Εσωτερική υποτίμηση με μειώσεις μισθών και τιμών στον ευρωπαϊκό Νότο «βλέπει» η Grant Thornton
Η πρόσφατη έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton δείχνει ότι οι χώρες PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) τείνουν να υποβάλλονται σε μια διαδικασία εσωτερικής υποτίμησης, καθώς παρουσιάζονται αδύναμες να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους ως μέσο αύξησης της ανταγωνιστικότητας των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισθοί και οι τιμές πώλησης προϊόντων στις χώρες αυτές φαίνεται ότι θα μειωθούν σε σχέση με άλλες χώρες, ως συνέπεια των μέτρων λιτότητας και των χαμηλών επιπέδων ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας.
Tιμές πώλησης
Τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας IBR δείχνουν ότι, ενώ μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες θα αυξήσουν τις τιμές πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, στις χώρες PIGS οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις. Σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν λάβει πακέτα διάσωσης, μόνο το 11% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές πώλησης μέσα στους επόμενους 12 μήνες (δηλαδή 11% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν τις τιμές σε σχέση με εκείνες που σχεδιάζουν να τις αυξήσουν), σημειώνοντας μεγάλη πτώση από το ποσοστό των 3% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο. Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως είναι 24%. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία, το ποσοστό αυτό είναι 18% (σε σύγκριση με -16% και -4% αντίστοιχα του α’ τριμήνου), και στην Ισπανία -9% (σε σύγκριση με 0% το α’ τρίμηνο). Αντίθετα, κατά μέσο όρο, το 24% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξήσουν τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών τους κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών: 36% των επιχειρήσεων στις χώρες BRIC, 33% στη Βόρεια Αμερική και 42% στη Λατινική Αμερική.
Επιπλέον, σχεδόν καμία επιχείρηση στις χώρες PIGS (μόλις 1%) δεν σχεδιάζει αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αντιθέτως, το 15% των επιχειρήσεων θα μειώσουν τους μισθούς και το 49% σκοπεύουν να μην προσφέρουν καμία αύξηση. Από την άλλη πλευρά, μόλις 2% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο σκοπεύουν να μειώσουν τους μισθούς κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, ενώ το 17% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, δεν υπάρχουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα που σκοπεύουν να προσφέρουν μισθολογικές αυξήσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 36% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν τους μισθούς.
Είναι εντυπωσιακή η σύγκριση αυτού του ποσοστού με το 73% των επιχειρήσεων στις οικονομίες BRIC που σχεδιάζουν να προσφέρουν αυξήσεις αντίστοιχες με τα επίπεδα του πληθωρισμού, 19% εκ των οποίων θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό. Στη Βόρεια Αμερική οι εργοδότες είναι ακόμη πιο γενναιόδωροι, αφού 85% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να προσφέρουν αυξήσεις μισθών στο προσωπικό, εκ των οποίων το 24% πάνω από τον πληθωρισμό. Ακόμη και στην Ε.Ε., ως σύνολο, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (54%) θα αυξήσουν τους μισθούς, με το 10% εξ αυτών να προσφέρει αυξήσεις τουλάχιστον αντίστοιχες με το επίπεδο του πληθωρισμού.
Λιτότητα
Ο Ed Nusbaum, CEO της Grant Thornton International, αναφέρει: «Οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες PIGS είναι τώρα πολύ δύσκολες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τα ποσοστά ανεργίας σε χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα είναι πάνω από 20% και τα μέτρα λιτότητας είναι οδυνηρά. Ως συνέπεια, αν και ο δρόμος είναι μακρύς, αρχίζουμε και βλέπουμε αυτό που ονομάζουμε «Gre-valuation». Μία εσωτερική υποτίμηση, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές και τις μισθολογικές δαπάνες.
Αν και αναμφίβολα αυτή η διαδικασία είναι οδυνηρή, θα παρέχει στις επιχειρήσεις των χωρών αυτών ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πώληση αγαθών εγχώρια ή στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οι άλλες χώρες θα αυξάνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους».
«Βλέπουμε θεμελιώδεις οικονομικές δυνάμεις να λειτουργούν. Αυτή η περίοδος λιτότητας που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές εφαρμόστηκε και στις βαλτικές χώρες. Από αυτές, η Λετονία έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται και έχει πρόσφατα επαινεθεί για την επιτυχία της από το ΔΝΤ. Αυτή η περίοδος δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ευχάριστη, αλλά το παράδειγμα της Λετονίας μας δείχνει ότι μπορεί να είναι επιτυχής».
Μείωση μισθών
Kαμία επιχείρηση στις χώρες PIGS (μόλις 1%) δεν σχεδιάζει αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες ενώ το 15% των επιχειρήσεων θα μειώσουν τους μισθούς και το 49% σκοπεύουν να μην προσφέρουν καμία αύξηση.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που σκοπεύουν να προσφέρουν μισθολογικές αυξήσεις τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το 36% των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να μειώσουν τους μισθούς.
Πηγή: imerisia.gr