Είναι λύση η επαναφορά στη δραχμή;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

http://ellas2.files.wordpress.com/2010/02/ceb4cf81ceb1cf87cebcceb7.jpgΑγαπητέ Bond Trader
Διαβάζοντας μέχρι τώρα  , έχω σαφώς καταλήξει και αντιληφθεί τον τρόπο με τον οποίο οι “κυβερνήσεις” , τόσο στην ελλάδα , όσο και παγκοσμίως , έχουν εκχωρήσει την εξουσία που συνεπάγεται η έκδοση χρήματος στις κεντρικές τράπεζες . Ζούμε στην εποχή οπου πραγματική εξουσία και πολιτική ασκούν οι FED και ΕΚΤ , με ότι αυτό συνεπάγεται . Θεωρώ γενικά , πως η ρίζα του προβλήματος είναι ο τρόπος παραγωγής του χρήματος , που είμαι σίγουρος πως γνωρίζεις καλύτερα απο εμένα , είναι ο δανεισμός απο τις τράπεζες , κεντρικές και μή.
Παρόλαυτά , Θα ήθελα να εκφράσω την εξής απορία : Πρίν απο κάποια χρόνια , ως επίσημο νόμισμα είχαμε την γνωστή σε όλους Δραχμή . Παρά την δική μου έρευνα , δεν μπόρεσα να καταλήξω σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκδιδόταν το τότε νόμισμα . Εννοώ , η τραπεζα της Ελλάδος εξέδιδε τις δραχμές με κάποιο χρέος ήδη προσαρτημένο πάνω τους (όπως γίνεται σήμερα με το Ευρώ και το δολλάριο) ή το χρήμα εκδιδόταν επευθείας απο το ελληνικό δημόσιο?
Φαντάζομαι πως ακόμα και στην δεύτερη περίπτωση , οι ιδιωτικές τράπεζες θα είχαν και πάλι την δυνατότητα να απαξιώσουν το νόμισμα και την ροή του , εφόσον το σύστημα τους παρείχε την δυνατότητα να δημιουργούν χρήμα και χρέος απο το τίποτα , με την τακτική του Fractional Reserve , δηλαδή δανέιζοντας 10 φορές τα χρήματα που διαθέτουν στην πραγματικότητα , φέρνοντας πληθωρισμό και μείωση της αξίας του.
Θεωρώ πως η Ελλάδα , στα πλάισια του παρόντος συστήματος , είναι μια υπόθεση τελειωμένη …ΟΜΩΣ!! Τί θα γινόταν στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο αποφάσιζε την κυκλοφορία ενός εγχώριου νομίσματος(έστω και παράλληλα με το ευρώ) , με μια “καθαρή” διαδικασία (χωρίς τόκο εν τη γενέσει του δηλαδή) και για συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα ; (Εννοείται απαγορεύοντας τον δανεισμο και την διαχείρισή του απο τις τράπεζες) . Ένα νόμισμα , που ανάλογα με τον τρόπο που αυτό παράγεται και διαχειρίζεται , μπορεί να δημιουργήσει και να βοηθήσει   την παραγωγή ,την ζήτηση και την κίνηση μιας οικονομίας .
Φυσικά , το καλύτερο θα ήταν τον έλεγχο της δημιουργίας του χρήματος να τον έχει η κυβέρνηση με την εντολή του λαού , αλλα πιστεύω πως αν γινόταν κάτι τετοιο , θα έιχαμε πραξικόπημα πρίν ξημερώσει , γιαυτό και εξετάζω κυρίως την παράλληλη κυκλοφορία ενός τέτοιου νομίσματος , ταυτόχρονα με το ευρώ (νομίζω κάτι τέτοιο είχε προτείνει και ο κ. Nuriel Rubini , δηλαδή εσωτερική χρήση της δραχμής , αλλά διεθνείς συναλλαγές σε Ευρώ).
Παρακολούθησα την διάλεξη του Κου Bernard Lietaer (www.youtube.com/watch?v=OfMbYllbN6c) και βρίσκω την τοποθέτηση του λογική(την έκδοση τοπικών νομισμάτων απο πολίτες , κάτι που έγινα και στην Αργεντινη και σήμερα εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ουρουγουάη και την Βραζιλία) , όμως τελικά η εμπιστοσύνη, και αν μη τι άλλο , το χρήμα είναι η εμπιστοσύνη ενσαρκωμένη , σε τοπικά νομίσματα θα έιναι περιορισμένη καταδικάζοντας την τακτική αυτή σε αποτυχία . Άν όμως το κράτος εγγυώταν την αξιοπιστία και την έκδοση αυτού του νομίσματος , ίσως το εγχείρημα είχε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας .
Φυσικά , δεν βλέπω την  πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο , ούτε και εμπιστοσύνη έχω πια στις “κυβερνήσεις”. Μάλλον απέναντι θα στεκόντουσαν σε κάποια τέτοια πρόταση , η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις τακτικές και τα σχέδια το χρηματοπιστωτικό κατεστημένο . Προσπαθώ όμως να διαμορφώσω άποψη και πρόταση , προσδωκώντας πως κάποια στιγμή τα πράγματα θα έχουν ωριμάσει ώστε να ακουστούν μερικές λύσεις . Σε αυτά τα πλάισια ζητάω και την δική σου γνώμη , που όλο αυτό τον καιρό που σε παρακολουθώ , έχω φτάσει να εκτιμώ.
Αν δεν μπορείς ή δεν θέλεις να απαντήσεις , και πάλι σε ευχαριστώ τοσο για τον χρόνο που αφιέρωσες στην ανάγνωση του μέηλ , όσο και για τις κατα καιρούς αναρτήσεις σου , που μέ έχουν βοηθήσει στην προσωπική μου αναζήτηση για την αλήθεια πίσω απ’ τη μιζέρια μας.
Να’σαι καλά
“ΚΡΑΤΗΣ”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ