Το πακέτο των μέτρων της τρόικας και της κυβέρνησης φαίνεται πως έκλεισαν. Κάπως έτσι έκλεισε και το… πακέτο στην Υγεία πριν την πολυπόθητη δόση. Μοναδικό ανοικτό σημείο παραμένει η συνταγογράφηση φαρμάκων μόνο με δραστική ουσία η οποία δε φαίνεται να εφαρμόζεται προς το παρόν καθώς οι τροϊκανοί αποδέχθηκαν τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο τίποτε δεν αποκλείεται στο μέλλον καθώς οι απαιτήσεις μπορεί και να διαφοροποιηθούν. Διαβάστε το διάλογο που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με τον περιβόητο Ματίας Μόρς που επέμενε μετά μανίας να εφαρμοσθεί η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία.
Η ελληνική πλευρά από την αρχή είχε έντονες διαφωνίες για το θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία.
Άλλωστε οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι καταστροφικό.
Από τη μία οι γιατροί θα χάσουν την ουσιαστική θεραπεία επί των ασθενών τους καθώς ο φαρμακοποιός θα μπορεί να δίνει εκείνο το σκεύασμα που εκείνος κρίνει με βάση την τιμή και άλλα κριτήρια. Συνεπώς σε περιπτώσεις παρενεργειών ή αναποτελεσματικότητας φαρμάκου άγνωστο ποιος θα είχε την ευθύνη.
Από την άλλη οι φαρμακευτικές εταιρείες και μάλιστα οι ελληνικές στην περίπτωση της εφαρμογής του μέτρου, θα αντιμετώπιζαν σοβαρότατο πρόβλημα στην προώθηση των επώνυμων γενόσημων φαρμάκων τους, καθώς το μέτρο της δραστικής ουσίας θα επέτρεπε την εισβολή ακόμη και άγνωστων γενόσημων στην ελληνική αγορά αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας.
Γι αυτό άλλωστε και πρόσφατα η Πανελλήνια ‘Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας σε συνάντηση της με τον υπουργό Υγείας εξέθεσε ακριβώς αυτόν τον κίνδυνο.
Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Βέβαια μέχρι να πεισθεί ο περιέργως επίμονος Ματίας Μορς για το θέμα, τα στελέχη του υπουργείου Υγείας είδαν και απόειδαν…
Εξάλλου ο συγκεκριμένος τροϊκανός θεωρείται ο πιο σκληρός της υπόθεσης διαθέτοντας μάλιστα και το σχετικό επηρμένο ύφος. Δεν ήταν λίγες οι φορές που και στο παρελθόν στελέχη και υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου είχαν συγκρουστεί μαζί του με έντονους μάλιστα διαλόγους.
Στην περίπτωση της δραστικής ο κ.Μορς εμφανιζόταν αποφασισμένος από την πρώτη στιγμή να …περάσει το δικό του.
Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς δεν έδειχναν να τον πείθουν.
Ωστόσο μετά από αμέτρητες συζητήσεις για το θέμα, φαίνεται ότι το άφησε προς το παρόν παγωμένο.
«Δεν μπορούμε να το δεχθούμε» ακούστηκε να λέει ο Έλληνας υπουργός Υγείας για να ακούσει τον Ματίας Μορς να λέει μάλλον εκνευρισμένος: «πάμε στο επόμενο θέμα».
Η υπόθεση έκλεισε προς το παρόν αλλά ο Ματίας Μορς μάλλον δεν ξεχνά. Δεν αποκλείεται για το συγκεκριμένο θέμα οι δύο πλευρές το επόμενο διάστημα να ανταλλάξουν απλά και ένα mail…
Πάντως το ζήτημα της δραστικής που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται σήμερα αλλά με την αναγραφή της εμπορικής ονομασίας από τον γιατρό, έχει αρχίσει να δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε ασθενείς και κυρίως σε χρονίως πάσχοντες.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ζητά να εξαιρεθούν άμεσα οι χρονίως πάσχοντες από τη συγκεκριμένη ρύθμιση καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά από την τσέπη τους για να πάρουν ακριβώς το φάρμακο που πρέπει. Άλλωστε πλέον αποζημιώνονται τα φάρμακα μέχρι μία ανώτατη τιμή (τιμή αναφοράς).
Χαρακτηριστική η περίπτωση των ασθενών με κυστική ίνωση.
Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ: «Σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ. 5 β’ του Ν. 4052/2012 από τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας και των γενοσήμων εξαιρούνται τα φάρμακα των χρονίων πασχόντων. Με πρόσφατη όμως εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα την υπ. αριθμ. 40890/28-9-2012 καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση βάσει της δραστικής ουσίας, η οποία μάλιστα συνδέεται και με την τιμή αναφοράς του φθηνότερου σε κυκλοφορία φαρμάκου, καθιστώντας έτσι στις περισσότερες των περιπτώσεων την συμμετοχή του ασθενούς επιβεβλημένη προκειμένου να αγοράσει τα φάρμακα του».