Πρόκειται συνολικά για 89 κοινωνικά επιδόματα, παροχές και επιχορηγήσεις “κοινωνικού χαρακτήρα” που μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών με πιλότο ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ.
Στην έκθεση, σύμφωνα με “Τα Νέα”, προτείνεται η καταβολή σχεδόν όλων των κοινωνικών επιδομάτων (ακόμη και των οικογενειακών) με βάση εισοδηματικά κριτήρια και η κατάργηση δεκάδων επιδομάτων που χορηγούνται από διάφορους φορείς.
Διαπιστώνεται, σύμφωνα με την έκθεση, ότι το σημερινό σύστημα κοινωνικής προστασίας των 89 επιδομάτων εκτός από πολυδαίδαλο είναι και αναποτελεσματικό, καθώς μόνο οι μισοί επιδοματούχοι είναι πραγματικά φτωχοί.
Η ίδια έκθεση παραδέχεται ότι η λιτότητα και το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη ύφεση και την ανεργία αυξάνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό υπογραμμίζει πως η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξοικονομεί από τις περικοπές πόρους υπέρ των ασθενεστέρων, να συνδεθεί με άλλες αλλαγές (π.χ., άντληση πόρων από τη γενική φορολογία στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, διαχωρισμό των παροχών οι οποίες στηρίζονται σε εισφορές και σε εκείνες που δεν είναι ανταποδοτικές) και να καταλήξει σε ένα νέο σημείο ισορροπίας με γνώμονα τη στόχευση στους πραγματικά ασθενέστερους και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων.
Ο ΟΟΣΑ υποδεικνύει:
1. Την καταβολή όλων των κοινωνικών παροχών – επιδομάτων με βάση εισοδηματικά κριτήρια
2. Την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης της ανεργίας στα δύο χρόνια (από ένα σήμερα) με κάλυψη ακόμη και όσων δεν έχουν τις προϋποθέσεις για αρχική εγγραφή στον ΟΑΕΔ κατόπιν ελέγχου του εισοδήματος και την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης
3. Την καταβολή επιδόματος στέγασης (ενοικίου) με εισοδηματικά κριτήρια και εναλλακτικά για οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί
4. Τη διατήρηση μόνο ενός οικογενειακού επιδόματος που θα καταβάλλεται και αυτό με εισοδηματικά κριτήρια
5. Την αντικατάσταση των δεκάδων μορφών και τύπων επιδομάτων αναπηρίας – ανικανότητας με μόνο επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Για τον έλεγχο των πληρωμών, ο ΟΟΣΑ ζητά τα επιδόματα να καταβάλλονται με βάση τον προσωπικό ΑΜΚΑ του κάθε δικαιούχου, να περιοριστούν οι φορείς που τα καταβάλλουν υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και να υπάρχει στενός έλεγχος των κοινωνικών προγραμμάτων από τη Βουλή.
Στις 89 παροχές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο περιλαμβάνεται το επίδομα ανεργίας αλλά και το ΕΚΑΣ, για τα οποία στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι δεν θα θιγούν.
news247.gr
Κατάργηση όλων των επιδομάτων και χορήγηση μόνο ενός με εισοδηματικά κριτήρια
Με στόχο την εξεύρεση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση εξετάζει κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά και την είσοδο εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή τους.