Βόμβα έτοιμη να σκάσει η Dexia. Ναι αυτή που έχει σχέση με τα CDS και την υπόθεση της Lehman brothers

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20121006-205925.jpgΟι τράπεζες καταρρέουν και τις πληρώνει ο κόσμος.

Η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia SA (ναι αυτή που απειλει την οικονομία της Γαλλίας και του Βελγίου) θα χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα l΄Echo οι βελγικές αρχές έχουν αναφέρει ένα μέγεθος μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 10 δισ. ευρώ.

“Κάθε ημέρα που περνάει μας φέρνει πιο κοντά στο αποτέλεσμα αυτό καθώς η Dexia συνεχίζει να χάνει λεφτά”, δήλωσε ο Karel De Boeck, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, στις l΄Echo και De Tijd.

“Δεν γνωρίζω αν θα είναι πριν το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2013”.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Dexia κατέγραψε και πάλι απώλειες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Να θυμίσουμε δυο τρία πράγματα για την Dexia;
Ένα από τα περιβόητα συμβόλαια της Lehman Brothers με υπογραφή DEXIA και εγγυητή την πολιτεία του Maryland. Για την ιστορία και τότε η Dexia διασώθηκε από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων, αποκαλύφθηκε όμως ότι είχε ασφαλίσει τις ζημιές μέσω τρίτης εταιρείας και εισέπραξε κάποια δις από κει.

Βέλγιο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Οι τρεις χώρες συμφώνησαν στα τέλη του 2011 να εγγυηθούν τη χρηματοδότηση της Dexia με 90 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή και πάλι με λεφτά του κόσμου.

20121006-210038.jpgΔεν είναι τυχαία το πονταρισματα σε ελληνικά CDS και τη σχέση με την εταιρία Unigestion στον στρατηγικό σχεδιασμό της οποίας βρισκόταν ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, όπως αποκάλυψε η Αριστέα Μπουγάτσου στην Ελευθεροτυπία.

Είναι η ίδια τράπεζα που τον περασμένο Οκτώβρη – αρχές Νοέμβρη είχε παίξει τη διακύμανση του ευρώ ποντάροντας 10 εκατ. ευρώ, “παρέα” με τη Unigestion, την ώρα που ο στοχαστης της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ζητούσε δημοψήφισμα στην Ελλάδα με θέμα παραμονή ή αποχώρηση από το ευρώ.

Είναι τυχαίο που οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αναχρηματοδότηση της Dexia μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της Γαλλίας ή και να ανοίξει το δρόμο και για άλλες τράπεζες της χώρας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ