Η γεωγραφία της κάλπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «γεωγραφία» της κάλπης

Η εκλογική ανατροπή, την οποία ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της…
6ηςΜαίου 2012 – μία διαδικασία πρωτόγνωρη που έχει ομοιότητες αλλά και διαφορές με την εκλογική «επέλαση» προς την κυβερνητική εξουσία του ΠαΣοΚ στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και την ανάδειξη της ΕΔΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση το 1958 – , επιβεβαιώθηκε και στην εκλογική μάχη της περασμένης Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μία σημαντική επιτυχία στην εκλογική αναμέτρηση, αν και δεν κατόρθωσε να πετύχει την πολυπόθηκη αυτοδυναμία, συνεχίζοντας την ξέφρενη εκλογική ανοδική του τάση, που άρχισε από το 4,60% στις εκλογές του 2009, πέταξε στο 16,78% στις εκλογές του Μαίου 2012 και σκαρφάλωσε τελικά στο 26,89% στην αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου 2012. Η αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύθηκε επιπλέον και με την… παγίωσή της εκλογικής του επιρροής σε κοινωνική στρώματα της χώρας και σε γεωγραφικές ενότητες, κάτι που τον καθιστούν έναν σοβαρό πόλο διεκδίκησης της εξουσίας.

Η ΝΔ από την πλευρά της, αν και κινήθηκε σε ποσοστά που υπολείπονται από τα μεταπολιτευτικά ποσοστά του Κόμματος το οποίο ακόμη και το 2009, σε μία εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά αναμέτρηση, είχε λάβει το 33,47% των ψήφων, κατόρθωσε να αναδειχθεί σε πρώτο κόμμα (29,66%) και, το κυριότερο, να επανακάμψει σε παραδοσιακά εκλογικά της κάστρα, κάτι το οποίο, εξάλλου, της έδωσε τελικά και την πρωτοκαθεδρία στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής.

Ο «μεγάλος χαμένος» εξακολουθεί να παραμένει το ΠαΣοΚ, το οποίο μείωσε περαιτέρω την εκλογική του δύναμη από την αναμέτρηση του περασμένου Μαίου και επιπλέον έχασε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως όλα σχεδόν τα κοινωνικά και γεωγραφικά του εκλογικά ερείσματα τα οποία είχε αποκτήσει από το 1981 όταν αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην κυβερνητική εξουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής κατόρθωσε να παγιώσει την δύναμή του σε μία σειρά εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες ως τώρα έδιναν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την εξουσία στο ΠαΣοΚ. Έτσι, αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Β΄Αθηνών (31,43%), τη Αττική (30,19%) και την Β΄ Πειραιά (36,30%). Εκτόπισε, κατά δεύτερο λόγο, το ΠαΣοΚ από παραδοσιακά του κάστρα, ορισμένα από τα οποία δεν είχε χάσει μάλιστα σε καμία εκλογική αναμέτρηση από τη Μεταπολίτευση ως και τις εκλογές του Μαίου 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα σ΄ όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρεις της Κρήτης Ηράκλειο: 3,61%, Λασίθι: 27,02%, Ρέθυμνο: 28,27% και Χανιά:33,77%) και πέρασε στην πρώτη θέση στην Αχαία (32,22%). Διατήρησε ταυτόχρονα ή κατέκτησε την πρώτη θέση στη Βοιωτία (30,66%), στην Εύβοια (29,82%), στην Ξάνθη (38,56%), στη Ζάκυνθο (34,74%) και στη Σάμο (25,50%).

Η ΝΔ, από την πλευρά, επανέκαμψε στην Α΄ Αθηνών και στην Α΄ Πειραιά, εκλογικές περιφέρειες οι οποίες ανήκαν παραδοσιακά στο Κόμμα και όταν περνούσαν σε «ξένα χέρια» σήμαινε συνήθως ότι έχανε και την κυβερνητική εξουσία. Έτσι, στην Α΄ Αθηνών πέρασε μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πρώτος στην εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μαίου, με ποσοστό 30,92, όπως ακριβώς και στη Α΄ Πειραιά, με ποσοστό 29,68% και τη Β΄ Θεσσαλονίκης με ποσοστό 31,91%.

Η ανάδειξη της ΝΔ σε πρώτο κόμμα πανελλαδικά, συνοδεύθηκε, κατά δεύτερο κόμμα, με την ανάδειξή της σε πρώτο κόμμα σε μία σειρά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Στην Αιτωλοακαρνανία πήρε ποσοστό 32,65%, στην ‘Αρτα 35,83%, στα Δωδεκάνησα όπου εκτόπισε το ΠαΣοΚ πήρε 32,38% και στην Α΄Θεσσαλονίκης 27,75%. Τα υψηλώτερα ποσοστά της πάντως η ΝΔ τα κατέγραψε στις Σέρρες (40,14%), στη Μεσσηνία (41,59%), στη Λακωνία (40,44%) στον Εβρο (39, 81%), την Ευρυτανία (38,82%) και στην Αργολίδα (36,27).

Το ΠαΣοΚ υπέστη και νέα μείωση των ποσοστών του συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, γεγονός που ευνόησε τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τη μεγαλύτερη απώλεια το ΠαΣοΚ την είχε στη Ροδόπη (-6,17%), τα Τρίκαλα (-2,55%), την Αιτωλοακαρνανία (-2,03%) και τη Θεσπρωτία (-2,43%), περιφέρειες οι οποίες «πέρασαν» στη ΝΔ.

Κάμψη των δυνάμεων του συγκριτικά με την εκλογική αναμέτρηση του περασμένου Μάιου σημείωσε το ΚΚΕ, το οποίο από 8,48% έπεσε στο 4,50%. Το ΚΚΕ μάλιστα έχασε και τη Σάμο την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ευννοήθηκαν από την κάμψη των ποσοστών των Ανεξάρτητων Ελλήνων που από 10,61% το Μάη, έπεσε στο 7,51%. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τους Ανεξάρτητους Ελληνες καταγράφονται στα Δωδεκάνησα (-8,84%), στο Ηράκλειο (-4,81%) και στην Εύβοια (-4,52%). Η Χρυσή Αυγή
διατήρησε τα ποσοστά της (6,92%), διατηρώντας υψηλά ποσοστά στη Λακωνία (10,87%), την Αττική (9,96%) και στη Β΄ Πειραιά (9,28%). Μικρή αύξηση στα ποσοστά της, από 6,11% σε 6,26%, σημείωσε και η ΔΗΜΑΡ η οποία εκτιμάται ότι λειτούργησε, εκτός των άλλων, και ως «ανάχωμα» στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αύξηση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είχα ως αποτέλεσμα να την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες. Η τάση πάντως που καταγράφηκε στην εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου 2012 για ριζική ανανέωση της σύνθεσης της Βουλής, με την απώλεια της βουλευτικής έδρας πρωτοκλασσάτων στελεχών του ΠαΣοΚ κυρίως και δευτερεύοντος της ΝΔ, παγιώθηκε στην εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου 2012.

Η ΝΔ αξιοποιώντας και το «μπόνους» των 50 εδρών που της δίνει ο εκλογικός νόμος ως πρώτο σε ψήφους κόμμα, διατήρησε τις έδρες που είχε μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου στην Α΄Αθηνών, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Άρτα, την Αχαία, τη Βοιωτία, τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Εβρο, την Ευρυτανία, τη Θεσπρωτία, το Ηράκλειο, την Α΄ Θεσσαλονίκης, την Ξάνθη, την Πρέβεζα, την Ροδόπη, τις Σέρες, τη Φλώρινα, τη Φωκίδα, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και τη Χίο, Πήρε μία έδρα στην Α΄ Πειραιά, μία στη Β΄ Πειραιά, μία στην Εύβοια, δύο στην Ηλεία, τρεις στην Ημαθία, μία στη Β΄ Θεσσαλονίκης, μία στα Ιωάννινα, μία στην Καβάλα, μία στην Καρδίτσα, μία στην Κοζάνη, μία στην Κορινθία, μία στη Λακωνία, μία στη Μεσσηνία, μία στην Πέλλα, μία στην Πιερία, μία στο Ρέθυμνο, μία στα Τρίκαλα και τρεις στη Φθιώτιδα. ‘Εχασε μία έδρα στη Β΄ Αθηνών και μία στα Δωδεκάνησα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του πήρε μία έδρα στην Α΄ Αθηνών, τέσσερις στη Β΄Αθηνών, μία στην Αττική, μία στην Αιτωλοακαρνανία, μία στη Ζάκυνθο, μία στο Ηράκλειο, μία στη Δράμα, μία στα Δωδεκάνησα, μία στην Α΄Θεσσαλονίκης, μία στη Καστοριά, μία Κοζάνη, μία στη Λάρισα, μία στο Λασίθι, μία στη Μαγνησία, μία στην Πρέβεζα, μία στη Σάμο, μία στις Σέρρες, μία στα Τρίκαλα και μία στην Φλώρινα. Εχασε μία στην Ημαθία και μία στην Κορινθία.

 

tovima.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ