Σκάνδαλο υποβρυχίων Ferrostaal: H γερμανική πλευρά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι αναφέρει η γερμανική δικογραφία για τις μίζες στην Ελλάδα – Τα ονόματα των Ελλήνων που εμπλέκονται στην υπόθεση

Σκάνδαλο υποβρυχίων Ferrostaal: H γερμανική πλευρά

Τα στοιχεία που συνθέτουν την υπόθεση αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων από την Ferrostaal, επί υπουργίας κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, περιέχονται σε μια ευρύτερη έρευνα για τη γερμανική εταιρεία, η οποία ακολουθούσε την τακτική των «αδιαφανών» πληρωμών και δωροδοκιών και σε άλλες χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για το πόρισμα της έρευνας μιας ιδιωτικής νομικής εταιρείας, η οποία βασίστηκε τόσο στη δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελία του Μονάχου όσο και σε συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η ίδια με τα πρόσωπα-κλειδιά.

Η έρευνα αφορά σε αμφισβητήσιμες ή μη πρέπουσες πληρωμές από την Ferrostaal, σχετικά τα μεγαλύτερα project της εταιρείας, που εκτείνονται σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς και πολλές χώρες.

Τα βασικά σημεία για την Ελλάδα

Τα βασικά σημεία σχετικά με την Ελλάδα συνοψίζονται ως εξής:

Η θυγατρική της Ferrostaal στην Ελλάδα εταιρεία είναι Marine Industrial Enterprises S.A (MIE). Στις 27 Νοεμβρίου 2002 σε ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του μελλοντικού επικεφαλής της Marine και του τότε CEO εντοπίζονται παραπτώματα σχετικά με τις πληρωμές ενός εξωτερικού συμβούλου, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στο project των υποβρυχίων. Πρόκειται για δύο πληρωμές με βάση προφορική συμφωνία. Οι πληρωμές της Ferrostaal προς τον σύμβουλο ήταν ύψους περίπου 7,48 εκατ. ευρώ και καταβλήθηκαν μεταξύ του 2002 και του 2004.

Τα σχέδια «Αρχιμήδης» και «Ποσειδώνας ΙΙ»

Στην υπόθεση των υποβρυχίων δύο είναι τα επίμαχα project της Ferrostaal: το σχέδιο «Αρχιμήδης» και το σχέδιο «Ποσειδώνας ΙΙ». Το συμβόλαιο «Αρχιμήδης» υπογράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2000 και αφορούσε στην αγορά από την Ελλάδα τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων, εκ των οποίων το τέταρτο θα ναυπηγούνταν στο Κίελο. Το συμβόλαιο του «Ποσειδώνα ΙΙ» προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων, με ανοικτή επιλογή για ένα τέταρτο.

«Μυστικός κύκλος προσευχής»

Στη δικογραφία που συνέταξε η εισαγγελία του Μονάχου, υπάρχει αναφορά για μη διαφανείς πληρωμές από τη Ferrostaal σε ένα μυστικό «κύκλο προσευχής», όπως χαρακτηρίζεται. Ο κύκλος αυτός φέρεται να αποτελείται από υψηλόβαθμα πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, λομπίστες και συμβούλους με ισχυρές διασυνδέσεις. Είναι καθαρό πως μέρος των χρημάτων προοριζόταν για παράνομους σκοπούς, τονίζεται στο πόρισμα. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Marine καταθέτει στην εισαγγελία: «Γνωρίζαμε όλοι ότι αν ήταν απαραίτητο θα προωθούσαμε χρήματα στα πρόσωπα λήψης αποφάσεων και αυτό θα γινόταν». Αποδέκτες κάποιων από τα εν λόγω χρηματικά ποσά ήταν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ήδη από το 1996-97 η γερμανική εταιρεία έψαχνε τους κατάλληλους ανθρώπους στην Ελλάδα για να προωθήσει ένα πακέτο υποβρυχίων. Το ρόλο του μεσάζοντα, που θα έφερνε σε επαφή τους Γερμανούς με τους κατάλληλους Έλληνες ανέλαβε ο Μ.Φ.

Η αναφορά σε πρόσωπα

Σε μια λίστα πληρωμών κάνει την εμφάνισή του το όνομα του κ. Γ. Μπέλτσιου, του στενού συνεργάτη του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο ρόλος του κ. Μπέλτσιου στην υπόθεση των υποβρυχίων χαρακτηρίζεται «κρίσιμος». Ο Γ. Μπέλτσιος ήταν ο άνθρωπος που βοήθησε τη Ferrostaal να προσεγγίσει κυβερνητικούς κύκλους. Μάλιστα, αναφέρεται ως μέλος του «κύκλου προσευχής» της Ferrostaal.

Ο Μπέλτσιος βρισκόταν κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Άμυνας κατά την ανάθεση του «Αρχιμήδη», αλλά και κατά την περίοδο που ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν υπουργός Ανάπτυξης, όταν υπογράφηκε ο «Ποσειδώνας ΙΙ». Στη γερμανική δικογραφία αναφέρεται ότι ο πρώην υπουργός είχε προτείνει στη Ferrostaal να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του κ. Μπέλτσιου, αν ήθελε να κλείσει η συμφωνία για τα υποβρύχια.

Η δράση του Μπέλτσιου όμως εκτείνεται και πριν από την υπογραφή του «Αρχιμήδη». Σύμφωνα με τα αρχεία της Ferrostaal, ο άνδρας το 1999 είχε επαφές με κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης. Σε συνομιλία με τον επικεφαλής της Marine, προτείνει να συμπεριλάβει η εταιρεία στην προσφορά της τον «φιλαράκο» του, χαρακτηρισμός που αφορά στον Γ. Σμπώκο, τον τότε Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών. Ο Μπέλτσιος προτείνει ακόμα μια συνάντηση με τον «φιλαράκο» του, για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του συμβολαίου και τα χρονοδιαγράμματα ώστε να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.

Ο Μπέλτσιος φέρεται να έλαβε 1 εκατ. ευρώ το 2000, ένα μήνα μετά την υπογραφή του «Αρχιμήδη».

Οι συντάκτες του πορίσματος αναφέρουν ότι ο Μπέλτσιος επιβεβαίωσε προηγούμενη δραστηριοποίησή του στο ΠΑΣΟΚ και τις σχέσεις του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ωστόσο, αρνήθηκε κάθε προσπάθεια επηρεασμού πολιτικών προσώπων για λογαριασμό της Ferrostaal.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ