ΠΟΡΕΙΑ SPREAD
Άνοδο σημειώνει σήμερα τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών μετά το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα επιθυμεί να τροποποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα. Να σημειωθεί πως η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund διευρύνθηκε νωρίτερα έως τις 380 μονάδες βάσης από 349 μονάδες βάσης. Στο 5ετές διαμορφώνεται στις 406 μ.β., στα ομόλογα 2ετούς διάρκειας το spread κυμαίνεται στις 498 μ.β., ενώ στα 3ετή ανέρχεται στις 544 μονάδες βάσης.
ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΘΕΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Τροποποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παρακάμψει την οικονομική συνεισφορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιθυμεί η Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Market News International.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως η στροφή αυτή στην στάση της κυβέρνησης έρχεται λόγω των πληροφοριών που λαμβάνει ο πρωθυπουργός από το ΔΝΤ σχετικά με τα πιθανά μετρά και τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Market News International, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει έναν πιο ξεκάθαρο μηχανισμό, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα είναι ταχύτερος και θα απαντά άμεσα στο επίσημο αίτημα μιας χώρας για οικονομική στήριξη.
DOW JONES NEWSWIRES: «ΟΧΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ»
Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει άμεσα να αποτρέψει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα σχεδιαζόμενα προγράμματα οικονομικής στήριξης της χώρας, δήλωσε στο Dow Jones Newswires στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.
«Μην αναμένετε ότι στην παρούσα φάση η Αθήνα θα ασκήσει ιδιαίτερη πίεση ώστε να βγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το προσκήνιο», είπε, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ζητά μεγαλύτερη σαφήνεια αναφορικά με τους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό.
Το να περιφρονήσουμε το ΔΝΤ «θα είναι δείγμα ασυνέπειας», φέρεται να δήλωσε το στέλεχος. Παράλληλα θεωρεί δύσκολη την τροποποίηση του σχεδίου στήριξης προς την Ελλάδα.
WALL STREET JOURNAL:ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς το οποιοδήποτε πακέτο στήριξης στο οποίο θα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα λειτουργήσει, ωστόσο δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, σύμφωνα με δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου, όπως μεταδίδει η διαδικτυακή έκδοση της Wall Street Journal.
ΚΡΥΦΗ ΡΗΤΡΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ – ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέσα στη δήλωση της δέσμευσης των 16 ηγετών του Eurogroup για στήριξη της χώρας μας, τελικά υπάρχει μια… ρήτρα διαφυγής των κρατών – μελών του ευρω, από την διάσωση της Ελλάδας.
Η δέσμευση του Eurogroup στις 25 Μαρτίου, να παρέχει ένα δίχτυ διάσωσης για την Ελλάδα, ήταν ειδικά «κατασκευασμένη» με έναν τρόπο που να επιτρέπει στις χώρες του ευρώ, να απέχουν από αυτό το περίφημο δανειακό σχέδιο, εφόσον το επιθυμούν. Αυτό αποκαλύπτει η ιρλανδική εφημερίδα Irish Times.
Πηγή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, που γνωρίζει πολύ καλά πώς γράφτηκε η συγκεκριμένη δήλωση, είπε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν σκοπίμως… σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσφέρει στις χώρες τη δυνατότητα να μην συμμετέχουν στο δάνειο, χωρίς να υπερβαίνουν το γράμμα του… νόμου.Η δήλωση από τους ηγέτες της ομάδας του ευρώ, ήταν (και έχει σημασία το αγγλικό κείμενο):
“As part of a package involving substantial International Monetary Fund financing and a majority of European financing, euro area member states are ready to contribute to co-ordinated bilateral loans.”
Δηλαδή, “στο πλαίσιο ενός πακέτου που περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την πλειοψηφία (της χρηματοδότησης) από την Ευρώπη, κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι έτοιμα να συμβάλουν στα συντονισμένα διμερή δάνεια”.
Η ουσία της δήλωσης είναι στο εξής: με την φράση euro area member states, στην οποία δεν υπάρχει το άρθρο «the», δηλαδή δεν υπάρχει η λέξη «τα» κράτη μέλη» ( που θα σήμαινε ΟΛΑ τα κράτη μέλη), ουσιαστικά δηλώνεται πως σε αυτό το περίφημο σχέδιο δανεισμού, θα συμμετέχει όποιο κράτος «θέλει» και δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ή υποχρεώση να συμμετέχουν οι πάντες.
Σύμφωνα με την πηγή, η απουσία του άρθρου “the”, που ουσιαστικά αλλάζει όλο το νόημα της περίφημης αυτής δέσμευσης του Eurogroup, είναι σκόπιμη!
ΣΕ ΠΙΕΣΗ ΤΟ ΕΥΡΩ
Σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και του γεν, καθώς διάφορα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα της Ελλάδας.
Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 13: 35 στα 1,3404 δολάριο/ευρώ, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση έναντι του γεν (-1% στα 126,05 γεν/ευρώ).
FINANCIAL TIMES: ΟΜΟΛΟΓΟ ΣΕ ΔΟΛΑΡΙΑ ΘΑ ΕΚΔΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Σε έκδοση ομολόγων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ πρόκειται να προχωρήσει αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση, πουλώντας εαυτόν για πρώτη φορά ως αναδυόμενη αγορά, καθώς μειώνεται η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι “F.T.”.
Σύμφωνα με τους “F.T.”, την έκδοση αναμένεται να αναλάβει η Morgan Stanley, καθώς τα σχέδια της Goldman Sachs για πώληση ελληνικών ομολόγων σε επενδυτές των ΗΠΑ και της Ασίας φέτος απέτυχε, εν μέσω φημών ότι οι Κινέζοι δεν ήθελαν ελληνικά ομόλογα.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θα ηγηθεί του roadshow στις ΗΠΑ “μετά τις 20 Απριλίου”, ωστόσο δεν θα μεταβεί και στην Ασία, όπως σχεδιαζόταν στις αρχές του 2010.
Η Ελλάδα αναζητά 5 – 10 δισ. δολάρια από Αμερικανούς επενδυτές προκειμένου να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τον Μάιο, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
FINANCIAL TIMES: ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Σε άλλο δημοσίευμά τους οι Financial Times σημειώνουν πως η Γερμανία βρίσκεται σε διένεξη με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης για το πόσο τόκο θα επιβάλει στη χρεωμένη Ελλάδα αν αυτή ζητήσει τα έκτακτα δάνεια που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες.
Η διένεξη αυτή μπορεί να αναβάλει μια ταχεία συμφωνία για τις τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά στο δίχτυ ασφαλείας που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και θεωρείται κρίσιμο για να μειώσει τον κίνδυνο να ενεργοποιήσει τελικά η Ελλάδα τα δάνεια.
Τα περισσότερα κράτη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να δώσουν δάνεια στο 4% – 4,5%, το επιτόκιο που πληρώνουν οι υπόλοιποι μεγάλοι δανειολήπτες της ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στους “Financial Times”. Αλλά η Γερμανία θέλει η Αθήνα να πληρώσει 6% – 6,5%, το επιτόκιο που πληρώνει για τα 10ετή ομόλογά της.
Η θέση της Γερμανίας είναι ότι τα “μη επιδοτούμενα” επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί μόνο με το επιτόκιο που πλήρωσε την τελευταία φορά στην αγορά. Το Βερολίνο φοβάται βέτο στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν δεχτεί φθηνότερη χρηματοδότηση.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ ΤΩΝ 15 ΔΙΣ.
Την απόφασή τους να κάνουν χρήση του σκέλους των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, έχουν λάβει σύμφωνα με πληροφορίες του οικονομικού site www.euro2day.gr οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς). Η απόφαση αυτή ήρθε κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο να ενημέρωσε για το θέμα και τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν κάνει χρήση από το σκέλος των 15 δισ. ευρώ (παρά μόνο η Εurobank και η Alpha Bank, οι οποίες είχαν σηκώσει από περίπου 500 εκατ. ευρώ έκαστη), καθώς τα κεφάλαια αυτά δίνονταν με εγγυήσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το κόστος των οποίων ήταν αποτρεπτικό.
Κατόπιν της απόφασης της ΕΚΤ, ότι θα δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ακόμη και αν υποβαθμιστούν, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητάς τους και αναθέρμανσης της χρηματοδότησης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, αναμένεται να αντλήσουν κεφάλαια από το «ευαίσθητο» σκέλος των 15 δισ. ευρώ.