοναδική εισήγηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αλλά έχετε ουσιαστική ευθύνη, κατά την εκτίμησή μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν συνεννόηση…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ουσιαστικότατη ευθύνη.
Κύριε μάρτυς, ας πάμε παρακάτω για να μην επαναλαμβάνουμε πράγματα που έχουμε πει. Σε άλλα σκέλη του σκανδάλου SIEMENS που αφορούν την πρόοδο της παραλαβής του C4I οι συμβάσεις στον ΟΤΕ, οι συμβάσεις στον ΟΣΕ, ένα μέρος του «μαύρου χρήματος» μεθοδεύεται και αποτυπώνεται λογιστικά ως πλασματική αμοιβή σε εταιρείες «μαϊμού», οι οποίες παρέχουν δήθεν συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτό είναι διαπιστωμένο με αποφάσεις δικαστηρίων και πιστοποιημένο και ομολογημένο από τους δωροδοκήσαντες.
Για το C4I υπάρχει μία κατάθεση στελέχους της SIEMENS, που λέει ότι για να πάρουμε τη δουλειά χρειάστηκε να δώσουμε 10.000.000 ευρώ σε τέσσερα Υπουργεία και οι ερμηνείες δημοσιογράφων, ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα στη θέση του ενός από τα τέσσερα Υπουργεία, με βάση το ρόλο που έπαιξαν οι διάφοροι φορείς, βάζουν τον «Αθήνα 2004». Επειδή τα 10.000.000 ευρώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με συγχωρείτε, σαν Υπουργείο το βάζουν τον «Αθήνα 2004»;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, ότι πιθανόν ο Γερμανός που έδωσε τις μίζες να έβαλε σαν Υπουργείο το «2004», γιατί τότε λειτουργούσε ως υπερυπουργείο. Είχε ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο.
Αυτό το «10.000.000 ευρώ» αυτού του εγγράφου που έχω μπροστά μου αθροίζει τις αμοιβές της ARMOR, του προγράμματος ανάλυσης τρωτότητας και του προγράμματος εφαρμογής παραλαβής C4I, δηλαδή 2.300.000 και 1.700.000 και 6.000.000 σύνολο 10.000.000 ευρώ. Επειδή εδώ έχουμε απευθείας ανάθεση από το «2004» δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι κάποιος …
(DE)
(DP)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Έχετε ερευνήσει τη σχέση της ARMOR, της BOARTES με τη SIEMENS;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι. Μα, δεν σας έχω ρωτήσει τίποτα ακόμα. Λέω ότι υπάρχει εδώ πέρα μια κατάσταση 10.000.000 ευρώ, μια κατάθεση Γερμανού αξιωματούχου και μια διαδικασία ανάθεσης σε αυτούς τους συμβούλους, η οποία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν μας έχει πιστοποιηθεί ότι υπήρχαν διαγωνιστικές διαδικασίες κ.λπ. Και όλα αυτά γίνονταν με κέντρο εσάς. Μπορεί να υπογράφουν και άλλοι, αλλά ο επισπεύδων είναι ο Οργανισμός του οποίου προΐστασθε. Είσαστε βέβαιος, επειδή έχουμε και πολύ ακριβές τιμές εδώ, σε αυτά που βλέπουμε τουλάχιστον ως χρεώσεις, ότι αυτά τα χρήματα και αυτές οι συμβάσεις δόθηκαν για πραγματικές υπηρεσίες ή μήπως ένα μέρος από αυτά διευκόλυνε και παράνομες πληρωμές;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μια προς μια, αυτές τις συμβάσεις αφορούν σε πραγματικό έργο. Μια προς μια. Όλες όσες αναφέρατε αφορούν σε πραγματικό έργο, αφορούν σε παρουσία ανθρώπων στα γραφεία και στο κτίριο της «Αθήνα 2004» και άλλων Υπουργείων, αφορούν σε υπηρεσίες ανάλυσης τρωτότητας με συγκεκριμένες διαδικασίες και μεθόδους, αφορούν στη δημιουργία του επιχειρησιακού σχεδίου ολυμπιακής ασφάλειας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως λέμε σε συνδρομή της ΔΑΟΑ, όλα αυτά. Τι να σας πω; Αυτά όλα είναι πραγματικές αμοιβές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κατανοητή η απάντησή σας.
Να περάσω σε ένα άλλο θέμα. Η εισήγησή σας, το Μάρτιο του 2004, για μερική παράδοση του έργου προς χρήση, η επιστολή αυτή, στην οποία υπήρξε και προηγούμενα αναφορά από άλλο συνάδελφο, προκάλεσε την ένσταση, την αντίδραση του τότε Γενικού Γραμματέα Εξοπλισμών, του κ. Ζορμπά, ο οποίος αρνήθηκε να την προσυπογράψει, ζητώντας προσυμβατικό έλεγχο, επειδή, με βάση την προηγούμενη ιδιότητά του ως δικαστικού, έκρινε ότι εκεί το πράγμα έπασχε και χρειαζόταν ψάξιμο.
Μπορείτε να μας πείτε για ποιους λόγους ο κ. Ζορμπάς αρνήθηκε αυτό που εσείς εισηγηθήκατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ακούστε, έστειλα αυτή την πρόταση, καταγράφοντας όλη την πρόοδο λεπτομερειακά του έργου της ολυμπιακής ασφάλειας, ειδικά του έργου του C4I. Η λογική ήταν ένα με ενάμισι μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων ποια θα ήταν η αντίδραση του Υπουργείου που είχε και την ευθύνη. Εμείς είπαμε εναλλακτικά «σκεφτείτε και κατά πόσο μπορεί νομικά να γίνει αποδεκτή η μερική παραλαβή». Προφανώς αυτό κρίνεται από τον φορέα που το παραλαμβάνει και όχι από το φορέα που δεν έχει αρμοδιότητα να το παραλάβει. Εμείς είπαμε, λοιπόν, «λάβετε υπόψη σας τα δεδομένα και αν θεωρείτε ότι είναι δυνατόν, κάντε το».
Στη συγκεκριμένη συζήτηση, στην οποία μας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ήταν δική σας αρμοδιότητα να υποδείξετε αυτή τη φόρμουλα ή όχι, σύμφωνα με το νόμο και τις αρμοδιότητες του «2004»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η δική μας αρμοδιότητα ήταν να υποδείξουμε ότι το έργο δεν θα παραδοθεί στην ώρα του. Αυτή ήταν η δική μας αρμοδιότητα. Εμείς λέμε «προτείνεται» -δεν θυμάμαι αν γράφει έτσι η πρόταση αυτή που έχετε στην επιστολή- «να εξεταστεί και η περίπτωση αυτή».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή, κύριε μάρτυς, αυτή η φόρμουλα σε ένα προηγούμενο στάδιο, πριν συντάξετε αυτή την επιστολή, ήταν η φόρμουλα που εισηγούνταν και επεδίωκαν οι νομικοί υποστηρικτές και οι εκπρόσωποι των εταιρειών που είχαν συμβληθεί με το ελληνικό δημόσιο, δεν σας προβλημάτισε ότι, χωρίς να έχετε τη νομική υποχρέωση, υπογράψατε ένα χαρτί που υιοθετούσε την εκδοχή αυτού που είχε πάρει τη δουλειά από το δημόσιο; Εγώ στη θέση σας, ακόμη και αν το πίστευα, θα έλεγα «ας βάλει την υπογραφή του κάποιος που έχει την αρμοδιότητα από το νόμο». Διότι εσείς δεν είχατε αρμοδιότητα για παραλαβή και μερική παράδοση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς δεν είχαμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ωραία. Γιατί βάλατε την υπογραφή σας, υιοθετώντας σε μια επιστολή αυτό που διεκδικούσαν οι εκπρόσωποι της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν εκπροσωπούσα τους εκπροσώπους της SAIC. Εκπροσωπούσα την Οργανωτική Επιτροπή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό ακριβώς σας ρωτώ. Επειδή δεν τους εκπροσωπούσατε και δεν ήσασταν και ο αρμόδιος, γιατί βάλατε φαρδιά πλατιά την υπογραφή σας σε ένα κείμενο που τους έδινε αυτό που ζητούσαν από την ελληνική κυβέρνηση και μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν τους το είχε δώσει και ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών αρνιόταν να τους το δώσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών, παρουσία και εμού και με τη δική μου άρνηση, προφανώς είπε ότι «εγώ δεν υπογράφω», δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να παραλάβω ένα έργο και να υπογράψω για λογαριασμό άλλου. Εγώ πρότεινα και έφερα σε γνώση της υπηρεσίας και του αρμόδιου Υφυπουργού, του κ. Μαρκογιαννάκη, το θέμα και την πρόοδο του έργου. Με τα δεδομένα που είχαμε τότε το πιο πιθανό ήταν ότι δεν θα είχαμε και πρόγραμμα ολυμπιακής ασφάλειας. Γιατί με αυτό θέλετε να πείτε ότι εγώ το έγραψα, προτρεπόμενος από κάποιο άλλο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εγώ δεν θέλω να πω τίποτα. Εγώ ρωτάω, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ σας λέω και αφήστε με να σας απαντήσω, ότι θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μου, μια και αυτή ήταν η υποχρέωση της Οργανωτικής Επιτροπής της «Αθήνα 2004», παρακολουθώντας την εξέλιξη των έργων ενάμιση μήνα και λιγότερο -από ό,τι βλέπω είναι 25 Ιουνίου η επιστολή και στις 13 Αυγούστου ξεκινούν οι αγώνες- και δεν ξέρω πώς, με όλες αυτές τις καθυστερήσεις θα μπορούσαμε να κάνουμε Ολυμπιακούς Αγώνες, διασφαλίζοντας αυτό το έργο. Αυτό ακριβώς εξέφρασα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προτείνω να κληθεί και μάλιστα, σύντομα ο κ. Ζορμπάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να μας εξηγήσει τη στάση του.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Ζορμπάς…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Στον Πρόεδρο το προτείνω. Εσάς δεν σας ρώτησα τίποτα, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εσείς θα τον φέρετε, κύριε μάρτυς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προτείνω να έρθει ο κ. Ζορμπάς και μάλιστα, σύντομα, τώρα που είμαστε στο κεφάλαιο του C4I.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μην το εκλάβετε ως αντίρρηση. Να καταγραφεί το όνομα και να το συζητήσουμε αύριο πρωί-πρωί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, προφανώς. Εγώ το προτείνω να καταγραφεί στα Πρακτικά και με τη γνωστή διαδικασία θα το οργανώσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ας περάσουμε σε ένα άλλο θέμα, κύριε μάρτυς.
Περιγράψατε κάποιες σχέσεις παρέας, συνύπαρξης: Σπανουδάκης, Τρεπεκλής, Τραυλός στο Λονδίνο. Συνέπεσε να σπουδάζετε την ίδια περίοδο στο Λονδίνο και να κάνετε και κάποια παρέα. Δεν ήσασταν συμφοιτητές, αλλά ήσασταν την ίδια χρονιά. Θέλετε να μας πείτε κάτι παραπάνω γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με τον κ. Τραυλό είμαστε στη ΚΝΕ. Σας αρκεί αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι. Καθόλου δεν μου αρκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κ. Τραυλό, λοιπόν, τον ξέρω σαν Πανσπουδαστική. Σας αρκεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αφήστε το τι μου αρκεί εμένα, κύριε μάρτυς. Σας παρακαλώ πολύ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, με ρωτήσατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ, λοιπόν, τι είδους παρέα κάνατε Σπανουδάκης, Τρεπεκλής, Τραυλός στο Λονδίνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είμαστε οι τρεις παρέα. Δηλαδή, προσπαθώ να σας πω ότι συνευρεθήκαμε στο Λονδίνο, σε ένα χώρο που σπουδάζαμε. Όλοι βρισκόμαστε στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου και μπορούσαμε να μιλήσουμε και να συνευρεθούμε και να κάνουμε και κατά κάποιο τρόπο παρέα το βράδυ. Με τον Τραυλό και τον Τρεπεκλή δεν είμαστε ποτέ οι τρεις μαζί. Εγώ με τον Τραυλό βρισκόμαστε κάτω από διαφορετικές συνθήκες και με τον κ. Τρεπεκλή βρεθήκαμε σε κοινωνικές συναντήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Με τον κ. Τρεπεκλή, λοιπόν, είχατε φιλικές, κοινωνικές σχέσεις και με τον κ. Τραυλό είχατε και πιο στενές σχέσεις. Αυτό μου περιγράφετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως τις ονομάζετε τις πιο στενές σχέσεις, ναι. Σας είπα τι στενές σχέσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Δικαιολογήστε μου την ερώτηση, γιατί μετά από αρκετά χρόνια, είκοσι χρόνια, ο ένας εκπροσωπεί την κοινοπραξία που παίρνει το C4I και παίρνει αμοιβή 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Τραυλός είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που έχει τον καθοριστικό ρόλο στην ανάθεση του C4I στην κοινοπραξία SAIC και εσείς παίζετε, κατά την εκτίμησή μου και υποθέτω και πολλών άλλων μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του συμβούλου που ετοιμάζει προδιαγραφές και επομένως, επηρεάζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και την αξιολόγηση των προσφορών, αλλά και στη φόρμουλα της μερικής παράδοσης του έργου προς χρήση. Γι’ αυτό θέλω να διερευνήσουμε λίγο αυτή την υπόθεση.
Να σας ρωτήσω λίγο κάτι άλλο: Με τη ΔΙΕΚΑΤ εσείς προσωπικά είχατε στο παρελθόν κάποια ιδιαίτερη σχέση;
(AD)
(3DE)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να σας ρωτήσω κάτι που θα σας το μεταφέρω, γιατί υπάρχει φήμη γι’ αυτό και επειδή δεν μου αρέσει να διακινούνται φήμες, θα σας το ρωτήσω. Υπάρχει φήμη ότι η ΔΙΕΚΑΤ κατασκεύασε κάποιο ιδιωτικό έργο δικής σας ιδιοκτησίας, το οποίο κατέχετε, χρησιμοποιείτε κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν ισχύει αυτό δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, προφανώς δεν ισχύει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας το μεταφέρω, διότι ακούγεται.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εντάξει, αλλά εδώ προφανώς πρέπει να απαντήσω και γιατί πήγα στο Λονδίνο και γιατί είναι έτσι. Προφανώς και αυτό ακούγεται, αλλά αν εσείς λέτε ότι ακούγεται, εγώ έχω να σας πω ότι δεν έχω καμία σχέση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε κατασκευάσει κάποια βίλα τα τελευταία χρόνια εδώ στην περιοχή της Αττικής;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βίλα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, εξοχικό σπίτι ή κάτι τέτοιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Έχουμε κατασκευαστική εταιρία, την οποία ίδρυσα μετά το 2004 και έχουμε κατασκευάσει ….
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, λέω αν έχει κατασκευαστεί από άλλον για λογαριασμό σας, για δική σας ιδιοκτησία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έχω στην Αθήνα ιδιοκτησία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μάλιστα. Να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Με τον κ. Τόλη που έχει την ευθύνη της ΔΙΕΚΑΤ έχετε καμία σχέση; Τον ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον γνώρισα στα πλαίσια αυτά της εκτέλεσης του έργου του C4I.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε καμία εικόνα για τα έργα πολιτικού μηχανικού που ανέλαβε ως υπεργολάβος στο σύστημα C4I από το ρόλο που είχατε, από τη σχέση του εντολέα που είχατε με την Boartes που είχε έναν υποστηρικτικό ρόλο συμβούλου γενικά στο σύνολο του έργου; Έχετε εικόνα της έκτασης, του όγκου και του ύψους των έργων που εκτέλεσε η ΔΙΕΚΑΤ ως υπεργολάβος της SAIC;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σαν περιγραφικό αντικείμενο μπορώ να σας πω περίπου. Δεν μπορώ να σας περιγράψω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έχετε, όμως, μία εικόνα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Περίπου, ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σας ρωτώ για τον εξής λόγο: Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, το έργο της ΔΙΕΚΑΤ, όπως τιμολογήθηκε στην προσφορά της κοινοπραξίας, ήταν περίπου 15.000.000 ευρώ. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην παραλαβή του έργου και είχε πολλές συζητήσεις και με τη SAIC και με υπεργολάβους, μας είπε –και είναι γραμμένο στα Πρακτικά- ότι ο ίδιος ο κ. Τόλης του είπε ότι το σύνολο του έργου, μαζί και με το εργολαβικό του κέρδος, βαριά-βαριά, καλυπτόταν με 8.000.000 ευρώ. Γι’ αυτό σας ρωτώ. Έχετε εσείς μία γνώμη τι από τα δύο προσεγγίζει την αλήθεια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να σας πω. Ειλικρινά δεν έχω τη συνολική περιγραφή του αντικειμένου του κ. Τόλη της ΔΙΕΚΑΤ. Ξέρω ότι όλα τα έργα πολιτικού μηχανικού του έργου του C4I είχαν αναληφθεί από τη ΔΙΕΚΑΤ. Σε κάποια χρονική στιγμή ζητήθηκε από τη ΔΙΕΚΑΤ να κάνει και κάποιο έργο αναμόρφωσης του κτηρίου της ΓΑΔΑ, το οποίο όμως ήταν πέραν και εκτός από το σκοπό του C4I. Δεν ξέρω αν αυτό που λέτε προστέθηκε στο συνολικό κόστος του έργου…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, είναι άσχετο. Η διαφορά εκτίμησης που είναι περίπου οκτώ (8) προς δεκαπέντε (15) είναι περίπου το μισό και είναι για το συμβατικό αρχικό αντικείμενο που είχε αναλάβει να εκτελέσει η ΔΙΕΚΑΤ.
Να ρωτήσω ακόμα για δύο-τρία θέματα. «Κόστος ανά ημέρα ειδικού 1.250 ευρώ την ημέρα», έτσι όπως το ακούτε τώρα, μπορείτε να μας πείτε τι έκανε αυτός ο ειδικός που έπρεπε να πληρώνεται με 1.250 ευρώ την ημέρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, ειλικρινά σας λέω ότι είναι υψηλό κόστος, αλλά το κόστος σε τέτοιες…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Το ξέρω αυτό. Εγώ σας ρωτώ τι έκανε αυτός που τον πληρώνατε με 1.250 ευρώ την ημέρα. Διότι μας έχετε πει μέχρι τώρα ότι υπογράψατε εσείς τη σύμβαση, δεν θυμάστε με ποιους άλλους διαπραγματευτήκατε, γιατί επιλέξατε την Boartes, αν σας πρότεινε και άλλον η ΔΟΕ και εν πάση περιπτώσει μέχρι τώρα σίγουρο έχουμε ότι εσείς υπογράψατε απευθείας ανάθεση με έναν και άλλους δεν θυμόσαστε.
Τι έκανε λοιπόν αυτός και εσείς βάλατε την υπογραφή σας για να παίρνει 1.250 την ημέρα; Πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ μεταξύ άλλων. Μην εμφανίζετε εμένα εδώ …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσάς έχω μπροστά μου, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είχα δικαίωμα να υπογράψω συμβάσεις 5 εκατομμυρίων και 10 εκατομμυρίων ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προφανώς, αλλά εσείς ήσασταν Διευθύνων Σύμβουλος, εσείς ήσασταν το αφεντικό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, αλλά σας λέω ότι υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο που έχει την εξουσιοδότηση να υπογράφει γι’ αυτά τα ποσά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτά τα ξέρω και τα καταλαβαίνω. Έχω κάνει και τη δική σας δουλειά σε μικρότερες εταιρίες. Τι έκανε λοιπόν αυτός και έπαιρνε 1.250 ευρώ την ημέρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, έχει μία εξειδίκευση στο έργο της ολυμπιακής ασφάλειας, η οποία θεωρείται πάρα πολύ ξεχωριστή. Την τιμή την οποία ζήτησε, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να την κρίνω, γιατί θα πρέπει να πάμε να αναζητήσουμε και για άλλους αντίστοιχους τι έχουν κάνει σε άλλες επιτροπές και να σας αναφέρω. Είναι ακριβή η τιμή. Έκανε σχεδιασμό επιχειρησιακό. Έκανε συντονισμό με τη Διεύθυνση Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε μάρτυς, επιτρέψτε μου λίγο. Αν δουλεύει αυτός είκοσι ημέρες το μήνα, παίρνει διπλάσια από εσάς που ήσασταν υπεύθυνος για το project της οργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Εσείς του τα δώσατε. Γιατί του δώσατε διπλάσια από το δικό σας μισθό; Πώς μπορείτε να μας πείσετε ότι δεν πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και ότι δεν κρύβονται μίζες μέσα εδώ; Πείτε μας κάτι, για να μας πείσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Υπήρχε και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του Σίδνεϋ, ο οποίος επίσης πληρωνόταν με πολύ περισσότερα από εμένα και τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δεν μιλάμε για αυτόν. Εδώ μιλάμε για 1.250 ευρώ το κομμάτι, το κεφάλι, για τον ειδικό, που έχετε πενήντα ή εξήντα παιδιά ενδεχομένως με ειδίκευση και με καλές σπουδές που είναι είκοσι πέντε, τριάντα, τριάντα πέντε ετών. Δεν μιλάμε για τον Αρχηγό της Ασφάλειας ή για τον επικεφαλής της Αστυνομίας του Σίδνεϋ. Μην μπερδεύουμε τώρα τα πράγματα.
Εν πάση περιπτώσει –ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να μην ταλαιπώρησα και τους συναδέλφους- να σας ρωτήσω και κάτι τελευταίο. Στο τέλος αυτής της επιστολής, στις 27 Μαΐου 2003, υπάρχει μία φράση που λέει «για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας…» -που αφορά αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ- «….επιτρέψτε μου, όπως έχω ήδη συνεννοηθεί, να αποστείλω αντίγραφο αυτής της επιστολής στον κ. Καρτάλη, ώστε να μεριμνήσει για τα ανωτέρω».
Αυτά τα «ανωτέρω» που καλείται να μεριμνήσει ο κ. Καρτάλης, ποια είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, αυτά τα ποσά, τα οποία αναφέρει και για να γίνει η διαδικασία να εκταμιευτούν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Δηλαδή, αν ο κ. Καρτάλης διαβάζοντας αυτήν την επιστολή έβλεπε ότι αυτά τα ποσά είναι πολλά ή δεν του είχατε στείλει χαρτιά που να δείχνουν ότι διαπραγματευτήκατε και πετύχατε μία καλύτερη τιμή ή δεν είχε πεισθεί ότι εν πάση περιπτώσει ψάξατε ανάμεσα και σε άλλες εταιρίες, μπορούσε να σας το γυρίσει πίσω αυτό, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμάστε αυτά που δεν μας έχετε δώσει και υποσχεθήκατε ότι θα μας δώσετε, δηλαδή την επιστολή της ΔΟΕ προς τον «Αθήνα 2004» που εισηγείται Boartes και μόνο Boartes…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι θα σας δώσω ό,τι υπάρχει στο αρχείο του «Αθήνα 2004». Δεν έχω δυνατότητα, δεν έχω προσωπικό αρχείο γι’ αυτά τα θέματα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Σύμφωνοι, αλλά μας είπατε ότι η ΔΟΕ σας υπέδειξε την Boartes. Αυτό, για να μην είναι στον αέρα ως ισχυρισμός, πρέπει να το αποδείξετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σωστά το λέτε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Λέω, αυτά τα χαρτιά που στηρίζουν τους ισχυρισμούς σας και που σας εύχομαι ειλικρινά να τα βρείτε για να στηρίξετε τη μαρτυρία σας, τα στείλατε στον κ. Ευσταθιάδη, τα στείλατε στον κ. Καρτάλη, ως υποστηρικτικά της επιλογής σας να πάτε με την Boartes, μ’ αυτήν την αμοιβή, με αυτές τις τιμές, με αυτές τις χρονοχρεώσεις ή σας είχαν εξουσιοδοτήσει εν λευκώ και δεν δώσατε λογαριασμό σε κανένα;
Υπάρχουν συνυπεύθυνοι στην πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ή άλλων Υπουργείων και φορέων που να έχουν πει «ναι» και να έχουν συνυπογράψει αυτά που εσείς τυπικά αναθέτετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θεωρούσα ότι υπήρχε συμφωνία με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αυτό ήταν και το δεδομένο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Να επαναλάβω την ερώτηση, γιατί ίσως με δική μου ευθύνη δεν έγινε κατανοητή. Αυτά που σας ζήτησα προηγουμένως και μου είπατε ότι θα ψάξετε να τα βρείτε γιατί όντως μπορούν να πείσουν για την αλήθεια των ισχυρισμών σας, σας τα ζήτησαν από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης αυτοί που θα μπορούσαν να πουν «ναι» ή «όχι» ή «πάρε το ξανά πίσω και φέρε μου καλύτερη σύμβαση»; Πριν υπογράψουν, σας τα ζήτησαν;
(ΚΟ)
(3AD)
Γιατί αν σας τα ζήτησαν, θα μπορούμε να τα βρούμε και από εκεί. Αν δεν σας τα ζήτησαν, είχατε την πλήρη ευχέρεια και εξουσιοδότηση με ευθύνη και αυτών να κάνετε ό,τι συμφωνίες κάνατε με την Boartes.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η πρόσληψη των συμβούλων δεν ήταν δική μου πρωτοβουλία. Ήταν πάντα με την καθοδήγηση και τη συμφωνία της ηγεσίας του «Αθήνα 2004» και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Δεν έκανα εγώ του κεφαλιού μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αυτή η απάντηση μου δημιουργεί μια ερώτηση και το καταλαβαίνετε, κύριε Πρόεδρε. Όταν λέτε «με την υπόδειξη και την καθοδήγηση», σας είπε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης «πάρε την Boartes»; Ή σας είπε «πάρε έναν με απευθείας ανάθεση, γιατί εγώ πρέπει να κάνω διαγωνισμό και δεν θέλω να κάνω διαγωνισμό»; Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό. Σας είπε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης «πάρε την Boartes και δώσε της 6 εκατομμύρια ευρώ»; Ή σας είπε «βρες μου έναν, γιατί βιάζομαι»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν ήξερε την Boartes. Όταν είχαμε πάει σαν αντιπροσωπεία Ολυμπιακών Αγώνων στο Short Lake City, προφανώς ρωτήσαμε τη ΔΟΕ ποιοι είναι υπεύθυνοι, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, μας έκαναν τις προτάσεις τους, κάναμε κάποια διαπραγμάτευση και ήταν και συμπαράλληλη –γι’ αυτό και σας το αναφέρω- η συζήτηση με τον –δεν θυμάμαι και το όνομά του- υπεύθυνο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϋ, ο οποίος ήταν Αρχηγός της Αστυνομίας. Βέβαια, είναι Άγγλος υπήκοος ο οποίος ήταν στο Σίνδνεϋ κατ’ ανάθεση και τον οποίο επίσης προσλάβαμε ως σύμβουλο ασφαλείας. Αυτόν τον προσλάβαμε ως σύμβουλο ασφαλείας της «Αθήνα 2004». Θέλω να σας θυμίσω ότι ήταν η περίοδος μετά …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πήτερ Ράιν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, ο κ. Ράιν.
Ήταν η περίοδος αυτή, μετά το Σεπτέμβριο του 2001, που έγινε η επίθεση στους Δίδυμου Πύργους στη Νέα Υόρκη. Οπότε, προφανώς τότε η πίεση για να δημιουργηθεί άμεση αντίδραση για θέματα ασφαλείας ήταν τεράστια. Οι συζητήσεις τότε έγιναν και με τηλεφωνήματα προς την Αμερική και με τηλεφωνήματα προς τη ΔΟΕ. Γι’ αυτό και σας λέω ότι δεν μπορώ να ξέρω -για λόγους μνήμης προφανώς δικούς μου- αν αυτά έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί. Όμως, δεν έγιναν με δική μου πρωτοβουλία και με δική μου ατομική μόνο συμμετοχή. Προσπαθώ να σας τα πω αυτά. Δηλαδή, δεν πήρα εγώ ξαφνικά την πρωτοβουλία και προσέλαβα όλους αυτούς και είπα μετά «πληρώστε τους στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Επειδή -και τελείωσα με τις ερωτήσεις, κύριε Πρόεδρε- υπάρχει μια ασάφεια σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα, προτείνω και ζητώ τα εξής:
Πρώτον, να ζητήσουμε και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης το αρχείο του και όλη τη σχετική αλληλογραφία με το «Αθήνα 2004» για να δούμε τι υπάρχει εκεί που μπορεί να συμπληρώσει τα κενά μνήμης του μάρτυρα.
Επίσης, ζητώ να καλέσουμε και τον κ. Ευσταθιάδη, για να καταλάβουμε με τη συμπληρωματική του κατάθεση πώς ακριβώς έγινε το πράγμα και πώς ακριβώς κατανεμήθηκε η ευθύνη για κάθε βήμα.
Δηλαδή, αυτή η απάντηση του μάρτυρα, ότι «εγώ ό,τι έκανα, το έκανα με την καθοδήγηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά μπορεί να είναι και μια μετάθεση ευθύνης και μια υπεκφυγή, κάτι που αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα για μας και θα πρέπει να το αξιολογήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Παπαδημούλη, όσον αφορά στο πρώτο που ζητήσατε, θα ήθελα να σας πω ότι έχει γίνει αποδεκτό. Έχει ζητηθεί εγγράφως –αν δεν κάνω λάθος- από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όσον αφορά στο δεύτερο και αν αναφέρεστε στην τελευταία απάντηση και αν κατάλαβα καλά, ο μάρτυρας είπε κάτι άλλο. Είπε ότι όλες αυτές οι αποφάσεις δεν πάρθηκαν από εμένα, κάτι που εγώ το δέχομαι ως ισχυρισμό. Εσείς μπορεί να μην το δέχεστε. Δεν πήρε όλες τις αποφάσεις μόνος του. Όμως, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Προφανώς, κύριε Πρόεδρε, και εγώ δέχομαι ότι δεν τα αποφάσισε όλα μόνος του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αυτό, όμως, δεν σημαίνει αυτομάτως και μετάθεση της ευθύνης στο Υπουργείο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Αξιολογώ ότι είχε έναν πολύ σημαντικό ρόλο και ήταν ο επισπεύδων σε πάρα πολλά θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Βεβαίως.
Για να μην ταλαιπωρήσουμε και τον κ. Αποστολάκο που θέλει να ρωτήσει και τον κύριο μάρτυρα, εγώ λέω το εξής και θα το πω και στο κύριο μάρτυρα πριν φύγει.
Κύριε μάρτυς, θα πρέπει να είστε στη διάθεσή μας τις επόμενες μέρες. Αν χρειαστεί, πιθανόν θα επανεξεταστείτε σε ορισμένα θέματα και θα πρέπει να κάνετε μια προσπάθεια. Βεβαίως, μας είπατε ότι δεν έχετε αρχείο. Αν, όμως, έχετε κάποιο έγγραφο υποστηρικτικό των ισχυρισμών σας, πολύ ευχαρίστως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πρέπει να προσφύγουμε στο αρχείο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εμείς από τη δική μας πλευρά θα το κάνουμε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Υπάρχει αρχείο επίσημο, συνολικό για όλα τα έγγραφα της Οργανωτικής Επιτροπής, το οποίο έχει κατατεθεί και ήταν το αρχείο το οποίο παραδόθηκε και στο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Βεβαίως. Το ότι κατατέθηκε είναι βέβαιο. Τώρα όσον αφορά το πού βρίσκεται σήμερα και αν βρίσκεται, το έχουμε ζητήσει και θα το ανακαλύψουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Όμως, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να οχληθείτε -δυστυχώς και για μας και για σας- και πάλι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν έχω άλλη ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το λόγο έχει ο κ. Αποστολάκος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε μάρτυς, θέλω να σας πω ευθύς εξ αρχής ότι εγώ, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, δεν διακατέχομαι από κανένα είδους εχθρικού πνεύματος απέναντί σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ορισμένες ερωτήσεις δεν είναι και πολύ φιλικές!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε με να σας πω. Η αποστολή την οποία έχουμε εδώ είναι απόρροια πολιτικού και κοινωνικού καθήκοντος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σωστό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και αισθάνομαι την υποχρέωση –και αυτό το λέω ως θεσμική υποχρέωση- να σας πω ότι –και θα σας πω γιατί το λέω αυτό- επειδή ορκιστήκατε, αν δεν κάνω λάθος…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …ο μάρτυς ο οποίος ορκίζεται σε μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία ασκεί ανακριτικά και εισαγγελικά καθήκοντα είναι υποχρεωμένος να πει όλη την αλήθεια. Και δεν το λέω υπαινισσόμενος κάτι. Αν θέλετε, μπορεί να ενέχει και ευθύνες εάν γνωρίζει κάτι και δεν το καταθέτει. Απλώς αν ήμουν δικηγόρος σας, αυτό θα σας έλεγα πριν έρθετε να καταθέσετε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Αυτό είναι το ένα που θέλω να σας πω.
Το δεύτερο που θα ήθελα να σας πω –για να είστε ενήμερος- είναι ότι πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα νόμο για ευνοϊκή μεταχείριση μαρτύρων και κατηγορουμένων, εφόσον αυτοί συνεργάζονται για την αποκάλυψη παρανόμων πράξεων. Αυτό δεν έχει να κάνει με σας. Είναι μια γενική αναφορά.
Πείτε μου, λοιπόν, το εξής: Γνωρίζετε την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση του σκανδάλου; Επειδή είστε υψηλό κυβερνητικό στέλεχος που προφανώς ασπάζεστε και τις κυβερνητικές και πολιτικές θέσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που στηρίζει την Κυβέρνηση και την Κυβέρνηση, γνωρίζετε την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων; Γνωρίζετε ποιο είναι το αντικείμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν τη γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και σας κάνω αυτήν την ερώτηση, επειδή είστε μέλος μιας Κυβέρνησης σε υψηλόβαθμη θέση. Γνωρίζετε την απόφαση;
Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να υπενθυμίσετε στον κύριο μάρτυρα ποια είναι η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πολύ ευχαρίστως.
Εμείς, κύριε μάρτυς, έχουμε πάρει μια ομόφωνη απόφαση. Και όταν λέω «έχουμε», εννοώ το Κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια σύμπτωση όλων των πολιτικών δυνάμεων, ασχέτως αφετηρίας και σκεπτικού το οποίο δεν συμπίπτει ή ενδέχεται να μη συμπίπτει. Πάντως, ο σκοπός είναι να διερευνηθεί το σκάνδαλο SIEMENS σε όλες του τις πτυχές.
Και εσείς έχετε κληθεί προφανώς για να μας πληροφορήσετε για οτιδήποτε γνωρίζετε σε σχέση με το C4-I, γιατί όσον αφορά στα υπόλοιπα, δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχετε κάποια ιδιαίτερη γνώση.
Επίσης, σκοπός της Εξεταστικής Επιτροπής είναι να κατανείμει ευθύνες πολιτικές και ποινικές, εάν και εφόσον υπάρχουν και όπου υπάρχουν σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτή είναι η όλη ιστορία. Σ’ αυτό σας καλούμε να βοηθήσετε. Αυτή είναι η αποστολή η δική μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτή ήταν η ερώτησή σας; Εγώ νόμιζα ότι με ρωτήσατε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ρώτησα αν γνωρίζετε την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως, τη γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και το αντικείμενο των εργασιών της Εξεταστικής αυτής Επιτροπής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως. Είναι η διερεύνηση όλων των θεμάτων αυτών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και προφανώς και ως πολίτης και ως κυβερνητικό στέλεχος αποδέχεστε το αποτέλεσμα αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής των Ελλήνων.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς και συνδράμω στο βαθμό που είναι σε γνώση μου πράγματα και γεγονότα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μαζί με τις υπομνήσεις που σας έκανα, πείτε μου και κάτι άλλο, κύριε μάρτυς. Πότε αναλάβατε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΠΑΠ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στις 30 Δεκεμβρίου του 2009.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήδη το σκάνδαλο SIEMENS είχε ξεσπάσει, κυκλοφορούσε.
Με απόφαση ποιου Υπουργού διοριστήκατε σ’ αυτή τη θέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αρμόδιος Υπουργός είναι ο κ. Γερουλάνος και συναρμόδιος είναι ο κ. Παπακωνσταντίνου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, λοιπόν, είχατε συνεργασία με τον κ. Γερουλάνο και το συναρμόδιο κ. Παπακωνσταντίνου σε ό,τι αφορά το αντικείμενο του κυβερνητικού έργου το οποίο έχετε να επιτελέσετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Στον ΟΠΑΠ αναφέρεστε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, για τον ΟΠΑΠ μιλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, είχα συνεργασία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, κύριε Σπανουδάκη, επειδή το όνομά σας ήδη είχε ακουστεί –βάσει της ειδησεογραφίας των εφημερίδων- σας ρώτησε ο κ. Γερουλάνος ή ο κ. Παπακωνσταντίνου τι συμβαίνει μ’ αυτή την υπόθεση; Και αν σας ρώτησε, τι απαντήσατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ρωτήθηκα για ορισμένα συγκεκριμένα θέματα για τα οποία με ρωτήσατε και εδώ και απάντησα αυτά που σας λέω.
(NP)
(3KO)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, απεδέχθη τις όποιες εξηγήσεις δώσατε πολιτικά ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και θεώρησε ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν έχετε καμία εμπλοκή στην υπόθεση αυτή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον ίδιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσάς ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τι με ερωτάτε, λοιπόν;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς διαβεβαιώσατε τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο ότι εσείς δεν έχετε καμία εμπλοκή στην υπόθεση ανάθεσης του C4I; Και ο κύριος Υπουργός το απεδέχθη; Άρα, απεδέχθη και την πολιτική ευθύνη της επιλογής σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το θεωρώ αυτονόητο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα έγινε η συζήτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, έχει γίνει.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με τον κύριο Παπακωνσταντίνου έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, με τον κύριο Παπακωνσταντίνου δεν έγινε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει μια τυπική υπογραφή, αν καταλαβαίνω καλά, και ο κ. Γερουλάνος έχει την πολιτική ευθύνη της επιλογής σας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Στο βαθμό που υπάρχουν τυπικές υπογραφές.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για το διορισμό λέω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κατάλαβα τη διάκριση που κάνετε. Μια απλή υπογραφή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, συμφωνούμε ότι ο κ. Γερουλάνος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη της επιλογής σας. Συμφωνούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ξέρω με τι τρόπο το εννοείται.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, σας παρακαλώ πολύ. Σας σέβομαι πολύ, όπως, όμως, πρέπει και εσείς να σεβαστείτε την αγωνία τη δική μας.
Άρα, εσείς τον ενημερώσατε. Είπατε ό,τι είχατε να πείτε και ο κ. Γερουλάνος πείστηκε από τα λεγόμενά σας και, προφανώς, ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη να εισηγηθεί και να αποφασίσει το διορισμό σας στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Ο κύριος Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την επιλογή σας; Το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν το γνωρίζετε. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ενημερώθηκε για τη δική σας επιλογή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είμαι, επίσης, σε θέση να γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ούτε αυτό το γνωρίζετε.
Πείτε μου κάτι άλλο: Είστε μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πότε τελείωσε η πολιτική σας δράση, όπως ρωτηθήκατε και νωρίτερα; Πότε φύγατε από την ΚΝΕ με τον κύριο Τραυλό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έφυγα με τον κύριο Τραυλό. Έφυγα στο Λονδίνο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έκτοτε είστε μέλος κάποιου Κόμματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή δραστηριοποιείστε και σε κυβερνητικές ή οιονεί κυβερνητικές θέσεις, όπως ο ΑΘΗΝΑ 2004, μόνο με την ιδιότητα του τεχνοκράτη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο: Είπατε ότι σας ανηύρε η κυρία Αγγελοπούλου. Καταθέσατε ακόμη ότι είχατε έγκριση και από την Κυβέρνηση. Η έγκριση για την τοποθέτησή σας από ποιο κυβερνητικό στέλεχος εκείνης της εποχής έγινε; Εσείς το καταθέσατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από τον αρμόδιο Υπουργό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τον κύριο Βενιζέλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, ενημέρωσε η κυρία Αγγελοπούλου τον κύριο Βενιζέλο σε ό,τι αφορά την επιλογή της και ενέκρινε τη δική σας επιλογή ο αρμόδιος τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Την πρόσληψή μου υπογράφει –νομίζω- ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Σημίτης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, αυτό είναι το τυπικό μέρος.
Εσείς είχατε προσωπική επαφή με συνεργάτη του κυρίου Βενιζέλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με τον ίδιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από εκεί και πέρα προχώρησε στην επιλογή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πού κατοικείτε, κύριε μάρτυς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ήδη: Καμελιών 32 Α στο Παλαιό Ψυχικό. Σε ενοικιασμένη κατοικία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν σας ρώτησε πριν ο κ. Παπαδημούλης, είπατε ότι είχατε μια κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναπτύξει κάποιο έργο από το 2004 και μετά. Μπορείτε να μου πείτε την επωνυμία της, τη μετοχική της σύνθεση και τι ακριβώς αντικείμενο είχε αυτή η κατασκευαστική εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Λέγεται ΣΧΗΜΑ 3 και κατασκευάζει κατοικίες στην περιοχή της Αττικής.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποια είναι η μετοχική της σύνθεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το μετοχικό κεφάλαιο είναι 100 χιλιάδες. Εγώ έχω το 90% και η γυναίκα μου το 10%.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι ανώνυμη εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, είναι καθαρά προσωπική.
Ξέρετε γιατί σας ρώτησα; Μου έκανε εντύπωση που είχατε παράλληλη επαγγελματική ενασχόληση και με τον ΠΕΤΖΕΤΑΚΗ, όπου εργαζόσασταν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα. Παράλληλη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είχε μεγάλο κύκλο εργασιών η κατασκευαστική εταιρεία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε. Κάνει έργα κατασκευής πολυκατοικιών, είτε με αντιπαροχή είτε με χρηματοδοτούμενη αγορά των οικοπέδων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήταν συμβατές και οι δυο δουλειές; Μπορούσατε να τις παρακολουθείτε ή η σύζυγός σας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο τις παρακολουθούσαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η σύζυγός μου και η οικογένειά μου παρακολουθούν τεχνικά την κατασκευή.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι μηχανικός η σύζυγός σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, αλλά είναι ο πατέρας της, ο αδελφός της, ο αδελφός μου. Είναι μηχανικοί και δουλεύουν στην εταιρεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε πληροφορηθεί την ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής μας Επιτροπής για το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των off-shore εταιρειών και όλων όσων καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν εμπλακεί σε κυβερνητικές και οιονεί κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν έχω εγώ off-shore εταιρεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξοχική κατοικία στην Αράχοβα έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: Εγώ σε καμία περίπτωση δεν ενοχοποιώ τις προσωπικές σας σχέσεις είτε με τον κύριο Χριστοφοράκο είτε με οποιονδήποτε. Δεν νομίζετε, όμως, και εσείς ότι υπάρχει μια εκτεταμένη αριθμητική σύμπτωση στις συχνές επαφές με τον κύριο Χριστοφοράκο; Ρωτηθήκατε από τον κύριο Καμμένο και από άλλους συναδέλφους.
Εμένα μου έκανε εντύπωση κάτι. Απ’ ό,τι βλέπουμε από τη δικογραφία όλο εκείνο το κρίσιμο διάστημα, ακόμη και το Φεβρουάριο του 2004 είχατε οριστεί από τη SIEMENS σε ένα παγκόσμιο συνέδριο που διοργάνωνε η SIEMENS. Πρόκειται για το INTERNATIONAL OPINION LEADER CONFERENCE. Υποθέτω ότι το θυμάστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πού ήταν; Εδώ στην Αθήνα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ήσασταν εισηγητής.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αν δεν κάνω λάθος –διότι σε αυτό έκανα παρουσίαση- ήταν ο Σύνδεσμος Νέων Βιομηχάνων Γερμανίας, που είχαν έρθει εδώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν είναι μεμπτό αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, έκανα παρουσίαση εκεί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θέλω να καταλάβετε κάτι. Εσείς καταθέτετε ως μάρτυς από εκείνο το έδρανο και εμείς ρωτάμε από εδώ. Δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά. Γι’ αυτό και σας θέτω αυτές τις ερωτήσεις.
Θέλω να δώσετε μια εξήγηση γι’ αυτήν την τεράστια συχνότητα επαφών. Είμαι –ξέρετε- και εγώ οπαδός του Ολυμπιακού και μακάρι να καλούσαν και εμένα εκεί. Υπάρχουν ευχαριστήριες επιστολές του κυρίου Χριστοφοράκου και του κυρίου Δενδρινού. Από τη δικογραφία τα βλέπω, κύριε Σπανουδάκη. Δεν έχω κάνει τον Ηρακλή Πουαρό, να βρω κάτι άλλο! Σας έκαναν δώρο ένα κινητό προηγμένης τεχνολογίας. Μετά στέλνετε δυο-τρεις φορές βιογραφικά στον κύριο Χριστοφοράκο, για να προσλάβει ανθρώπους. Εντάξει, έχετε και προσωπικές υποχρεώσεις.
Όλη αυτή τη σύμπτωση εσείς τη θεωρείτε φυσιολογική; Μπορεί κάποιος να δεχθεί κάποιος ότι ο κ. Χριστοφοράκος, ο οποίος κατά τον δικό του τρόπο -τον μεμπτό, τον επίμεμπτο ή τον κρυστάλλινο- διεκδικούσε τα συμφέροντα της εταιρείας του δεν σας έλεγε κάτι για τα θέματα που τον απασχολούσαν εκείνη την εποχή ως βασικός υπερεργολάβος της SAIC για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων; Δώστε μου μια εξήγηση γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι η δική μας αρμοδιότητα δεν ήταν να πληρώνουμε. Ήταν να παρακολουθούμε τη σύμβαση, να δούμε πώς εκτελείται και να εκταμιεύουμε. Κατά συνέπεια, δεν είχαμε και τη δυνατότητα να ξέρουμε πού βρίσκεται και πού δεν βρίσκεται η πληρωμή. Εμείς παρακολουθούσαμε τη φυσική εκτέλεση του έργου. Αυτό σας είπα.
Όσον αφορά τα βιογραφικά στα οποία αναφερθήκατε, θα σας πω το εξής: Μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρχε πάρα πολύ μεγάλος ανθρώπων εργαζομένων στον ΑΘΗΝΑ 2004, που έμεναν εκτός δουλειάς. Προφανώς, θα στέλναμε βιογραφικά σε κάποιους που συνεργάστηκαν με τον ένα ή με τον άλλο βαθμό με τον ΑΘΗΝΑ 2004, για να τους ρωτήσουμε αν είχαν θέσεις εργασίας για κάποιους απ’ αυτούς. Ήταν φυσιολογικό και επιβεβλημένο να το κάνουμε από τη δική μας θέση ευθύνης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η ερώτησή μου δεν εστιάστηκε στο συγκεκριμένο θέμα. Ως παράδειγμα το ανέφερα, ως πρόσθετη επαφή με κάποιον άνθρωπο που είχε τη δυνατότητα να ζητάει κάτι από κάποιον άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς έστειλα και σε άλλες εταιρείες, αλλά σε αυτό δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναφερθούμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στη διυπουργική επιτροπή που ήσασταν μαζί με τους υπόλοιπους κυρίους κάνατε κάποια αξιολόγηση των αποφάσεων και των εισηγήσεων της δεκατετραμελούς επιτροπής αξιολόγησης;
(TS)
(3 NP)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι τέτοιο και δεν είχαμε και τη δυνατότητα να έχουμε γνώση του τι έχει κατατεθεί. Ήταν κλειστή διαγωνιστική διαδικασία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Λύστε μου μια άλλη απορία, για να μην σας κουράζω πολύ. Δεχθήκατε πολλές ερωτήσεις από τον κ. Παπαδημούλη για το είδος των προσφερομένων υπηρεσιών. Εγώ θα σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο. Πώς πιστοποιούσατε τις εργασίες που σύμφωνα με τη Σύμβαση έπρεπε να κάνουν οι τρεις αυτές εταιρείες των απευθείας αναθέσεων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οι εταιρείες αυτές δούλευαν δίπλα στη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, δεν δούλευαν με εμάς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ρωτώ να καταθέσετε πώς πιστοποιούνταν. Δηλαδή ο Διευθύνων Σύμβουλος του «ΑΘΗΝΑ 2004», ο οποίος κατ’ εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου έκανε τη Σύμβαση, είχε αυτονοήτως την υποχρέωση να ελέγξει και να πιστοποιήσει ή να επιβάλλει την πιστοποίηση, είτε ο ίδιος είτε κάποια υφιστάμενη υπηρεσία. Δεν γίνεται αλλιώς.
Από την ώρα που είχατε –αντιλαμβάνεστε τι σας ρωτώ;- την πρωτογενή υποχρέωση υπογραφής της Συμβάσεως, κατόπιν ομοφώνου εξουσιοδοτήσεως του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΑΘΗΝΑ 2004», στο οποίο ήσασταν και εσείς μέσα, θα πρέπει να είχατε τη στοιχειώδη πρόνοια και την υποχρέωση να πιστοποιήσετε, είτε εσείς ο ίδιος είτε κάποια από τις υπηρεσίες του Οργανισμού «Αθήνα 2004», τις παρασχεθείσες υπηρεσίες. Αυτό σας ρωτώ. Μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η παρασχεθείσα υπηρεσία, για παράδειγμα, ήταν η παράδοση των τευχών που δόθηκαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων και από εκεί βγήκαν τα τεύχη του διαγωνισμού. Ήταν το επιχειρησιακό σχέδιο ασφαλείας, το οποίο κατατέθηκε επισήμως σαν απόφαση…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο, κύριε Σπανουδάκη. Σας ρώτησα εάν υπήρχε διαδικασία πιστοποίησης αυτών των συμβατικών…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η πιστοποίηση γινόταν από τους αρμόδιους φορείς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Της Διεύθυνσης Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι επίσημος φορέας. Η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων δεν ήταν της Οργανωτικής Επιτροπής. Η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων, η περίφημη ΔΑΟΑ…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στη Σύμβαση δεν προκύπτει αυτό που έχετε υπογράψει, ούτε σε παράρτημα της Σύμβασης, διότι διάβασα μετ’ επιμελείας. Δεν προκύπτει αυτό που λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, αυτοί ήταν οι αρμόδιοι φορείς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το λέτε εσείς και μπορεί να είναι και έτσι, δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω, όμως, πρέπει να υπήρχε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω εάν είναι παράλογο το ερώτημά μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Είναι ακριβές αυτό που λέει. Δεν υπήρχαν δύο μηχανισμοί παρακολούθησης. Η δουλειά γινόταν από τη ΔΑΟΑ. Αυτό έτσι είναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν προκύπτει από τη Σύμβαση αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το δέχομαι και αυτό που λέτε. Δεν είπα ότι είναι αλλιώς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η ΔΑΟΑ, η οποία δεν υπαγόταν στο «Αθήνα 2004», ήταν αρμόδια να πιστοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις των τριών εταιρειών, δηλαδή και της ARMOR και της BOARTES και της METROTEC. Αυτό εννοείτε; Αυτό καταθέτετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς για να πληρώσετε νόμιμα, μετά τα λεφτά που έστειλε το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, ζητήσατε την πιστοποίηση από τη ΔΑΟΑ; Πώς πληρώσατε; Διότι έχω ένα έγγραφο εδώ με υπογραφή του κ. Παπαπετρόπουλου, σε σχετική απάντηση του Υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη. «Μετά την πιστοποίηση των συμβατικά παρασχεθεισών υπηρεσιών, οι οικονομικές υποχρεώσεις προς το θέμα αναφερόμενες εταιρείες έχουν εξοφληθεί στο ακέραιο». Άρα, πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όλες οι συμβάσεις που υπήρχαν, πιστοποιούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κατά συνέπεια…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιες υπηρεσίες, κύριε Σπανουδάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Παπαπετρόπουλος ήταν Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Παπαπετρόπουλος όταν έπαιρνε το λογαριασμό, θα τον πλήρωνε. Δεν φταίει ο κ. Παπαπετρόπουλος. Μην τον μπλέξουμε σε τίποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, αλλά προφανώς για να πληρώσει, είπε ότι υπήρχε πιστοποίηση. Αυτό σας λέω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, αλλά στη Σύμβαση δεν φαίνεται με ποιο τρόπο γίνεται η πιστοποίηση. Υπάρχει έγγραφο της ΔΑΟΑ που να πιστοποιεί ότι παρασχέθηκαν αυτές οι υπηρεσίες; Μπορείτε να το καταθέσετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν νομίζω. Δεν μπορώ να έχω αυτό το έγγραφο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Φροντίστε να το βρείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να το βρω. Πρέπει να ψάξω όλα τα αρχεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο, γιατί εγώ θέλω να το ξεκαθαρίσουμε. Εδώ υπάρχουν τρεις εταιρείες. Μπορείτε να μου πείτε η εταιρεία ARMOR σε ποιον ανήκε; Γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η εταιρεία BOARTES σε ποιον ανήκει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν μία εταιρεία που ανήκε σε αυτούς τους Αυστραλούς αξιωματικούς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και η METROTEC;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η METROTEC δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν γνωρίζετε. Πάντως έχετε υπογράψει σύμβαση μαζί της. Και δύο μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θυμίστε μου για τη METROTEC. Δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα σας βοηθήσω τώρα.
Δώσατε μία απάντηση, όταν ρωτηθήκατε από τον κ. Παπαδημούλη, η οποία μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, ότι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όταν εσείς στείλατε αυτό το εμπιστευτικό έγγραφο προς τον κ. Ευσταθιάδη, δεν ήξερε τη BOARTES.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης):Τότε ήταν προφανώς γνωστή, αφού δούλευε μαζί με το δημόσιο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μισό λεπτό! Εγώ δεν προσπαθώ να σας παραπλανήσω. Έχετε στείλει επιστολές στις 17 Μαΐου του 2003 προς τον κ. Ευσταθιάδη, στις 31 Μαρτίου του 2003 προς τον κ. Ευσταθιάδη και στις 21 Μαρτίου του 2003 στον κ. Χρυσοχοϊδη και του ζητάτε ό,τι ζητάτε. Τα ενθυμείστε αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως! Ζητούσαμε, γιατί προφανώς είχε πληρώσει το «ΑΘΗΝΑ 2004» και…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξακολουθείτε να καταθέτετε ότι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όταν εσείς στέλνατε αυτά τα έγγραφα, δεν γνώριζε τη BOARTES;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το 2003 που τα στέλνατε, δεν την γνώριζε; Έτσι καταθέσατε νωρίτερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν σας κατέθεσα αυτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το σημείωσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με παρεξηγείτε. Εγώ κατέθεσα ότι η επιλογή της BOARTES έγινε καθ’ υπόδειξη της ΔΟΕ. Ρωτήσαμε ποιοι είναι οι αρμόδιοι που ξέρουν και έχουν την ικανότητα να κάνουν κάτι τέτοιο. Η επιλογή τους έγινε με σύμφωνη γνώμη, αλλά προφανώς δεν πήγε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να τους επιλέξει. Αυτό εννοώ. Δεν είπα εγώ ότι δεν τους γνώριζε. Όταν εργάζονταν μαζί με τη ΔΑΟΑ δεν θα τους γνώριζε; Δίπλα εργάζονταν. Κάθε μέρα μαζί ήταν. Μάλλον παρεξηγήσατε αυτά που είπα, εκτός –συγνώμη- εάν είπα εγώ κάτι λάθος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Σπανουδάκη, η BOARTES είναι παλαιά γνώριμη του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Από πριν;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από το 2002. Γνωρίζετε εσείς ότι η BOARTES είναι off-shore εταιρεία, εξωχώρια εταιρεία, η οποία συνεστήθη στην Κύπρο μόνο και μόνο για να συντάξει τις προδιαγραφές ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων; Το γνωρίζετε ή δεν το γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, συνεστήθη το 2002.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε πώς την πρότεινε η ΔΟΕ σε εσάς, όταν συνεστήθη ως εξωχώρια εταιρεία στην Κύπρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πρότεινε τους ανθρώπους που δούλευαν εκεί.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Σπανουδάκη! Σας παρακαλώ πάρα πολύ! Ισχυρίζεστε για τη ΔΟΕ. Αυτή η εταιρεία στήθηκε μόνο και μόνο για να φτιάξει τις προδιαγραφές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κύπρο. Είναι δυνατόν να μας πείσετε -συγνώμη που υψώνω τον τόνο της φωνής μου, αλλά δεν ανέχομαι να με εμπαίζουν- ότι σας την πρότειναν από τη ΔΟΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οι άνθρωποι αυτοί, σας το είπα, δεν με ακούτε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ακούω με πολύ προσοχή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ωραία. Τότε ακούστε με ξανά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Απλώς μην με υποτιμάτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν σας υποτιμώ και το επαναλαμβάνω. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αξιωματικοί του αυστραλιανού στρατού και της αυστραλέζικης αστυνομίας. Συμμετείχαν στον επιχειρησιακό προγραμματισμό του Σίδνευ, συμμετείχαν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Short Lake City. Υπεδείχθησαν ως εξειδικευμένοι μετά από δύο ολυμπιακές διοργανώσεις. Συναντηθήκαμε μαζί τους, κάναμε την πρόταση και μετά ήρθαν και συνέστησαν την εταιρεία BOARTES.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή εσείς κάνατε επικοινωνία με κάποια φυσικά πρόσωπα, με τον κ. Ράιαν; Γιατί μας λέτε για τη BOARTES. Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά που λέτε. Δηλαδή μαζέψατε κάποια φυσικά πρόσωπα, τον κ. Ράιαν τον πήρε η κα Αγγελοπούλου, μαζέψατε κάποιους άλλους και τους είπατε: «Πάρτε αυτό και στήστε και μία εταιρεία εξωχώρια στην Κύπρο να στήσει και τις προδιαγραφές των Ολυμπιακών Αγώνων». Αυτό μας λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό έγινε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι δυνατόν να μας λέτε ότι αυτό το υπέδειξε η ΔΟΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν σας είπα…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι ψευδορκία αυτό που κάνετε, κύριε μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Θεωρώ ότι μάλλον παρερμηνεύονται αυτά τα οποία λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Με λίγη ηρεμία από όλους να επιτρέψουμε στο μάρτυρα να επαναλάβει την απάντηση και να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Εγώ σας είπα ότι εργάζονταν ως σύμβουλοι άτομα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνευ. Ήταν μέλη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιοι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τα άτομα αυτά της BOARTES. Δεν θυμάμαι τα ονόματά τους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορείτε να κατονομάσετε κάποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να σας ονοματίσω. Ήταν τα παιδιά αυτά που ήταν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας βοηθήσω; Ο κ. Πήτερ Ράιαν ήταν μέλος της BOARTES;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, ο κ. Πήτερ Ράιαν δεν ήταν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε πώς ήρθε αυτός από την Αυστραλία με απόφαση της κας Αγγελοπούλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτός ήρθε ως άτομο, ως σύμβουλος. Ο κ. Ράιαν ήταν σύμβουλος του «ΑΘΗΝΑ 2004».
(MT)
(TS)
Όπως ξέρετε, είχαμε μια ομάδα, μια Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί στον ΑΘΗΝΑ 2004 για να συνεπικουρεί στο έργο, να μπορούν να είναι άνθρωποι εξειδικευμένοι. Γενικός Διευθυντής ήταν ο κ. Πλάκας, ο οποίος είχε προσληφθεί πριν τον δικό μου ερχομό στο ΑΘΗΝΑ 2004.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ο κ. Πλάκας τι ιδιότητα είχε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν πρώην Υπαρχηγός της Αστυνομίας. Αποστρατεύτηκε και ήρθε …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος τον είχε προσλάβει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είχε προσληφθεί από τον ΑΘΗΝΑ 2004. Δεν θυμάμαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τον βρήκατε εκεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι.
Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι προσλάβαμε ανθρώπους στη Διεύθυνση αυτή και τον κ. Ράιαν να βοηθά τη δική μας Διεύθυνση. Προσέλαβαν και τους συμβούλους στη BORDERS και τους υπόλοιπους που αναφέρατε για να βοηθήσουν σε εξειδικευμένα θέματα της ολυμπιακής ασφάλειας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε τις προδιαγραφές με τη BORDERS. Κάνατε και άλλη σύμβαση με τη BORDERS κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού είχε αναλάβει το C4I η SAIC, έτσι δεν είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οποιεσδήποτε συμβάσεις κάναμε, μας τις ζητούσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όταν προτείνατε τη BORDERS, τη γνώριζε ή δεν την γνώριζε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, τους είδε τους ανθρώπους και συμφώνησαν …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ως εταιρεία την γνώριζαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σαν εταιρεία τη γνώριζαν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προφανώς, δεν την γνώριζαν; Αφού της είχαν αναθέσει, καθ’ υπόδειξη της ΔΑΟΑ της δικής σας και τη σύνταξη των προδιαγραφών, ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, τη γνώριζαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πολύ καλά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως, τους γνώριζαν. Είχαν δουλέψει μαζί τους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνώριζαν επίσης ότι, όταν τους προτείνατε εσείς στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως να πάρουν τη BORDERS, ένας σύμβουλος ο αείμνηστος Πολυμενόπουλος είχε παραιτηθεί γι’ αυτό το λόγο το 2002. Εσείς το 2003 προτείνατε να πάρει τη BORDERS. Το έχω εδώ μπροστά μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το 2002.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το 2003 τα προτείνατε, κύριε Σπανουδάκη. Θα σας το διαβάσω τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το 2002…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νωρίτερα το 2002, που είχαν συνταχθεί οι προδιαγραφές από τη BORDERS, είχε παραιτηθεί εξ αυτού του λόγου και σε πλήρη γνώση της πολιτικής ηγεσίας και του κυρίου Χρυσοχοΐδη, στον οποίον είχε υποβληθεί η παραίτηση Πολυμενόπουλου, αλλά και ο κ. Μαλέσιος είπε ότι εξαιτίας της συμπεριφοράς της BORDERS εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Το γνωρίζετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η πολιτική ηγεσία όμως το γνώριζε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι η BORDERS ήρθε μετά το Salt Lake City, το 2002.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, δεν θέλετε να ακούσετε αυτό που σας λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Επιχείρησε να απαντήσει στην προηγούμενη ερώτησή σας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Προσπαθώ να τον βοηθήσω να απαντήσει.
Το 2002 υποβάλλει παραίτηση ο σύμβουλος, ο Πολυμενόπουλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πού ήταν σύμβουλος;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στον κ. Μαλέσιο και τον κ. Χρυσοχοΐδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό δεν το γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν χρειάζεται να το ξέρετε.
Τους λέει, λοιπόν «συνεπεία της όποιας επίμεμπτης συμπεριφοράς της BORDERS, εγώ φεύγω, παραιτούμαι». Τα βρόντηξε και έφυγε. Ο κ. Μαλέσιος είπε ότι τον εξανάγκασε αυτός για τους δικούς του λόγους.
Έρχεστε εσείς το 2003…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι το 2002 ήταν το Salt Lake City…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τη BORDERS, μιλάω. Δεν καταλαβαίνετε μάλλον τι λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Για την BORDERS μιλάω και εγώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Όντως, κύριε Σπανουδάκη, η BORDERS ήρθε το 2002.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως, μετά το Salt Lake City, σας το είπα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στήθηκε μια off shore εταιρεία στην Κύπρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, στήθηκε μια off shore εταιρεία στην Κύπρο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το επιβεβαιώνετε.
Και κατήρτισε τους όρους δημοπρασίας. Αυτό δεν σας αφορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, τους όρους, τις προδιαγραφές.
Τα αιτήματα των υπηρεσιών προϋπήρχαν. Έπρεπε να γίνει μια προσπάθεια συνένωσης όλων κάτω από ένα ενιαίο επιχειρησιακό πλάνο και σύστημα. Κάθισαν, λοιπόν, οι υπηρεσίες της ΔΑΟΑ μαζί με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και λεπτομερειακά πήραν οποιεσδήποτε προδιαγραφές είχαν καταρτίσει οι ίδιες οι υπηρεσίες, Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστικό Σώμα, Δασικές Υπηρεσίες –οτιδήποτε περιελάμβανε αυτό το σχέδιο- το κατήρτισαν, έβαλαν τις προδιαγραφές και έβαλαν το integration, τη συνένωση του όλου κάτω από ένα ενιαίο σύστημα διοίκησης, διότι η θεώρηση της ολυμπιακής ασφάλειας ήταν ότι τη διοίκηση της ολυμπιακής ασφάλειας την έχει μία αρχή, ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Για να γίνει αυτό δυνατό, έπρεπε κατά συνέπεια όλα αυτά να φτάνουν σ’ ένα command center, στο ενιαίο σύστημα διοίκησης. Δεν έγινε αυτό, λοιπόν, με δική τους φαντασία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε αν είχε προηγηθεί άλλη μελέτη του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για τις τεχνικές προδιαγραφές από την εταιρεία Planet;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό δεν το γνωρίζω. Ξέρω ότι υπήρχαν προδιαγραφές για άλλα συστήματα από τους αρμόδιους φορείς. Παραδείγματος χάρη υπήρχε –πιθανόν να το ξέρετε- μια προκήρυξη για το σύστημα TETRA, η οποία απεσύρθη, προγενέστερη του ολυμπιακού συστήματος. Αυτά όμως συνενώθηκαν τότε με μια απόφαση προφανώς των αρμοδίων, δεν ήταν δική μας. Δεν είχαμε και τη δυνατότητα να επιβάλουμε εμείς κάτι τέτοιο. Έγινε, λοιπόν, αυτό το σύστημα της ενιαίας διοίκησης, το σύστημα Command, Support and Communication System.
(MB)
(MT)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτοί που χρησιμοποιήσατε εσείς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ως συμβούλους ασφαλείας κατέθεσαν εδώ ότι η Boartes στην ουσία ξέρετε τι έκανε; Πήγε κι έκανε συρραφή της προηγούμενης δουλειάς, η οποία είχε γίνει σε ό,τι αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές. Αν θυμάμαι καλά, εκείνος ο μάρτυρας λεγόταν Ζυγογιάννης και το επιβεβαίωσε κι άλλος μάρτυς. Μαζέψανε ό,τι είχε γίνει από την Planet παλιότερα. Στην ουσία λέει ότι δεν κάνανε τίποτα, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα της σύμβασης, η οποία υπεγράφη, ήταν τραγικό για το Ελληνικό Δημόσιο και για τον ελληνικό λαό σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις που είχε, καθώς και για το πολιτικό σύστημα, και απόρροια αυτής της προχειρότητας ήταν μια σύμβαση η οποία ακόμη και σήμερα ταλανίζει το Ελληνικό Δημόσιο για να εφαρμοστεί. Όμως αφήστε το αυτό. Αυτά έγιναν το 2002. Εσείς όμως, το «2004», με υπογραφή δική σας, έρχεστε το 2003 κι ενώ γνωρίζει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως τις αιτιάσεις που υπάρχουν για την Boartes και προτείνετε άλλη σύμβαση, τρεις συμβάσεις. Προτείνετε τη σύμβαση με την εταιρία ARMOR…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Άλλο ήταν. Η ARMOR ήταν για θέματα εκπαίδευσης, αν θυμάμαι καλά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ακριβώς. Αυτό ήταν, λοιπόν, αντί ποσού 2.300.000 ευρώ. Προτείνετε άλλη απευθείας σύμβαση με την Metrotech και προτείνετε και άλλη σύμβαση με την Boartes -τρεις συμβάσεις προτείνατε στην πολιτική ηγεσία- 6.000.000 ευρώ. Όλες αυτές μαζί κάνουν απευθείας αναθέσεις 10.000.000 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτές ήταν αναδρομικές όλες. Ήταν επεκτάσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κάνατε επεκτάσεις. Και το μεγάλο ζητούμενο είναι αν μπορείτε να καταθέσετε εάν αυτές οι συμβάσεις των 10.000.000 ευρώ υλοποιήθηκαν ή ήταν αέρας κοπανιστός τα 10.000.000 ευρώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οι συμβάσεις αυτές υλοποιούντο και είχαν συγκεκριμένο αντικείμενο, προφανώς. Κάθε σύμβαση είχε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτό το αντικείμενο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τις διαβάσαμε. Μπορείτε να καταθέσετε ενόρκως, όπως καταθέτετε, ότι έγινε πιστοποίηση των εργασιών και των εκπαιδεύσεων που έπρεπε να κάνουν κι, αν έγιναν, από ποιον έγιναν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Οι πιστοποιήσεις αυτές πρέπει να έγιναν από τους αρμόδιους φορείς. Διότι εμείς…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιοι είναι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είναι η Διεύθυνση Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων. Και δεν έχουμε εμείς…Όταν εκπαιδεύει, παραδείγματος χάρη, σε κάποιο ειδικό θέμα ασφάλειας εξειδικευμένους αστυνομικούς, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, προφανώς εκείνοι θα πιστοποιούσαν. Εμείς δεν είχαμε και καμία δυνατότητα να πιστοποιήσουμε τέτοιες…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσουμε τις πιστοποιήσεις των παρασχεθεισών εργασιών επί τη βάσει των τριών αυτών συμβάσεων, τις οποίες έκανε ο «ΑΘΗΝΑ 2004» με την εταιρία ARMOR, με την εταιρία Metrotech και με την εταιρία Boartes κατά τη διάρκεια…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κατά τη διάρκεια και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το 2004 πρέπει να είναι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πολύ ευχαρίστως, αν και εικάζω ότι πιθανότατα θα βρίσκονται μέσα στο αρχείο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα το δούμε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Όμως θα καταγραφεί το αίτημα, όπως διατυπώθηκε, και γίνεται δεκτό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Σπανουδάκη, ισχυρίζεστε αυτά για την Boartes, -δεχθήκατε κι ερωτήσεις από τον κ. Παφίλη και τον κ. Παπαδημούλη- ότι ήταν και άλλες οι οποίες συμμετείχαν για να γίνει αυτή η απευθείας ανάθεση. Έτσι δεν είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε. Οι σύμβουλοι που προτάθηκαν τότε ή παρελαύνανε από τα γραφεία είτε των Υπουργείων, είτε από τις Διευθύνσεις Ασφαλείας ήταν αμερικάνικων συμφερόντων, ήταν ευρωπαϊκών, αγγλικών κ.λπ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ μιλάω γι’ αυτές τις τρεις εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, μου λέτε γι’ αυτό.
Δεν μπορούσαμε εμείς να κάνουμε μία εξειδίκευση της καθεμίας. Εμείς ζητήσαμε, λοιπόν, επιχειρησιακό σχεδιασμό…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άλλο σας ρώτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης):…και σας είπα ότι μας υπεδείχθησαν ότι αυτοί συμμετείχαν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ρώτησε ο κ. Παφίλης νωρίτερα: Άλλοι συμμετείχαν; Αξιολογήθηκαν άλλες προσφορές; Αυτό σας ρώτησα. Απλά ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αξιολογήθηκαν προσφορές, αλλά δεν ξέρω αν αυτό έγινε στα πλαίσια μιας διαδικασίας κριτηρίων ή οτιδήποτε άλλο. Δεν μπορώ να σας πω ότι…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι μάλλον δεν θυμάστε καλά. Διότι στην επιστολή την οποία έχετε στείλει στον κ. Χρυσοχοϊδη λέτε επί λέξει ότι «η ανάθεση στην εταιρία Boartes» -το υπογράφετε εσείς αυτό- «έγινε στη βάση της συμμετοχής της στη σύνταξη των προδιαγραφών και τη διαμόρφωση του σχεδιασμού του έργου των κέντρων C4I ολυμπιακής ασφάλειας». Άρα εσείς λέτε στον αρμόδιο Υπουργό, που του ζητάτε έγκριση και λεφτά, ότι «εγώ αξιολόγησα πολύ καλά». Αυτός όφειλε να γνωρίζει -δηλαδή η πολιτική ηγεσία- τι εστί Boartes. Όμως εσείς λέτε στο έγγραφό σας ότι έγινε θετική αξιολόγηση. Πού την γνωρίζατε αυτή τη θετική αξιολόγηση εσείς; Από πού απορρέει αυτή η κρίση την οποία κάνετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς δεν απορρέει από δική μου άποψη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από πού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς απορρέει από τους ειδικούς, οι οποίοι συμμετείχαν.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, εσείς το υπογράφετε το έγγραφο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς. Ζητάω…Εμείς μέχρι το σημείο του γράμματος και μετέπειτα, πληρώναμε αυτούς τους συμβούλους για να εκτελέσουν έργο, το οποίο δεν αφορούσε αρμοδιότητα της «ΑΘΗΝΑ 2004». Προφανώς…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας θυμίσω λίγο τη διαδικασία, για να σας βοηθήσω;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, πείτε μου τη διαδικασία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς φθάνει να αποφασίσει; Έχω τρεις- τέσσερις αποφάσεις ομόφωνες. Ρώτησα και τον κ. Καπράλο νωρίτερα κι αυτός δεν θυμόταν και μου λέει: «ρωτήστε τον κ. Σπανουδάκη, που ήταν διευθύνων σύμβουλος».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Για ποιο θέμα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γι’ αυτά που σας ρωτώ εδώ. Μην μου πείτε ότι ρώτησα μόνο εσάς. Και τον κ. Καπράλο ρώτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς ναι. Γιατί να σας το πω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από πού ξεκινάει; Υπάρχει μια εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, με υπογραφή του κ. Πλάκα, γενικού διευθυντού ασφαλείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν ο κ. Πλάκας δεν έχει κληθεί να καταθέσει, ζητώ κατεπειγόντως να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Και να έρθει κατεπειγόντως, φαντάζομαι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Και να έρθει κατεπειγόντως, με τις διαδικασίες της Ποινικής Δικονομίας, τις οποίες άριστα γνωρίζετε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δώστε τη σχετική οδηγία επειγόντως να κληθεί ο κ. Πλάκας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μην ανησυχείτε, κύριε συνάδελφε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να σας θυμίσω, κύριε Σπανουδάκη, ότι ο κ. Πλάκας έρχεται στις 15 Δεκεμβρίου του 2003 και σας στέλνει ένα έγγραφο. Και το ζητούμενο είναι αν το έγγραφο που σας στέλνει το έκανε από δική του πρωτοβουλία ή του το ζητήσατε εσείς ή η κυρία Αγγελοπούλου ή κάποιος άλλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Για ποια ημερομηνία λέτε, παρακαλώ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι στις 15 Δεκεμβρίου του 2003, με θέμα «Ανάθεση υπηρεσιών επιτόπιας εργοταξιακής επίβλεψης εργασιών και παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «συστήματα C4I ολυμπιακής ασφάλειας»». Εγώ σας ρωτώ κάτι συγκεκριμένο. Αυτή την εισήγηση ο κ. Πλάκας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προς ποιον είναι η εισήγηση, παρακαλώ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Συνήθως η αρμόδια Διεύθυνση, η Γενική Διεύθυνση κάνει και τις εισηγήσεις.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σ’ εσάς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όπως λέτε, και το θέμα των προδιαγραφών ή της αξιολόγησης απ’ αυτούς γίνεται. Πώς θα το κάνουμε εμείς;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ωραία. Εγώ σας ρωτώ κάτι συγκεκριμένο. Αυτή την εισήγηση ο κ. Πλάκας την έκανε με δική του πρωτοβουλία ή κατόπιν εντολής του διευθύνοντος συμβούλου ή της Προέδρου; Ξεκάθαρες κουβέντες.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τι να σας πω; Η όλη συνεργασία αυτή… Η διαδικασία είναι αυτή. Οι ίδιοι αυτοί ήταν ειδικοί. Αυτοί κάνανε και την εισήγηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή ήταν προσωπική πρωτοβουλία του κ. Πλάκα να ζητήσει…;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς δεν ήταν. Αλλά εφόσον ήταν…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου λοιπόν: Ήταν ή δεν ήταν; Δεν μπορεί από μόνος του να προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Δώστε μου μια απάντηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε. Ως τώρα μου λέτε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα τον φέρουμε τον κ. Πλάκα και θα δούμε τι θα μας πει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Φέρτε τον κ. Πλάκα. Εγώ δεν έχω αντίρρηση να φέρετε τον κ. Πλάκα, αλλά δεν μπορείτε να μου λέτε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα και να είχατε, θα τον φέρναμε. Για την οικονομία της συζήτησης το λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Για την οικονομία θα μπορούσατε να διευκολύνετε, να απαντάω κι εγώ…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ θέλω μια απάντηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αφήστε με να σας πω. Ως τώρα μου λέτε ότι εγώ έχω βάλει την υπογραφή μου, κατά συνέπεια παίρνω και την ευθύνη αυτών που γράφω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν έχω φθάσει ακόμη εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το ίδιο κι ο κ. Πλάκας. Παίρνει την ευθύνη γι’ αυτά τα οποία υπογράφει, φαντάζομαι. Τι να σας πω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Αυτή είναι η απάντηση που μου δίνετε; Διότι διαβάζω εδώ στο ιστορικό, τη σκοπιμότητα για το αντικείμενο, το εξής. Γράφει η εισήγηση του κ. Πλάκα: «Στα πλαίσια της παραπάνω συνέργειας η «ΑΘΗΝΑ 2004» έχει, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, αναλάβει το έργο της ανάθεσης συγκεκριμένων μελετών και υπηρεσιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα ασφάλειας των Αγώνων. Κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, κρίθηκε επιβεβλημένη η ανάθεση της επιτόπιας επίβλεψης των εργασιών και συνεχούς παρακολούθησης της υλοποίησης του έργου «συστήματα C4I ολυμπιακής ασφάλειας», που θα διεκπεραιώσει με πιστώσεις του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως η ΟΕΟΑ». Τι λέτε γι’ αυτό εσείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Τι να σας πω συγκεκριμένα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτή η πρωτοβουλία ήρθε από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ή από τον «ΑΘΗΝΑ 2004»; Διότι αυτός εδώ μέσα, ο κ. Πλάκας, λέει «κατόπιν συνεννοήσεως». Ο διευθύνων σύμβουλος γνώριζε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα. Όλες οι αποφάσεις ήταν σε σύμφωνη γνώμη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Σπανουδάκη. Ακούσατε τι διάβασα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μου λέτε ότι δεν γνώριζα εγώ;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ σας ρωτώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας το δήλωσα εγώ ότι δεν γνώριζα;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς την πρωτοβουλία του κ. Πλάκα, τη συνεννόηση, όπως γράφει εδώ, με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, τη γνωρίζατε;
(GK)
(MB)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως όλα τα γνωρίζαμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε γιατί δεν μου απαντάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν καταλαβαίνω. Οι ερωτήσεις που σας έχω απαντήσει είναι πολλαπλά ναι. Όλες οι συνεννοήσεις για επιλογή και για τους συγκεκριμένους συμβούλους, για τη συγκεκριμένη εξειδίκευσή τους γινόταν σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς.
Επισπεύδαμε μια διαδικασία που αν την αναλάμβαναν οι ίδιοι οι φορείς, θα γινόταν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό σας απαντάμε και πιθανόν αυτό να μην είναι εκ των υστέρων σωστό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, κύριε Σπανουδάκη, εμείς εδώ προσπαθούμε να καταλάβουμε. Άρα, σε συνεννόηση με το 2004…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αν μου επιτρέπετε, να σας πω κάτι παρενθετικά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είναι πάρα πολύ δύσκολο κάτω από τις σημερινές συνθήκες να εξεταστεί και να αποδειχθεί –αλλά όλοι το ζήσαμε τότε- ότι με βάση διαδικασίες φορέων, πολλές φορές αποτελέσματα διαγωνισμών θα παίρναμε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλές διαδικασίες επισπεύστηκαν, για να γίνουν πραγματικά ορισμένα έργα μέσα στα πλαίσια τα περιορισμένα της ολυμπιακής προετοιμασίας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, αυτό το αντιλαμβανόμαστε όλοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δυστυχώς, λοιπόν, σήμερα καλούμαστε να απολογηθούμε για πράγματα που τότε κάτω από την πίεση του χρόνου να κρίνοντο με διαφορετικό πρίσμα. Αυτό σας λέω και τίποτα παραπέρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό το καταθέτετε. Πάντως, σας διαβεβαιώ ότι εγώ δεν κρίνω αυτή τη διαδικασία. Εγώ άλλα πράγματα ρωτώ. Το αντιλαμβάνεστε, έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πείτε μου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ σέβομαι αυτό που λέτε. Δεν σας ρωτώ γι’ αυτό. Σας μιλώ για τρεις συγκεκριμένες συμβάσεις.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ακούστε με. Και αυτές οι συμβάσεις για να γίνουν με διαδικασίες δημοσίου, Υπουργείου, τότε φαντάζομαι ότι θα γίνονταν μετά το 2004. Το TETRA ξεκίνησε και ακυρώθηκε σαν διαγωνισμός δύο ή τρεις φορές. Δεν πιστεύω…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μα, σας το προτείνει ο κ. Πλάκας εδώ να πάτε κατ’ εξαίρεση –με διαπραγμάτευση- των διατάξεων του κανονισμού της εταιρείας και των αντιστοίχων κοινοτικών οδηγιών. Αυτή την εισήγηση σας κάνει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει. Άρα, μην μας λέτε ότι σας υπέδειξε η ΔΟΕ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, προς Θεού. Η ΔΟΕ δεν υποδεικνύει διαδικασία. Η ΔΟΕ υποδεικνύει κατάλληλους ανθρώπους.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Να συντομεύουμε γιατί φοβάμαι ότι σας κούρασα.
Η επιτροπή διαπραγμάτευσης, η οποία ορίστηκε, αποτελείται πάλι από τον κ. Πλάκα –αυτό είναι λίγο αντιφατικό, αυτός που κάνει την εισήγηση να είναι και επικεφαλής της διαπραγμάτευσης- τον κ. Χειμμάρα και τον κ. Βρεττάκο. Τους γνωρίζετε εσείς αυτούς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της ΟΕΟΑ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ενημέρωσαν ποτέ off the record ή κανονικά για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που είχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, φαντάζομαι θα έκαναν και σχετική εισήγηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ανεξάρτητα εισήγησης. Από πριν. Είχατε συζήτηση μαζί τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Συζήτηση θα κάναμε, αλλά δεν μπορώ να ξέρω γιατί σας λέω ότι αυτοί αναλαμβάνουν την ευθύνη να κάνουν και την εισήγηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι.
Επί τη βάσει της εισήγησης αυτής, υπάρχουν τρία πρακτικά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: … τα οποία έχω εδώ μπροστά μου και όπου συμμετέχετε εσείς, αφού πήρατε και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η κ. Αγγελοπούλου, ο Ιωάννης Σπανουδάκης, ο Σπυρίδων Καπράλος, ο Μάρτον Σίμιτσεκ και Ιωάννης Πυργιώτης.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μάλιστα, είναι η πενταμελής εκτελεστική.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ποιος έκανε την εισήγηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η Γενική Διεύθυνση την κάνει συνήθως. Δεν την κάνει μέλος του συμβουλίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή την έκανε ο κ. Πλάκας την εισήγηση αυτή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, μάλλον αυτός πρέπει να την έχει κάνει. Αναφέρεστε σε αυτά, στην πρόσληψη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στις τρεις συμβάσεις αναφέρομαι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς, ο κ. Πλάκας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Άρα, ο κ. Πλάκας έρχεται στη συνέχεια και κάνει αυτές τις τρεις εισηγήσεις και έχουμε αυτές τις τρεις αναθέσεις. Μάλιστα.
Το μεγάλο ζητούμενο και το ερωτηματικό το οποίο μπαίνει είναι αν αυτές υλοποιήθηκαν και αν η διαδικασία…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Με συγχωρείτε, εφόσον υπογράφεται και γίνεται ανάθεση από το Διοικητικό Συμβούλιο και από την αρμόδια υπηρεσία, πιστοποίηση κάνει η αρμόδια υπηρεσία, η Γενική Διεύθυνση και η αρμόδια υπηρεσία η οποία είναι η προσλαμβάνουσα αυτής της υπηρεσίας, δηλαδή η ΔΑΟΑ. Γι’ αυτό σας λέω ότι πάντα κατ’ επανάληψη, αυτά γινόντουσαν σε σύνδεση με αυτές τις απαιτήσεις που είχε η Διεύθυνση Ολυμπιακής Ασφάλειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Αποστολάκο, δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά παρακαλώ συντομεύετε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Εσείς στείλατε τρεις επιστολές, δυο στον κ. Ευσταθιάδη και μια στον Υπουργό και ζητούσατε αυτά που ζητούσε μέσα στα έγγραφα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Να σας πω τη διαδικασία; Προφανώς, η «Αθήνα 2004» είχε συμφωνήσει με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης να βοηθήσει στη διαδικασία επιλογής συμβούλων για να παραχθούν υπηρεσίες σε αυτούς. Δεν ήταν σε εμάς. Προφανώς, έπρεπε με κάποιο τρόπο να δοθούν τα χρήματα αυτά πίσω στον «Αθήνα 2004», διότι δεν ήταν στοιχεία που πρέπει να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του «Αθήνα 2004».
Έπρεπε, λοιπόν, να προκριθεί η κατάλληλη διαδικασία. Άρα, ο αρμόδιος φορέας από το μπάτζετ της ολυμπιακής ασφάλειας έπρεπε να εκχωρήσει τα χρήματα προς τον «Αθήνα 2004» για να καλύψει αυτό το κενό. Αυτά τα γράμματα, λοιπόν, κάλυπταν αυτή την ανάγκη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε μου κάτι άλλο. Έγκριση σας δόθηκε, για να κάνετε τις συμβάσεις, από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, όπως ζητάγατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πιστεύω ότι ήταν σαφής η συμφωνία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Με συγχωρείτε, εδώ διαχειρίζεστε χρήματα του ελληνικού λαού και το Υπουργείο και εσείς και όπως όλοι μας. Ζητάτε την έγκριση. Έγκριση προφορική ή γραπτή δόθηκε ποτέ από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, προφορική έγκριση θυμάμαι σαφέστατα ότι είχε δοθεί, γιατί αλλιώς δεν θα προχωρούσαμε εμείς με δική μας πρωτοβουλία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γραπτή υπήρχε, κύριε Σπανουδάκη;
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προφορική από ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είχε προϋπάρξει σαφής…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε. Ερευνούμε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων. Από ποιον πήρατε προφορική εντολή στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως; Από τον Υπουργό, τον Υφυπουργό, το Γενικό Γραμματέα, ποιον;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα, από την ηγεσία. Σας το είπα πριν.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποια ηγεσία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η ηγεσία είναι μία, δεν νομίζω ότι …
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν με τον Υπουργό και την κ. Αγγελοπούλου. Δεν είχε γίνει από …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Σπανουδάκη, με συγχωρείτε. Εδώ υπάρχουν θέματα γιατί τα πληρώνετε εσείς. Εσείς ζητάτε χρήματα, τα οποία προφανώς σας δόθηκαν –Έτσι δεν είναι; Γιατί όπως προκύπτει πληρώθηκαν αυτοί- και ζητάτε και έγκριση. Η έγκριση από ποιον δόθηκε για να διαχειριστεί χρήμα του ελληνικού λαού;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η έγκριση προφανώς δόθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από ποιον; Ή από τον Υπουργό δόθηκε ή από το Γενικό Γραμματέα. Ή από τον Ευσταθιάδη ή από τον Χρυσοχοΐδη.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ή τον Υφυπουργό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Πώς να σας πω; Δεν ξέρω. Μου λέτε λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή για τα συγκεκριμένα θέματα της επέκτασης των συμβάσεων που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Αλλά σας λέω ότι αυτά δεν γινόντουσαν εν κενώ ούτε δική μας πρωτοβουλία ήταν ούτε μπορούσαμε εμείς να επιλέξουμε κάποιους και να τους πούμε «πάρτε τους και να τους χρησιμοποιήσετε».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ θα σας συμβούλευα να τα αναζητήσετε αυτά και να ξαναέλθετε. Συμβουλή μου.
Εδώ για να γίνει νόμιμη εκταμίευση των χρημάτων αυτών –δεν είναι λίγα τα χρήματα αυτά- προφανώς ήθελαν την έγκριση τη δική σας, ήθελαν την έγκριση της τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής για τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, γιατί αφορούν ποσά άνω του ορίου του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Υπήρχε τέτοιος έλεγχος;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι όλες οι συμβάσεις ελέγχοντο από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της «Αθήνα 2004».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Για τις τρεις συγκεκριμένες που σας ρώτησα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως, όλες ελέγχοντο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε; Μπορείτε εσείς να καταθέσετε αν έγινε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ γιατί –κοιτάξτε- φεύγει μια σύμβαση. Για να εκτελεστεί ή για να γίνει αποδεκτή, πρέπει να περνά από διαδικασία ελέγχου. Ελέχθησαν εν τέλει και από την ελεγκτική επιτροπή, η οποία ήταν εντεταλμένη να ελέγξει όλα τα έγγραφα του «Αθήνα 2004» και ο έλεγχος τέλειωσε το 2007 ή δεν ξέρω πότε, πότε ήταν ο τελικός έλεγχος της ελεγκτικής επιτροπής της επιφορτισμένης για να ελέγξει τα πάντα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όλα αυτά είναι κατατεθειμένα. Γι’ αυτό σας είπα ότι όλα αυτά τα αρχεία υπάρχουν στα επίσημα αρχεία του «Αθήνα 2004».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δυο τελευταίες ερωτήσεις.
Σας ρώτησε κάτι ο κ. Παπαδημούλης. «Για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, επιτρέψτε μου –όπως έχω ήδη συνεννοηθεί- να αποστείλω αντίγραφο αυτής της επιστολής στον κ. Καρτάλη.» Τι εννοείτε με αυτό το πράγμα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ότι έχω συνεννοηθεί, έχω μιλήσει με τον άνθρωπο. Του στέλνω ένα γράμμα και του λέω ότι το στέλνω και στον κ. Καρτάλη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε κάτι; Εγώ εκτιμώ πάρα πολύ τον κ. Καρτάλη; Σημαίνει ότι ο κ. Καρτάλης τελούσε εν γνώσει της προτάσεως, την οποία κάνετε προς το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Καρτάλης είχε ενημέρωση ότι υπήρχαν κάποιες αναθέσεις, οι οποίες είχαν συμφωνηθεί και οι οποίες είχαν εκτελεστεί. Κοιτάξτε, η εκταμίευση δεν γινόταν «πάρτε γι’ αυτή τη σύμβαση». Υπήρχε ένας τεράστιος αριθμός και συγκερασμός δράσεων, οι οποίες μετά συγχωνεύτηκαν και πληρώθηκαν κάποια στιγμή συνολικά. Δεν έγινε «πάρτε γι’ αυτή τη σύμβαση».
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή γνώριζε όλη τη διαδικασία, από τον Πλάκα, μέχρι όλες τις αποφάσεις…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, προς Θεού!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τότε; Τι συνεννόηση ήταν αυτή; Δεν κατάλαβα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Γνώριζε περί της συμφωνίας ότι κάποιοι σύμβουλοι θα γίνει η πρόσληψή τους από τον «Αθήνα 2004» για λογαριασμό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Αυτό γνώριζε. Δεν γνώριζε καμία λεπτομέρεια παραπάνω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε –για να ολοκληρώσω- εγώ είδα μια αντίφαση στην κατάθεσή σας και σας το λέω ευθέως. Ξεκινώντας την κατάθεσή σας δηλώσατε χαρακτηριστικά: «Δεν συμμετείχα σε διαγωνισμούς ή σε αναθέσεις έργων.» Συμμετείχατε.
Επίσης, δηλώσατε «Είχαμε θέση συντονισμού, δεν είχαμε ευθύνη έργου.» Είχατε ευθύνη έργου, αυτό ήταν έργο. Ασφάλεια η ΔΑΟΑ και κατ’ επέκταση…
(DP)
(GK)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σε αυτό έχετε δίκιο και μπορώ να πω ότι ήταν λάθος…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Είναι αντίφασή σας. Εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν σας ρώτησα τυχαία στο ξεκίνημα της εξέτασής σας κάποια πράγματα.
Κοιτάξτε να δείτε κάτι άλλο. Συμφωνείτε με την κοινή πολιτική εμπειρία ότι η SIEMENS είχε «μαύρα ταμεία»; Γνωρίζετε από την εμπειρία ότι είχε «μαύρα ταμεία», από την ειδησεογραφία;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σήμερα το γνωρίζω με βάση όλη την ειδησεογραφία. Σήμερα το γνωρίζω. Θα πω ότι δεν το γνωρίζω;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καταθέτουν, λοιπόν –νομίζω ότι ρωτηθήκατε νωρίτερα- ότι ο κ. Σίκατσεκ, ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων», ότι έπρεπε να εξασφαλίσει 10 εκατομμύρια ευρώ, ούτως ώστε σε συνάρτηση με το έργο C4I μέσα από εικονικές συμβάσεις συμβούλων να πληρώσει τέσσερα Υπουργεία.
Επί λέξει το λέει, κύριε Σπανουδάκη. Δεν τα λέω εγώ. Θέλει για εικονικές συμβάσεις συμβούλων 10 εκατομμύρια σε άμεση συσχέτιση με την εφαρμογή του C4I για να πληρώσει κάποιους ανθρώπους. Εσείς μπορείτε να αποκλείσετε –δεν υπαινίσσομαι τίποτα προσωπικό για σας-…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το αποκλείω αυτό που λέτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: …ότι μπορεί να έχει σχέση με τις τρεις αυτές συμβάσεις και με τα 10 εκατομμύρια τα οποία αντιστοιχούν στις τρεις αυτές συμβάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το αποκλείω, με τη γνώση μου αυτών των συμβάσεων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το αποκλείετε σε ό,τι αφορά τον εαυτό σας ή γενικότερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το αποκλείω, διότι οι άνθρωποι αυτοί παρήγαγαν και προσέφεραν συγκεκριμένο έργο. Δεν πληρώθηκαν στον αέρα, που λέτε. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί και δούλευαν καθημερινά στα γραφεία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Έχετε ιδία γνώση; Θέλετε να σας αναλύσω τι κάνανε αυτοί; Επιμόρφωση κάνανε. Πώς μπορείτε να παίρνετε αυτό το ρίσκο –γιατί ρίσκο παίρνετε- και να πιστοποιείτε εσείς, όταν λέγατε νωρίτερα ότι δεν είστε αρμόδιος, ότι έγιναν αυτές οι συμβάσεις;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν για τις συμβάσεις για τις οποίες επιφορτίστηκαν από τον ΑΘΗΝΑ 2004.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η επιμόρφωση, κύριε Σπανουδάκη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν ήταν επιμόρφωση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Επιμόρφωση ήταν το ένα θέμα. Η μία εταιρεία, του Δοξιάδη, η Metrotech έκανε κατασκευές, οι άλλες έκαναν επιμόρφωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η Metrotech ήταν συμβούλων ασφαλείας;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Βεβαίως, ήταν. Ήταν και η Metrotech του κυρίου Δοξιάδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Του Δοξιάδη τι σχέση έχει;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς μπορείτε να βεβαιώσετε ότι αυτός που θα πήγαινε να εκπαιδεύσει δεκαπέντε, είκοσι αστυνομικούς, έκανε τη δουλειά του ή δεν υπέγραφε ένα χαρτί…; Γιατί παίρνετε αυτή την ευθύνη και το λέτε εσείς αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας είπα ότι με βάση τη δική μου…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Θα έχετε λόγο να την πάρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν με ακούτε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γιατί παίρνετε εσείς αυτή την ευθύνη όταν νωρίτερα λέτε ότι δεν ξέρω εγώ ποιος πιστοποίησε. Γιατί παίρνετε εσείς αυτή την ευθύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, εσείς μου κάνετε μια ερώτηση και μου λέτε ότι ο Σίκατσεκ είπε για τέσσερα Υπουργεία ότι θα δώσω 10 εκατομμύρια…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το δικαστήριο το λέει, κύριε Σπανουδάκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): …και, κατά συνέπεια, αυτά τα 10 εκατομμύρια είναι αυτές οι τρεις συμβάσεις. Μου λέτε αυτό το πράγμα, τι να σας πω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Σας ρώτησε τη γνώμη σας γι’ αυτό …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, και εγώ απάντησα …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Δεν σας επέβαλε τι να απαντήσετε. Απαντήστε ό,τι θέλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Και εγώ σας απάντησα. Για τη Metrotech σας είπα εξ αρχής ότι δεν θυμάμαι το αντικείμενό της και είναι φυσιολογικό και συγνώμη…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μπορώ να σας το διαβάσω, αν θέλετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Διαβάστε το μου, αλλά εγώ δεν θυμάμαι αν ήταν στην ασφάλεια. Πέστε μου όμως, ακριβώς ποιο είναι. Δεν το θυμάμαι με τίποτα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, δεν έχει σημασία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αλλά η συγκεκριμένη σύμβαση για την εταιρεία Armor ήταν εκπαίδευση επί θεμάτων αντιτρομοκρατίας κ.λπ. Έγιναν εκπαιδεύσεις, πιστοποιήθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πώς το ξέρετε αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Προφανώς αφού πληρώθηκαν γι’ αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν πληρώνει το ταμείο του «2004» χωρίς να γίνεται η αντίστοιχη πιστοποίηση της συμβάσεως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, γνώριζε το ταμείο του «2004» αν αυτός ο οποίος πιστοποιούσε και έγραφε σε ένα χαρτί ότι πήγα και εκπαίδευσα δεκαπέντε, είκοσι ή τριάντα –γνωρίζει καλά ο Πρόεδρος τις διαδικασίες αυτές-…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αν κατάλαβα καλά λέει ότι μαζί με τα άλλα παραστατικά, όταν πήγαν στο ταμείο, πρέπει να υπήρχε και η πιστοποίηση αλλιώς δεν πλήρωναν. Αυτό λέει. Αυτό κατάλαβα εγώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μην υπερασπίζεστε πιστοποίηση, η οποία ενδεχόμενα να μην υπάρχει και να είναι και διάτρητη, αν υπάρχει. Αυτό σας λέω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ναι, αλλά σου λέει ότι έγινε έλεγχος μετά το 2008 και κατέληξε στα όποια συμπεράσματα κατάληξε. Αυτό λέει ο μάρτυς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγξε κατ’ έτος κάθε πράξη και κάθε σύμβαση και κάθε παραστατικό του ΑΘΗΝΑ 2004. Έχει συγκεκριμένη έκθεση και κατέληξε να κάνει κατ’ έτος και για το σύνολο της για τέτοιου είδους έργο…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε μάρτυς, η σχέση του κ. Τρεπεκλή με την τότε κυβέρνηση του κ. Σημίτη ποιά ήταν; Μπορείτε να μου πείτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να ξέρω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αν ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο κ. Τρεπεκλής σας είπα, εμφανίστηκε…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η δική σας ήταν καλή. Του κ. Τρεπεκλή ήταν καλή, κακή, άσχημη, μέτρια;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Τον κ. Τρεπεκλή τον συνάντησα μια, δύο, τρεις φορές, δεν θυμάμαι πότε, όταν ήταν αντιπρόσωπος στη SAIC…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εντάξει, δεν μπορείτε να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν μπορώ να σας πω εγώ γι’ αυτό το πράγμα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτώ; Γιατί κατέθεσε εδώ στην Επιτροπή μας ότι ήταν κάκιστες οι σχέσεις του με την κυβέρνηση Σημίτη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε μάρτυς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πριν φύγετε, κύριε μάρτυς, θα μου επιτρέψετε πολύ σύντομα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις.
Πότε επιστρέψατε στην Ελλάδα από το εξωτερικό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το Μάρτιο του 2001.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Συνεπώς, και λόγω της μετέπειτα ιδιότητάς σας πρέπει να θυμόσαστε μια συζήτηση που γινόταν περί του αν και κατά πόσο έπρεπε να γίνει ξεχωριστό Υπουργείο για τα Ολυμπιακά Έργα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, γιατί είχε ξεπεραστεί τότε η συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ναι, το ξέρω. Θα θυμόσαστε ότι έχει προηγηθεί, λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Είχε προηγηθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Με την εκ των υστέρων εμπειρία σας, τι θα λέγατε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν αδύνατον γιατί έπρεπε, πρώτον, να δημιουργηθεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Θεωρείτε ότι έτσι όπως έγινε, ήταν καλύτερα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ναι, βέβαια. Απλώς υπήρχαν αδυναμίες γιατί ορισμένα Υπουργεία και φορείς…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Καλά, οι αδυναμίες οφείλονται 100% στο ότι πήγαμε και κάναμε κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Και ήταν πολύ μεγάλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): …και η κυβέρνηση είχε καθυστερήσει πάρα πολύ. Είναι απλό αυτό. Αλίμονο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όταν ήρθα εγώ, ήρθα μετά την «κίτρινη κάρτα» από την ΔΟΕ και είχαμε τρία χρόνια για την ολυμπιακή προετοιμασία και θυμάστε ότι η πίεση ήταν αφόρητη. Δηλαδή, κάθε ένα μήνα, όπως τώρα σε αντίστοιχες συνθήκες έχουμε άλλους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Αυτό το θυμάμαι πολύ καλά και είναι έτσι, όπως το λέτε. Εγώ δεν ρώτησα γι’ αυτό. θα σας πω γιατί ρώτησα.
Εσείς είχατε ένα ρόλο εκπροσώπησης και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εδώ πέρα κατά κάποιο τρόπο, έτσι δεν είναι; Αυτή τη σχέση θέλω να μου περιγράψετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η σύμβαση της διοργανώτριας πόλης, την οποία την υπογράφει ο Δήμαρχος της πόλης, αναθέτει εκ μέρους της ΔΟΕ η διοργάνωση της προετοιμασίας και της παρακολούθησης όλου του Ολυμπιακού Έργου να ανατίθεται στην ΑΘΗΝΑ 2004 ή στην εκάστοτε Οργανωτική Επιτροπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Άρα, εσείς είχατε και αυτό το ρόλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο ρόλος αυτός είναι ο βασικός. Εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι παρακολουθούσαμε το έργο για λογαριασμό της ΔΟΕ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Πολύ σωστά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): …αναφερόμαστε οπωσδήποτε στη ΔΟΕ και γι’ αυτό γινόντουσαν τακτικές επισκέψεις της ΔΟΕ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Για πείτε μου μια άλλη πολύ μεγάλη δουλειά, που ήταν στο πλαίσιο του «2004»; Θα πάω μετά στο C4I. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα ήταν μεγάλη δουλειά, ας πούμε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό ήταν έργο του ΑΘΗΝΑ 2004.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το ξέρω, γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό ήταν μια δουλειά, η οποία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Για πείτε μου ένα ύψος, ας πούμε. Πόσο ήταν αυτή η δουλειά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το ποσό της ανάθεσης του ΑΘΗΝΑ 2004 από τη ΔΟΕ ήταν 740 εκατομμύρια δολάρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριοι συνάδελφοι, είστε κουρασμένοι, αλλά τα ποσά που ακούτε δεν είναι μικρά. Ίσως αξίζουν την προσοχή σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο Προϋπολογισμός του ΑΘΗΝΑ 2004 να σας πω περιληπτικά, ήταν στο ύψος των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτός ο Προϋπολογισμός αφορούσε σε δράσεις, σε έργα προετοιμασίας, σε πρόσληψη προσωπικού, στην προετοιμασία του Ολυμπιακού Σήματος, που είναι η ΑΟΒ…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συνολικός προϋπολογισμός, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δύο δισεκατομμύρια είχε η ΑΘΗΝΑ 2004. Αυτό δεν συμπεριελάμβανε τα Ολυμπιακά έργα, τα οποία είχαν ανατεθεί με απόφαση της κυβέρνησης στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή στο τότε Υφυπουργείο Αθλητισμού και ορισμένα άλλα που γινόντουσαν από φορείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Τα ποσά αυτά, που λέτε τώρα είναι προϋπολογισμός.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτά ήταν και απολογισμός…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτά είναι εκτός, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Αποστολάκο, μην βιάζεστε. Μαθαίνουμε όλοι τώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Απολογιστικά η ΑΘΗΝΑ 2004 απέδωσε 130 εκατομμύρια στο δημόσιο ταμείο, πλεόνασμα. Από τα 2 δισεκατομμύρια που είχαν προϋπολογιστεί το 80% περίπου, δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα, ήταν με ιδιωτικές συνεισφορές.
(DP)
Τα χρήματα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, οι χορηγίες ήταν η ALPHA BANK, ο Ο.Τ.Ε. και άλλες ελληνικές εταιρίες. Η ALPHA BANK είχε μία χορηγία 25 δισεκατομμυρίων, 75 εκατομμυρίων ευρώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μέρος της οποίας μετακύλησε και εις τους καταθέτες, ξέρετε. Έβγαλε μία κάρτα και μας πούλαγε με κάρτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μέρος της οποίας μετακυλήθηκε και σαν κόστος προς την «Αθήνα 2004».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ναι και αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ο Ο.Τ.Ε. έδωσε 25 δισεκατομμύρια, δηλαδή και αυτός 75 εκατομμύρια ευρώ. Είχαμε από τα εισιτήρια έσοδα περί τα 430 εκατομμύρια ευρώ, είχαμε από τα ολυμπιακά σήματα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε Σπανουδάκη, είναι έτσι όπως τα λέτε και είναι και μεγαλύτερα. Πόσα Υπουργεία είχαν μεγαλύτερο προϋπολογισμό από εσάς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Νομίζω ότι θα μπορούσα να κρίνω εκ των υστέρων ότι πιθανόν το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε το μεγαλύτερο μέρος, γιατί είχε και εκτέλεση οδικών αρτηριών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ναι. Άλλο; Σας βοηθώ: Και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Άλλα Υπουργεία δεν υπήρχαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μάλλον όχι. Δύο δισεκατομμύρια;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Όχι, μεγαλύτερο γιατί έχει και άλλα κονδύλια. Σας το λέω πληροφοριακά. Θέλω να σας πω ότι η εκφορά του λόγου του κ. Σίκατσεκ -ποιος ήταν αυτός ο απίθανος;- ο οποίος είπε ότι «ελάδωσα τέσσερα Υπουργεία» και επειδή τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ήταν τρία, δεν υπήρχαν άλλα, το συμπέρασμα είναι ότι με το «τέσσερα Υπουργεία», εννοούσε τέταρτο το «Αθήνα 2004». Είναι απολύτως εύλογο. Και ενώ δεν το θεωρώ καθόλου αξιόπιστο πρόσωπο -αυτό είναι προσωπική γνώμη, γιατί άλλος συνάδελφος μπορεί να πει ότι είναι- το συγκεκριμένο ισχυρισμό μέσα στο κλίμα που υπήρχε, δηλαδή, μία συζήτηση αν πρέπει να γίνει ξεχωριστό Υπουργείο Ολυμπιακών Αγώνων, οι προϋπολογισμοί, τα λεφτά που πήγαιναν και έρχονταν σε μία τέτοια περίεργη εποχή, μου ακούγεται εύλογο.
Σας το λέω για τον εξής λόγο και ήταν δίκαιο μερικοί συνάδελφοι που ρώτησαν. Στο έγγραφο αυτό, το οποίο ο κ. Καμμένος χρησιμοποίησε πριν από αρκετές ώρες, δυστυχώς και είμαστε όλοι κουρασμένοι, πράγματι εισηγηθήκατε την παραλαβή του C4I. Εισηγητικός ήταν ο ρόλος σας. Δεν μπορούσατε να το παραλάβετε, να εκδώσετε εντολή να παραληφθεί, αλλά τηρουμένων των αναλογιών των οικονομικών μεγεθών, πρακτικά ισοδυναμούσε με εντολή. Αυτό θέλω να σας πω. Αυτό είναι δική μου ερμηνεία, δεν χρειάζεται ούτε σχόλιο δικό σας ούτε να το ερμηνεύσετε κ.λπ. Σας εξηγώ για ποιο λόγο και οι συνάδελφοι είναι λίγο τσιτωμένοι, ας πούμε, στο θέμα αυτό.
Το ερώτημα, όμως, είναι άλλο. Εδώ ο κ. Τραυλός, τον οποίο γνωρίζετε, μας κατέθεσε το εξής, ότι ήταν απολύτως βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει το σύστημα C4I κατά τους αγώνες, και γι’ αυτό μάλιστα ήδη εισηγήθηκαν ως Υπουργείο. Τους φώναξαν και είπαν ότι «αφού, βρε παιδιά, δεν θα γίνει που δεν θα γίνει, δεν το μοιράζετε μισό-μισό;». Ήταν η SAIC και η THALES και λένε πάρτε το εδώ μισό-μισό κ.λπ. Τους είπε η SAIC «αφού είμαστε μειοδότες» και τελείωσε η ιστορία.
Σας τα λέω όλα αυτά, για να σας πω το εξής, ότι εκ των υστέρων, όπως το βλέπετε -και αυτό δεν έχει σχέση με δική σας ούτε εμπλοκή, ούτε ευθύνη- ουσιαστικά τι έγινε τώρα; Ουσιαστικά αγοράσαμε κάτι το οποίο ξέραμε ότι δεν επρόκειτο να είναι έτοιμο, όπως απεδείχθη περιτράνως και στη συνέχεια. Ακόμα δεν είναι έτοιμο στο σύνολό του όπως πρέπει και όπως ξέρετε η τελική εγγυητική έχει πάει και στη διαιτησία.
Όμως, σας τα λέω όλα αυτά, διότι εδώ απεδείχθη, ασχέτως των μιζών, ότι δεν λειτουργήσαμε σοφά και ως κράτος Δηλαδή, ξοδεύτηκαν τρομακτικά ποσά για κάτι το οποίο δεν υπάρχει και το ξέραμε και όλοι πιέζαμε εαυτούς και αλλήλους για να το παραλάβουμε. Επ’ αυτού έχετε μία ερμηνεία; Ως κλίμα σας το λέω. Δεν είναι πια πληροφορία αυτό. Πώς γίνεται και όλοι πιέζαμε να παραλάβουμε κάτι που ξέραμε ότι δεν θα υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Κοιτάξτε, η κατάληξη του διαγωνισμού στην ουσία του ήταν τον Ιούλιο. Δεν ξέρω πότε υπεγράφη, δεν έχω το ακριβές αποδεικτικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Δεν έχει σημασία.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τον Μάιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, όταν έγινε η αλλαγή από τη NOKIA στη MOTOROLA…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Η οποία MOTOROLA ήταν και στον άλλο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η οποία MOTOROLA ήταν ο πάροχος του TETRA στην άλλη κοινοπραξία. Έγινε αυτή η αλλαγή, διότι υπήρξε μία διαφωνία στην ανάληψη κάποιων ευθυνών -δεν ξέρω τι, αν λειτουργούσε το σύστημα- στο liability…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Στην υποχρέωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δηλαδή, αν κάτι συνέβαινε και δεν λειτουργούσε και γινόταν ένα τρομοκρατικό γεγονός, πώς θα επιμερίζετο η ευθύνη στα μέλη της κοινοπραξίας. Εκεί διαφώνησε η ΝΟΚΙΑ και κατ’ ανάγκη ήρθε, η MOTOROLA. Δηλαδή, έγινε αυτό το πράγμα το οποίο είχε προτείνει τότε το Υπουργείο. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποιο Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όταν ξεκίνησε να γίνεται αυτό το σύστημα, επειδή είχε να καλύψει μία ακτίνα όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής, ήταν εκ των προτέρων αν όχι αδύνατο, πάρα πολύ δύσκολο να εκτελεστεί, με βάση και το ότι έπρεπε να αδειοδοτηθεί κάθε σταθμός ξεχωριστά, κεραία εκπομπής για TETRA και οτιδήποτε. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο.
Όταν φθάσαμε στον Ιούνιο, τότε που γράφτηκε το γράμμα, αν θα διαβάσετε τη λεπτομέρεια του γράμματος, που την είδα εγώ τρέχοντας, ήταν απίστευτο πόσες εκκρεμότητες και τι μέγεθος έργου υπήρχε ακόμα τότε σε εκκρεμότητα. Εκ των υστέρων, λοιπόν, βλέποντας, κυνηγήσαμε όλοι. Γιατί αυτό το λέω; Ήμασταν και εμείς εκεί, αλλά κάτω από την πίεση η οποία ήταν τρομακτική, της παγκόσμιας γνώμης, για να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο κατ’ ουσίαν σύστημα ασφαλείας, για να διασφαλίσει έστω μία ομαλή διεξαγωγή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μάλιστα. Πάντως, η παρουσία της αμερικανικής ομάδας εδώ έγινε, παρά το ότι γνώριζε ότι δεν λειτουργεί το σύστημα. Αυτό είναι γεγονός. Σας το λέω για ποιο λόγο; Διότι, επίσης, ο κ. Τραυλός, αν θυμάμαι καλά -και νομίζω ότι θυμάμαι καλά- μας είπε: «Μα, τώρα τι συζητάτε εδώ πέρα. Άμα δεν το παίρναμε, θα έρχονταν 20.000 φαντάροι αμερικανοί». Κάτι τέτοιο ακούστηκε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το επανέλαβε ο κ. Βουλγαράκης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Το επανέλαβε ο κ. Βουλγαράκης.
Αυτή την πίεση εσείς, ως «2004», την είχατε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ή την είχε μόνο η Κυβέρνηση; Διότι η Κυβέρνηση μας το είπε ο κ. Τραυλός ότι την είχε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήμασταν σε συνεχή εγρήγορση γι’ αυτό. Μάλιστα, μπορώ να σας πω ότι ειδικά μετά την 11η του Σεπτέμβρη του 2001, η πίεση ήταν αφόρητη, διότι προφανώς οι κίνδυνοι είχαν πια γίνει διεθνείς. Δεν υπήρχε το θέμα της ελληνικής τρομοκρατίας σαν προέχων κίνδυνος. Ο κυρίαρχος κίνδυνος ήταν πια ο διεθνής κίνδυνος, ο διεθνής τρομοκρατικός κίνδυνος. Και γι’ αυτό υπήρχε αυτή η έντονη ανησυχία. Προφανώς και για λόγους που πιθανόν δεν γνωρίζουμε εδώ ή που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ωραία. Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να κάνω μία ερώτηση στον κύριο μάρτυρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Από μία ερώτηση παρακαλώ, όμως, γιατί θα ισχυριστεί, εν συνεχεία, ο μάρτυρας και ευλόγως ότι λόγω κόπωσης δεν απαντάει σωστά.
Ορίστε, κύριε Καμμένε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον κ. Γαβριηλίδη και την E-COM GENDER;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Η σχέση μου με τον κ. Γαβριηλίδη είναι φιλική.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον ξέρετε, δηλαδή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Βεβαίως.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και σας πρότεινε τον κ. Σοφοκλέους, παραδείγματος χάρη, για τον Ο.Π.Α.Π.;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν επιλέγουμε εμείς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτό είναι επιλογή της Κυβέρνησης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν επιλεγεί από την Κυβέρνηση, δεν επιλέγονται από εμάς.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτώ, διότι κατά μεγάλη σύμπτωση, ο κ. Γαβριηλίδης της E-COM GENDER είναι φίλος δικός σας, έχει επιλέξει τον κ. Σοφοκλέους για τον ΟΠΑΠ, τον κ. Σοφοκλέους τον είχε βάλει στη VODAFONE, τον κ. Κομινάκη στην τότε STET, με τον κ. Κορωνιά είχε συχνές επαφές την εποχή των υποκλοπών, τον κ. Μαρτιγόπουλο τον επέλεξε για την Cosmote, τον κ. Τζαμά για την Cosmote, τον κ. Αϊβάζη για τον Ο.Τ.Ε. και τώρα μαθαίνω ότι θα τον βάλει και Διοικητή στον Ο.Τ.Ε., τον κ. Ιωαννίδη για τη Ρουμανία. Ο κ. Χριστοφοράκος με τον κ. Γαβριηλίδη είχαν συνεχείς σχέσεις στο γραφείο του, αλλά και έξω πολλές φορές και μάλιστα, τον κ. Ζαρκαλιό που είναι στο Δ.Σ. της WIND, ανιψιός του κ. Κορωνιά, μπήκε με εισήγηση του κ. Γαβριηλίδη από τον SAURIS και την πρόταση του κ. Γερουλάνου, που εργαζόταν σε αυτή την επιχείρηση και στον κ. Γαβριηλίδη, τον έβαλε στο Διοικητικό Συμβούλιο. Αυτά όλα είναι διαβολικές συμπτώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η σχέση σας, λοιπόν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Την ερώτηση κάντε.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ερώτηση ήταν, γιατί εγώ συνήγαγα μετά από την εξέταση, διότι ο τρόπος με τον οποίο απαντάει μου θυμίζει τον κ. Βουρλούμη και αυτούς και γι’ αυτό τον ρώτησα αν ήξερε τον κ. Γαβριηλίδη. Δεν έχω κανένα ραντεβού. Είχατε συνεργασία με τον κ. Γαβριηλίδη, δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι. Σας λέω ότι τον κ. Γαβριηλίδη τον γνωρίζω φιλικά και προφανώς, με έναν τρόπο και επαγγελματικά. Δεν έχω χρησιμοποιήσει εγώ προσωπικά…
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν εργαζόταν ο κ. Γερουλάνος στον κ. Γαβριηλίδη, είχατε σχέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Ο κ. Αποστολάκος έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Η ερώτηση η δική μου έχει να κάνει με εσάς, κύριε Πρόεδρε, στο κλίμα των δικών σας ερωτήσεων. Περιγράψατε την πίεση και η ερώτησή μου είναι πάρα πολύ συγκεκριμένη.
(AD)
(4DE)
Κάποια δεδομένη στιγμή ελήφθη η απόφαση να φύγει η προμήθεια του έργου από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και να πάει με τη διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος 284 στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Το ξέρετε. Ο «Αθήνα 2004», γενικά όλο το σύστημα, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων, τα Υπουργεία, ποιος πήρε τελικά αυτήν την απόφαση; Δηλαδή, εγώ αντιλαμβάνομαι αυτό που σας έλεγε ο κ. Οικονόμου νωρίτερα. Γινόταν ένας πανζουρλισμός και τρέχατε να προλάβετε, εντάξει. Την τελική απόφαση –για μένα, κρίσιμη η απάντηση που θα μου δώσετε- ποιος την πήρε; Εσείς; Και δεν εννοώ ατομικά, αλλά λέω για τον «Αθήνα 2004».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Το μέγεθος αυτής της απόφασης δεν μπορούσε να το πάρει κανένας άλλος, παρά η Κυβέρνηση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εσείς; Συμμετείχατε σε κάποια τέτοια συζήτηση ενόψει της μεγάλης πίεσης που δεχόσασταν; Συμμετείχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Όχι, όχι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Γνωρίζετε να καταθέσετε το πλαίσιο κατά το οποίο έγινε, ελήφθη η τελική απόφαση να πάει εκεί, στο Υπουργείο Άμυνας; Μάρτυς είστε. Αν ξέρετε κάτι, καταθέστε το. Έχετε υποχρέωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο, αλλά υποθέτω λόγω της δυνατότητας πιο γρήγορης διεκπεραίωσης τέτοιων διαγωνιστικών διαδικασιών από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δηλαδή, μήπως η δική σας πίεση κάποια στιγμή ήταν αυτή που ήταν η γενεσιουργός αιτία για να πάρει και η Κυβέρνηση αυτήν την απόφαση να τους πει «χάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάντε κάτι»; Αυτό σας ρωτώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι απλό. Καταλάβατε τι εννοώ, διότι κάθε κυβέρνηση ξέρει τις διεθνείς συνθήκες και τα άλλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Σας διαβεβαιώ ότι ξέρω πιο πολλά για το μάρτυρα γι’ αυτό που ρωτάτε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πείτε το εσείς τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Μα, με ρωτάτε για κάτι που δεν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Μα, δεν το ξέρει ο άνθρωπος!
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αφήστε τον να απαντήσει ο ίδιος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Είναι σε υψηλότερο επίπεδο του 2004. Αυτό μπορώ να σας πω. Και σας το λέω υπευθύνως για το συγκεκριμένο που ρωτήσατε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εγώ ρωτώ αν οι παραστάσεις του «Αθήνα 2004» ήταν προς αυτήν την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή «κάντε κάτι».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Βεβαίως, βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό εννοώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Βεβαίως. Και η Πρόεδρος είχε ειδοποιήσει ότι δεν βγαίνει…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Νομίζω ότι ο μάρτυς είναι αρκετά ευφυής για να απαντήσει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Όχι, σας λέω ότι και η Πρόεδρος…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Ήταν υπεράνω ημών. Δεν μπορούσαμε να βγάλουμε εμείς αυτήν την απόφαση ούτε μπορούσαμε να πιέσουμε. Η ευθύνη της Κυβέρνησης ήταν να φέρει σε πέρας αυτά τα οποία είχε αναλάβει και το μερίδιο της ευθύνης που είχε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επεδίωξε να πάρει αυτήν την αρμοδιότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Αυτό δεν μπορώ να σας το πω.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Κύριε μάρτυς, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχουν γίνει διάφορα αιτήματα για εξέτασή σας σε αντιπαράθεση με τον κ. Καρτάλη, κλπ. Νομίζω ότι το ταχύτερο δυνατόν θα σας ενημερώσουμε, αν υπάρξει επιθυμία της Επιτροπής για περαιτέρω εξέτασή σας. Κρατήστε στα υπ’ όψιν ότι ήταν πάνδημο το αίτημα αν έχετε κάποια έγγραφα –καταλάβαμε ότι δεν έχετε αρχείο- που στηρίζουν τις απόψεις σας, να μας τα προσκομίσετε, γιατί θα ήταν πολύ ενισχυτικό για την Επιτροπή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Σπανουδάκης): Σας λέω ότι λεπτομερέστατο αρχείο υπάρχει και είναι το επίσημο αρχείο του «Αθήνα 2004». Δεν έχω δυνατότητα να έχω περισσότερα στοιχεία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παντελής Οικονόμου): Εντάξει, κύριε μάρτυς. Το καταλάβαμε. Εάν παρ’ ότι δεν έχετε οργανωμένο αρχείο –το καταθέσατε και γίνεται δεκτό- μπορείτε με οποιονδήποτε τρόπο να τεκμηριώσετε επαρκέστερα την τοποθέτησή σας, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο. Αυτό λέω, αλίμονο. Ευχαριστούμε πολύ.
Ώρα λήξης: 19.40΄