Εκτός στόχων παραμένουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, δυσχεραίνοντας τη…προσπάθεια αύξησης των εσόδων από τη φοροδιαφυγή και επιδεινώνοντας αναμφίβολα τη διαπραγματευτική θέση του οικονομικού επιτελείου έναντι της Τρόικα.
Κι αν μπορούσε κάποιος να φανεί επιεικής αποδεχόμενος το ότι οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον εξοργιστικό το ότι στοιχεία διασταυρώσεων που έδειξαν μεγάλη φοροδιαφυγή, έμειναν περιέργως στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών επί 20 ολόκληρους μήνες, αναζητώντας… υπηρεσία που θα διεκπεραιώσει τους ελέγχους!
Ειδικότερα, με την υπογραφή Απόφασης από τον Γιώργου Μαυραγάνη που αναθέτει τον έλεγχο συγκεκριμένων υποθέσεων στα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, προέκυψε ότι οι υποθέσεις αυτές αφορούν 1.747 φορολογούμενους, οι οποίοι βρέθηκαν από τις διασταυρώσεις του Μαρτίου του 2011, να μην έχουν δηλώσει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις κι από ακίνητα και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν συγκροτηθεί Ειδικά Συνεργεία Ελέγχου που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις αυτές!
Και για να σχηματίσει κανείς άποψη για το τι… λαβράκι μπορεί να κρύβουν αυτοί οι φάκελοι, αρκεί να σημειωθεί ότι πρόκειται για υπόχρεους που υπάγονται κυρίως σε εφορίες ακριβών περιοχών, όπως η Κηφισιά, το Ψυχικό, η Γλυφάδα, τους οποίους αναλαμβάνουν να «ξεσκονίσουν» πλέον τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε μια περίοδο όπου οι επιδόσεις των ελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται στο ναδίρ κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στη κατάργηση 127 εφοριών έως το τέλος του έτους.
Η κατάρρευση των ελεγκτικών υπηρεσιών προκύπτει κι από τα επίσημα στοιχεία με τα οποία ενημερώνεται η Τρόικα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 150 έλεγχοι σε φορολογούμενους με μεγάλο εισόδημα, ωστόσο οι ελεγκτικές υπηρεσίες μπόρεσαν να ολοκληρώσουν μόλις 55.
Στο μέτωπο των φορολογούμενων με μεγάλη περιουσία και στους αυταπασχολούμενους θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 600 έλεγχοι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου, αλλά έκλεισαν μόλις 365 φάκελοι. Ως εκ τούτου δεν προκαλεί έκπληξη το ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 570.000 χιλιάδες υποθέσεις, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να παρατείνει εκ νέου τις χρήσεις 2000- 2006, προκειμένου να μη παραγραφούν χιλιάδες ανέλεγκτες χρήσεις.
iefimerida.gr